Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Anketa
Pištolj koji bih kupio?
 
REGISTRACIJA
Trenutno posjetilaca
Trenutno aktivnih Gostiju: 20 
Home

Radar za pronalaženje živih pod ruševinama

Kada se neka zgrada sruši u spašavanju zatrpanih svaki trenutak je dragocjen. Američka svemirska agencija NASA i Sekretarijat za domaću sigurnost udružili su napore za razvijanje nove tehnologije za otkrivanje živih pod ruševinama, koja bi uskoro mogla da počne da se primjenjuje svuda u svijetu.

Više...

 

Solarna jedrilica u svemiru

Američka svemirska agencija NASA planira da 2015. pošalje letjelicu nazvanu “solarno jedro” tri miliona kilometara daleko od Zemlje. Ta letjelica sa pogonom na sunčev vjetar također će poslužiti kao sistem za rano upozoravanje na potencijalno opasne solarne oluje.

Više...

 

Izdržljivi leteći robot

U Švajcarskoj, istraživači eksperimentišu sa letećim robotom koji može da izdrži sudare sa čvrstim objektima ne prekidajući let dok uživo šalje snimke nepristupačnih predjela. Ovo bi mogao da bude još jedan od pronalazaka korisnih u akcijama pronalaženja i spašavanja unesrećenih.

Više...

 

Internacionalni seminar Krav Maga na temu VIP zaštite

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas, ispred IKMF Krav Maga BiH predstavništva, na drugi internacionalni Krav Maga seminar koji će se održati u Sarajevu, 15.12.2012. godine, u terminu od 18:00h do 22:00h.

Više...

 

Kurs za preživljavanje u ratnoj zoni

U ratnim zonama se, osim vojske i lokalnog stanovništva, nalaze i brojni humanitarni radnici iz nevladinih organizacija, koji iza borbenih linija pokušavaju da pruže pomoć onima koji žive u ratnom okruženju. To može biti vrlo opasno mjesto za civile, zbog čega su pokrenute neke inicijative da im se pomogne da se bolje pripreme za život u ratnoj zoni.

Više...

 

Dronovi u službi policije

Bespilotne letjelice – takozvani dronovi – najnovije su tehničko sredstvo koje koristi italijanska policija u borbi protiv kriminalaca. Leteći robot sa četiri elise, opremljen kamerom, koristi se u Torinu za praćenje kradljivaca automobila i narko dilera.

Više...

 

Proces prijema oficira i podoficira u OS BiH putem internog konkursa i oglasa

Ministarstvo odbrane BiH (MO BiH) raspisalo je  Interni konkurs i Oglas za  prijem 38 oficira i 114 podoficira u Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH), dana 30.11.2012. godine, a isti je trajao 15 dana od dana objavljivanja. Na interni oglas za oficire prijavilo se 214 kandidata dok se na interni oglas za podoficire prijavilo ukupno 946 kandidata.

Više...

 

2. helikopterski skvadron i Bataljon letačke podrške brigade ZS i PZO u medijskoj kampanji „OS BiH u pomoći civilnom stanovništvu“


U kasarni „Rajlovac OS BiH“ su 06. 11. 2012. godine, izvršene MEDEVAC i SAR vježbe sa jednim helikopterom Mi-8MTV i jednim helikopterom UH-1H, s ciljem prezentacije 2.HS-a u svrhu medijske kampanje „OS BiH u pomoći civilnom stanovništvu“.

Više...

 

Da li su biogoriva budućnost američke mornarice?

Američka mornarica nastavlja s planovima prebacivanja najvećeg dijela svoje flote na skupa biogoriva, usprkos protivljenju članova Kongresa koji kažu da je to pogrešan korak u trenutcima kada se američka vojska suočava sa smanjenjima budžeta od gotovo 500 milijardi dolara.

Više...

 
Secured by Siteground Web Hosting