Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Obavještavamo cijenjene čitaoce da će vaš i naš magazin Zrno izlaziti samo u elektronskom obliku i biće dostupan na našoj Internet stranici www.zrno.ba
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Vijesti Najnovije Izbor i prijem vojnika u OS BiH

Izbor i prijem vojnika u OS BiH

Na treći Javni oglas za prijem vojnika u PVS (profesionalnu vojnu službu) u Oružane snage BiH, koji je raspisan 09.07.2009. godine, od prijavljenih preko 3600 kandidata, uslove Javnog oglasa ispunjavalo je 3432 kandidata. Testiranju je pristupilo 3346 kandidata (86 se nije odazvalo testiranju). Testiranje kandidata obuhvatalo je test općeg znanja, tjelesne odnosno fizičke spremnosti i test motivacije. 

U skladu sa operativnim planom provođenja aktivnosti izbora i prijema vojnika u Oružane snage BiH, a na osnovu rezultata testa, izrađene su rang-liste kandidata.  Nakon formiranja rang-listi odabrana je i upućena na ljekarske preglede prva grupa od 300 kandidata. Kandidati koji su zadovoljili na ljekarskim pregledima upućeni su na osnovnu obuku u Centar za osnovnu obuku u Pazariću, koja je počela 05.10.2009. godine. Trenutno se na ovoj obuci nalazi 299 kandidata. Umjesto kandidata koji nisu zadovoljili na ljekarskim pregledima, na pregled su pozivani kandidati u skladu sa rang-listom, kako bi se zadovoljio planirani broj od 300 kandidata u prvoj grupi.

Ako uspješno završe osnovnu obuku, prva grupa kandidata će potpisati ugovor o prijemu u PVS, u skladu sa planom prijema vojnika u PVS u OS BiH.

Inače, planirane su ukupno četiri grupe, po 300 kandidata. Ovaj cjelokupni proces završava prijemom u PVS - za prvu i drugu grupu kandidata u prvoj polovini 2010. godine, a za treću i četvrtu grupu u drugoj polovini 2010. i početkom 2011. godine.  

Ministarstvo odbrane BiH odabrane kandidate, u skladu sa rang-listom testiranja, obavještava o terminima ljekarskih pregleda. Prema rang-listi testiranja, ovih dana bit će odabrana i na ljekarske preglede upućena i druga grupa od 300 kandidata.

Izvor: Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine

www.zrno.ba

2009-10-23 

Komentari (5)
 • Sanel  - upit
  kada izlazi slijedeci konkurs za prijem u OSBIH?
 • Ernad  - Pirjava
  zanima me kako mogu da se prijavim u OS BiH
  pogledao sma formular koji terab se se popuni i prikupi odrdjena dokumentacija.
  sada me zanima kome da ja to predam u koji instituciju...


  hvala


 • selma
  gdje mogu naci pitanja za testiranje za vojsku ako ih i ima :???
 • Anoniman  - re:
  selma napisao:
  gdje mogu naci pitanja za testiranje za vojsku ako ih i ima :???
 • Anoniman  - re: re:
  Anoniman napisao:
  [quote=selma]gdje mogu naci pitanja za testiranje za vojsku ako ih i ima :???
  [/quote]
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting