Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Obavještavamo cijenjene čitaoce da će vaš i naš magazin Zrno izlaziti samo u elektronskom obliku i biće dostupan na našoj Internet stranici www.zrno.ba
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Pištolji / revolveri Pištolji Češka Zbrojovka M 75

Češka Zbrojovka M 75

Renomirana češka tvornica oružja, osnovana još 1936. godine, Češka Zbrojovka iz Uherskog Broda, 70tih godina, ponudila je na tržištu novi pištolj pod oznakom M 75 u kalibru 9mm Luger. Dizajn braće Koucky, koji su u konstrukcijskom smislu, primijenili nekoliko odličnih rješenja već viđenih na drugim modelima, postao je jedan od najpoznatijih službenih pištolja u svijetu. Interesantno je da u to doba Češka nije imala usvojen 9mm Luger u službenoj upotrebi te je u osnovi model bio namijenjen isključivo izvozu.     Autor: Damir Delibegović

Pištolj češka Zbrojevka M75Riječ je o modernom oružju velikog kapaciteta okvira, vrhunske ergonomije te odličnog okidanja - iz kutije koji je u samom početku proizvodnje naišao na veliki interes. Pištolj M 75 je cio izrađen od čelika, sa masom od 1000 grama ali zahvaljujući izuzetnom balansu oružja i ergonomskom obliku i uglu rukohvata, stičete dojam da u ruci držite oružje daleko manje mase. Ergonomija rukohvata ga čini pogodnim za rukovanje većini strijelaca bez obzira na veličinu šake. Ono što pomalo kvari utisak su plastične obloge rukohvata jer jednostavno ne prijanjaju najbolje uz šaku, vlažnu od znoja ili kiše.

Okidački mehanizam je dvostruke akcije sa pristojnom silom okidanja i uz korektan hod obarača, kako u dvostrukom tako i u jednostrukom hodu. Sve to u kombinaciji sa niskim, fiksnim, borbenim nišanima, 3DOT (3 tačke) sistema omogućava grupe pogodaka preciznom paljbom daleko iznad standarda za jedan službeni pištolj. Dužina cijevi oružja je 120 mm, a ukupna dužina oružja 206 mm. Kapacitet okvira prvih serija je bio 15 metaka ali je okvir mogao primiti i metak više bez uticaja na funkcionalnost oružja te se u posljednje vrijeme pištolji isporučuju sa okvirima kapaciteta 16 metaka.

Pištolj je opremljen mehaničkom kočnicom udarača koja aktivirana omogućava nošenje oružja sa metkom u cijevi i napetim udaračem (cocked and locked) što mu je omogućilo da osvoji simpatije Amerikanaca koji preferiraju nošenje pištolja u ovom stanju spremnosti. Kada je ukočen nije moguće povlačenje navlake unazad (popularno repetiranje), a o stanju kočnice jasno nam govori i indikator u vidu crvene tačke iznad poluge kočnice, vidljiv kada je oružje otkočeno. Dugme utvrđivača okvira nalazi se sa lijeve strane, na ramu iza štitnika obarača.

Prateći dešavanja u svijetu po pitanju sigurnosti, od 1980. godine modeli Češke Zbrojovke M 75 iz fabrike izlaze opremljeni i sa dodatnim sigurnosnim sistemom - blokadom udarne igle te oznakom B uz broj 75. Uloge ove blokade je da spriječi opaljenje metka u cijevi inercionim kretanjem udarne igle prilikom pada te u slučaju da obarač nije povučen do kraja. Prema zahtjevima nekih policijskih službi, proizvodi se i model sa polugom za spuštanje napetog udarača u prednji položaj, umjesto klasične kočnice pod oznakom 75 BD.

Zbog primjene čelika sa većim procentom ugljika u izradi pištolja, klasično bruniranja na prvim serijama nije se pokazalo kao najsretnije rješenje te je zahtijevalo od korisnika dodatni napor na održavanju oružja te nije osiguravalo najbolju zaštitu od vanjskih uticaja. Nakon toga prelazi se na primjenu tzv. „pečenog laka“, a na zadnjim generacijama susrećemo polimerski finiš te se po ovom pitanju otpornosti na vanjski uticaj, izjednačava sa konkurentskim modelima. Naravno, u ponudi su i modeli u INOX verziji (mat hrom) i duo-ton (ram inox - navlaka brunir).

Sistem bravljenja je modifikovani „Browingov“ sistem, kod koje se čvrsta veza između cijevi i navlake obezbjeđuje nalijeganjem prstenastih „rebara“ sa gornje strane cijevi u odgovarajuće utore na navlaci.

Na početku proizvodnje, pištolji ČZ 75 izrađivani su mašinskom obradom od komada čelika dok se kasnije tehnologija proizvodnje promijenila te se sada proizvode tehnikom obrade odlivaka mikro liva. Možda jeftinija tehnologija izrade ali uvriježeno je mišljenje da je kvalitet modela prvih serija ipak bio bolji.

