Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Pištolji / revolveri Pištolji RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT

RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT

Danas nije rijetkost da se prezime Amerikanca Samuela Colta koristi kao sinonim za svaki revolver, a razlog je nezaobilazna uloga koju je u razvoju revolvera odigrao ovaj konstruktor i proizvođač. Sa obzirom na to da je Colt prvi koji je revolver uveo u masovnu vojnu i civilnu upotrebu, te da se razni modeli njegovih revolvera kontinuirano proizvode od 1836. do danas, dovoljan je razlog da zaslužuju posebnu prezentaciju. Autor: Fadil Nurkić

Za pojavu prvih masovnije korištenih revolvera stekli su se uslovi tek u prvoj polovici XIX vijeka, odnosno nakon što su umjesto kremenom, za paljenje baruta upotrebljene inicijalne smjese upakovane u metalnu kapicu. Semuel Colt (rođen u Hartfordu), je očito, uočivši sve kvalitete inicijalnih kapisli, te da bi njihova upotreba u višemetnom oružju značila veliki napredak, početkom tridesetih godina, pribavivši početni kapital, odlučio da izradi prvi revolver na kapislu. Kako sam nije imao iskustva u izradi oružja, već samo drvene modele, odlazi kod drugih iskusnih puškara, koji mu izrađuju prve revolvere. Međutim, zbog nepoznavanja osobina kapisle prvo oružje se raspalo, jer bubanj revolvera nije imao pregrade između kapisli, pa je kod opaljenja prve kapisle došlo do prenosa varnice na druge kapisle.

Na novom revolveru urađene su odgovarajuće pregrade, čime je postao pouzdaniji od onog prvoga. Na osnovu njega izrađuje nekoliko primjeraka sa kojima 1835. putuje u Francusku i Englesku i patentira ih. Iduće godine vraća se u Ameriku i ponovno patentom zaštićuje proizvodnju revolvera. Iste godine uspijeva da u Patersonu-New Jersey otvori fabriku „Patent Arms Manufacturing Company“ za proizvodnju revolvera, nazvanih „Colt Paterson“. Revolveri su rađeni sa SA načinom okidanja, sa dobošem od pet metaka i u nekoliko verzija.

Dakle, rađeni su u rasponu kalibra od .28 do .40 i dužinom cijevi od 63 do 190 mm. Obarača se nije vidjela, odnosno iz rama je izlazila samo kada bi udarač bio doveden u zadnji položaj. Od 1839. godine oružje ispod cijevi dobija integrisanu šipku za potiskivanje olovnih zrna u komoru doboša, čime je ubrzan postupak punjenja. Za punjenje je trebalo u prednji dio komore nasuti barut, staviti olovno zrno, preko kojeg je obavezno trebalo staviti zaštitni premaz, i na kraju staviti inicijalne kapisle na njihova ležišta. U slučaju da zaštitni premaz nije bio stavljen preko zrna, pri opaljenju gasovi su se odbijali i palili barut u susjednim komorama, što je moglo imati tragičan ishod. Inače, ovi revolveri nisu donijeli posebnu popularnost Koltu, i u svim izvedbama do 1842. godine kada je zatvorena fabrika proizvedeno ih je negdje oko 6000. Njihov izumitelj, sa dosta uspjeha posvećuje se novim izumima - podmorskim minama.

Prelazni modeli

Bolja vremena za Kolta nastupit će tek poslije 1846. godine, nakon što se udružio sa teksaškim rendžerom Samuelom Walkerom. Walker je iskoristio svoje ime i reputaciju stečenu u borbama sa Indijancima. Navodno, uspjelo mu je da samo u jednoj borbi iz Colt Patersona pogodi 33 Indijanaca. Izgleda da su njegovo mišljenje uzimali dovoljno ozbiljno jer je 1846. godine uspio da ubijedi američkog predsjednika i ministra odbrane da kupe Koltove revolvere.

Istovremeno Kolt se posvetio pojednostavljenju i poboljšanju oružja, te dogovara proizvodnju kod puškara Elija Vitnija u Whitneyvillu - Connecticutu. Novi revolver nazvan „Colt Walker“ imao je kalibar .44 i šestometni bubanj, novu obaraču koja je virila iz rame, te je dobila branik. Cijev je imala dužinu od 9 inča (228 mm), a težina oružja iznosila je čitavih 2 kg. Revolver je ispaljivao zrna mase 9 grama sa početnom brzinom od oko 325 m/s, što je postizano zahvaljujući barutnom punjenju od 3,9 grama.

Postignuti uspjeh sa ovim modelom omogućio je Koltu da se već 1848. godine osamostali i otvori vlastitu fabriku u Hartfordu - Connecticut, a njen novi proizvod predstavljali su revolveri „Colt Dragon“ (verzija Walkera) - kraći revolveri namijenjeni konjici. Kao takav uspješno je korišten u američkoj i engleskoj vojsci, a rađene su i civilne verzije, manjeg kalibra.

Ipak, pravi komercijalni uspjeh Kolt je postigao sa modelom iz 1851. godine (poznat kao Colt Navy ili „Mornarički“). Kalibar je smanjen na .36, a oružje je u odnosu na prethodne modele dobilo efikasniju bravu doboša, namijenjenu njegovom fiksiranju u trenutku opaljenja. Osim na civilnom američkom tržištu, prihvaćen je i od strane engleske mornarice, te je u Londonu Kolt otvorio fabriku za njegovu proizvodnju.

Koliko su „Koltovi“ stvarno bili popularni na američkom Divljem zapadu možda najbolje govori podatak da su ih nosili neki od najpoznatijih revolveraša tog doba. Između ostalih koristili su ih „Divlji Bil“ Hikok i Dok Holidej. Koliko su povjerenja imali u njih najbolje govori podatak da su kasnije kada su već masovno uvedeni revolveri na sjedinjeni metak, ovi pustolovi ostali istima vjerni tako što su ih preradili na sjedinjeni metak.

Model Army

Poslije ovih modela 1860. godine američka armija prihvata novi koltov revolver „Model Army 1860“, kalibra .44 čija se konstrukcija temeljila na prethodnim modelima, ali je zbog manjih dimenzija i mase bio daleko praktičniji za vojnu upotrebu. Kao opcija za ovaj revolver izrađivan je i demontažni kundak, patentiran 1859. godine za „mornarički“ revolver. U narednim godinama ovaj revolver je masovno korišten od strane američke armije, te je proizveden u količini od oko 200.000 primjeraka. Samo prve dvije godine građanskog rata (1861-65) za vojsku Unije isporučeno je preko 107.000 primjeraka, a kopiran je i od strane snaga Konfederacije.

Na osnovu njega izrađen je i Model „Polis“ iz 1861. godine, sa petometnim dobošem kalibra .36, još laganiji i sa uočljivim olakšanjima na dobošu. Naravno, oba ova modela uveliko su korišteni i od civila, koji su u vrijeme njihove proizvodnje krstarili američkim „divljim zapadom“. Kao i prethodno opisani „mornarički“ i ovi modeli koristili su polusjedinjeni metak što je u odnosu na prvobitno punjenje sa potpuno odvojenim komponentama (zrno, barut, kapisla) znatno ubrzalo punjenje.

Dakle, krajem pedesetih godina, masovno je u upotrebu uveden polusjedinjeni metak, kod kojeg su zrno i barut bili upakovani u papirni omotač, i tako postavljani u komoru, dok je kapisla i dalje bila odvojena i postavljala se na prvobitan način. Također, i Model Army kasnije je masovno konvertovan na sjedinjenu municiju. U tu svrhu prerađeni primjerci prepoznatljivi su po novim dobošima i poluzi za izbijanje čahura, smještenoj ispod cijevi, identično onoj na kasnije nastalom modelu iz 1873. godine.

Colt 1873 „Mirotvorac“

Uprkos postignutom uspjehu, popularnost „Colta“ počela je da opada šezdesetih godina XIX vijeka nakon što je u upotrebu masovno uvedena potpuno sjedinjena metalna municija, a njene prednosti u odnosu na „kapislare“ postale isuviše uočljive. U Koltu su dugo odbijali da prihvate ovu novinu, a kada su postali svjesni koliko kaskaju, nisu mogli da proizvodu revolver na sjedinjeni metak iz razloga što je jedino firma „Smith & Wesson“ posjedovala patentno pravo na proizvodnju revolvera sa sjedinjenim metkom, punjenim sa zadnje strane. Ovo pravo isteklo im je tek 1869. godine, a zahvaljujući potezima drugih proizvođača, državni kongres je donio odluku da im se uskrati pravo na produženje istoga patenta.

U „Colta“ su reagovali munjevito konstruišući novi revolver, koji pobjeđuje na izboru službenog revolvera za vojsku SAD-a i uvedi se u naoružanje kao „Colt Model 1873“. Novi revolver je imao monolitni ram, šestometni doboš kalibra .45 Long Colt (sa čahurom dužine 32 mm), te i dalje SA način rada. Doboš je punjen pojedinačno, tako što bi se otvorila vrata na desnoj strani rama, i rotirajući doboš komoru po komoru dovodio za punjenje. Za pražnjenje doboša također je trebalo otvoriti ova vratašca, a potom čahuru izbiti šipkom ispod cijevi. Za izbijanje druge čahure trebalo je šipku vratiti naprijed, ponovno zarotirati doboš i ponovno udariti šipkom.

Kao takvo ovo oružje će decenijima ostati u naoružanju vojske, a masovno je korišten i od strane civila sa obje strane zakona. U tom vremenu u Americi se smatralo da sigurnost i mir građaninu jedino može osigurati pouzdano oružje, a kako se Colt 1873 ubrzo pokazao kao takav dobio je naziv „Peacemaker-mirotvorac“. Uz kraće prekide i manje izmjene „mirotvorac“ se i danas nalazi u proizvodnom programu kako firme Colt, tako i dugih proizvođača. Njegove današnje replike uglavnom se razlikuju po tome što je veća pažnja posvećena sigurnosti pri rukovanju. Npr. kod nekih proizvođača udarna igla više ne predstavlja sastavni dio udarača već je plasirana kao zaseban dio u ramu, a ugrađena je i poluga koja iglu blokira sve dok udarač nije postavljen u krajnji zapeti položaj. Time se eliminiše mogućnost da oružje opali kod ispadanja i u sličnim situacijama. Inače, u prvobitnoj vojnoj verziji revolver se proizvodio sa dužinom cijevi od 19 cm (konjički), i sa dužinom od 14 cm (artiljerijski), dok je civilna verzija imala dužinu cijevi od 12 cm.

Po posebnoj narudžbi i naravno višoj cijeni isporučivani su i revolveri dužih i kraćih cijevi. Jedan takav „mirotvorac“ sa cijevi od 305 mm nazvan „Bantlajn specijal“ postao je nevjerovatno popularan, za što je zaslužan njegov vlasnik Vajat Erp, poznati pustolov i šerif sa „divljeg zapada“. Pored toga ponuda je proširena na široku paletu kalibara, (čitavih 32), čime su zadovoljene potrebe najraznovrsnijih korisnika. Pored kalibra .45 Colt koji je i dalje ostao dominantan, dodatnu popularnost stekao je i u kalibru .44-40 (11,18x 33).

U istom kalibru rađene su i Vinčesterove puške sa polužnim sistemom, Model 1873. čime je vlasniku omogućeno da za kratko i dugo oružje koristi istu municiju, odnosno znatno mu umanjilo problem po pitanju nabavke municije.

 

Autor: Fadil Nurkić

www.zrno.ba

Komentari (113)
 • posejdon  - ramovi revolvera
  POSTOVANA GOSPODO:
  BI VAS YAMOLIO PO MOGUCNOSTI DA MI ODGOVORITE U OVA PITANJA JER NE MOGI NIGDE NACI ODGOVOR????
  1. STA SU RAMOVI REVOLVERA K,J,N,X.....
  2. I NA OSNOVU CEGA SE DELE POMENUTI RAMOVI REVOLVER???????

  PUNO BIH VAS ZAHVALIO DA MI DATE ODGOVOR NA OVO PITANJE

 • Anoniman  - Ramovi
  Veličine ramova se označavaju sa K, N itd. Manji kalibar manji ram, veći kalibar veći ram revolvera.
 • posejdon  - ramovi
  GOSPODINE NEMOJTE DA DAJETE BILO KAKAV ODGOVOR AKO ZA TO JOS NISTE U STANJU DA OBJASNITE.
  CITAJTE PZLJIVO
  1. ZASTO SE ZOVU RAMOVI K,J,N,X ??????
  2. I NA OSNOVU CEGA SE DELE NA POMENUTE??????
  JER VECINA NE ZNAMO ZASTO SE TI RAMOVI TAKO SE DELE I STA JE OSNOVA TE PODJELE??????

  P.S. AKO VI TVRDITE DA SE DELE NA OSNOVU KALIBRA RECITE NA PRIMENR ,45 JE RAM X ILI SLICNO. ALI ZA TO DAJTE OBRAZLOZENJE.

  BAM, BAM.
 • Anoniman
  Proizvođač S&W koristi slova da označi veličinu rama kod revolvera. Prvi na tržištu se pojavio "I" okvir, i bio je predstavljen sa S & W Model 32 (32 HE First Model) 1896. godine. To je tipični okvir za veličine kalibra .32 i za 6 metaka. Ti se više ne proizvode, ali uvođenjem novog kalibra .38 Special, I-ram je uvećan i proširen da prihvati veću municiju i nastao je "J" ram. Koristi se i danas jer je još uvijek popularan za back up i skriveno nošenje revolvera. Znači J ram pet metaka .38 Spl. "K" ram je klasični revolver 20. stoljeća. Predstavljen je 1899. g. s prvim S&W 38 Hand Ejector, poznat kao .38 Military and Police (38 M&P). Model K rama postao je osnova za najpopularnije policijske revolvere ovog stoljeća. K ram za šest metaka 38 Special. Velik "N" okvir je uveden 1908. godine za poznati S&W Triplelock 44 revolver. On je postao osnova za S & W magnum modele u kalibru 44 Magnum i mogao bi se smatrati tipičnim ramom za kalibre 44 i 45 sa 6 meta...
 • Anoniman
  S&W Triplelock 44 revolver je postao osnova za S & W 44 Magnum seriju revolvera i mogao bi se smatrati tipičnim ramom za kalibre 44 i 45 sa 6 metaka. Oznaka M je korištena samo za .22 Ladysmith revolver sa 7 metak s početka 20. stoljeća.
 • Anoniman
  Zaboravih
  X ram 5 metaka 500 S&W Magnum
 • Anoniman
  "L"-ram revolvera je predstavljen 1980. godine sa četiri modela revolvera S&W u kalibru .357 magnum - 581, 681, 586 i 686.
 • hehehehe
  idi na google slike i ukucaj ram revolvera :)
 • Anoniman
  koja je cjena jednog polovnog pištolja ali u jako lošem stanju marka crnogorski kolt mirotvorac
 • Casap Renovations  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey, buddy, I have not figured out the way to subscribe

  http://quicktips.realtytimes.com/listings1/item/34760-saving-tips-on-h ome-renovation
 • Casap Renovations  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann't believe just how so much time I had spent for this information! Thank you!

  http://quicktips.realtytimes.com/listings1/item/34760-saving-tips-on-h ome-renovation
 • Best Moving Supplies  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Thanks for your work. Article assisted me a good deal

  http://biplast-nsk.ru/free/page/
 • National Homeopatic  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

  http://www.sot-link.ru/index.php?option=com_shop&Itemid=27&magaz=info& mag_prodid=1307
 • National Homeopatic  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you turn into expertise, would you thoughts updating your blog with more particulars? It's extremely helpful for me. Huge thumb up for this blog post!

  http://ua.textreferat.com/download-10303.html
 • rugpal.com  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great photos or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and videos, this site could certainly be one of the best in its niche. Good blog!

  http://mega-cats.ru/publ/page,1,170,704-tomagocha-i-ee-docha.html
 • rugpal.com  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I’m not sure where you're getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  http://alliance31.ru/media-gallery/detail/206/172
 • Travelstyletours reviews  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  This actually answered my downside, thank you!

  http://certificate.revocationcheck.com/www.travelstyletours.co.uk
 • Travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Wonderful essay, acquired the enjoyment of studying

  http://www.amazon.co.uk/Travel-style-Sticker-Deco-Set/dp/B00BPX8T40
 • Travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  As I web site possessor I believe the content material here is rattling magnificent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • Travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Say “thanks” you to your mother and father that they gave you the globe

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • Travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Say “thanks” you to your mother and father that they gave you the planet

  https://uk.pinterest.com/travelstyle1992/
 • Travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  There are some interesting deadlines on this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity but I'll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as nicely

  http://findit.derbyshiretimes.co.uk/company/437741847523329
 • Travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Attractive part of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to claim that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing on your augment or even I achievement you get right of entry to consistently quickly.

  http://www.prerogative.co.uk/about-us/customer-testimonials/travelstyl e-greentree-is-a-smooth-journey/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  whoah this weblog is magnificent i like studying your posts. Stay up the good paintings! You already know, lots of individuals are looking around for this info, you could aid them greatly.

  https://www.pinterest.com/pin/517914025871579186/
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  This is exactly what I had been searching for, thank you

  https://www.tumblr.com/blog/spencerbarker66
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Reading by way of your nice content, will help me to do so often.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/20/travelstyletou rs-warning-five-travel-tips-for-international-travelers/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I'd like to uslysht a little far more on this subject

  http://www.yelp.co.uk/biz/travelstyle-tours-chesterfield-2
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi there, I found your site by means of Google even as searching for a similar topic, your web site came up, it looks great. I've bookmarked it in my google bookmarks.

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello there, You have performed an excellent job. I’ll certainly digg it and in my opinion recommend to my friends. I am sure they'll be benefited from this site.

  http://www.style.com/culture
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and great user friendly style and design, let alone the content. You're an expert in this topic!

  http://www.door2tour.com/travelstyle-coach-holidays/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. …

  http://redspotcleaningservices.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=u ser&id=20796
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  great points altogether, you simply gained a brand new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

  https://www.pinterest.com/jacob2546/places-to-visit/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I simply wished to appreciate you again. I do not know the things I would have carried out without the actual opinions provided by you concerning that area of interest. It seemed to be a real intimidating difficulty in my opinion, but finding out a professional style you processed the issue took me to weep for delight. I'm happier for this work and then trust you know what an amazing job you're doing teaching many others with the aid of your webblog. I'm certain you have never come across any of us.

  http://www.50connect.co.uk/blogs/travelstyle-tours-offer-free-coach-ho lidays
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello! Your article rocks too as being a genuine wonderful recognize!??

  https://www.facebook.com/travelstyleuk
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks a lot!

  https://www.behance.net/TravelstyleTours
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I don’t even know how I stopped up right here, but I believed this put up was once good. I don't know who you might be but definitely you're going to a well-known blogger in case you are not already ;) Cheers!

  http://www.localtouroperator.co.uk/city-Chesterfield/1714324-tours-Tra velstyle.html
 • wedding earrings uk  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Great items from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you are just too great. I really like what you have received right here, really like what you are saying and the way in which through which you assert it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it smart. I can not wait to learn much more from you. This is actually a great web site.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the outstanding work!

  http://www.popsugar.com/fashion/Celebrity-Travel-Style-30560435
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Fantastic post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Thanks!

  http://www.localtouroperator.co.uk/city-Chesterfield/1714324-tours-Tra velstyle.html
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  In the awesome design of things you actually receive a B+ with regard to effort. Exactly where you actually misplaced us was first on your specifics. As it is said, the devil is in the details... And it could not be much more accurate in this article. Having said that, permit me say to you precisely what did do the job. The text is certainly pretty persuasive and this is possibly why I am making an effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Second, while I can easily see the jumps in reasoning you come up with, I am definitely not convinced of just how you appear to connect the ideas which make the final result. For now I will subscribe to your position however hope in the near future you connect the facts much better.

  http://bemlimo.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=49107
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello. splendid job. I did not expect this. This is a impressive story. Thanks!

  http://www.tucantravel.com/travel-styles/dossier/adventure-tours
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & help other users like its aided me. Great job.

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You're an expert in this topic!

  http://hungrytravelstyle.com/2015/04/federal-cafe-manchester/
 • diamond earrings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Not so poor. Fascinating points here

  http://jewelrystores.us.com
 • engagement rings set  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  An fascinating dialogue is value comment. I feel that it is best to write extra on this matter, it may not be a taboo subject but typically people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  http://jewelrystores.us.com
 • vintage engagement rings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I've been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?

  http://jewelrystores.us.com
 • wedding necklaces  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I am really inspired along with your writing skills and also with the layout in your weblog. Is this a paid subject or did you customize it your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one nowadays..

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  truly good things here, just thanks

  http://naomibegumblog.blogspot.ru/2014/08/travelstyletours-review-maki ng-of-harry.html
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Appreciate it!

  http://www.192.com/atoz/business/chesterfield-s40/tour-operators/trave lstyle-tours/81fb8f3cd411031871c0464448466d75bb5e2cb4/ml/
 • 1000 loan montel williams  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I wanted to jot down a simple word so as to express gratitude to you for these pleasant solutions you are giving out at this site. My time consuming internet look up has finally been compensated with good ideas to write about with my guests. I would believe that we site visitors actually are undoubtedly endowed to dwell in a really good network with many wonderful individuals with beneficial hints. I feel extremely blessed to have encountered your entire website page and look forward to really more enjoyable moments reading here. Thanks again for a lot of things.

  http://1000loan.top/
 • loans 1000  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  http://1000loan.top/
 • 1000 loans for bad credit  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I've truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  http://1000loan.top/
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don't know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

  http://www.easyrider-hoian.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user& id=4600
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  naturally like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.

  http://ajaarchi.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=58797
 • jewelery  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated.

  http://jewelrystores.us.com
 • fancy earrings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I was suggested this blog through my cousin. I'm no longer certain whether or not this post is written by him as no one else recognise such targeted about my trouble. You are wonderful! Thanks!

  http://jewelrystores.us.com
 • 100 day loan lenders  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  All materials copied from a different supply

  http://100dayloans.top/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi would you mind stating which blog platform you're working with? I'm planning to start my own blog in the near future but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/97555903205/are-the-holiday-off ers-at-travelstyletours-fake
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  hi!,I really like your writing so much! share we be in contact extra about your post on AOL? I need an expert in this house to solve my problem. May be that is you! Taking a look ahead to look you.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

  http://color-blocker.com/category/travel-style/
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I like what I see so i'm just adhering to you. Look forward to discovering your net web page yet again.

  http://www.travelstyleshop.com/
 • titanium wedding ring  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I do agree with all the ideas you've presented in your post. They're really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for novices. May just you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  http://jewelrystores.us.com
 • diamond ring wedding  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  What’s Taking place i'm new to this, I stumbled upon this I've discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I'm hoping to contribute & help other users like its aided me. Good job.

  https://www.linkedin.com/company/travelstyle-tours-ltd
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. Cheers

  http://www.lahiriplasticsurgery.com/component/k2/author/38218.html
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Cheers

  http://www.hipcricket.org.uk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id =54170
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  You are a very smart individual!

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Recently, I didn’t give a great deal of consideration to leaving suggestions on blog page posts and have positioned remarks even substantially less.

  http://zakktodd.hubpages.com/hub/zakks-travel-reviews-in-style-uk
 • buy rings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

  http://jewelrystores.us.com
 • fashion earring  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  You simply copied a person else’s story

  http://jewelrystores.us.com
 • jewellery stores  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  You made some decent points there. I regarded on the web for the problem and found most individuals will go along with along with your website.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I needed to post you the little observation to help give many thanks once again for those exceptional information you've documented at this time. It has been quite tremendously open-handed with people like you to convey easily all a number of us could possibly have offered for sale as an electronic book to get some bucks for themselves, principally considering the fact that you might have done it in case you decided. Those tips in addition acted like a easy way to know that other people online have the same eagerness the same as mine to know somewhat more related to this problem. I am certain there are many more pleasurable instances in the future for those who looked over your blog.

  http://matadornetwork.com/life/whats-travel-style-quiz/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  You completed various good points there. I did a search on the issue and found the majority of persons will have the same opinion with your blog.

  http://www.door2tour.com/travelstyle-coach-holidays
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  You're my function models. Thank you for your post

  http://www.prerogative.co.uk/about-us/customer-testimonials/travelstyl e-greentree-is-a-smooth-journey/
 • gold engagement ring  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Thank you a lot for providing individuals with remarkably spectacular chance to read in detail from this web site. It can be very awesome and packed with a great time for me personally and my office co-workers to visit your blog a minimum of 3 times in one week to study the fresh issues you will have. Not to mention, I am certainly motivated with the wonderful secrets you serve. Selected 2 tips on this page are completely the most beneficial I have had.

  http://jewelrystores.us.com
 • jewlery  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Nice post. I be taught one thing more difficult on totally different blogs everyday. It would always be stimulating to learn content from other writers and observe a bit something from their store. I’d choose to use some with the content material on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  http://jewelrystores.us.com
 • gold engagement rings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same outcome.

  http://jewelrystores.us.com
 • necklace bride  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

  http://jewelrystores.us.com
 • unique engagement rings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My wife and i were quite glad that Louis managed to deal with his preliminary research from your precious recommendations he obtained out of your web pages. It's not at all simplistic to just choose to be giving for free information other folks may have been trying to sell. And we all remember we have the website owner to be grateful to for this. The type of illustrations you've made, the simple blog menu, the relationships you will give support to promote - it's got mostly great, and it's making our son in addition to the family reckon that that content is pleasurable, and that is rather serious. Thanks for all!

  http://jewelrystores.us.com
 • gemstone jewelry  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Does your site have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to send you an e-mail. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

  http://jewelrystores.us.com
 • blue earrings wedding  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  It’s tremendous blog, I would like to be like you

  http://jewelrystores.us.com
 • online guaranteed loans  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I simply wanted to develop a brief comment in order to express gratitude to you for all the stunning advice you are posting at this website. My incredibly long internet lookup has now been compensated with brilliant details to share with my guests. I 'd tell you that we site visitors actually are undeniably endowed to be in a notable network with so many perfect individuals with interesting methods. I feel extremely happy to have used your weblog and look forward to many more thrilling moments reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

  http://guaranteedloans.top/
 • secured loans for people with  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello! Your post rocks too as getting a genuine amazing realize!??

  http://loansforpeoplewithbadcredit.top/
 • loans for people with poor cre  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks on your time for this wonderful learn!! I positively enjoying every little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  http://loansforpeoplewithpoorcredit.top/
 • online loan for poor credit  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Subscribed for your weblog, many thanks

  http://loansforpoorcredit.top/
 • local bankruptcy laywer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  You are a very intelligent individual!

  http://bankruptcyattorneynova.com/
 • mortgage loans for poor credit  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I'm a long time in the past I read your weblog and has extended been expressing that you’re a terrific writer

  http://loansforpoorcredit.top/
 • personal bankruptcy laywer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

  http://bankruptcyattorneynova.com/
 • local personal injury lawyers  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Greetings from Carolina! I'm bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I enjoy the information you present here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how fast your blog loaded on my mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome blog!

  http://personalinjuryattorneynova.com/
 • lawyers personal injury  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  A large percentage of of what you articulate is supprisingly appropriate and that makes me ponder why I had not looked at this with this light before. Your piece truly did switch the light on for me personally as far as this topic goes. Nevertheless there is actually one issue I am not really too comfy with and while I make an effort to reconcile that with the actual central idea of the point, let me observe exactly what all the rest of the readers have to say.Nicely done.

  http://personalinjuryattorneynova.com/
 • personal injury lawsuits  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I can not subscribe to your channel

  http://personalinjuryattorneynova.com/
 • apply for student loans online  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  It is the best time to make some plans for the future and it's time to be happy. I've read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  http://loansforstudents.top/
 • state tax lawyer  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I've either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I'd truly appreciate it.

  http://taxattorneynova.com/
 • auto accident lawyers  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  thanks for useful ideas and basically excellent info

  http://autoaccidentattorneyusa.com/
 • lawyers auto accidents  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

  http://autoaccidentattorneyusa.com/
 • rehab alcohol  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I have study not a single article in your weblog. You are a big lad

  http://alcodrugrehab.com/
 • alcohol rehab center  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I believe this is among the such a lot significant information for me. And i'm satisfied studying your article. But should statement on some normal issues, The web site taste is ideal, the articles is actually excellent : D. Excellent process, cheers

  http://alcodrugrehab.com/
 • best drug rehab  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your post's to be what precisely I'm looking for. Does one offer guest writers to write content available for you? I wouldn't mind producing a post or elaborating on most of the subjects you write about here. Again, awesome site!

  http://alcodrugrehab.com/
 • alcohol rehab center  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  http://alcodrugrehab.com/
 • alcohol inpatient rehab  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  http://alcodrugrehab.com/
 • rehab for alcohol  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I will immediately grab your rss as I can't find your email subscription link or newsletter service. Do you've any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

  http://alcodrugrehab.com/
 • locksmith website  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I'm really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

  http://locksmithnova.com/
 • locksmith in my area  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My wife and i were absolutely thrilled that Michael managed to finish off his investigation through the entire ideas he made out of the weblog. It is now and again perplexing just to always be giving away things that some others have been making money from. And now we take into account we have got you to give thanks to for that. The type of illustrations you made, the simple blog navigation, the relationships you can give support to promote - it's got all impressive, and it is aiding our son in addition to us imagine that the concept is cool, and that's extremely mandatory. Thank you for the whole lot!

  http://locksmithnova.com/
 • plumbing  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

  http://plumbersnova.com/
 • natural brain enhancers  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say superb blog!

  http://brainsupplementsnova.com/
 • memory and brain  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  you are really a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a fantastic job on this topic!

  http://brainsupplementsnova.com/
 • Judith Rapisura  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. "The test and use of a man's education is that he finds pleasure in the exercise of his mind." by Carl Barzun.

  www.15glag.com
 • agua bendita circo  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT


  https://www.pinterest.com/BikiniLuxe/agua-bendita-swimwear/
 • money tree loans online  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  An interesting discussion is value comment. I feel that you need to write more on this matter, it may not be a taboo topic however typically individuals are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  http://moneyloanonline.work/
 • money loans online  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Greetings! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a outstanding job!

  http://moneyloanonline.work/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
Secured by Siteground Web Hosting