Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home

Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153

Zbog veoma povoljnog odnosa cijene i kvaliteta oružje „Iževskog Mehaničeskog Zavoda“ najčešći je izbor naših lovaca. Konstruisanje poluautomatske sačmarice Baikal MP 153 počelo je 1997. godine sa zahtjevom da se napravi oružje koje će funkcionisati u svim vremenskim uslovima, koristeći municiju čija se težina sačmenog punjenja kreće od 28 do 64 gr. Prve puške ugledale su svijetlost dana u Nirnbergu na sajmu IWA 1999. Predstavljene su puške sa polimerskim i orahovim kundakom, puška za IPC sa deset metaka i Viver šinom kao i model u kalibru 20/76.    Autor: Siniša Markočević

Ruska fabrika za proizvodnju sportskog i lovačkog vatrenog oružja datira iz 1885. godine. Tadašnja vlada je naredila proizvođačima iz Tule, Izhevska i Sestroreska da pored vojnog započnu i proizvodnju civilnog oružja. Oktobarska revolucija 1917. godine bila je vrijeme velikih promjena. Crvena armija modernizovala je oružje carske vojske, no ni oružja ni municije nije bilo dovoljno. Fabrika u Izevsku proizvela je između 1818. i 1920. godine oko 1,3 miliona pušaka, 15.000 automata i 175.000 revolvera Nagant i oko 840 miliona metaka raznih kalibara. Kapaciteti proizvodnje koristili su se u Drugom svjetskom ratu samo za vojne svrhe. Ponovna proizvodnja civilnog programa počinje 1949. godine uključujući i sačmarice. Najpoznatija sačmarica ovoga giganta je IZH 27, koja je predstavljena 1973. godine. Današnja fabrika proizvodi sačmarice, kombinovane, sportske puške i karabine. Oružje Baikal uvijek je pristupačne cijene, robusne konstrukcije i funkcionalno u svim klimatskim uslovima.

Autor teksta sa lovačkom puškom Baikal MP 153Konstruisanje poluautomatske sačmarice Baikal MP 153 počelo je 1997. godine sa zahtjevom da se napravi oružje koje će funkcionisati u svim vremenskim uslovima, koristeći municiju čija se težina sačmenog punjenja kreće od 28 do 64 gr. Prve puške ugledale su svijetlost dana u Nirnbergu na sajmu IWA 1999. Predstavljene su puške sa polimerskim i orahovim kundakom, puška za IPC sa deset metaka i Viver šinom kao i model u kalibru 20/76. Za rad mehanike odabran je neprevaziđeni sistem pozajmice gasova. U polovini cijevi izbušena su dva otvora, koji sagorjele gasove odvode u gasni cilindar. Oni djeluju na klip sa zaptivnom karikom koja je smještena u vlastitom žlijebu i ne skida se. Klip potiskuje povratnu oprugu sa dvije paralelne poluge koje pokreću zatvarač. Masivni dvodijelni zatvarač na gornjoj strani ima klin koji se bravi u nastavak cijevi. Sanduk je od duraluminijuma i samo upravlja čeličnim vezanim dijelovima. Zatvarač ima dva jača bočna izvlakača postavljena pod uglom od 180 stepeni koji drže i vade čahuru iz cijevi. Prelivni ventil nalazi se na prednjoj strani cilindra, koji odvodi višak nepotrebnih gasova. Klip i zatvarač vezani su polugama koje su spojene pločicom, koja ojačava cijeli podsklop.

Puška može da koristi i patrone čija je dužina čahure 70 mm. Da bi koristili trap ili skit patrone lakog punjenja, potrebno je dotegnuti ventil na oznaku za laka punjenja. Sa ovako podešenom puškom nije poželjno pucati teža punjenja jer može doći do oštećenja oružja i povrede samog strelca. Proizvođač savjetuje da se puška razradi sa prvih 100 patrona težeg punjenja i standardnog pritiska 12/76. Poluautomat ima izmjenjive čokovu i uređaj za izmjenu metka u cijevi tzv. „kat-of“. Tokom upotrebe oružja treba provjeravati dotegnutost čokova koji mogu biti vanjski ili unutrašnji.

Puška se odlično pokazala u praksi i nosi titulu najprodavanijeg i najizdržljivijeg poluautomata u svijetu poslednjih nekoliko godina. Odličan je izbor i za najprobirljivije lovce jer predstavlja savršenstvo jednostavnosti. Idealna je za lov sitne divljači na većim daljinama gađanja, a dokazala se i u lovu divljih svinja kao odličan izbor uz korištenje jediničnih projektila tipa Havk i RS 1 Krušik Valjevo.

Preporučio bih je početnicima sa plićim džepom ali i onima sa dubljim džepom koji žele da poštede svoje unikate od mraza, snijega, leda, kiše, sunca,… svega onoga zbog čega je MP 153 i konstruisana. Molim vas da mi na zamjerite na emocijama prema savršenoj jer ona zaslužuje samo najbolje komentare jer ja nisam još upoznao ni jednu njenu manu poslije 7 godina druženja po lovištima i strelištima.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Model

IŽ Baikal MP 153

Kalibar

20/76, 12/70, 12/76, 12/89

Dejstvo

poluautomatsko

Masa

3,5kg (orah); 3,45kg (polimer)

Cijev

Hromirana 660 i 710 mm

Čokovi

Izmjenjivi (vanjski ili unutrašnji)

Kapacitet

4+1 (moguće produženje magacina)

Cijena

800 do 1100 KM

Autor: Siniša Markočević

www.zrno.ba

Komentari (318)
 • slavisa  - lovac
  :D ja imam tu pusku idealna..................
 • Anoniman
  Planiram da kupim ovu pušku za lova. Interesuje me kolika je njena stvarna vrijednost u lovu i koje su prednosti u odnosu na dvocjevke, osim broja metaka...
 • Anoniman
  65000 dinara
 • jovan  - vrh je puska samo me interesuje kako se steluje ga
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
 • Anoniman
  Za sve laboracije - ostavi ventil kako su ga fabricki namestili. Ako nece da repetira slabije laboracije, odvrni 2 kruga. Ako zeza sa super jakim zavrni 2 kruga... U svakom slucaju zapamti gde je fabricki podeseno.
 • Anoniman
  najbolje nedirat nista ostavit tvornicko podesavanje i to je to samo treba novu pusku razradit sa najmanje 100 kom bolje municije da bi mogo pucat sve od trapa do breneka
 • mm
  sta znaci dotezanje čokova i kako i kada se dotežu, posebno unutrašnji čokovi
 • zdravko
  puska je bog bogova ,,3 god je imam , koje je punjenje najbolje za divlju svinju i koji cok na do 70 m
 • Vilivoje
  Za divljaka breneke - sto jaci to bolji. Sto se coka tice, preporucuje se najotvoreniji koji imas, cilindar ili 1/4 coka. Ako mora moze i polu-cok.
 • stevan
  jel se moze pucati pp i dupla nula f cokom,tj punim...inace tu sam pusku skoro kupio pa je upoznajem.Dobar pogled,mirna ruka..
 • IGOR
  PUŠKA JE PRAVI TOP SUPER JE ALI 12/89
 • Anoniman  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
 • venko
  slaba je sa bronom brzo izbeli
 • Sinisa  - mp 153 neunistiv
  kao autor ovoga teksta mogu jos da dodam samo jedno,kupujte ovu pusku i ne pitajte nista jer nema ni jednu manu,sto se tice narodnih (brenera)i ostalog izmisljanja tople vode,odgovor glasi pucaj sta imas a sto se cokova famoznih i brenera tice pucaj par komada iz svakog na odredjenu daljinu i vidi koji ti najbolju grupu daju na cilju.
 • Anoniman
  Siniša koju dužinu preporučuješ 66 ili 71. Koje dužine je ova na tvojoj slici
 • alen
  dali mi mozete objasnit oznake na čokovima i koji čok koristiti u lovu na određenu divljač...zec,fazan,svinja,prepelica...Hvala unaprijed!
 • Vilivoje
  Cokovi odredjuju rasipanje sacme. Jaci cokovi drze sacmeni snop duze skupa pa se koriste za mete na vecem odstojanju. Za lov u sumi i gustisu koristi nest otvoreno, cilindar ili 1/4 cok. Za poljane i livade polucok ili puni cok. Za razlicitu divljac treba koristiti i odgovarajucu velicinu sacme, sitnija divljac sitnija sacma, krupnija divljac kripnija sacma.
 • asmir
  ovako pozdrav štose tiče cokova ja imam 4 al taj 1/4 nemam umene su neke druge oznake i volio bi znat tacno koji cok je najbolji za svinju unaprijed hvala
 • Vilivoje
  1/4 = u narodu poznat kao cetrvt cok

  kod MP153 Rusi su koristili americke oznake:
  C = cylinder (nema coka)
  IC = improved cylinder (cetvrt cok)
  M = modified (polucok)
  IM = improved modified (tri cetvrtine coka)
  F = full (puni cok)

  ili da nam zagorcaju zivot jos malo:
  IC steel = rasprsivanje - negativan cok
  M steel = malo slabiji cetvrt cok
  F steel = malo slabiji polu cok
  XF steel = malo jaci polu cok
  to "steel" objasnjava kako se cok ponasa kad se koristi zeljezna sacma koju Ameri moraju da koriste za lov na barske ptice (patke i guske)
 • tade  - Pitanje
  zanima me gdje mogu nabavit čok, koji je pogodan za divlju svinju. i koja je cjena (BiH)
 • MILOS
  POTREBAN MI JE PRODUZETAK ZA BAIKAL 153 12 89 SA KRACOM CEVINIGDE NEMAJU SVI OBECAVAJU NE PITAM ZA CENU BICU ZAHVALAN UNAPRED HVALA
  VILARAJ GMAIL.COM ILI GAGARIN64 HOTMAIL.COM
 • Anoniman  - re:
  MILOS napisao:
  POTREBAN MI JE PRODUZETAK ZA BAIKAL 153 12 89 SA KRACOM CEVINIGDE NEMAJU SVI OBECAVAJU NE PITAM ZA CENU BICU ZAHVALAN UNAPRED HVALA
  VILARAJ GMAIL.COM ILI GAGARIN64 HOTMAIL.COM
 • milos  - produzetak sa cokom
  potrebaban produzetak za baikal 153 12 89 sa kracom cev ali produzetak sa cokom niko nema svi obecavaju ne pitam za cenu unapred yahvalan.
 • Vilivoje
  Ajde objasni taj "produzetak za baikal" malo bolje za nas glupave koji nekontamo. Jel oces da produzavas magacin ili ti treba cok (nastavak na ustima cevi sa cokom) ili nesto trece?
 • Anoniman  - re: produzetak sa cokom
  imal da sekupi produzeni nisan odnosno nocni nisan
 • Anoniman  - re: re: produzetak sa cokom
  Anoniman napisao:
  imal da sekupi produzeni nisan odnosno nocni nisan
  alen napisao:
  dali mi mozete objasnit oznake na čokovima i koji čok koristiti u lovu na određenu divljač...zec,fazan,svinja,prepelica...Hvala unaprijed!
 • IGOR
  POLU ČOK MOŽEŠ KORISTITI ZA SVE IDEALAN JE I ZA KUGLU I HAVKU
 • Anoniman
  za dalje gadjanje naprmerprelet gusaka najuzi i m sredji
 • mali lovac
  moze li se kod ove puske ako je sa jednim obaracem stelovati pucanje lijeve i desne odnosno gornje i donje cijevi i kako ako se moze to stelovati objasnite mi
 • Anoniman
  mali lovac - puska ima jednu cev i jedan okidac. Kad povuces jedini okidac - jedina cev kaze: bum.
 • markoi
  interesuje me cena u evrima jer sam pocetnik pa bih kupio svi mi govore da je exstra ispalio sam nekoliko metaka i stvarno vredi UNAPRED HVALA
 • Dragan  - ??
  Kolega jesi li saznao cenu za Baikal IZ-153?? pozz
 • felix  - baiklal
  Dvoumim se oko kupovine lovacke puske baikal mp 153, kalibar 12/76 ili 12/89.
  Zamolio bih one koji znaju, da li kvalitetnija cijev kod baikala 12/89 nego kod 12/76 ili su cijevi iste? Sta mi preporucujete koja je kvalitenija da je kupim? Hvala
 • Damir Stekovic  - los kvalitet celika cevi, pucanje cevi, oprez
  Moj ćale ima ovu pušku (mp 153 12-76) malo manje od dve godine, nije ispucala ni 100 metaka. Baš je danas isao u lov i tokom lova kako su utvrdili posle ipaljivanja u cevi je ostala korpica od metka, zatim posle ispaljivanja drugog metka došlo je do pucanja cevi na sredini kod čoka. Uporedili smo cev sa Zastavinom bokericom i videli da je velika razlika u kvalitetu celika koji je korišćen za izradu cevi. Dali neko možda zna gde može da se nekako popravi cev ili gde ima da se kupi cev boljeg kvaliteta i izrade. Hvala
 • Vilivoje
  Zao mi je da je doslo do pucanja cevi i da je puska ostecena. Bogu hvala da niko nije stradao i da nema ozledjenih.

  Kada ostane korpica u cevi svaka cev (moze i u velikoj vecini slucajeva hoce) da se rascepi po duzini. Kvalitet celika ovde igra malu ulogu. Jedino ako korpica zastane blize ustima cevi pa pritisak opadne kroz gasni ventil (ona "budza" na sredini ispod cevi) mozda moze da prodje bez pucanja.

  Ne znam kako utvrdiste da je celik na zastavinoj bokerici bolji jer se to golim okom nevidi - ali tog ko je vidio zamoli da ponovo pogleda. Sumnjam da je dobro vidio.

  Koliko ja znam Bajkal/Baikal/IZH ne prodaje zamenske cevi ali mozda mogu da "ugrade" novu ako im se dostavi cela puska. Novodno moraju cev da podese prema pusci ili nesto da "nasteluju" da bi to bilo OK.

  Nisam nikada cuo za "krpanje" cevi pa ako ti to neko ponudi budi oprezan...

  Dobar pogled.
 • aejan  - baikal153
  ima rezervnih cevi u Beogradu 19 000dinara samo ti treba nabavka za rezervnu cev
 • Elvisss
  Ako mozes mi dati broj tel. Meni je nadula cev i plasim se da mi nepukne pa bih zamenio kakva je to procedura???
 • Anoniman
  ja pusku imam i nosim je non-stop u lov i nikad nije izdala a sto se tice pucanja cjevi to mi je cudno da tvoj cale nije stavio najuzi cok i ispalio brener ja iz nje ne pucam brenere samo devetake (8.5) i duplu nulu (6.2)sa magnum punjenjem i koristim uvjek srednji cok. jer sa njom lovim samo svinje za mene je puska zakon
 • Anoniman  - re:
  mislim isto moglo je doc do ostecenja samo ako je ispaljen brenek na puni cok..... puska je ko grom
 • Sparki
  Ja takodje planiram kupiti mp 153 i po meni je ova puska savrsenstvo , planiram sa njom loviti fazana , zeca , lisicu...Moze li mi neko reci nekog proizvodjaca metka i gramazu baruta sa kojim bi bilo najbolje prvih 100 metaka ispaliti...Unapred hvala
 • Anoniman
  ma puska je cudo,osim sto je malo teska kad se napuni sa 5 metaka...idem iskljucivo u lov na ptice,(radi isprobavanja,pucao sam sve vrste metaka koje postoje),opalio sam preko 5000 metaka i nikada ma bas nikada nije se desilo da ne opali ili da zaglavi u bilo kojim vremenskim uvjetima,jednostavno je savrsena i preporucujem je svakom lovcu
 • Anoniman  - re: re: re: produzetak sa cokom
  Anoniman napisao:
  [quote=Anoniman]imal da sekupi produzeni nisan odnosno nocni nisan
  alen napisao:
  dali mi mozete objasnit oznake na čokovima i koji čok koristiti u lovu na određenu divljač...zec,fazan,svinja,prepelica...Hvala unaprijed!
  [/quote]
 • Anoniman  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
 • Anoniman
  na nasim terenima nema adekvatnog majstora za stelovanje najbolje je nedirat nista ostavit tvornicko nastelovano ja pucam sve i nema nikakvih problema samo sa krupnijom sacmom ima malo veci trzaj....
 • Anoniman
  KAKO DA NABAVIM PUNI COK ZA M153
 • Sinisa
  ribosport rd bratunac 056 411 489,kompletan asortiman opreme i dodataka za sve vrste straljackog i sportskog naoruzanja
 • Anoniman
  bajkal je zakom skoro ko moj mosberg
 • Anoniman  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
 • Anoniman  - re: re: re: re: produzetak sa cokom
  Anoniman napisao:
  [quote=Anoniman][quote=Anoniman]imal da sekupi produzeni nisan odnosno nocni nisan
  alen napisao:
  dali mi mozete objasnit oznake na čokovima i koji čok koristiti u lovu na određenu divljač...zec,fazan,svinja,prepelica...Hvala unaprijed!
  [/quote][/quote]
 • kristian  - mp153
  dobar dan iteresuje me dali moze da dogje do ostecenja puske ako nisam prvih 100 kom metaka ispalio sa jacim punjenjem ? niko mi nije rekao u radnji a tek sam saznao od prilike izpucao sam 2 kutije 28ce trapp municije!!
  hvala vam unapred
 • JOJE
  imam baikal mp153 i zelio bi samo da pitam one koji poznaju i razumiju se u ovu pušku koji cok da koristim za lov na svinju odnosno koji od cokova koji dolaze uz nju imaju najveci domet tj.koji najmanje razasipa sacmu na udaljenosti do 60-70 metara otprilike cokovi su sa oznakom F-M-IC.Hvala unaprijed
 • Sinisa
  koristi ozmaku M za krupnu sacmu tj za sumski lov daje ujednacen posip bez obzira na vrstu tj proizvodjaca patrona 065003800
 • Goran  - Posip sacme
  Da li baikal 12/89 kad ispaljuje 12/70 ima isti posip sacme,i da li mu smeta sto ispaljuje 12/70 patronu iako je 12/89 leziste?unapred hvala
 • IGOR
  nema dovoljan domet i nema isto posipanje
 • Anoniman
  da li mora da se menjaju cokovi na pusci MP153
 • Anoniman
  Treba da kupim baikal MP 153 pa me zanima koji da kupim 12/76 ili 12/89 lovim divlje svinje fazane patke lisice i zeceve.Hvala unapred.
 • darko  - uzmi 12-89
  ovako iz ic coka 12-89 na 70m bije u tacku sa 12-70 golf havk brenerom provereno kod mene ja je imam pun cok koristi na vece daljine za lisice i patke u preletu za fazana i zeca koristi polu cok i ne treba ti tu neka jaka municija 12-76 koristi a 12-89 koristi isklucivo za lisicu na vecoj udaljenosti mozes staviti i lampu noci za cekanje tu udri sa 12-89 pukne ko zvecka i koristi 6 nema potrebe 4 jer je velika gramaza od mene toliko uzmi 12-89 neces pogresiti mogu drugi svasta da pricaju to je kalibar i puska exstra
 • Anoniman
  Darko hvala ti puno,i imam jos jedno pitanje dali da kupim sa sintetickim kundakom ili drvenim?
 • Anoniman
  Drvoto e po dobro po moe za zima plastikata ke lizga okrutuva
 • SRDJAN
  NARAVNO DRVO 1289 JE ZAKON MOZES DA PUCAS 1270 DO 1289 TO JE ISPITANO U ZAVODUZA ISTITIVANJE ORUZJA U RUSIJI
  ONI KOJI NISU PUCALI NEZNAJU I MOGU SAMO DA PRICAJU IZ LJUBOMORE JER NEMAJU TAKVU PUSKU
 • SRDJAN
  IC COK KORISTI KAD IDES U SUMI JER TU MOZES DA PUCAS I ZECA I SVINJU JEDINACNIM PROJEKTILOM A ZECA NEMOZES U SUMI DA GADJAS NA VELIKOJ RAZDALJINI
  A F COK ZA DALJE GADJANJE NAPRIMER PRELET PATKI
  JASAM SA 12 70 SACMOM 4,5MM IC COK UBIO JASTREBA U LETU NA DALJINI OKO 140 METARA
 • bojan
  Imam pusku jednu sezonu,zadovoljan sam njome,interesuje me sto se tice cokova imam ih 3 a oznake su na njima sledece F-Lead,M-LeadF-Lead,IC-LeadIM-Steel,zamolio bi kolego koji je malo bolje poznaju da mi obijasne oznake i zasta koji sluzi,za koju divljac,unapred hvala
 • Anoniman  - re:
  dali moze neko da mi posalje semu rasklapanja ove puska
 • Anoniman  - re:
  Vilivoje napisao:
  1/4 = u narodu poznat kao cetrvt cok

  kod MP153 Rusi su koristili americke oznake:
  C = cylinder (nema coka)
  IC = improved cylinder (cetvrt cok)
  M = modified (polucok)
  IM = improved modified (tri cetvrtine coka)
  F = full (puni cok)

  ili da nam zagorcaju zivot jos malo:
  IC steel = rasprsivanje - negativan cok
  M steel = malo slabiji cetvrt cok
  F steel = malo slabiji polu cok
  XF steel = malo jaci polu cok
  to "steel" objasnjava kako se cok ponasa kad se koristi zeljezna sacma koju Ameri moraju da koriste za lov na barske ptice (patke i guske)
  Anoniman napisao:
  dali moze neko da mi posalje semu rasklapanja ove puska
 • Anoniman
  1.isprazni ja puskata.2pod cevkata odvrtigo osiguracot.3izvadi ja. drvenata obloga ili rakofat.4izvadi ja cevkata.5se tegne u desno zarepetiranje zatvaracot no drži ja udarnata igla napred za ostatokot vele ke znade po obraten redosljed
 • Vilivoje  - Odgovori na pitanja
  Sema rasklapanja:

  http://www.eaacorp.com/diagrams-mp153lg.html

  Za regularno ciscenje i podmazivanje puska se ne rastavlja do sarafa. Uputa za upotrebu je ovde:

  http://www.eaacorp.com/Manuals/mp153.PDF

  Uputa je na engleskom ali ne rastavljaj dalje od delova sto vidis na slici na strani 20.

  Cokovi:

  IC = improved cylinder (cetvrt cok - najveci prosip - najmanja daljina)
  M = modified (polucok- srednji prosip - srednja daljina)
  F = full (puni cok - najmanji prosip - najveca daljina)

  Duzina lezista patrone:

  89mm = kriste ameri sa upotrebom celicne/zeljezne sacme jer su im olovnu zabranili kod lova na patke.
  76mm = sa olovnom sacmom nema potrebe za vecom duzinom lezista/caure.

  89mm - moze da ispucava 89mm, 76mm i 70mm patrone
  76mm - moze da ispucava 76mm i 70mm patrone

  Prvih 100 patrona:

  Uputa za upotrebu preporucuje da se prvo ispuca 100 metaka jace laboracije da bi se puska uhodala i da bi mogla da koristi municiju slabije laboracije bez problema.

  Ako puska ispucava slabiju l...
 • stevan
  gde da nadjem ovo uputstvo na srpskom..hvala
 • Vilivoje  - nastavak...
  nastavak:

  Ako puska ispucava (i repetira) slabiju laboraciju bez problema nema potrebe da ju prvo "razdrndamo" sa 100 komada slonovske municije.

  Ako puska ispaljuje (i repetira) sa municijom koju imas nameru koristiti u lovu/streljani nema potrebe za razdrndavanjem...
 • bojan
  Ja sam palatio u novembru prosle godine 47300 din u Metoru,sada ne znam koja je cena
 • esmir omercehajic  - re: re: vrh je puska samo me interesuje kako se st
  Anoniman napisao:
  [quote=jovan]kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
  [/quote]
 • ljubakac@yahoo.com
  savrsena puska...
 • esmir omercehajic  - re: re: re: vrh je puska samo me interesuje kako s
  esmir omercehajic napisao:
  [quote=Anoniman][quote=jovan]kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
  [/quote][/quote]
 • LOVAC CRNOGORAC
  ja bih da pitam jer namjeravam da kupim ovu pusku uskoro.da li da kupim sa drvenim ili polimerskim kundakom,jer kazu da drveni poslije puno ispaljene municije pocinje da se ljulja i tada nija precizna,a meni je ipak za lov ljepse drvo.???..i da li treba mijenjati ovaj n fabricki nisan sa onim crvenim odn.zelenim..hvala unaprijed..
 • edo
  Posto mi je pukla cijev od mog poluatomata M-153 kupio bih ili cijev ili kompletnu pusku.
 • Brzi
  Pozdrav svima-Ja sam kupio pusku prije 7 god Bajkal mp 153 12/76.Zadnji nisan na kundakom nije ramnomeran sa predni nisan,jel to igra nekakvoj ulozi u preciznosti.ako moze nekog odgovoriti-hvala vam unaprijed
 • Anoniman
  POZDRAV JA IMAM BAIKAL MP-153 12/76 KALIBAR I INTERESUJEME OKO BRENNEKA I SAMCA DALI MOZE UNJU I KOLIKI IDE COK JER UMENE NEMA OZNAKA NEGO SAMO NEKE CRTE NA VRHU ILI DAMI KAZETE KOLIKI M0RA BITI COK MILIMETARA PRECNIK COKA UZNUTRA ZA TU MUNICIJU
 • Anoniman
  kOD JEDINAČNIH ZRNA (NE POTKALIBARNIH ) PUCAJ SAMO SA ČOKOM OZNAKE C (CILINDAR ) I NIJEDNIM DRUGIM JER MOŽE DOĆO DO OŠTEĆENJA CIJEVI POSLIJE DUŽE UPOTREBE.LIČNO KORISTIM ROTTWEL JEDINAČNA ZRNA 38g I DO SADA SE NIJESAM POKAJAO
 • darko
  Pozdrav svima-Ja sam kupio pusku prije 3 god Bajkal mp 153 12/89.Zadnji nisan na kundakom nije ramnomeran sa predni nisan,jel to igra nekakvoj ulozi u preciznosti.ako moze nekog odgovoriti-hvala vam unaprijed stavio sam crveni umesto fabrickog i nije u centru da li to ima neke veze u lovu na patke posto je veca daljina!!
 • Vilivoje  - Drveni ili plasticni/polimerski kundak
  Ni posle par hiljada metaka kundak nebi trebao da se "pocne ljuljati". Ako se to ipak desi, skini gumenu podlosku kundaka i dovrni maticu na sarafu koji drzi kundak, vrati podlosku na mesto i uzivaj. Ovo vazi iz drveni i za plasticni kundak.
 • Vilivoje  - prednji / zadnji nisan
  Cao Darko, Cao Brzi,

  Najbolje je da licno probate i vidite gde vam puska bije.
  To je prilicno jednostavno:
  - Popijes 3 pive
  - dve flase stavis u razmaku od 75cm na zemlju
  trecu flasu postavis tacno u serdinu izmedju prve dve
  - Prosetas 40 koraka (oko 35 metara)
  - stavis puni cok u pusku
  - uzmes patronu sitne sacme i pucas u srednju flasu

  - ako oboris/razbijes sve 3 flase = idi kuci puska bije ko grom
  - ako oboris/razbijes srednju i levu flasu - puska malo nosi u levo
  - ako oboris/razbijes srednju i desnu flasu - puska malo nosi u desno
  - ako oboris samo srenju flasu - puska bije ili malo previsoko ili malo prenisko
  - ako nepogodis ni jednu flasu - mani se piva, nije pivo za tebe.
 • Brzi
  Lijep odgovor hvala ti puno Vilivoje,popij i ti jedno ja castim:)
 • baya bosanac  - imam tu pusku
  imam baikal mp 153 u kalibru 12-76 i svima bih rekao da je puska kraljica za lov zeca,fazana,prepelice,vuka,svinje i t.d. koristim naj siri cok jer ne razmisljam sta cu kada da pucam ali sigurno za sve je dobra i na vecim i manjim udaljenostima,samo dobro oko i dobar metak.
 • Nikola TISMA  - Pukla cev na 153 bajkal spartan 453 r
  Drage kolege lovci kupijo sam novu m 153 radjena za Americko trziste 453 spartan .Kalibar je bijo 12 x 89 puco sam jednog dana na strelistu municiju Belot cesku ali je bila municija sa filcom i cok mije izbila iz cevi i cev pukla posle 5 metaka cok ,sam naso na 30 metara sav pokrivljen .Eto koliko su napravili neka je imala gresku .Eto toliko o m 153 .
 • milan
  Zdravo drugari,citam vasa pitanja i odgovore ali nema nigde oznake za moje cokove,dali neko moze da mi kaze koji zasta sluzi,(M-Lead,F-Steel),(F-Lead),(IC-Lead,IM-Steel),unapred hvala.
 • Mima  - Kako da postanem lovac?
  Kao sto i u naslovu pise kako da postanem lovac kod nas u lovackom drustvu pokusavam da se uclanim al mi nejde od ruke !
  kako mogu da postanem lovaci koliko to para trazi u startu ? ako nije skupo da dobijem dozvolu i da kupim pusku probacu da izdvojim ako jeste onda nista ! tako ako hocete da mi odg. Na pitanje vi mi odg ako necete nikom nista !
  PUNO SRECE VAM ZELIM U LOVU ! ako mozete da mi napisete otp kolko mi trevba EVRA u startu !
 • sale
  Može li neko objasniti zareze na čokovima (1,2,3,4 zareza)šta znače,koji zarezi označavaju koje čokove?
 • lovac11
  pozz svima! trebam uzet pusku ovaj tjedan i htjeo sam baikal mp153 probo sam je kod nekoliko kolega i cini mi se uredu al kod njih je sa sintetickim kundakom i sad kad sam iso gledat da kupim ima samo sa drvenim. pa bi htjeo neko ko se razumije ima iskustva da mi kaze svoj prijedlog. unaprijed hvala
 • lovac  - re:
  Zdravo svima,imam ovu pusku vec 2 godine.imam utisak da mnogo siri sacmu...sta vi mislite kolege....
 • Lovac MP-153
  Na kojoj daljini ova puska najbolje nosi sacmu ako neko zna da mi kaze,imam utisak da mnogo rasipa sacmu,dali ima neke razlike kad pogodi:12/70,ili 12/89 kakva je razlika....hvala unapred..
 • Anoniman
  Rasipanje sacme ti odredjuju cokovi...
 • Anoniman
  Dali isto bije sa 12/70 i sa 12/89 ima razlike mnogo sa 12/70 rastura sacmu sa bilo kojim cokom,a sa 12/89 bije ko grom.....mislim da netreba stavljati 12/70 nije efikasna sa tom municijom sta vi mislite kolega.....
 • BOKY
  sa caurom 12-70 nije ta puska...ako imas 12-89 nemoj koristiti manju municiju osim na sitnu divljac jer je previse rasipa sa bilo kojim cokom.
  A ako gadjas na vecoj daljini stavi 89 i neces omasiti
 • Ignatov22Pavel  - ответ на этот топик
  Надежная доска пола из лиственницы
 • Anoniman  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
  NEDIRAJ NIŠTA KAKO JE FABRIČKI TAKO JE
 • Anoniman
  Ja sam razvijao ventil skroz i nisam zabelezio kako bio sta sad a radim koao da ga stelujem...
 • Nemanja  - HAWK
  [b][b]Ja sam kupio pusku prosle godine Bajkal mp 153 12/76. ispalila je oko 50-ak metaka. kada sam pucao Hawk nije htela da repetira. sta moze da joj bude?
 • Anoniman
  Kolega,za podkalibre treba posebno da se steluje ventil jel imaju malu gramazu i nema dovoljan trzaj da bi izbacila cauru i ubacila drugu moj ti je savet koristi brenere 12/76 i neces da se pokajes......
 • ivona  - re: lovac
  da li je neko lovio divlje svenje i na kojoj daljini moze da odstreli svinju u kalibru 1276.....zelim obljektivan odgovor.....
 • Anoniman
  lično ( iz Herceg Novog sam ) i imam 153 12/76 i koristim samo jedinačni rottweil magnum 38 g zrno-odstrijelio sam vepra oko 100 kog prije 10 -ak dana na daljinu od 25-30m i zrno je prošlo kroz obadvije plećke - na veće daljine nijesam pucao ali i ovo ti nešto govor-o snazi zrna i naravno vepar je odmah pao
 • Anoniman  - Zadnji nišan
  Pozdrav svima.Interesuje me dali ima za kupiti zadnji mehanički nišan original za mp153,pucam jedinačna zrna pa bih mi dosta pomogao u ostvarivanju boljih rezultata.....hvala.
 • Anoniman
  Jel zna neko:razvijao sam ventil nisam zabelezio ...kad sam vratio sve to mehanizam radi vraca 12/89 municiju dal je to ok.ili da majstoe to presteluje.........
 • Anoniman
  i ja sam isto to uradio i vratio sam navoj na liniju koja je naznačena na gasnom cilindru.Poslije toga sam ispucao jedno 20-ak zrna (jedinačniH )magnum bez ikakvih problema i za sada mi puška perfektno radi
 • nenad  - interesuje me puska 135 12/76 za levoruke
  interesuje me koj je cena za pusku 135 12 76 koja izbacuje caure na levu stranu. i ako moze neko da mi objasni : na cokovima imaju urezane crtice sa koliko crtica je naj bolje za svinje a da sme da koristi havkove i brenere. a koliko ureza za zeca i fazana. DOBAR BOGLED?
 • BOKY
  sa najvise crta je pun cok a sa najmanje najsiri...tako da sam uporedi....obicno stavljaju sa 3 crta zavisi ko sta lovi i koju municiju koristi
 • ivan  - kundak
  hteo sam da kupim ovu pusku al ne znam sa kojim kundakom da uzmem drvo ili pvc kazu da se pvc brzo rasklima,ako neko ima iskustvo nek mi odgovori.hvala
 • brzi
  interesuje me koja municija je najbolja za ovu pusku.ako moze odgovor,hvala vam unapred
 • lovac 3
  Imam ovu pusku tek godinu dana pa imam neki utisak da bolje bije sa 12/89,nego sa 12/70 jel neko ima iskustva da mi kaze..dali moze da slabije bije ako nije nastelovan gasni ventilk kako treba.....Hvala unapred.....
 • BOKY
  sve je u municiji ... ako koristis 12-70 nisi trebao kupovati 89.
  rasipa previse sa 12-70 bez obzira na cok
 • Lovac  - re: vrh je puska samo me interesuje kako se steluj
  jovan napisao:
  kako se steluje gasni ventil i kako ga treba stavit da se puca sa svim laboracijama
  Vilivoje napisao:
  Sema rasklapanja:

  http://www.eaacorp.com/diagrams-mp153lg.html

  Za regularno ciscenje i podmazivanje puska se ne rastavlja do sarafa. Uputa za upotrebu je ovde:

  http://www.eaacorp.com/Manuals/mp153.PDF

  Uputa je na engleskom ali ne rastavljaj dalje od delova sto vidis na slici na strani 20.

  Cokovi:

  IC = improved cylinder (cetvrt cok - najveci prosip - najmanja daljina)
  M = modified (polucok- srednji prosip - srednja daljina)
  F = full (puni cok - najmanji prosip - najveca daljina)

  Duzina lezista patrone:

  89mm = kriste ameri sa upotrebom celicne/zeljezne sacme jer su im olovnu zabranili kod lova na patke.
  76mm = sa olovnom sacmom nema potrebe za vecom duzinom lezista/caure.

  89mm - moze da ispucava 89mm, 76mm i 70mm patrone
  76mm - moze da ispucava 76mm i 70mm patrone

  Prvih 100 patrona:

  Uputa za upotrebu preporucuje da se prvo ispuca 100 metaka jace laboracije da bi...
 • milos  - Milos
  poz svima.Interesujeme ako neko zna da mi kaze,imam IZ 27M BAIKAL bez promenljivih cokova,pa me interesuje dali smem iz gornje cevke kuglu odnosno brener???Ako neko zna,posto sam pocetnik.Unapred hvala!!
 • ugljesa
  treba mi ovo: МВРИ 12.01.000
  "MP-153" Folding Buttstock
  ako neko zna gde mogu ovo da nadjem bio bih mu veoma zahvalan.http://www.stk.udmnet.ru/eng/products3E.htm
 • stvan  - pitanje
  pozdrav svima ,ja imam MP 153 .Puska je dobra nemam nikakvih zameraka...ali bi hteo da gadam i glinene golubove sa njom....pa me interesuje imali neki dodatak za pusku koji moze da se korizi za hvatanje municije ,da nebi smeto drugim ucesnicima ...[
 • vlade
  kupio sam skoro novu baikal mp153 u kalibru 12/89 da li moze da se razradi sa municijom 12/76?
 • Marijan Dimitrovski
  Puska baikal 153 12/89 e odlicna za nasi uslovi.Evtina za nas standard i efikasna u meta so dobra municaja.
 • anonimus
  puska je bog bogova ja sam ponosan sto je imam
 • anonimus
  imam mnogo pusaka al sa sigurnoscu mogu reci da je bajkal 153 12 76 najbolja
 • anonimus
  iskljucivo lovim svinje sa njom i nijedna mi nije odnela vise od 5 metara za svinje idealna
 • ivan
  poz. swim lowcima ako ima negde zadnji nisan za ovu idealnu petometku neka javi pozzzzzzzzz
 • Anoniman
  imas u jagodini pogledaj na sajtu prodavnica magnum nocni nisan zove se truglo pozzz
 • Anoniman
  poz. swim lowcima ako ima negde zadnji nisan za ovu idealnu petometku neka javi pozzzzzzzzz
 • anonimus
  voleo bix znati dal neko ima paradoks cok za petometku i gde mix mogao da ga kupim.mislim da bi u lovu na divlje svinje bila mnogo preciznija.
 • Miroslav
  Imam polozaru cz 12/70, hteo bih menjati, da uzmem neku rusku. Dvoumim se sta da uzmem IZ 27 17/76 ili baikal mp 153 12/76. Ako moze neko da mi pomogne od iskusnih lovaca, posto sam lovac tek dve sezone. Pozzz, unapred hvala.
 • Miroslav
  Greska nije 17/76 nego 12/76 greska u kucanju
 • Dragan  - Zadnji nisan za Baikal MP-153
  Imam pusku Baikal MP-153 i interesuje me ima li ko informaciju za zadnji nisan na MP-153? Interesuju me vaasaa iskustva i utisci kao i ako imate neki link za pogledati.

  Hvala unapred
 • Anoniman
  nadi truglo nisan na internetu nocni nisan stavio sam ga pre mesec dana sa rotvel municiju brenke 12 76 na 50m bije u tacku nij
  edna druga municija nebije de treba samo stavljaj rotvel magnum i nema greske naravno i moja je mp-153 1276

 • Anoniman
  Ja ne razumijem sta ti znaci zadnji nisan?objasni?...imam dvije puske mp 153 i mp 155
 • Anoniman  - re:
  ukucaj truglo nisani za sacmarice na internetu i sve ce ti biti jasno
 • Milan
  Brate reci mi molim te kako ti se pokazala mp 155,posto opasno razmisljam da je kupim..Da li ispaljuje raznu gramazu municije npr od 26 do 50gr,da li si probao,da li nesto zaglavljuje itd???vrline i mane...pozzz
 • HansHunter  - jedno pitanjce
  Anoniman, prijatelju, za nekoliko dana bih da kupim prvi put sačmaricu, nekako sam više opredeljen za lov na sitnu divljač, šta kažeš dali je ova puška Baikal MP153 dobra za tu vrstu lova, mnogi lovci mi govore da to uopšte neuzimam a vjerujem da većina nije ni metka opalila iz takve puške. Drzao sam je u rukama i paše mi kao salivena u ruku. Hvala
 • Anoniman  - jedno pitanjce
  Koji čok se koristi za lov krupne divljači ( vepar) sa metkom 8,1 mm iliBRENEK(havk)?
 • HansHunter  - brenek
  Druze, Brenneke nije isto što i Hawk (Gold ili Silver Hawk) . Brenneke nema podkalibarsku ovojnicu ili čauricu koja nosi kuglu sve do usta cijevi i nesmije se takav metak ispaljivati iz čokirane cijevi, ni na pola čoka, dok Hawk može da se ispaljuje iz čokirane cijevi, čak iz pola čoka, nesmeta mu ništa. Brenneke ako ispaljuješ iz čokirane cijevi je opasno, u više opaljenja se nakuplja olovo na na čoku i može doći do pucanja cijevi ili izbijanja čoka van. Nego reci mi kakva je MP 153 za sitnu divljač.
 • ivan
  ako neko zna spoljnu meru za brenke rotvel 1276 i za rotvel brenke 1270 neka mi kaze posto sam izmerio pun cok na 1276 je sirine kao na dvocevku cilindar neznam zsto su rusi napravili toliko sirok cok a za cokove sa 3 ili 4crte tek da nepricam meru mnogo rasipa na 30m kao da pucam na 100
 • nikola
  imam problem sa istom puskom razvalio sam je da je ocistim i vise nece da repetira zaviao sam i rezviao ventil i nista sta da radim???????/?
 • Lovac
  Imam MP153 u kalibru 12/89...Lovio bih fazane sa njom pa me interesuje koji cok da stavim i koju sacmu da koristim..Dali da pucam sa 12/76 municijom ili sa obicnom 12/70...Hvala unapred.
 • MEDONJA  - pritisak mpa mp153
  Imam MP 153 12/76 i na cijevi piše MPa90 pa me zanima koliko je to bari, po mom izračunu je 900bari.
  I to mi se čini nekako malo s obzirom da je 12/76 da može MAGNUM punjenje,znači da nemogu iz nje ispaljivati "Rottweil tipa Brenneke Classic Magnum" na kojoj piše max 1050bar??????????
  Dali netko ima više iskustva sa ispaljivanjem MAGNUM kugli iz MP 153??????
 • anoniman  - medonja
  mozez koristit svu municiju jer je magnum lezizte ja imam istu pusku i koristim svu magnum municiju i obicnu
 • svinjar
  posjedujem baikal mp 153 jako sam zadovoljan sa njim do sada. puco sam iz nje S&B 54 g punjenje bez ikakvih problema... jedan kolega mi je dao desetak komada nitro magnuma koje je jedan nas nabavio iz njemačke pa me sad zanima ako netko ima iskustva jel se moze pucat iz ove puske takva vrsta streljiva posto ja sa njim nemam iskustva
 • Anoniman  - re: Odgovori na pitanja
  Vilivoje napisao:
  Sema rasklapanja:

  http://www.eaacorp.com/diagrams-mp153lg.html

  Za regularno ciscenje i podmazivanje puska se ne rastavlja do sarafa. Uputa za upotrebu je ovde:

  http://www.eaacorp.com/Manuals/mp153.PDF

  Uputa je na engleskom ali ne rastavljaj dalje od delova sto vidis na slici na strani 20.

  Cokovi:

  IC = improved cylinder (cetvrt cok - najveci prosip - najmanja daljina)
  M = modified (polucok- srednji prosip - srednja daljina)
  F = full (puni cok - najmanji prosip - najveca daljina)

  Duzina lezista patrone:

  89mm = kriste ameri sa upotrebom celicne/zeljezne sacme jer su im olovnu zabranili kod lova na patke.
  76mm = sa olovnom sacmom nema potrebe za vecom duzinom lezista/caure.

  89mm - moze da ispucava 89mm, 76mm i 70mm patrone
  76mm - moze da ispucava 76mm i 70mm patrone

  Prvih 100 patrona:

  Uputa za upotrebu preporucuje da se prvo ispuca 100 metaka jace laboracije da bi se puska uhodala i da bi mogla da koristi municiju slabije laboracije ...
 • Dragan
  153 je odlicna puska
 • Anoniman
  da uznete rusku 16 sa engleskim kundakom i da uzivate
 • Anoniman  - nije sve kako se čini
  Imam 153-cu 12x76 kupio sam je prije 7 god ali nakon 150 metaka počeo krom iz cijevi da se ljušti toliko o ovoj pušci druga su stvar prijeratne i ovo smeće sad.Da nebude komentara na održavanje samo rotweil municija balistol za čišćenje a nije kap rose duže od dana na njoj bila: Toliko o pouzdanosti ove tzv ljepotice.
 • Anoniman  - zamjena
  Dali je moguće naručiti za MP 153 12 x 76 novu cijev i gdje Puno hvala.
 • milan  - posedujem pušku MP 153 puška je ekstra i neprevazi
 • uljma
  u pocetku kada sam je uzeo svi su govorili tipa sta ce ti to,nije nesto a sada je svi kupuju,kakva je mp 155 u odnosu na 153 12/76
 • Anoniman
  puska je top do sto metara lagano sa njom bez problema
 • Mladi lovac  - 12/89
  Dobar dan....položio sam lovački i htio bi si kupiti sačmu za pogon na divlje svinje zanimam me kakva je to puska baikal 12/89 kakvo steljivo ide u nju i do koliko bari moze ic u nju dal steka i koje bi bilo najbolje streljivo za nju itd.molim ljude koji znaju da me savjetuju hvala ljepa.DOBAR POGLED I MIRNA RUKA:))
 • Anoniman  - re:
  uljma napisao:
  u pocetku kada sam je uzeo svi su govorili tipa sta ce ti to,nije nesto a sada je svi kupuju,kakva je mp 155 u odnosu na 153 12/76
 • Anoniman  - re:
  Anoniman napisao:
  Siniša koju dužinu preporučuješ 66 ili 71. Koje dužine je ova na tvojoj slici
  felix napisao:
  Dvoumim se oko kupovine lovacke puske baikal mp 153, kalibar 12/76 ili 12/89.
  Zamolio bih one koji znaju, da li kvalitetnija cijev kod baikala 12/89 nego kod 12/76 ili su cijevi iste? Sta mi preporucujete koja je kvalitenija da je kupim? Hvala
 • Anoniman
  Bjež od nje kolega ko đavo od krsta jer jedna može biti zmaj a druga da se razvali ko siropor vido sam oštećenja na njima koja je i meni kao oružaru teško i zamisliti a ne objasniti jednostavno nemaju standard a sve hvale koje čitaš su ništa drugo nego rekvijem za bivšim sssr om o avo danas ne pominjati.
 • Anoniman
  znali neko dje mogu nabavit rezervnu rucku zatvaraca ispala za mp 153
 • zdravko  -  MP153
  Nemam ni jedan prigovor za MP153 nije bitno koja je municija,stavim 5 kom razlicite gramaze ma radi kao singerica do sada nije bilo nikakvih zastoja a kupio sam novu prije 7 g platio 450 evradi
  DOBAR POGLED
 • tetreb
  puska je relativno solidna, stvis krupnu sacmu izadje prepelica ili kontra.sam brom lako se skida tako da i nova puska brzo se oguli, a kljuc zatvaraca ispada i suvise lako, Vrlo je bitno da se rodovno cisti i stalno podmazuje i nema frke,
 • Anoniman
  znaci treba 100 kom. ispucat ili ne ???
  drvo il pvc razlika lp
  lovci na jelene :)
 • Uros  - UNAPRED HVALA ZA ODGOVOR !
  Zamolio bih vas da mi odgovorite na pitanje sledece : Posto posedujem ovu izvanrednu pusku , interesuje me KOJA je sacma najbolja i koja se najbolje pokazala za lov svinja cekanjem , na od prilike dometa 70 - 80 m , koja je najpreciznija , najkvalitetnija , i koja moze da dobaci do te udaljenosti i da pravi dobar posip sacme, u pitanju je 12/89 kalibar ???? HVALA UNAPRED !!!!!!!!!!!!! Pozdrav
 • sinisa
  pozdrav lovcima,zanima me kao predhodnog kolegu u vezi cokova..,sta znace crte na cokovim a 1 2 3 koji je koji cok..
 • sinisa
  jer moja 153ka nema oznake IC,M,F nego su crte pa nzm koji su to cokovi...zamolio bih nekog da mi objesni ako zna..jos jednom veliki pozdrav..hvala
 • Limun  - oznake cokova
  oznake cokova sa crticama:
  I - full
  II - improved modified
  III - modified
  IIII - improved cylinder
  CI - cylinder

  a ovo opet:
  C = cylinder (nema coka)
  IC = improved cylinder (cetvrt cok)
  M = modified (polucok)
  IM = improved modified (tri cetvrtine coka)
  F = full (puni cok)
 • Anoniman
  ti nemas pojma
 • Dejan  - MP-155
  Sta mislite o MP-155. Da li bolje nju uzeti ili 153?..hvala...
 • Vladimir

  Imam BAIKAL M153 vise od godinu dana a pre oko pola godine se pojavio problem prilikom isporuke poslednjeg metka iz magacina u cev. Da li je neko imao slican problem i sta predlazete? Hvala.
 • pocetnik  - Dilema
  Citam komentare i vidim da svi hvale mp 153. Planiram da lovim zeca, lisicu, divlju svinju i vuka.Kupujem pusku i dvoumim se izmedju bokerice MP 27, i petometke MP 153. Koja je bolja_
 • Anoniman  - re:
  zdravko napisao:
  puska je bog bogova ,,3 god je imam , koje je punjenje najbolje za divlju svinju i koji cok na do 70 m
 • josip
  dali je bolja cjev od 660 ili 710 ...i koja je razlika izmedu BAIKAL IŽ mod. MP-153, cal. 12/76. od ove puskeBAIKAL IŽ mod. MP-153 SYNTETIC, cal. 12/76.
 • Janker  - dimenzije Cok-a, C steel
  Poštovani lovci, interesuje me, pa ako neko zna da mi objasni zasto je cok ‚ C steel (za celicnu sacmu), kod puske MP 153 12/89, siri cak i od cevi. Cak je i M steel, dimenzija 18.5mm. Hvala
 • Anoniman
  bolje puske nema broj 1
 • Vilivoje  - cokovi za celicnu sacmu
  kod MP153 Rusi su koristili americke oznake:

  C = cylinder (nema coka)
  IC = improved cylinder (cetvrt cok)
  M = modified (polucok)
  IM = improved modified (tri cetvrtine coka)
  F = full (puni cok)

  ili da nam zagorcaju zivot jos malo:

  IC steel = rasprsivanje - negativan cok
  M steel = malo slabiji cetvrt cok
  F steel = malo slabiji polu cok
  XF steel = malo jaci polu cok

  to "steel" objasnjava kako se cok ponasa kad se koristi zeljezna sacma koju Ameri moraju da koriste za lov na barske ptice (patke i guske)

  Prosip zeljezne sacme je manji (gusci snop) nego prosip olovne sacme (siri snop) kada se coristi isti cok.

  Da bi se dobio isti prosip (sirina snopa) sa zeljeznom sacmom kakav smo imali sa olovnom neophodno je koristiti otvoreniji cok otprilike za 0.25mm (na primer koristiti cetvrt-cok (1/4 ili IC) umesto polu-coka (1/2 ili M).
 • Baki Ac
  Ja sam od skoro lovac pocetnik ,kupio sam baikal iz mp 155 super magnum 12/89 uz nju sam dobio 3 coka (M steel,F steel i IC steel )mene interesuje koji cok zasta sluzi sa kojim od owih cokowa se love swinje ,a sa kojim fazan,zec,lisica,a sa kojim sotke...moze li neko da mi objasni ..HWALA..
 • Anoniman  - re:
  sinisa napisao:
  pozdrav lovcima,zanima me kao predhodnog kolegu u vezi cokova..,sta znace crte na cokovim a 1 2 3 koji je koji cok..
 • Rasa M.R
  Interesuje me koji cok zasta sluzi sa kojim od owih cokowa se lovI vepar,fazan,zec,lisica,a sa kojim sotke.I zanima me da li je isto F steel cok i F cok ili M steel ili M cok.koja je razlika izmedju njih sta znaci (steel) ..hwala..
 • Janker
  "steel" je oznaka čokova koji se koriste za čeličnu sačmu, i oni su širi od običnih čokova.
  Na mojoj 153-ci, M-steel čok, unutrašnji prečnik je 18.5mm.
 • Limun  - cokovi
  oznake cokova sa crticama:
  I - full
  II - improved modified
  III - modified
  IIII - improved cylinder
  CI - cylinder

  a ovo opet:
  C = cylinder (nema coka)
  IC = improved cylinder (cetvrt cok)
  M = modified (polucok)
  IM = improved modified (tri cetvrtine coka)
  F = full (puni cok)
 • goran
  vlasnik sam bajkala 153 vec 3 godine.glupirao sam se sa cokovima i slusao svakakve savete,ali sam na kraju montirao cok 1-4 sa 4 crte i vise nemam problema,pucam sve od 1.7mm sve do brenk kugle.sa polu cokom sam promasivao na blizu do 30 metara samo tako,ali 1-4 coka razvaljuje i na blizu i daleko.municija baskeri f2 klasic filcani cep i samo gruvaj.ovim metkom rusim fazana na 50 metra.puska je bez mane jedino se sa glave brzo skida hrom boja,pozdrav svima.
 • sima  - problem sa puskom
  imam problem sa puskom 12/89. pre nekog vremena sam pokusavao da nastelujem gasni cilindar da bih pucao 12/70 i nije htela da ispali drugi metak. vratio sam posle toga na crtu g.cilindar ali u prvom lovu mi je zaglavila patronu posle gadjanja i sad nikako ne deluje opali jedan metak drugi nece da jer ga sasvim malo udari igla.
 • goran
  simo druze imas pusku bez premca ali si verovatno slusao neciji savet da stelujes sam gasni cilindar.puska je nastelovana da radi sa municijom 12-70 12-76 12-89.ako si je razradio dobro treba da kove kao cekic od 1.7mm 30 grama pa sve do super magnuma,mogu ti ostaviti broj ovlascenog servisera da te posavetuje kako da nastelujes sam,ja sam zavrsio lov na sitnu divljac samo sa 12-70 bez zastoja. inace u lovu bas pucam sve gramaze do 36 gr jer nema potrebe za vecim gramazama,i druze kad nastelujes pusku drzi se dalje od krusikove municije,jeste jeftina ali prlja cev i ima slab ucinak,baskeri-rc-cistis bez muke municija je kao grom.i da dodam 12-89 nemoj koristiti za sitnu divljac jer je raskomada pri pogotku,veruj mi da ni jedan evropski lovac ne koristi jaci kalibar od 12-70 i veoma retko 12-76 samo za divlju svinju.12- 70 ima odlican posip na svim daljinama.
 • Tomas
  Procitao sam sve predhodne tekstove, a posto sam i sam vlasnik jedne 12/76 sa drvenim kundakom, hteo bih da pomognem buducim vlasnicima, a i nekima koji je vec imaju. Pre nabavke iste procitao sam mnogo foruma i tekstova o ovoj pusci i tacno je da ima i po neko lose iskustvo. Ja licno sam prezadovoljan. Ni jedan zastoj. Jedina mana za sad je losa zastita aluminijumske glave, al poznato je da je aluminijum materijal koji jako tesko prima farbu. Jedno od najboljih resenja za taj problem je tvrdo hromiranje. Nije tacno da gasni ventil ne treba dirati, jer ako se puca teza municija, veci su i pritisci i mehanizam ce se vise bespotrebno opterecivati, a mozda i ostetiti. Uloga ventila je da propusti visak gasova koji deluju na klip i tako rastereti mehanizam. Puska je fabricki podesena tako sto je navrtka za dotezanje poravnjata sa onim kvadratnim zarezom na samom cilindru. Za tezu municiju se popusta, a za laksu doteze navrtka, da se dobije normalno funkcionisanje mehanizma(ako ne radi ...
 • Tomas
  dotezi i obrnuto). Sto se lezista tice dilema je 76 ili 89. 89 nikad u lovu necete pucati jer je bespotreban, cak i 76. Zasto? Skupa municija, jak trzaj, a spora municija. Jedino je gusci posip. Sto se posipa tice, razna su misljenja, al opste poznato je da on zavisi od municije. Ako su povecani pritisci, sacma ce biti koncentrovanija po obodu. Licno koristim KRUSIK i nemam zamerki. Kada sam je kupio, isao sam u prodavnicu gde su imali na stanju 153 i 155 sa namerom da kupim 155. Kad sam ih uporedio, nije bilo dileme, 153 je zakon za 155, samo je nesto tezi, ali bez plasticne sasije okidackog mehanizma kao kod 155. Ne bih vise da duzim, posto je uglavnom sve objasnjeno u prethodnim tekstovima.
 • Anoniman
  Zasto mi je nadula kod 12/89
 • Tomas
  Sta si pucao kad ti se to desilo
 • Ištvan  - Truglo nisan
  Pozdrav,
  jel neko ima iskustvo sa montiranjem Truglo prednjeg nišana na MP153? Koji nišan uzeti, koji odgovara? JedaN Prodavac je rekao da truglo nišanovi nemoguće montirati na mp 153, jel to istina?
 • goran  - baikal mp155 12x89
  pozdrav, vlasnik sam puske baikal mp155 12x89 nekih pola godine, ispucao oko 300 patrona, od samog pocetka pa do sad imam sledeci problem, nakon opaljenja dodje do toga da naredni patron ne ubaci, tj. ostane do pola u magacinu pa mi to oduzme dosta vremena da otklonim zastoj. pucam 12x70 i 12x76, mislio sam da stvar u tome pa sam pokusao sa stelovanjem ventila, ali medjutim opet se isto desava, mozda rijeđe ali se desava sto pusku cini ne pouzdanom. ako se neko susreo sa takvim problemom da li mu je poznato postoji li rijesenje?
 • kristian
  Unutar puske gdese zaglavi metak maloga smirglaj sa finom
  sirglom. I odkloniosi zastoj. Meni se desavalo isto i puskar iz
  Vrbasa mi predlozio
 • Anoniman
  ma puska je naj..
 • Anoniman  - re:
  Anoniman napisao:
  ma puska je nabolja..
 • Anoniman
  S njom sam ubio vec 5 svinja u 3 sezone
 • Anoniman
  Koji cok kosistit za divlju svinju
 • Anoniman
  koja je bolja bajkal 152ili 155
 • Anoniman
  ljudi kod mene ova puska eksplodirala.srecu sam imao da sam ostao ziv.posalji te me gde se moze kupiti delove!
 • oliver
  dali znate negde delove za ovu pusku
 • Anoniman
  mogu li da pucam sa sve vrste sacme iz F coka i sa brenerima?
 • Anoniman
  KOliko treba da se zategne cok?ako moze neko da mi odg hvala.
 • Anoniman
  koji cok koristiti za glinene golubove
 • KamerkiShow darmowe kamerki  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Zapraszam na pokazy najladniejszych kobiet w Polsce:)

  http://kamerki.grappes.pl/kamerkishow/
 • mladeen
  Gorane, koja je gramaza?Mozr da odradjuje samo 39 gr...
  Anoniman za ds samo pun cok...cok nemoj zatezati do kraja...ono koliko moze...za glinene 1/2 coka....a za dijelove zavisi sta ti je otislo?
 • mladeen
  30 gr..*
 • Anoniman  - re:
  darko napisao:
  sale napisao:
  Može li neko objasniti zareze na čokovima (1,2,3,4 zareza)šta znače,koji zarezi označavaju koje čokove?
 • Goran
  Sale 1'crtamje pun cok i sa njim gađaju plovke sotke guske a ako zatreba i neki NATO avion,malo se šalim,znaci za duge distance,3 crte je polu cok sluzi za poljski lov inače i on ima dosta dobar posip i na većim duljinama,4 crte je 1/4 coka a sluzi za šumski lov gđe se puca na kratke distance po grmlju i siblju,sa 2 crte neznam mozda će neki kolega da ti objasni ja ga nemam,iskreno ja cok sa 4 crte ili 1/4 koristim kao univerzalni,i za poljski i za šumski lov,testirao sam sva 3 coka na 15--25--35 metar i 1/4 je vjeruj naj bolji posip,testirao sam miraz sporting geim,baskeri f2 classic bez korice i rc oro.i bio sam inpresioniran posipima,a kasnije i u lovu iskustva za pamćenje.
 • steve
  dali zna neko kak oda se nagi cevi za baikal mp 153
 • zdravko  - mp 153
  slusao sam svakoga I svaki lov mijenjao cokove , unazad 4 god cok sa 4 crtice je zavrnut I puca sve gramazei breneke I magnum bez problema a sramota me priznat da je jos nisam rasklopio I ocistio osim sto je premazem sa vanjske strane I to sa trafo uljem
  lov pocinje u nedelju
  DOBAR POGLED
 • milos  - mp 153 mp 155
  Da li neko moze da mi kaze nesto o dometu ove dve puske i da li na njih moze da se stavi opticki nisan? Nisam lovac, ali citam ove komentare. jednostavno hocu da naucim sto vise stvari. Hvala unapred.
 • Anoniman
  objasnimi kako si ubijo fazana
 • Wm Htwe  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  fantastic app thanks for sharing

  http://www.iyI5PdipBUiyI5PdipBU.com/iyI5PdipBUiyI5PdipBU
 • Marline  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  If you are going for best contents like me, only go to see this website everyday since it provides quality contents, thanks|

  http://0755600910/
 • ...  - ...
  ...
 • best site  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I visited many blogs but the audio feature for audio songs present at this web page is genuinely excellent.

  http://0755600910/
 • sreten
  imam mp 153 12/76 nekoliko godina odlicna puska ,ali imam problem nemogu da izvadim puni cok zapekao je.sovet molim
 • Erin Kolias  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Stephen, I got the first letter and every one particular after EXCEPT Margaret Cho's. Can you remedy that, please?

  http://www.iyI5PdipBUiyI5PdipBU.com/iyI5PdipBUiyI5PdipBU
 • go now  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I think the admin of this website is truly working hard in support of his web site, as here every information is quality based data.

  http://sn.im/4sttory32054
 • Roderick Waggett  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Great article, totally what I was looking for.

  http://www.axionmeld.com/forums/profile.php?id=821960
 • Sarah Ward  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?|

  http://www.doctor-easy.com/index.php/member/1195753/
 • Bertha Vazzana  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

  https://islandengineering.com/info.phtml?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww .iconnectionsdatingservice.com2Findex.php3Fdll3Dprofile26sub3Dblogview 26item_id3D937226item2_id3D15993Eaeria+games+ap+generator3C2Fa3E
 • Mauro  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  What's up it's me, I am also visiting this web site daily, this website is truly nice and the users are actually sharing pleasant thoughts.

  http://www.seofriendly.net/user_detail.php?u=bryantreed
 • artix points generator 2014 no  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  you're truly a excellent webmaster. The site loading pace is amazing. It sort of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a fantastic task in this subject!|

  http://www.gamecern.com/user/Dirk32Gyxi
 • Pendl  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Everything is very open with a really clear description of the challenges. It was truly informative. Your site is very useful. Thanks for sharing!|

  http://www.berkemann.com.ve/productos/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp 3A2F2Fmotion.curlos.org2Fread_blog2F1029652F7-reasons-army-games-onlin e-is-a-waste-of-time3EHome+Of+Hackers3C2Fa3E
 • battlefield heroes free funds  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for providing this info.

  http://vmth.ucdavis.edu/phpfiles/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2 Fwww.magisterdireccionteatral.uchile.cl2Fcontenido2Fnuiances-battlefie ld-free-online3EWe-Hack+-+Home+of+Hackers3C2Fa3E
 • battlefield play4free free bat  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further post thank you once again.

  http://joi.nu/4sOA
 • Rupert Eldringhoff  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I'm looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

  http://tllg.net/PcSpieleKostenlos351545
 • Grisel  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hi there, I check your new stuff on a regular basis. Your story-telling style is awesome, keep doing what you're doing!|

  http://demo.hostforx.com/?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fsocialthat.extor.o rg2Fblogs2F1658142F2233742Fmmorpg-gratis-at-a-glance3Edrakensang+onlin e+free+andermant+no+survey3C2Fa3E
 • simply click the next internet  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hi there, I enjoy reading through your post. I like to write a little comment to support you.

  http://www.acoeur.fr/demo/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fdl.sib sau.ru2Fuser2Fview.php3Fid3D12624726course3D13Edrakensang+online+hack+ free+andermant+and+gold3C2Fa3E
 • Ursula  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!|

  http://jam2.me/
 • Carvallo  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask. Does building a well-established website like yours require a large amount of work? I'm completely new to running a blog but I do write in my diary everyday. I'd like to start a blog so I can easily share my own experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!|

  http://citatyizfilmov.ru/users/ShaunDevil
 • Mac Kliment  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Pretty very good day, this is the seriously superb web page, I have plummeting in adore studying many of the posts and threads contained after the location, sustain the good operate as well as hope to learn a lot more exciting content articles from time to come.

  http://www.iyI5PdipBUiyI5PdipBU.com/iyI5PdipBUiyI5PdipBU
 • Cherry  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  After looking into a handful of the articles on your website, I honestly appreciate your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and let me know your opinion.

  http://dinky.in/?HabboTL285298
 • how to get free habbo credits  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

  http://snipurl.com/habbolellac6559
 • Dimple Bihm  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Nice topic. i think you should write something more about this so that can help us more to know about this.

  http://www.hyipreward.com
 • Berneice Swank  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Nice topic. i think you should write something more about this so that can help us more to know about this.

  http://hyipreward.com
 • Despina  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated.

  http://shorl.com/dipedrigebosty
 • Skaff  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I was recommended this website through my cousin. I'm not positive whether or not this publish is written through him as no one else recognise such special approximately my difficulty. You are amazing! Thank you!|

  http://nxy.in/o9dfe
 • Edgar Satsky  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I used to be suggested this web site via my cousin. I am now not positive whether or not this put up is written by him as nobody else realize such distinct approximately my problem. You're wonderful! Thank you!|

  http://www.vidyoubank.com/users/JanineSaav
 • Maryland  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hi there! I know this is sort of off-topic but I needed to ask. Does operating a well-established blog such as yours take a large amount of work? I am brand new to writing a blog but I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can share my own experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!|

  http://mm-vermittlungen.com/cgi-bin/info.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2 Fwww.frommagio.com2Fhouddedief2F3-stylish-ideas-for-your-path-of-exile -how-to-get-free-points3Epath+of+exile+free+points3C2Fa3E
 • a roblox script  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hey There. I discovered your blog the use of msn. This is an extremely smartly written article. I will make sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info. Thank you for the post. I will certainly return.

  http://ux.nu/Pvurz
 • online robux generator  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say wonderful blog!|

  http://blog.duwww.admin.isaev.info/?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2FSalinade xter.Pen.io2F3Efree+roblox+robux+generator+2014+no+survey3C2Fa3E
 • Gerard  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!|

  http://nanapan.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username= Katheri884
 • Teri Bangs  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hello to all, how is all, I think every one is getting more from this web page, and your views are good in support of new viewers.

  http://ptiturl.com/?id=94e05c
 • Felipe Arvin  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I stumbled upon this via Bing. This website appears good.

  http://www.iyI5PdipBUiyI5PdipBU.com/iyI5PdipBUiyI5PdipBU
 • Merna Sanner  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  thanks, I believe your visitors could possibly want significantly more content similar to this carry on the superior operate.

  http://www.iyI5PdipBUiyI5PdipBU.com/iyI5PdipBUiyI5PdipBU
 • Del Adolphus  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • Natividad Broussard  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • Anoniman
  Posto sam pocetnik interesuje me da li mp 155 12/76 moze bez problema koristiti municiju bez korpice. Da li moze doci do ostecenja od sacme gde prolaze gasovi za gasni klip?
 • Marlon Guillory  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  bookmarked!!, I really like your website.

  http://usyuhak.com/xe/?mid=college_FB&sort_index=regdate&order_type=de sc&liststyle=gallery&document_srl=872389
 • Chauncey Aharonof  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hi, I believe your site might be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it's got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful site!

  http://icoffee.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1384
 • Raymundo Labrode  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Good information. Lucky me I found your website by chance (stumbleupon). I have saved it for later!

  http://ccucontest.commons.co.kr/?document_srl=2100577
 • Quinn  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  All maplestory secrets revealed !!! Including exploits

  http://www.4fc7h5P5zD.com/4fc7h5P5zD
 • Nolan  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  This stopped working tonight!!! BOOOOOOO!!!!

  http://www.4fc7h5P5zD.com/4fc7h5P5zD
 • Cathey Nault  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Thanks for that links Kickettes!!

  http://www.Dyp0Zf36BCDyp0Zf36BC.com/Dyp0Zf36BCDyp0Zf36BC
 • Gustavo  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I love the dress but know you would search fab in both! I cannot believe all the things in the store might be 1/2 off! WOW, wish I lived closer because I really like The Limited.

  http://www.SDlk61uvYL.com/SDlk61uvYL
 • Jessie  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Very good web site thanks so much to your time in writing the posts for all of us to learn about.

  http://www.SDlk61uvYL.com/SDlk61uvYL
 • Aida Fineran  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  An impressive share! I've just forwarded this onto a friend who has been conducting a little research on this. And he actually bought me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him... lol. So let me reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this subject here on your website.

  http://bongorecords.com/
 • Joan  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Thank you, sis!

  http://www.gUBBKHQwIFgUBBKHQwIF.com/gUBBKHQwIFgUBBKHQwIF
 • Alonzo Szeredy  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Yeah, thanks for sharing this. Some new info for me.I've read THE SEUSS, THE WHOLE SEUSS AND NOTHING BUT THE SEUSS by Cohen, which is also good.

  http://google.com
 • Raven Aris  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  After exploring a number of the articles on your web site, I seriously appreciate your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please visit my website as well and let me know your opinion.

  www.bongorecords.com
 • Jami Thackston  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • Lionel  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Wonderful capturing emotions in these!

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Lance  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  This is such a good idea. A friend of mine sent me your link. It's such a very good way to engage readers offline and get physical mail which everyone loves. I may should do this after my blog is up and running a bit more.

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Jacqueline  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  This webpage doesn't show up appropriately on my droid you may want to try and repair that

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Almeta Stanifer  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Very interesting subject, thanks for posting.

  http://funkyphotobooth.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id =258
 • Krishna  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Wow, how depressing is that this, not the write-up although the range of sheep who invest in in to this crap.

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Garry  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Wow, how depressing is that this, not the report however the amount of sheep who buy in to this crap.

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Tyler  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Not clear on what you have in mind, Laila. Can you give us some more information?

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Lorenzo Channer  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  A person necessarily assist to make significantly posts I might state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to create this actual submit extraordinary. Great task!

  http://www.phiteam.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4032
 • Velia  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Hi,pls want to ask if there is any an individual for java,if there isn't,pls when will there be

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Pete Casteneda  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153


  http://www.hometownconnection.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=us er&id=1509
 • Hugo Arispe  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I am commenting to make you know of the incredible encounter my girl experienced visiting your blog. She learned plenty of details, which included what it's like to possess an incredible coaching mood to have the rest effortlessly comprehend specific tortuous things. You undoubtedly exceeded our expected results. Many thanks for offering these helpful, trustworthy, revealing and as well as unique guidance on that topic to Mary.

  http://www.alunonakit.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=25 24
 • click aquí  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  useful source

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • Lou Wallo  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153


  http://iz.pepperedeggs.co.uk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id =9177
 • tragaperras  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  basement crack repair Ontario

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • www.tragamonedas.xyz  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  insurance agent salary

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • Jerald Floriano  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You're an expert in this topic!

  http://baggage.by/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=7946
 • best minecraft seeds  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  klucze do gier sklep

  http://minecraftseeds.website
 • best minecraft seeds  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  how to earn online

  http://minecraftseeds.website
 • minecraft seeds  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  boutique nail art

  http://minecraftseeds.website
 • minecraft seeds  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  bimatoprost ophthalmic solution

  http://minecraftseeds.website
 • Arnoldo Talhelm  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I was suggested this website by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You're amazing! Thanks!

  http://www.lovecandle.com.mx/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id =5216
 • Carmelo Mejia  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  You made some clear points there. I did a search on the subject matter and found most individuals will consent with your website.

  http://santoseadvogados.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user& id=5190
 • Alva Perera  - Savršenstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • pelata kolikkopelit  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Girls' Sandals

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • kolikkopelit.widezone.net  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  new york dresses 2014

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • klikkaa tästä  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  water ionizers

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • buy diclazepam pellets 2mg  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Istanbul a-level escort

  http://www.buyresearchchemicalss.net/diclazepam-pellets-2mg.html
 • buy sts-135 powder  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  click here

  http://www.buyresearchchemicalss.net/sts-135-powder.html
 • buy ethylphenidate powder  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  philips toothbrush

  http://www.buyresearchchemicalss.net/ethylphenidate-powder.html
 • propylphenidate powder  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  mac data recovery

  http://www.buyresearchchemicalss.net/propylphenidate-powder.html
 • Emery Demorrett  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this info So i¡¦m glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much unquestionably will make certain to don¡¦t overlook this web site and provides it a glance on a relentless basis.

  http://www.citulja.rs/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2792
 • Jae Vontungeln  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

  http://www.ceprovaje.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=427 9
 • water ionizers  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  pulseras de gomitas

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • alkaline water machine  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Home repair service

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizer  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  abercrombie fitch

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizer machines  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Madden 15 strategy

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizer  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  repair crack in Halifax

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizer  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  hand made

  https://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizers  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  ipad repair leeds

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • alkaline water system  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Advertise your business

  http://www.aqualiv.com/education/14-how-to-drink-more-water
 • alkaline water benefits  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  downloading The Expendables 3

  http://www.aqualiv.com/education/82-alkaline-water-benefits
 • alkaline water system  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  chapter 7 harrisburg

  http://www.aqualiv.com/education/14-how-to-drink-more-water
 • water ionizer  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Istanbul european escort

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • water ionizers  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  click here

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • water ionizer  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  magic blog

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Norris Marlar  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  cool

  lookingforautoapprove.com
 • Gustavo Bronk  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  cool

  lookingforautoapprove.com
 • water molecule  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  gambling casinos

  http://www.chem1.com/acad/sci/aboutwater.html
 • water molecule  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  keith gilabert

  http://www.chem1.com
 • water molecule  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  File Recovery

  http://www.chem1.com/acad/sci/aboutwater.html
 • zdravko  - umetak
  dali se moze i gdje kupiti umetak za pusku BAJKAL MP 153 umetak za manji kalibar npr za malokalibar ili zakarabin
  unapred zahvalan

  ps. imam MP 153 oko 8god puska je san snova , kazu da je malo teza nego ostale ALI je zato TOP ili HAUBICA , divljac nema sansu da pobjegne
 • alkaline water  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  hobby breeder

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • alkaline water  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  dead sea mud

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Marcus Sweis  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  nice article, keep the good work going

  https://www.blioaho.com
 • Mariela Basilone  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  un site tres bien ficelé

  https://www.blioaho.com
 • Oliva Dobrasz  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  merci pour ces informations

  https://www.blioaho.com
 • Audry Frevert  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  cant wait to read more about that topic later

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/19/code-promo-mim-a-profiter -des-maintenant/
 • code promo mim gratuit  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  amazing top, good job

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/23/quand-la-pluie-fait-le-be au-temps-galagagnant-fait-le-bon-plan/
 • code promo mim mars 2015  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Nice content, keep up the good work

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/21/qui-dit-week-end-ne-dit-p as/
 • bons plans mim  - SavrÅ¡enstvo jednostavnosti - BAIKAL MP 153
  Nice content, keep up the good work

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/23/quand-la-pluie-fait-le-be au-temps-galagagnant-fait-le-bon-plan/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
 
Secured by Siteground Web Hosting