Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

eMagazinu ZRNO je od strane Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dodjeljen sljedeći ISSN: ISSN  2233-0933

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home

Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153

Zbog veoma povoljnog odnosa cijene i kvaliteta oružje „Iževskog Mehaničeskog Zavoda“ najčešći je izbor naših lovaca. Konstruisanje poluautomatske sačmarice Baikal MP 153 počelo je 1997. godine sa zahtjevom da se napravi oružje koje će funkcionisati u svim vremenskim uslovima, koristeći municiju čija se težina sačmenog punjenja kreće od 28 do 64 gr. Prve puške ugledale su svijetlost dana u Nirnbergu na sajmu IWA 1999. Predstavljene su puške sa polimerskim i orahovim kundakom, puška za IPC sa deset metaka i Viver šinom kao i model u kalibru 20/76.    Autor: Siniša Markočević

Ruska fabrika za proizvodnju sportskog i lovačkog vatrenog oružja datira iz 1885. godine. Tadašnja vlada je naredila proizvođačima iz Tule, Izhevska i Sestroreska da pored vojnog započnu i proizvodnju civilnog oružja. Oktobarska revolucija 1917. godine bila je vrijeme velikih promjena. Crvena armija modernizovala je oružje carske vojske, no ni oružja ni municije nije bilo dovoljno. Fabrika u Izevsku proizvela je između 1818. i 1920. godine oko 1,3 miliona pušaka, 15.000 automata i 175.000 revolvera Nagant i oko 840 miliona metaka raznih kalibara. Kapaciteti proizvodnje koristili su se u Drugom svjetskom ratu samo za vojne svrhe. Ponovna proizvodnja civilnog programa počinje 1949. godine uključujući i sačmarice. Najpoznatija sačmarica ovoga giganta je IZH 27, koja je predstavljena 1973. godine. Današnja fabrika proizvodi sačmarice, kombinovane, sportske puške i karabine. Oružje Baikal uvijek je pristupačne cijene, robusne konstrukcije i funkcionalno u svim klimatskim uslovima.

Autor teksta sa lovačkom puškom Baikal MP 153Konstruisanje poluautomatske sačmarice Baikal MP 153 počelo je 1997. godine sa zahtjevom da se napravi oružje koje će funkcionisati u svim vremenskim uslovima, koristeći municiju čija se težina sačmenog punjenja kreće od 28 do 64 gr. Prve puške ugledale su svijetlost dana u Nirnbergu na sajmu IWA 1999. Predstavljene su puške sa polimerskim i orahovim kundakom, puška za IPC sa deset metaka i Viver šinom kao i model u kalibru 20/76. Za rad mehanike odabran je neprevaziđeni sistem pozajmice gasova. U polovini cijevi izbušena su dva otvora, koji sagorjele gasove odvode u gasni cilindar. Oni djeluju na klip sa zaptivnom karikom koja je smještena u vlastitom žlijebu i ne skida se. Klip potiskuje povratnu oprugu sa dvije paralelne poluge koje pokreću zatvarač. Masivni dvodijelni zatvarač na gornjoj strani ima klin koji se bravi u nastavak cijevi. Sanduk je od duraluminijuma i samo upravlja čeličnim vezanim dijelovima. Zatvarač ima dva jača bočna izvlakača postavljena pod uglom od 180 stepeni koji drže i vade čahuru iz cijevi. Prelivni ventil nalazi se na prednjoj strani cilindra, koji odvodi višak nepotrebnih gasova. Klip i zatvarač vezani su polugama koje su spojene pločicom, koja ojačava cijeli podsklop.

Puška može da koristi i patrone čija je dužina čahure 70 mm. Da bi koristili trap ili skit patrone lakog punjenja, potrebno je dotegnuti ventil na oznaku za laka punjenja. Sa ovako podešenom puškom nije poželjno pucati teža punjenja jer može doći do oštećenja oružja i povrede samog strelca. Proizvođač savjetuje da se puška razradi sa prvih 100 patrona težeg punjenja i standardnog pritiska 12/76. Poluautomat ima izmjenjive čokovu i uređaj za izmjenu metka u cijevi tzv. „kat-of“. Tokom upotrebe oružja treba provjeravati dotegnutost čokova koji mogu biti vanjski ili unutrašnji.

Puška se odlično pokazala u praksi i nosi titulu najprodavanijeg i najizdržljivijeg poluautomata u svijetu poslednjih nekoliko godina. Odličan je izbor i za najprobirljivije lovce jer predstavlja savršenstvo jednostavnosti. Idealna je za lov sitne divljači na većim daljinama gađanja, a dokazala se i u lovu divljih svinja kao odličan izbor uz korištenje jediničnih projektila tipa Havk i RS 1 Krušik Valjevo.

Preporučio bih je početnicima sa plićim džepom ali i onima sa dubljim džepom koji žele da poštede svoje unikate od mraza, snijega, leda, kiše, sunca,… svega onoga zbog čega je MP 153 i konstruisana. Molim vas da mi na zamjerite na emocijama prema savršenoj jer ona zaslužuje samo najbolje komentare jer ja nisam još upoznao ni jednu njenu manu poslije 7 godina druženja po lovištima i strelištima.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Model

IŽ Baikal MP 153

Kalibar

20/76, 12/70, 12/76, 12/89

Dejstvo

poluautomatsko

Masa

3,5kg (orah); 3,45kg (polimer)

Cijev

Hromirana 660 i 710 mm

Čokovi

Izmjenjivi (vanjski ili unutrašnji)

Kapacitet

4+1 (moguće produženje magacina)