1985. godine, iz proizvodnih pogona fabrike, svjetlost dana ugledao je i model M 85 B. Radi se o istom oružju opremljenom dvostranom polugom kočnice udarača i kočnice (poluga zaustavljača) navlake, kako bi rukovanje pištoljem bilo lakše i ljevorukim strijelcima. Međutim, dugme utvrđivača okvira je i dalje ostalo na lijevoj strani pištolja sa otežanim pristupom ljevacima. Zašto, ne zna se! Poznato je da postoje pojedini primjerci sa ovom mogućnošću ali ova karakteristika nikada nije zaživjela u masovnoj proizvodnji.

Pištolj ČZ 75 naišao je na jako dobar prijem na tržištu, te se kroz godine postojanja pokazao kao pouzdano i zahvalno oružje. Sve navedene karakteristike uticale su da bude usvojen u službeno naoružanje vojske i policije širom svijeta, izborom mnogih sportskih strijelaca i naravno građana, za potrebe lične zaštite. Nalazi se i u naoružanju pripadnika policije i OS BiH. Jako uspješna konstrukcija razlogom je činjenice da je ČZ 75 jedan od najkopiranijih pištolja u svijetu. Najpoznatije i najcjenjenije modele i izvedbe proizvodi švajcarski Sphinx i italijanski Tanfoglio, a lista svih proizvođača koji prave modele na bazi M75 bila bi jako velika.

Kao dugogodišnji strijelac i ljubitelj kratkog oružja utisci u vezi ovog pištolja su jako pozitivni. Većina problema sa eventualnim zastojima nestaje nakon nekoliko stotina ispaljenih metaka, kako bi stručnjaci rekli „kada se malo razradi“. Ono što većinu iritira je to što prazan okvir ne ispada baš najbolje nakon pritiska na dugme već ima ružnu naviku da ostane u rukohvatu te time jako usporava prepunjavanje oružja. Ono što je još čudnije u vezi ovoga je da i sam proizvođač u priručniku navodi da okvir zapravo nakon pritiska na dugme izlazi 5-10 mm iz rukohvata te se može odstraniti drugom rukom. Potrebno je malo navikavanje i pažnja prilikom brzog povlačenja navlake na pištolju s obzirom da je narezani dio navlake, a i sama navlaka, jako niska te je moguće sklizavanje ruke. Inače, ovo je karakteristika za sve pištolje kod kojih se navlaka kreće unutar rama.

Danas, više od 30 godina poslije početka proizvodnje, ČZ 75 suočen je na tržištu sa žestokim i jakim rivalima u svijetu kratkog službenog oružja i postavlja se pitanje da li će se moći uklopiti u koncept modernog službenog pištolja 21 vijeka. Eksperti iz ove oblasti smatraju da je primijenjeni sistem bravljenja prevaziđen odnosno zastario zbog iskazanih velikih slabosti koje se manifestuju lomom cijevi i činjenicom da je ovaj sistem bravljenja u sve manjoj primjeni kod novijih modela. Iako je proizvodna linija Češke Zbrojevke dosta usmjerena ka civilnim i sportskim potrebama i zahtjevima gdje nailazi na jako dobar prijem, veliko je pitanje budućeg uspjeha ovog modela kao službenog pištolja!

Autor: Damir Delibegović

www.zrno.ba

Komentari (10)
 • Dzevad
  Pistolj je extra,zasigurno bolji od glocka,berete,CZ99,CZ999,nema zastoja nikad,i precizan je nenormalno
 • mrki
  jeli ovaj pištolj težek za nošenje,i ako jest šta preporučujete za nošenje za svaki dan,
 • Anoniman
  Pozdrav. Inace ja nosim CZ 75, i ako vec nisi nosio trebat ce ti dan, 2 da se naviknes. Inace ako radis s oruzjem tj ako ti je to posao savjetujem ti da nosis u pravoj futroli od zbrojovke. Jer ce ti u drugim futrolama klapat i uzasno smetat. Inace pistolj je s punim spremnikom dosta lagan. A za pucat je strava. Precizan i ima mal trzaj.
 • vojo  - cijena
  interesuje me cijena novog Čz75
  i po kojoj cijeni mogu nabaviti koristeni,kao i Zastavinih jeftinijih.pozdrav hvala
 • aca  - cz 75 cena
 • hari
  sigurno najbolji pistolj ikad...ako opet budem kupovao pistolj to ce biti 75-ica...
 • Anoniman  - CZ-75
  Završna obrada standardnih (nedorađenih) modela je slaba. To je moje iskustvo prije dvadeset godina. Mislim da se može doraditi i biti odličan pištolj. Dorađeni (custom) modeli su puno bolji ali znatno skuplji.
 • Anoniman
  kolko kosta
 • Anoniman  - re: cijena
  vojo napisao:
  interesuje me cijena novog Čz75
  i po kojoj cijeni mogu nabaviti koristeni,kao i Zastavinih jeftinijih.pozdrav hvala
 • Bato72  - Ceska Zbrojevka
  Koji je razlog sto se vise ne mogu kupiti novi pistolji Ceske Zbrojevke U BiH?
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting