Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Obavještavamo cijenjene čitaoce da će vaš i naš magazin Zrno izlaziti samo u elektronskom obliku i biće dostupan na našoj Internet stranici www.zrno.ba
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Pištolji / revolveri Pištolji RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT

RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT

Danas nije rijetkost da se prezime Amerikanca Samuela Colta koristi kao sinonim za svaki revolver, a razlog je nezaobilazna uloga koju je u razvoju revolvera odigrao ovaj konstruktor i proizvođač. Sa obzirom na to da je Colt prvi koji je revolver uveo u masovnu vojnu i civilnu upotrebu, te da se razni modeli njegovih revolvera kontinuirano proizvode od 1836. do danas, dovoljan je razlog da zaslužuju posebnu prezentaciju. Autor: Fadil Nurkić

Za pojavu prvih masovnije korištenih revolvera stekli su se uslovi tek u prvoj polovici XIX vijeka, odnosno nakon što su umjesto kremenom, za paljenje baruta upotrebljene inicijalne smjese upakovane u metalnu kapicu. Semuel Colt (rođen u Hartfordu), je očito, uočivši sve kvalitete inicijalnih kapisli, te da bi njihova upotreba u višemetnom oružju značila veliki napredak, početkom tridesetih godina, pribavivši početni kapital, odlučio da izradi prvi revolver na kapislu. Kako sam nije imao iskustva u izradi oružja, već samo drvene modele, odlazi kod drugih iskusnih puškara, koji mu izrađuju prve revolvere. Međutim, zbog nepoznavanja osobina kapisle prvo oružje se raspalo, jer bubanj revolvera nije imao pregrade između kapisli, pa je kod opaljenja prve kapisle došlo do prenosa varnice na druge kapisle.

Na novom revolveru urađene su odgovarajuće pregrade, čime je postao pouzdaniji od onog prvoga. Na osnovu njega izrađuje nekoliko primjeraka sa kojima 1835. putuje u Francusku i Englesku i patentira ih. Iduće godine vraća se u Ameriku i ponovno patentom zaštićuje proizvodnju revolvera. Iste godine uspijeva da u Patersonu-New Jersey otvori fabriku „Patent Arms Manufacturing Company“ za proizvodnju revolvera, nazvanih „Colt Paterson“. Revolveri su rađeni sa SA načinom okidanja, sa dobošem od pet metaka i u nekoliko verzija.

Dakle, rađeni su u rasponu kalibra od .28 do .40 i dužinom cijevi od 63 do 190 mm. Obarača se nije vidjela, odnosno iz rama je izlazila samo kada bi udarač bio doveden u zadnji položaj. Od 1839. godine oružje ispod cijevi dobija integrisanu šipku za potiskivanje olovnih zrna u komoru doboša, čime je ubrzan postupak punjenja. Za punjenje je trebalo u prednji dio komore nasuti barut, staviti olovno zrno, preko kojeg je obavezno trebalo staviti zaštitni premaz, i na kraju staviti inicijalne kapisle na njihova ležišta. U slučaju da zaštitni premaz nije bio stavljen preko zrna, pri opaljenju gasovi su se odbijali i palili barut u susjednim komorama, što je moglo imati tragičan ishod. Inače, ovi revolveri nisu donijeli posebnu popularnost Koltu, i u svim izvedbama do 1842. godine kada je zatvorena fabrika proizvedeno ih je negdje oko 6000. Njihov izumitelj, sa dosta uspjeha posvećuje se novim izumima - podmorskim minama.

Prelazni modeli

Bolja vremena za Kolta nastupit će tek poslije 1846. godine, nakon što se udružio sa teksaškim rendžerom Samuelom Walkerom. Walker je iskoristio svoje ime i reputaciju stečenu u borbama sa Indijancima. Navodno, uspjelo mu je da samo u jednoj borbi iz Colt Patersona pogodi 33 Indijanaca. Izgleda da su njegovo mišljenje uzimali dovoljno ozbiljno jer je 1846. godine uspio da ubijedi američkog predsjednika i ministra odbrane da kupe Koltove revolvere.

Istovremeno Kolt se posvetio pojednostavljenju i poboljšanju oružja, te dogovara proizvodnju kod puškara Elija Vitnija u Whitneyvillu - Connecticutu. Novi revolver nazvan „Colt Walker“ imao je kalibar .44 i šestometni bubanj, novu obaraču koja je virila iz rame, te je dobila branik. Cijev je imala dužinu od 9 inča (228 mm), a težina oružja iznosila je čitavih 2 kg. Revolver je ispaljivao zrna mase 9 grama sa početnom brzinom od oko 325 m/s, što je postizano zahvaljujući barutnom punjenju od 3,9 grama.

Postignuti uspjeh sa ovim modelom omogućio je Koltu da se već 1848. godine osamostali i otvori vlastitu fabriku u Hartfordu - Connecticut, a njen novi proizvod predstavljali su revolveri „Colt Dragon“ (verzija Walkera) - kraći revolveri namijenjeni konjici. Kao takav uspješno je korišten u američkoj i engleskoj vojsci, a rađene su i civilne verzije, manjeg kalibra.

Ipak, pravi komercijalni uspjeh Kolt je postigao sa modelom iz 1851. godine (poznat kao Colt Navy ili „Mornarički“). Kalibar je smanjen na .36, a oružje je u odnosu na prethodne modele dobilo efikasniju bravu doboša, namijenjenu njegovom fiksiranju u trenutku opaljenja. Osim na civilnom američkom tržištu, prihvaćen je i od strane engleske mornarice, te je u Londonu Kolt otvorio fabriku za njegovu proizvodnju.

Koliko su „Koltovi“ stvarno bili popularni na američkom Divljem zapadu možda najbolje govori podatak da su ih nosili neki od najpoznatijih revolveraša tog doba. Između ostalih koristili su ih „Divlji Bil“ Hikok i Dok Holidej. Koliko su povjerenja imali u njih najbolje govori podatak da su kasnije kada su već masovno uvedeni revolveri na sjedinjeni metak, ovi pustolovi ostali istima vjerni tako što su ih preradili na sjedinjeni metak.

Model Army

Poslije ovih modela 1860. godine američka armija prihvata novi koltov revolver „Model Army 1860“, kalibra .44 čija se konstrukcija temeljila na prethodnim modelima, ali je zbog manjih dimenzija i mase bio daleko praktičniji za vojnu upotrebu. Kao opcija za ovaj revolver izrađivan je i demontažni kundak, patentiran 1859. godine za „mornarički“ revolver. U narednim godinama ovaj revolver je masovno korišten od strane američke armije, te je proizveden u količini od oko 200.000 primjeraka. Samo prve dvije godine građanskog rata (1861-65) za vojsku Unije isporučeno je preko 107.000 primjeraka, a kopiran je i od strane snaga Konfederacije.

Na osnovu njega izrađen je i Model „Polis“ iz 1861. godine, sa petometnim dobošem kalibra .36, još laganiji i sa uočljivim olakšanjima na dobošu. Naravno, oba ova modela uveliko su korišteni i od civila, koji su u vrijeme njihove proizvodnje krstarili američkim „divljim zapadom“. Kao i prethodno opisani „mornarički“ i ovi modeli koristili su polusjedinjeni metak što je u odnosu na prvobitno punjenje sa potpuno odvojenim komponentama (zrno, barut, kapisla) znatno ubrzalo punjenje.

Dakle, krajem pedesetih godina, masovno je u upotrebu uveden polusjedinjeni metak, kod kojeg su zrno i barut bili upakovani u papirni omotač, i tako postavljani u komoru, dok je kapisla i dalje bila odvojena i postavljala se na prvobitan način. Također, i Model Army kasnije je masovno konvertovan na sjedinjenu municiju. U tu svrhu prerađeni primjerci prepoznatljivi su po novim dobošima i poluzi za izbijanje čahura, smještenoj ispod cijevi, identično onoj na kasnije nastalom modelu iz 1873. godine.

Colt 1873 „Mirotvorac“

Uprkos postignutom uspjehu, popularnost „Colta“ počela je da opada šezdesetih godina XIX vijeka nakon što je u upotrebu masovno uvedena potpuno sjedinjena metalna municija, a njene prednosti u odnosu na „kapislare“ postale isuviše uočljive. U Koltu su dugo odbijali da prihvate ovu novinu, a kada su postali svjesni koliko kaskaju, nisu mogli da proizvodu revolver na sjedinjeni metak iz razloga što je jedino firma „Smith & Wesson“ posjedovala patentno pravo na proizvodnju revolvera sa sjedinjenim metkom, punjenim sa zadnje strane. Ovo pravo isteklo im je tek 1869. godine, a zahvaljujući potezima drugih proizvođača, državni kongres je donio odluku da im se uskrati pravo na produženje istoga patenta.

U „Colta“ su reagovali munjevito konstruišući novi revolver, koji pobjeđuje na izboru službenog revolvera za vojsku SAD-a i uvedi se u naoružanje kao „Colt Model 1873“. Novi revolver je imao monolitni ram, šestometni doboš kalibra .45 Long Colt (sa čahurom dužine 32 mm), te i dalje SA način rada. Doboš je punjen pojedinačno, tako što bi se otvorila vrata na desnoj strani rama, i rotirajući doboš komoru po komoru dovodio za punjenje. Za pražnjenje doboša također je trebalo otvoriti ova vratašca, a potom čahuru izbiti šipkom ispod cijevi. Za izbijanje druge čahure trebalo je šipku vratiti naprijed, ponovno zarotirati doboš i ponovno udariti šipkom.

Kao takvo ovo oružje će decenijima ostati u naoružanju vojske, a masovno je korišten i od strane civila sa obje strane zakona. U tom vremenu u Americi se smatralo da sigurnost i mir građaninu jedino može osigurati pouzdano oružje, a kako se Colt 1873 ubrzo pokazao kao takav dobio je naziv „Peacemaker-mirotvorac“. Uz kraće prekide i manje izmjene „mirotvorac“ se i danas nalazi u proizvodnom programu kako firme Colt, tako i dugih proizvođača. Njegove današnje replike uglavnom se razlikuju po tome što je veća pažnja posvećena sigurnosti pri rukovanju. Npr. kod nekih proizvođača udarna igla više ne predstavlja sastavni dio udarača već je plasirana kao zaseban dio u ramu, a ugrađena je i poluga koja iglu blokira sve dok udarač nije postavljen u krajnji zapeti položaj. Time se eliminiše mogućnost da oružje opali kod ispadanja i u sličnim situacijama. Inače, u prvobitnoj vojnoj verziji revolver se proizvodio sa dužinom cijevi od 19 cm (konjički), i sa dužinom od 14 cm (artiljerijski), dok je civilna verzija imala dužinu cijevi od 12 cm.

Po posebnoj narudžbi i naravno višoj cijeni isporučivani su i revolveri dužih i kraćih cijevi. Jedan takav „mirotvorac“ sa cijevi od 305 mm nazvan „Bantlajn specijal“ postao je nevjerovatno popularan, za što je zaslužan njegov vlasnik Vajat Erp, poznati pustolov i šerif sa „divljeg zapada“. Pored toga ponuda je proširena na široku paletu kalibara, (čitavih 32), čime su zadovoljene potrebe najraznovrsnijih korisnika. Pored kalibra .45 Colt koji je i dalje ostao dominantan, dodatnu popularnost stekao je i u kalibru .44-40 (11,18x 33).

U istom kalibru rađene su i Vinčesterove puške sa polužnim sistemom, Model 1873. čime je vlasniku omogućeno da za kratko i dugo oružje koristi istu municiju, odnosno znatno mu umanjilo problem po pitanju nabavke municije.

 

Autor: Fadil Nurkić

www.zrno.ba

Komentari (81)
 • posejdon  - ramovi revolvera
  POSTOVANA GOSPODO:
  BI VAS YAMOLIO PO MOGUCNOSTI DA MI ODGOVORITE U OVA PITANJA JER NE MOGI NIGDE NACI ODGOVOR????
  1. STA SU RAMOVI REVOLVERA K,J,N,X.....
  2. I NA OSNOVU CEGA SE DELE POMENUTI RAMOVI REVOLVER???????

  PUNO BIH VAS ZAHVALIO DA MI DATE ODGOVOR NA OVO PITANJE

 • Anoniman  - Ramovi
  Veličine ramova se označavaju sa K, N itd. Manji kalibar manji ram, veći kalibar veći ram revolvera.
 • posejdon  - ramovi
  GOSPODINE NEMOJTE DA DAJETE BILO KAKAV ODGOVOR AKO ZA TO JOS NISTE U STANJU DA OBJASNITE.
  CITAJTE PZLJIVO
  1. ZASTO SE ZOVU RAMOVI K,J,N,X ??????
  2. I NA OSNOVU CEGA SE DELE NA POMENUTE??????
  JER VECINA NE ZNAMO ZASTO SE TI RAMOVI TAKO SE DELE I STA JE OSNOVA TE PODJELE??????

  P.S. AKO VI TVRDITE DA SE DELE NA OSNOVU KALIBRA RECITE NA PRIMENR ,45 JE RAM X ILI SLICNO. ALI ZA TO DAJTE OBRAZLOZENJE.

  BAM, BAM.
 • Anoniman
  Proizvođač S&W koristi slova da označi veličinu rama kod revolvera. Prvi na tržištu se pojavio "I" okvir, i bio je predstavljen sa S & W Model 32 (32 HE First Model) 1896. godine. To je tipični okvir za veličine kalibra .32 i za 6 metaka. Ti se više ne proizvode, ali uvođenjem novog kalibra .38 Special, I-ram je uvećan i proširen da prihvati veću municiju i nastao je "J" ram. Koristi se i danas jer je još uvijek popularan za back up i skriveno nošenje revolvera. Znači J ram pet metaka .38 Spl. "K" ram je klasični revolver 20. stoljeća. Predstavljen je 1899. g. s prvim S&W 38 Hand Ejector, poznat kao .38 Military and Police (38 M&P). Model K rama postao je osnova za najpopularnije policijske revolvere ovog stoljeća. K ram za šest metaka 38 Special. Velik "N" okvir je uveden 1908. godine za poznati S&W Triplelock 44 revolver. On je postao osnova za S & W magnum modele u kalibru 44 Magnum i mogao bi se smatrati tipičnim ramom za kalibre 44 i 45 sa 6 meta...
 • Anoniman
  S&W Triplelock 44 revolver je postao osnova za S & W 44 Magnum seriju revolvera i mogao bi se smatrati tipičnim ramom za kalibre 44 i 45 sa 6 metaka. Oznaka M je korištena samo za .22 Ladysmith revolver sa 7 metak s početka 20. stoljeća.
 • Anoniman
  Zaboravih
  X ram 5 metaka 500 S&W Magnum
 • Anoniman
  "L"-ram revolvera je predstavljen 1980. godine sa četiri modela revolvera S&W u kalibru .357 magnum - 581, 681, 586 i 686.
 • hehehehe
  idi na google slike i ukucaj ram revolvera :)
 • Anoniman
  koja je cjena jednog polovnog pištolja ali u jako lošem stanju marka crnogorski kolt mirotvorac
 • mac makeup Wholesale  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find anyone with some unique ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that is needed on the net, someone with a bit originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

  http://wingsmap.com/Stats/mac-cosmetics-discount/mac_blush_353401.html
 • mac makeup Wholesale  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  very nice post, i actually love this website, keep on it

  http://skillon.com/order/mac-cosmetics/mac_cosmetics_for_cheap_414134. html
 • John Hoeper  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Your mode of telling all in this piece of writing is truly fastidious, every one be capable of simply understand it, Thanks a lot.

  http://0755600910/
 • official site  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • Reginald  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers? I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm totally overwhelmed .. Any tips? Bless you!|

  http://www.kffr.com/profile.php?u=Edison36Dfg
 • Candace  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey there, You've done an incredible job. I'll certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

  http://funwindows.com/profile/ClGriver-793402.html
 • Garriss  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  whoah this weblog is fantastic i like reading your articles. Keep up the great work! You already know, many persons are searching around for this info, you can aid them greatly. |

  http://www.xn--bt-yia.no/info.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.pornof all.com2Fuser2FFWilkerso2Fblog3Ebattlefield+heroes+gameplay+commando3C 2Fa3E
 • related resource site  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes which will make the greatest changes. Thanks for sharing!|

  http://alturl.com/zsibt
 • Arlette Cauchon  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Appreciation to my father who told me concerning this website, this blog is really remarkable.

  http://211.72.199.31/phpinfo.php?a5B5D=drakensang+andermant+hack+-+3Ca +href3Dhttp3A2F2Fsocialthat.extor.org2Fblogs2F1658142F2233742Fmmorpg-g ratis-at-a-glance3ELearn+Even+more3C2Fa3E2C
 • websites  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi there to all, the contents present at this web site are actually awesome for people experience, well, keep up the nice work fellows.

  http://va.mu/AUnsN
 • Caroline Swant  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I'm a keen letter writer, and would enjoy to know if there is anyhow of creating a letter writing community as a result of this. Creative letter writers writing to creative letter writers the earth over. I'll reply to all those who wish to write and not just receive. 51 Lavender Sweep, London SW11 1DY. England

  http://www.iyI5PdipBUiyI5PdipBU.com/iyI5PdipBUiyI5PdipBU
 • just click the following page  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello, Neat post. There is a problem together with your website in web explorer, might test this? IE nonetheless is the marketplace leader and a large portion of people will pass over your excellent writing because of this problem.

  http://ebooktraining.org/users/VernAntoin/info/
 • Get More Information  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?|

  http://bgmobile.eu/userinfo.php?uid=283898
 • Frederic Marines  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  hi!,I really like your writing very much! proportion we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I require an expert on this area to unravel my problem. Maybe that's you! Having a look ahead to see you. |

  http://br.fleecys-forum.com/index.php?page=User&userID=174125
 • sneak a peek at this web-site.  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Excellent blog! Do you have any hints for aspiring writers? I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm totally overwhelmed .. Any ideas? Cheers!|

  http://www.e-anim.com/test/drag001/wonderland3Cbr3E3Cbr3E3Cbr3EActual2 0User20Status:203Cb3EOffline3C/b3E3Cbr3E3C/center3E3C/font3E3C/div3E3C br3E3Cdiv20class=?a5B5D=free+roblox+robux+5B3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.ic onnectionsdatingservice.com2Findex.php3Fdll3Dprofile26sub3Dblogview26i tem_id3D983826item2_id3D24323Ejust+click+the+up+coming+internet+site3C 2Fa3E5D
 • warframe platinum imvu credit  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey very nice blog!|

  http://p-tweets.com/ShBoyce
 • mouse click for source  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  There is certainly a lot to find out about this issue. I like all the points you've made.

  http://www.zumax.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=howtogetfreepl atinumonwarframe897808.pen.io
 • Jamel Decann  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  You have made some really good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  http://protocol-blockedhttp.com/test/php/php_info.php?a5B5D=3Ca+href3D http3A2F2Fwww.iconnectionsdatingservice.com2Findex.php3Fdll3Dprofile26 sub3Dblogview26item_id3D993326item2_id3D15703Eworld+of+tanks+free+prem ium3C2Fa3E
 • visit the website  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  WOW just what I was searching for. Came here by searching for keyword|

  http://0755600910/
 • Rachel Paschke  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Fantastically excellent bless you, It is my impression your trusty followers may well want more information such as this keep up the good effort.

  http://www.Dyp0Zf36BCDyp0Zf36BC.com/Dyp0Zf36BCDyp0Zf36BC
 • Kent Brutlag  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  This is absolutely brilliant! Congratulations on trying to revitalize the written word no texting, no email, no whatever's next! I do not own a computer proud of being "computer free". Maybe old fashioned, but receiving a hand written letter is planning to be so refreshing! Thank you for focusing on a rapidly declining art the hand written letter and/or note.Can't wait around to receive my first letter! Judy Robertson

  http://www.Dyp0Zf36BCDyp0Zf36BC.com/Dyp0Zf36BCDyp0Zf36BC
 • Oswaldo  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Congrats to Chelsea!

  http://www.gUBBKHQwIFgUBBKHQwIF.com/gUBBKHQwIFgUBBKHQwIF
 • Marshall  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Congratulations to Chelsea on winning the FA Cup.

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Candyce  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  own my own radio station

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Hilton  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  where is download website link, i cant uncover..

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Essie  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  This stopped working tonight!!! BOOOOOOO!!!!

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Suzanne  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Terrific collection, Eric, appreciate it. Bookmarked and shared :)

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Franklin  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I might move to Hawaii then travel the planet.

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • juego tragamonedas  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Nutrilite Supplements

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • juega tragaperras  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Scott Kay Jewlery

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • tragamonedas.xyz  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Bus polska Niemcy

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • best minecraft seeds  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  pebble tile

  http://minecraftseeds.website
 • best minecraft seeds  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  cover Moschino

  http://minecraftseeds.website
 • minecraft seeds  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  great investments

  http://minecraftseeds.website
 • kolikkopelit  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  cefadroxil use in cats duricef antibiotic pregnancy effet secondaire apo cefadroxil 500mg cefadroxil monohydrate cefadroxil 1gm dosis cefadroxil duricef pediatric dosage

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • pelata kolikkopelit netissä  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  fotograf poznan

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • pelata kolikkopelit  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Skin care

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • kolikkopelit netissä  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  ???? ??? ?????????? ????????

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • buy synthacaine powder  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  homestay in Greater London

  http://www.buyresearchchemicalss.net/synthacaine-powder.html
 • buy etizolam pellets uk  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Alex Castro EA

  http://www.buyresearchchemicalss.net/research-chemicals/etizolam-pelle ts.html
 • methoxphenidine  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  internet praszka

  http://www.buyresearchchemicalss.net/methoxphenidine-powder.html
 • buy diclazepam pellets 2mg uk  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  weight loss diet

  http://www.buyresearchchemicalss.net/diclazepam-pellets-2mg.html
 • water ionizer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  water ionizers

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  buy targeted facebook likes

  https://www.alkalinewaterplus.com/water-ionizer-comparisons/
 • water ionizers  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  cheapoair promo code

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizers  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  hacker un compte facebook

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizers  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  late unemployment appeal

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  look at this now

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • alkaline ionized water  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  duct cleaning houton

  http://www.aqualiv.com/education/65-alkaline-water-report
 • alkaline water benefits  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  przedszkole Wesola

  http://www.aqualiv.com/education/82-alkaline-water-benefits
 • alkaline water machine  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  middlemarch episode 1

  http://www.aqualiv.com/education/85-reverse-osmosis-water-filter-healt h
 • alkaline water benefits  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  grow taller 4 idiots scam

  http://www.aqualiv.com/education/82-alkaline-water-benefits
 • water ionizer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Lexi Belle

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • water ionizers  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Cheap chinese made brushes

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • water ionizer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  play free slot

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • water ionizers  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Procura di Firenze

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Leandra Fuehrer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  good blog

  lookingforautoapprove.com
 • foot detox  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  permaculture class

  http://www.chem1.com/
 • foot detox  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Designer with trade discount

  http://www.chem1.com/
 • alkaline water  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  fha loan Alpharetta

  http://www.chem1.com
 • water molecule  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  health &

  http://www.chem1.com
 • alkaline water  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  fobus paddle holster

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • alkaline water  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  foto auf leinwand

  http://cleanairpurewater.com
 • alkaline water  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  perimeter intrusion detection systems

  http://cleanairpurewater.com
 • Jacquelin Molfetta  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Super site

  https://www.blioaho.com
 • code mim mars 2015  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  cant wait to read more about that topic later

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/19/code-promo-mim-a-profiter -des-maintenant/
 • Cedric Floyd  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  great inspiration

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/17/codes-promo-mim-mars-2015 /
 • conseils beauté  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Could we get in touch to talk about it ?

  https://gourouduweb.wordpress.com/
 • Trucchi Asphalt 8  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  buy cigars online

  http://vimeo.com/110664606
 • Trucchi Asphalt 8  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Cymbal Mutes

  http://vimeo.com/110664606
 • Trucchi Asphalt 8 Airborne Sol  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Handyman Service in Alhambra

  http://vimeo.com/110664606
 • Trucchi Asphalt 8 Airborne Sol  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  how to meditate

  http://vimeo.com/110664606
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
 
Secured by Siteground Web Hosting