Cijena

800 do 1100 KM

Autor: Siniša Markočević

www.zrno.ba

Komentari (170)
 • slavisa  - lovac
  :D ja imam tu pusku idealna..................
 • Anoniman
  Planiram da kupim ovu pušku za lova. Interesuje me kolika je njena stvarna vrijednost u lovu i koje su prednosti u odnosu na dvocjevke, osim broja metaka...
 • Anoniman
  tresd
 • Anoniman
  65000 dinara
 • jovan  - vrh je puska samo me interesuje kako se steluje ga
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
 • Anoniman
  Za sve laboracije - ostavi ventil kako su ga fabricki namestili. Ako nece da repetira slabije laboracije, odvrni 2 kruga. Ako zeza sa super jakim zavrni 2 kruga... U svakom slucaju zapamti gde je fabricki podeseno.
 • Anoniman
  najbolje nedirat nista ostavit tvornicko podesavanje i to je to samo treba novu pusku razradit sa najmanje 100 kom bolje municije da bi mogo pucat sve od trapa do breneka
 • mm
  sta znaci dotezanje čokova i kako i kada se dotežu, posebno unutrašnji čokovi
 • zdravko
  puska je bog bogova ,,3 god je imam , koje je punjenje najbolje za divlju svinju i koji cok na do 70 m
 • Vilivoje
  Za divljaka breneke - sto jaci to bolji. Sto se coka tice, preporucuje se najotvoreniji koji imas, cilindar ili 1/4 coka. Ako mora moze i polu-cok.
 • stevan
  jel se moze pucati pp i dupla nula f cokom,tj punim...inace tu sam pusku skoro kupio pa je upoznajem.Dobar pogled,mirna ruka..
 • IGOR
  PUŠKA JE PRAVI TOP SUPER JE ALI 12/89
 • Anoniman  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
 • venko
  slaba je sa bronom brzo izbeli
 • Sinisa  - mp 153 neunistiv
  kao autor ovoga teksta mogu jos da dodam samo jedno,kupujte ovu pusku i ne pitajte nista jer nema ni jednu manu,sto se tice narodnih (brenera)i ostalog izmisljanja tople vode,odgovor glasi pucaj sta imas a sto se cokova famoznih i brenera tice pucaj par komada iz svakog na odredjenu daljinu i vidi koji ti najbolju grupu daju na cilju.
 • Anoniman
  Siniša koju dužinu preporučuješ 66 ili 71. Koje dužine je ova na tvojoj slici
 • alen
  dali mi mozete objasnit oznake na čokovima i koji čok koristiti u lovu na određenu divljač...zec,fazan,svinja,prepelica...Hvala unaprijed!
 • Vilivoje
  Cokovi odredjuju rasipanje sacme. Jaci cokovi drze sacmeni snop duze skupa pa se koriste za mete na vecem odstojanju. Za lov u sumi i gustisu koristi nest otvoreno, cilindar ili 1/4 cok. Za poljane i livade polucok ili puni cok. Za razlicitu divljac treba koristiti i odgovarajucu velicinu sacme, sitnija divljac sitnija sacma, krupnija divljac kripnija sacma.
 • asmir
  ovako pozdrav štose tiče cokova ja imam 4 al taj 1/4 nemam umene su neke druge oznake i volio bi znat tacno koji cok je najbolji za svinju unaprijed hvala
 • Vilivoje
  1/4 = u narodu poznat kao cetrvt cok

  kod MP153 Rusi su koristili americke oznake:
  C = cylinder (nema coka)
  IC = improved cylinder (cetvrt cok)
  M = modified (polucok)
  IM = improved modified (tri cetvrtine coka)
  F = full (puni cok)

  ili da nam zagorcaju zivot jos malo:
  IC steel = rasprsivanje - negativan cok
  M steel = malo slabiji cetvrt cok
  F steel = malo slabiji polu cok
  XF steel = malo jaci polu cok
  to "steel" objasnjava kako se cok ponasa kad se koristi zeljezna sacma koju Ameri moraju da koriste za lov na barske ptice (patke i guske)
 • MILOS
  POTREBAN MI JE PRODUZETAK ZA BAIKAL 153 12 89 SA KRACOM CEVINIGDE NEMAJU SVI OBECAVAJU NE PITAM ZA CENU BICU ZAHVALAN UNAPRED HVALA
  VILARAJ GMAIL.COM ILI GAGARIN64 HOTMAIL.COM
 • Anoniman  - re:
  MILOS napisao:
  POTREBAN MI JE PRODUZETAK ZA BAIKAL 153 12 89 SA KRACOM CEVINIGDE NEMAJU SVI OBECAVAJU NE PITAM ZA CENU BICU ZAHVALAN UNAPRED HVALA
  VILARAJ GMAIL.COM ILI GAGARIN64 HOTMAIL.COM
 • milos  - produzetak sa cokom
  potrebaban produzetak za baikal 153 12 89 sa kracom cev ali produzetak sa cokom niko nema svi obecavaju ne pitam za cenu unapred yahvalan.
 • Vilivoje
  Ajde objasni taj "produzetak za baikal" malo bolje za nas glupave koji nekontamo. Jel oces da produzavas magacin ili ti treba cok (nastavak na ustima cevi sa cokom) ili nesto trece?
 • Anoniman  - re: produzetak sa cokom
  imal da sekupi produzeni nisan odnosno nocni nisan
 • Anoniman  - re: re: produzetak sa cokom
  Anoniman napisao:
  imal da sekupi produzeni nisan odnosno nocni nisan
  alen napisao:
  dali mi mozete objasnit oznake na čokovima i koji čok koristiti u lovu na određenu divljač...zec,fazan,svinja,prepelica...Hvala unaprijed!
 • IGOR
  POLU ČOK MOŽEŠ KORISTITI ZA SVE IDEALAN JE I ZA KUGLU I HAVKU
 • Anoniman
  za dalje gadjanje naprmerprelet gusaka najuzi i m sredji
 • mali lovac
  moze li se kod ove puske ako je sa jednim obaracem stelovati pucanje lijeve i desne odnosno gornje i donje cijevi i kako ako se moze to stelovati objasnite mi
 • Anoniman
  mali lovac - puska ima jednu cev i jedan okidac. Kad povuces jedini okidac - jedina cev kaze: bum.
 • markoi
  interesuje me cena u evrima jer sam pocetnik pa bih kupio svi mi govore da je exstra ispalio sam nekoliko metaka i stvarno vredi UNAPRED HVALA
 • Dragan  - ??
  Kolega jesi li saznao cenu za Baikal IZ-153?? pozz
 • felix  - baiklal
  Dvoumim se oko kupovine lovacke puske baikal mp 153, kalibar 12/76 ili 12/89.
  Zamolio bih one koji znaju, da li kvalitetnija cijev kod baikala 12/89 nego kod 12/76 ili su cijevi iste? Sta mi preporucujete koja je kvalitenija da je kupim? Hvala
 • Damir Stekovic  - los kvalitet celika cevi, pucanje cevi, oprez
  Moj ćale ima ovu pušku (mp 153 12-76) malo manje od dve godine, nije ispucala ni 100 metaka. Baš je danas isao u lov i tokom lova kako su utvrdili posle ipaljivanja u cevi je ostala korpica od metka, zatim posle ispaljivanja drugog metka došlo je do pucanja cevi na sredini kod čoka. Uporedili smo cev sa Zastavinom bokericom i videli da je velika razlika u kvalitetu celika koji je korišćen za izradu cevi. Dali neko možda zna gde može da se nekako popravi cev ili gde ima da se kupi cev boljeg kvaliteta i izrade. Hvala
 • Vilivoje
  Zao mi je da je doslo do pucanja cevi i da je puska ostecena. Bogu hvala da niko nije stradao i da nema ozledjenih.

  Kada ostane korpica u cevi svaka cev (moze i u velikoj vecini slucajeva hoce) da se rascepi po duzini. Kvalitet celika ovde igra malu ulogu. Jedino ako korpica zastane blize ustima cevi pa pritisak opadne kroz gasni ventil (ona "budza" na sredini ispod cevi) mozda moze da prodje bez pucanja.

  Ne znam kako utvrdiste da je celik na zastavinoj bokerici bolji jer se to golim okom nevidi - ali tog ko je vidio zamoli da ponovo pogleda. Sumnjam da je dobro vidio.

  Koliko ja znam Bajkal/Baikal/IZH ne prodaje zamenske cevi ali mozda mogu da "ugrade" novu ako im se dostavi cela puska. Novodno moraju cev da podese prema pusci ili nesto da "nasteluju" da bi to bilo OK.

  Nisam nikada cuo za "krpanje" cevi pa ako ti to neko ponudi budi oprezan...

  Dobar pogled.
 • Anoniman
  ja pusku imam i nosim je non-stop u lov i nikad nije izdala a sto se tice pucanja cjevi to mi je cudno da tvoj cale nije stavio najuzi cok i ispalio brener ja iz nje ne pucam brenere samo devetake (8.5) i duplu nulu (6.2)sa magnum punjenjem i koristim uvjek srednji cok. jer sa njom lovim samo svinje za mene je puska zakon
 • Anoniman  - re:
  mislim isto moglo je doc do ostecenja samo ako je ispaljen brenek na puni cok..... puska je ko grom
 • Sparki
  Ja takodje planiram kupiti mp 153 i po meni je ova puska savrsenstvo , planiram sa njom loviti fazana , zeca , lisicu...Moze li mi neko reci nekog proizvodjaca metka i gramazu baruta sa kojim bi bilo najbolje prvih 100 metaka ispaliti...Unapred hvala
 • Anoniman
  ma puska je cudo,osim sto je malo teska kad se napuni sa 5 metaka...idem iskljucivo u lov na ptice,(radi isprobavanja,pucao sam sve vrste metaka koje postoje),opalio sam preko 5000 metaka i nikada ma bas nikada nije se desilo da ne opali ili da zaglavi u bilo kojim vremenskim uvjetima,jednostavno je savrsena i preporucujem je svakom lovcu
 • Anoniman  - re: re: re: produzetak sa cokom
  Anoniman napisao:
  [quote=Anoniman]imal da sekupi produzeni nisan odnosno nocni nisan
  alen napisao:
  dali mi mozete objasnit oznake na čokovima i koji čok koristiti u lovu na određenu divljač...zec,fazan,svinja,prepelica...Hvala unaprijed!
  [/quote]
 • Anoniman  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
 • Anoniman
  na nasim terenima nema adekvatnog majstora za stelovanje najbolje je nedirat nista ostavit tvornicko nastelovano ja pucam sve i nema nikakvih problema samo sa krupnijom sacmom ima malo veci trzaj....
 • Anoniman
  KAKO DA NABAVIM PUNI COK ZA M153
 • Sinisa
  ribosport rd bratunac 056 411 489,kompletan asortiman opreme i dodataka za sve vrste straljackog i sportskog naoruzanja
 • Anoniman
  bajkal je zakom skoro ko moj mosberg
 • Anoniman  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
 • Anoniman  - re: re: re: re: produzetak sa cokom
  Anoniman napisao:
  [quote=Anoniman][quote=Anoniman]imal da sekupi produzeni nisan odnosno nocni nisan
  alen napisao:
  dali mi mozete objasnit oznake na čokovima i koji čok koristiti u lovu na određenu divljač...zec,fazan,svinja,prepelica...Hvala unaprijed!
  [/quote][/quote]
 • darko
 • kristian  - mp153
  dobar dan iteresuje me dali moze da dogje do ostecenja puske ako nisam prvih 100 kom metaka ispalio sa jacim punjenjem ? niko mi nije rekao u radnji a tek sam saznao od prilike izpucao sam 2 kutije 28ce trapp municije!!
  hvala vam unapred
 • JOJE
  imam baikal mp153 i zelio bi samo da pitam one koji poznaju i razumiju se u ovu pušku koji cok da koristim za lov na svinju odnosno koji od cokova koji dolaze uz nju imaju najveci domet tj.koji najmanje razasipa sacmu na udaljenosti do 60-70 metara otprilike cokovi su sa oznakom F-M-IC.Hvala unaprijed
 • Sinisa
  koristi ozmaku M za krupnu sacmu tj za sumski lov daje ujednacen posip bez obzira na vrstu tj proizvodjaca patrona 065003800
 • Goran  - Posip sacme
  Da li baikal 12/89 kad ispaljuje 12/70 ima isti posip sacme,i da li mu smeta sto ispaljuje 12/70 patronu iako je 12/89 leziste?unapred hvala
 • IGOR
  nema dovoljan domet i nema isto posipanje
 • Anoniman
  da li mora da se menjaju cokovi na pusci MP153
 • Anoniman
  Treba da kupim baikal MP 153 pa me zanima koji da kupim 12/76 ili 12/89 lovim divlje svinje fazane patke lisice i zeceve.Hvala unapred.
 • darko  - uzmi 12-89
  ovako iz ic coka 12-89 na 70m bije u tacku sa 12-70 golf havk brenerom provereno kod mene ja je imam pun cok koristi na vece daljine za lisice i patke u preletu za fazana i zeca koristi polu cok i ne treba ti tu neka jaka municija 12-76 koristi a 12-89 koristi isklucivo za lisicu na vecoj udaljenosti mozes staviti i lampu noci za cekanje tu udri sa 12-89 pukne ko zvecka i koristi 6 nema potrebe 4 jer je velika gramaza od mene toliko uzmi 12-89 neces pogresiti mogu drugi svasta da pricaju to je kalibar i puska exstra
 • Anoniman
  Darko hvala ti puno,i imam jos jedno pitanje dali da kupim sa sintetickim kundakom ili drvenim?
 • Anoniman
  Drvoto e po dobro po moe za zima plastikata ke lizga okrutuva
 • SRDJAN
  NARAVNO DRVO 1289 JE ZAKON MOZES DA PUCAS 1270 DO 1289 TO JE ISPITANO U ZAVODUZA ISTITIVANJE ORUZJA U RUSIJI
  ONI KOJI NISU PUCALI NEZNAJU I MOGU SAMO DA PRICAJU IZ LJUBOMORE JER NEMAJU TAKVU PUSKU
 • SRDJAN
  IC COK KORISTI KAD IDES U SUMI JER TU MOZES DA PUCAS I ZECA I SVINJU JEDINACNIM PROJEKTILOM A ZECA NEMOZES U SUMI DA GADJAS NA VELIKOJ RAZDALJINI
  A F COK ZA DALJE GADJANJE NAPRIMER PRELET PATKI
  JASAM SA 12 70 SACMOM 4,5MM IC COK UBIO JASTREBA U LETU NA DALJINI OKO 140 METARA
 • bojan
  Imam pusku jednu sezonu,zadovoljan sam njome,interesuje me sto se tice cokova imam ih 3 a oznake su na njima sledece F-Lead,M-LeadF-Lead,IC-LeadIM-Steel,zamolio bi kolego koji je malo bolje poznaju da mi obijasne oznake i zasta koji sluzi,za koju divljac,unapred hvala
 • Anoniman  - re:
  dali moze neko da mi posalje semu rasklapanja ove puska
 • Anoniman  - re:
  Vilivoje napisao:
  1/4 = u narodu poznat kao cetrvt cok

  kod MP153 Rusi su koristili americke oznake:
  C = cylinder (nema coka)
  IC = improved cylinder (cetvrt cok)
  M = modified (polucok)
  IM = improved modified (tri cetvrtine coka)
  F = full (puni cok)

  ili da nam zagorcaju zivot jos malo:
  IC steel = rasprsivanje - negativan cok
  M steel = malo slabiji cetvrt cok
  F steel = malo slabiji polu cok
  XF steel = malo jaci polu cok
  to "steel" objasnjava kako se cok ponasa kad se koristi zeljezna sacma koju Ameri moraju da koriste za lov na barske ptice (patke i guske)
  Anoniman napisao:
  dali moze neko da mi posalje semu rasklapanja ove puska
 • Vilivoje  - nastavak...
  nastavak:

  Ako puska ispucava (i repetira) slabiju laboraciju bez problema nema potrebe da ju prvo "razdrndamo" sa 100 komada slonovske municije.

  Ako puska ispaljuje (i repetira) sa municijom koju imas nameru koristiti u lovu/streljani nema potrebe za razdrndavanjem...
 • bojan
  Ja sam palatio u novembru prosle godine 47300 din u Metoru,sada ne znam koja je cena
 • esmir omercehajic  - re: re: vrh je puska samo me interesuje kako se st
  Anoniman napisao:
  [quote=jovan]kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
  [/quote]
 • esmir omercehajic  - re: re: re: vrh je puska samo me interesuje kako s
  esmir omercehajic napisao:
  [quote=Anoniman][quote=jovan]kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
  [/quote][/quote]
 • LOVAC CRNOGORAC
  ja bih da pitam jer namjeravam da kupim ovu pusku uskoro.da li da kupim sa drvenim ili polimerskim kundakom,jer kazu da drveni poslije puno ispaljene municije pocinje da se ljulja i tada nija precizna,a meni je ipak za lov ljepse drvo.???..i da li treba mijenjati ovaj n fabricki nisan sa onim crvenim odn.zelenim..hvala unaprijed..
 • edo
  Posto mi je pukla cijev od mog poluatomata M-153 kupio bih ili cijev ili kompletnu pusku.
 • Brzi
  Pozdrav svima-Ja sam kupio pusku prije 7 god Bajkal mp 153 12/76.Zadnji nisan na kundakom nije ramnomeran sa predni nisan,jel to igra nekakvoj ulozi u preciznosti.ako moze nekog odgovoriti-hvala vam unaprijed
 • Anoniman
  POZDRAV JA IMAM BAIKAL MP-153 12/76 KALIBAR I INTERESUJEME OKO BRENNEKA I SAMCA DALI MOZE UNJU I KOLIKI IDE COK JER UMENE NEMA OZNAKA NEGO SAMO NEKE CRTE NA VRHU ILI DAMI KAZETE KOLIKI M0RA BITI COK MILIMETARA PRECNIK COKA UZNUTRA ZA TU MUNICIJU
 • Anoniman
 • Anoniman
  kOD JEDINAČNIH ZRNA (NE POTKALIBARNIH ) PUCAJ SAMO SA ČOKOM OZNAKE C (CILINDAR ) I NIJEDNIM DRUGIM JER MOŽE DOĆO DO OŠTEĆENJA CIJEVI POSLIJE DUŽE UPOTREBE.LIČNO KORISTIM ROTTWEL JEDINAČNA ZRNA 38g I DO SADA SE NIJESAM POKAJAO
 • darko
  Pozdrav svima-Ja sam kupio pusku prije 3 god Bajkal mp 153 12/89.Zadnji nisan na kundakom nije ramnomeran sa predni nisan,jel to igra nekakvoj ulozi u preciznosti.ako moze nekog odgovoriti-hvala vam unaprijed stavio sam crveni umesto fabrickog i nije u centru da li to ima neke veze u lovu na patke posto je veca daljina!!
 • Vilivoje  - Drveni ili plasticni/polimerski kundak
  Ni posle par hiljada metaka kundak nebi trebao da se "pocne ljuljati". Ako se to ipak desi, skini gumenu podlosku kundaka i dovrni maticu na sarafu koji drzi kundak, vrati podlosku na mesto i uzivaj. Ovo vazi iz drveni i za plasticni kundak.
 • Vilivoje  - prednji / zadnji nisan
  Cao Darko, Cao Brzi,

  Najbolje je da licno probate i vidite gde vam puska bije.
  To je prilicno jednostavno:
  - Popijes 3 pive
  - dve flase stavis u razmaku od 75cm na zemlju
  trecu flasu postavis tacno u serdinu izmedju prve dve
  - Prosetas 40 koraka (oko 35 metara)
  - stavis puni cok u pusku
  - uzmes patronu sitne sacme i pucas u srednju flasu

  - ako oboris/razbijes sve 3 flase = idi kuci puska bije ko grom
  - ako oboris/razbijes srednju i levu flasu - puska malo nosi u levo
  - ako oboris/razbijes srednju i desnu flasu - puska malo nosi u desno
  - ako oboris samo srenju flasu - puska bije ili malo previsoko ili malo prenisko
  - ako nepogodis ni jednu flasu - mani se piva, nije pivo za tebe.
 • Brzi
  Lijep odgovor hvala ti puno Vilivoje,popij i ti jedno ja castim:)
 • baya bosanac  - imam tu pusku
  imam baikal mp 153 u kalibru 12-76 i svima bih rekao da je puska kraljica za lov zeca,fazana,prepelice,vuka,svinje i t.d. koristim naj siri cok jer ne razmisljam sta cu kada da pucam ali sigurno za sve je dobra i na vecim i manjim udaljenostima,samo dobro oko i dobar metak.
 • Nikola TISMA  - Pukla cev na 153 bajkal spartan 453 r
  Drage kolege lovci kupijo sam novu m 153 radjena za Americko trziste 453 spartan .Kalibar je bijo 12 x 89 puco sam jednog dana na strelistu municiju Belot cesku ali je bila municija sa filcom i cok mije izbila iz cevi i cev pukla posle 5 metaka cok ,sam naso na 30 metara sav pokrivljen .Eto koliko su napravili neka je imala gresku .Eto toliko o m 153 .
 • milan
  Zdravo drugari,citam vasa pitanja i odgovore ali nema nigde oznake za moje cokove,dali neko moze da mi kaze koji zasta sluzi,(M-Lead,F-Steel),(F-Lead),(IC-Lead,IM-Steel),unapred hvala.
 • Mima  - Kako da postanem lovac?
  Kao sto i u naslovu pise kako da postanem lovac kod nas u lovackom drustvu pokusavam da se uclanim al mi nejde od ruke !
  kako mogu da postanem lovaci koliko to para trazi u startu ? ako nije skupo da dobijem dozvolu i da kupim pusku probacu da izdvojim ako jeste onda nista ! tako ako hocete da mi odg. Na pitanje vi mi odg ako necete nikom nista !
  PUNO SRECE VAM ZELIM U LOVU ! ako mozete da mi napisete otp kolko mi trevba EVRA u startu !
 • sale
  Može li neko objasniti zareze na čokovima (1,2,3,4 zareza)šta znače,koji zarezi označavaju koje čokove?
 • lovac11
  pozz svima! trebam uzet pusku ovaj tjedan i htjeo sam baikal mp153 probo sam je kod nekoliko kolega i cini mi se uredu al kod njih je sa sintetickim kundakom i sad kad sam iso gledat da kupim ima samo sa drvenim. pa bi htjeo neko ko se razumije ima iskustva da mi kaze svoj prijedlog. unaprijed hvala
 • lovac  - re:
  Zdravo svima,imam ovu pusku vec 2 godine.imam utisak da mnogo siri sacmu...sta vi mislite kolege....
 • Lovac MP-153
  Na kojoj daljini ova puska najbolje nosi sacmu ako neko zna da mi kaze,imam utisak da mnogo rasipa sacmu,dali ima neke razlike kad pogodi:12/70,ili 12/89 kakva je razlika....hvala unapred..
 • Anoniman
  Rasipanje sacme ti odredjuju cokovi...
 • Anoniman
  Dali isto bije sa 12/70 i sa 12/89 ima razlike mnogo sa 12/70 rastura sacmu sa bilo kojim cokom,a sa 12/89 bije ko grom.....mislim da netreba stavljati 12/70 nije efikasna sa tom municijom sta vi mislite kolega.....
 • BOKY
  sa caurom 12-70 nije ta puska...ako imas 12-89 nemoj koristiti manju municiju osim na sitnu divljac jer je previse rasipa sa bilo kojim cokom.
  A ako gadjas na vecoj daljini stavi 89 i neces omasiti
 • Ignatov22Pavel  - ответ на этот топик
  Надежная доска пола из лиственницы
 • Anoniman  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
  NEDIRAJ NIŠTA KAKO JE FABRIČKI TAKO JE
 • Anoniman
  Ja sam razvijao ventil skroz i nisam zabelezio kako bio sta sad a radim koao da ga stelujem...
 • Nemanja  - HAWK
  [b][b]Ja sam kupio pusku prosle godine Bajkal mp 153 12/76. ispalila je oko 50-ak metaka. kada sam pucao Hawk nije htela da repetira. sta moze da joj bude?
 • Anoniman
  Kolega,za podkalibre treba posebno da se steluje ventil jel imaju malu gramazu i nema dovoljan trzaj da bi izbacila cauru i ubacila drugu moj ti je savet koristi brenere 12/76 i neces da se pokajes......
 • ivona  - re: lovac
  da li je neko lovio divlje svenje i na kojoj daljini moze da odstreli svinju u kalibru 1276.....zelim obljektivan odgovor.....
 • Anoniman
  lično ( iz Herceg Novog sam ) i imam 153 12/76 i koristim samo jedinačni rottweil magnum 38 g zrno-odstrijelio sam vepra oko 100 kog prije 10 -ak dana na daljinu od 25-30m i zrno je prošlo kroz obadvije plećke - na veće daljine nijesam pucao ali i ovo ti nešto govor-o snazi zrna i naravno vepar je odmah pao
 • Anoniman  - Zadnji nišan
  Pozdrav svima.Interesuje me dali ima za kupiti zadnji mehanički nišan original za mp153,pucam jedinačna zrna pa bih mi dosta pomogao u ostvarivanju boljih rezultata.....hvala.
 • Anoniman
  Jel zna neko:razvijao sam ventil nisam zabelezio ...kad sam vratio sve to mehanizam radi vraca 12/89 municiju dal je to ok.ili da majstoe to presteluje.........
 • Anoniman
  i ja sam isto to uradio i vratio sam navoj na liniju koja je naznačena na gasnom cilindru.Poslije toga sam ispucao jedno 20-ak zrna (jedinačniH )magnum bez ikakvih problema i za sada mi puška perfektno radi
 • nenad  - interesuje me puska 135 12/76 za levoruke
  interesuje me koj je cena za pusku 135 12 76 koja izbacuje caure na levu stranu. i ako moze neko da mi objasni : na cokovima imaju urezane crtice sa koliko crtica je naj bolje za svinje a da sme da koristi havkove i brenere. a koliko ureza za zeca i fazana. DOBAR BOGLED?
 • BOKY
  sa najvise crta je pun cok a sa najmanje najsiri...tako da sam uporedi....obicno stavljaju sa 3 crta zavisi ko sta lovi i koju municiju koristi
 • ivan  - kundak
  hteo sam da kupim ovu pusku al ne znam sa kojim kundakom da uzmem drvo ili pvc kazu da se pvc brzo rasklima,ako neko ima iskustvo nek mi odgovori.hvala
 • brzi
  interesuje me koja municija je najbolja za ovu pusku.ako moze odgovor,hvala vam unapred
 • lovac 3
  Imam ovu pusku tek godinu dana pa imam neki utisak da bolje bije sa 12/89,nego sa 12/70 jel neko ima iskustva da mi kaze..dali moze da slabije bije ako nije nastelovan gasni ventilk kako treba.....Hvala unapred.....
 • BOKY
  sve je u municiji ... ako koristis 12-70 nisi trebao kupovati 89.
  rasipa previse sa 12-70 bez obzira na cok
 • milos  - Milos
  poz svima.Interesujeme ako neko zna da mi kaze,imam IZ 27M BAIKAL bez promenljivih cokova,pa me interesuje dali smem iz gornje cevke kuglu odnosno brener???Ako neko zna,posto sam pocetnik.Unapred hvala!!
 • ugljesa
  treba mi ovo: МВРИ 12.01.000
  "MP-153" Folding Buttstock
  ako neko zna gde mogu ovo da nadjem bio bih mu veoma zahvalan.http://www.stk.udmnet.ru/eng/products3E.htm
 • stvan  - pitanje
  pozdrav svima ,ja imam MP 153 .Puska je dobra nemam nikakvih zameraka...ali bi hteo da gadam i glinene golubove sa njom....pa me interesuje imali neki dodatak za pusku koji moze da se korizi za hvatanje municije ,da nebi smeto drugim ucesnicima ...[
 • vlade
  kupio sam skoro novu baikal mp153 u kalibru 12/89 da li moze da se razradi sa municijom 12/76?
 • Marijan Dimitrovski
  Puska baikal 153 12/89 e odlicna za nasi uslovi.Evtina za nas standard i efikasna u meta so dobra municaja.
 • Anoniman
 • anonimus
  puska je bog bogova ja sam ponosan sto je imam
 • anonimus
  imam mnogo pusaka al sa sigurnoscu mogu reci da je bajkal 153 12 76 najbolja
 • anonimus
  iskljucivo lovim svinje sa njom i nijedna mi nije odnela vise od 5 metara za svinje idealna
 • ivan
  poz. swim lowcima ako ima negde zadnji nisan za ovu idealnu petometku neka javi pozzzzzzzzz
 • Anoniman
  imas u jagodini pogledaj na sajtu prodavnica magnum nocni nisan zove se truglo pozzz
 • Anoniman
  poz. swim lowcima ako ima negde zadnji nisan za ovu idealnu petometku neka javi pozzzzzzzzz
 • anonimus
  voleo bix znati dal neko ima paradoks cok za petometku i gde mix mogao da ga kupim.mislim da bi u lovu na divlje svinje bila mnogo preciznija.
 • Miroslav
  Imam polozaru cz 12/70, hteo bih menjati, da uzmem neku rusku. Dvoumim se sta da uzmem IZ 27 17/76 ili baikal mp 153 12/76. Ako moze neko da mi pomogne od iskusnih lovaca, posto sam lovac tek dve sezone. Pozzz, unapred hvala.
 • Miroslav
  Greska nije 17/76 nego 12/76 greska u kucanju
 • Dragan  - Zadnji nisan za Baikal MP-153
  Imam pusku Baikal MP-153 i interesuje me ima li ko informaciju za zadnji nisan na MP-153? Interesuju me vaasaa iskustva i utisci kao i ako imate neki link za pogledati.

  Hvala unapred
 • Anoniman
  nadi truglo nisan na internetu nocni nisan stavio sam ga pre mesec dana sa rotvel municiju brenke 12 76 na 50m bije u tacku nij
  edna druga municija nebije de treba samo stavljaj rotvel magnum i nema greske naravno i moja je mp-153 1276

 • Anoniman
  Ja ne razumijem sta ti znaci zadnji nisan?objasni?...imam dvije puske mp 153 i mp 155
 • Anoniman  - re:
  ukucaj truglo nisani za sacmarice na internetu i sve ce ti biti jasno
 • HansHunter  - jedno pitanjce
  Anoniman, prijatelju, za nekoliko dana bih da kupim prvi put sačmaricu, nekako sam više opredeljen za lov na sitnu divljač, šta kažeš dali je ova puška Baikal MP153 dobra za tu vrstu lova, mnogi lovci mi govore da to uopšte neuzimam a vjerujem da većina nije ni metka opalila iz takve puške. Drzao sam je u rukama i paše mi kao salivena u ruku. Hvala
 • Anoniman  - jedno pitanjce
  Koji čok se koristi za lov krupne divljači ( vepar) sa metkom 8,1 mm iliBRENEK(havk)?
 • HansHunter  - brenek
  Druze, Brenneke nije isto što i Hawk (Gold ili Silver Hawk) . Brenneke nema podkalibarsku ovojnicu ili čauricu koja nosi kuglu sve do usta cijevi i nesmije se takav metak ispaljivati iz čokirane cijevi, ni na pola čoka, dok Hawk može da se ispaljuje iz čokirane cijevi, čak iz pola čoka, nesmeta mu ništa. Brenneke ako ispaljuješ iz čokirane cijevi je opasno, u više opaljenja se nakuplja olovo na na čoku i može doći do pucanja cijevi ili izbijanja čoka van. Nego reci mi kakva je MP 153 za sitnu divljač.
 • ivan
  ako neko zna spoljnu meru za brenke rotvel 1276 i za rotvel brenke 1270 neka mi kaze posto sam izmerio pun cok na 1276 je sirine kao na dvocevku cilindar neznam zsto su rusi napravili toliko sirok cok a za cokove sa 3 ili 4crte tek da nepricam meru mnogo rasipa na 30m kao da pucam na 100
 • nikola
  imam problem sa istom puskom razvalio sam je da je ocistim i vise nece da repetira zaviao sam i rezviao ventil i nista sta da radim???????/?
 • Lovac
  Imam MP153 u kalibru 12/89...Lovio bih fazane sa njom pa me interesuje koji cok da stavim i koju sacmu da koristim..Dali da pucam sa 12/76 municijom ili sa obicnom 12/70...Hvala unapred.
 • MEDONJA  - pritisak mpa mp153
  Imam MP 153 12/76 i na cijevi piše MPa90 pa me zanima koliko je to bari, po mom izračunu je 900bari.
  I to mi se čini nekako malo s obzirom da je 12/76 da može MAGNUM punjenje,znači da nemogu iz nje ispaljivati "Rottweil tipa Brenneke Classic Magnum" na kojoj piše max 1050bar??????????
  Dali netko ima više iskustva sa ispaljivanjem MAGNUM kugli iz MP 153??????
 • anoniman  - medonja
  mozez koristit svu municiju jer je magnum lezizte ja imam istu pusku i koristim svu magnum municiju i obicnu
 • svinjar
  posjedujem baikal mp 153 jako sam zadovoljan sa njim do sada. puco sam iz nje S&B 54 g punjenje bez ikakvih problema... jedan kolega mi je dao desetak komada nitro magnuma koje je jedan nas nabavio iz njemačke pa me sad zanima ako netko ima iskustva jel se moze pucat iz ove puske takva vrsta streljiva posto ja sa njim nemam iskustva
 • Dragan
  153 je odlicna puska
 • Anoniman
  da uznete rusku 16 sa engleskim kundakom i da uzivate
 • Anoniman  - nije sve kako se čini
  Imam 153-cu 12x76 kupio sam je prije 7 god ali nakon 150 metaka počeo krom iz cijevi da se ljušti toliko o ovoj pušci druga su stvar prijeratne i ovo smeće sad.Da nebude komentara na održavanje samo rotweil municija balistol za čišćenje a nije kap rose duže od dana na njoj bila: Toliko o pouzdanosti ove tzv ljepotice.
 • Anoniman  - zamjena
  Dali je moguće naručiti za MP 153 12 x 76 novu cijev i gdje Puno hvala.
 • uljma
  u pocetku kada sam je uzeo svi su govorili tipa sta ce ti to,nije nesto a sada je svi kupuju,kakva je mp 155 u odnosu na 153 12/76
 • Anoniman
  puska je top do sto metara lagano sa njom bez problema
 • Mladi lovac  - 12/89
  Dobar dan....položio sam lovački i htio bi si kupiti sačmu za pogon na divlje svinje zanimam me kakva je to puska baikal 12/89 kakvo steljivo ide u nju i do koliko bari moze ic u nju dal steka i koje bi bilo najbolje streljivo za nju itd.molim ljude koji znaju da me savjetuju hvala ljepa.DOBAR POGLED I MIRNA RUKA:))
 • Anoniman  - re:
  uljma napisao:
  u pocetku kada sam je uzeo svi su govorili tipa sta ce ti to,nije nesto a sada je svi kupuju,kakva je mp 155 u odnosu na 153 12/76
 • Anoniman  - re:
  Anoniman napisao:
  Siniša koju dužinu preporučuješ 66 ili 71. Koje dužine je ova na tvojoj slici
  felix napisao:
  Dvoumim se oko kupovine lovacke puske baikal mp 153, kalibar 12/76 ili 12/89.
  Zamolio bih one koji znaju, da li kvalitetnija cijev kod baikala 12/89 nego kod 12/76 ili su cijevi iste? Sta mi preporucujete koja je kvalitenija da je kupim? Hvala
 • Anoniman
  Bjež od nje kolega ko đavo od krsta jer jedna može biti zmaj a druga da se razvali ko siropor vido sam oštećenja na njima koja je i meni kao oružaru teško i zamisliti a ne objasniti jednostavno nemaju standard a sve hvale koje čitaš su ništa drugo nego rekvijem za bivšim sssr om o avo danas ne pominjati.
 • Anoniman
  znali neko dje mogu nabavit rezervnu rucku zatvaraca ispala za mp 153
 • tetreb
  puska je relativno solidna, stvis krupnu sacmu izadje prepelica ili kontra.sam brom lako se skida tako da i nova puska brzo se oguli, a kljuc zatvaraca ispada i suvise lako, Vrlo je bitno da se rodovno cisti i stalno podmazuje i nema frke,
 • Anoniman
  znaci treba 100 kom. ispucat ili ne ???
  drvo il pvc razlika lp
  lovci na jelene :)
 • Anoniman  - re:
  zdravko napisao:
  puska je bog bogova ,,3 god je imam , koje je punjenje najbolje za divlju svinju i koji cok na do 70 m
 • josip
  dali je bolja cjev od 660 ili 710 ...i koja je razlika izmedu BAIKAL IŽ mod. MP-153, cal. 12/76. od ove puskeBAIKAL IŽ mod. MP-153 SYNTETIC, cal. 12/76.
 • Anoniman
  bolje puske nema broj 1
 • Vilivoje  - cokovi za celicnu sacmu
  kod MP153 Rusi su koristili americke oznake:

  C = cylinder (nema coka)
  IC = improved cylinder (cetvrt cok)
  M = modified (polucok)
  IM = improved modified (tri cetvrtine coka)
  F = full (puni cok)

  ili da nam zagorcaju zivot jos malo:

  IC steel = rasprsivanje - negativan cok
  M steel = malo slabiji cetvrt cok
  F steel = malo slabiji polu cok
  XF steel = malo jaci polu cok

  to "steel" objasnjava kako se cok ponasa kad se koristi zeljezna sacma koju Ameri moraju da koriste za lov na barske ptice (patke i guske)

  Prosip zeljezne sacme je manji (gusci snop) nego prosip olovne sacme (siri snop) kada se coristi isti cok.

  Da bi se dobio isti prosip (sirina snopa) sa zeljeznom sacmom kakav smo imali sa olovnom neophodno je koristiti otvoreniji cok otprilike za 0.25mm (na primer koristiti cetvrt-cok (1/4 ili IC) umesto polu-coka (1/2 ili M).
 • Anoniman  - re:
  sinisa napisao:
  pozdrav lovcima,zanima me kao predhodnog kolegu u vezi cokova..,sta znace crte na cokovim a 1 2 3 koji je koji cok..
 • Anoniman
  Zasto mi je nadula kod 12/89
 • Anoniman
  ma puska je naj..
 • Anoniman  - re:
  Anoniman napisao:
  ma puska je nabolja..
 • Anoniman
  S njom sam ubio vec 5 svinja u 3 sezone
 • Anoniman
  Koji cok kosistit za divlju svinju
 • Anoniman
  koja je bolja bajkal 152ili 155
 • Anoniman
  153
 • Anoniman
  ljudi kod mene ova puska eksplodirala.srecu sam imao da sam ostao ziv.posalji te me gde se moze kupiti delove!
 • oliver
  dali znate negde delove za ovu pusku
 • Anoniman
  mogu li da pucam sa sve vrste sacme iz F coka i sa brenerima?
 • Anoniman
  KOliko treba da se zategne cok?ako moze neko da mi odg hvala.
 • Anoniman
  koji cok koristiti za glinene golubove
 • mladeen
  Gorane, koja je gramaza?Mozr da odradjuje samo 39 gr...
  Anoniman za ds samo pun cok...cok nemoj zatezati do kraja...ono koliko moze...za glinene 1/2 coka....a za dijelove zavisi sta ti je otislo?
 • mladeen
  30 gr..*
 • Anoniman  - re:
  darko napisao:
  sale napisao:
  Može li neko objasniti zareze na čokovima (1,2,3,4 zareza)šta znače,koji zarezi označavaju koje čokove?
 • Anoniman
  objasnimi kako si ubijo fazana
 • Anoniman
  Posto sam pocetnik interesuje me da li mp 155 12/76 moze bez problema koristiti municiju bez korpice. Da li moze doci do ostecenja od sacme gde prolaze gasovi za gasni klip?
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting