Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Poštovani čitaoci, Sva izdanja magazina ZRNO možete čitati u digitalnom izdanju po cijeni od 1 eura. Dovoljno je da se registrujete, platite karticom ili PayPal računom i snimite digitalno izdanje magazina na Vaš kompjuter.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Naoružanje Naoružanje SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautomatske puške

SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautomatske puške

Sve intenzivnije vojne operacije u Iraku i Afganistanu, dovele su do neočekivanog povratka jednog dugog i teškog individualnog oružja koje su mnogi smatrali već otpisanim: poluautomatske puške M-14.

 Ovaj “come back”, u okviru američkih Oružanih snaga (OS), jednog ovako velikog i teškog oružja, zaboravljenog decenijama, duguje prije svega taktičko operativnim mogućnostima municije 5,56 mm NATO. Ista se koristi za oružja tipa M16/M-4 Carbine koja se nalaze u naoružanju osnovnih jedinica, uključujući i onu sa zrnom od 77 grejna (metak M-262), i koja nije u stanju da dovoljno osigura uspješno dejstvo protiv otkrivenog osoblja, udaljenog 200-300 metara i opremljenog sistemima balističke zaštite. U urbanim zonama, naprotiv, probojna moć municije 7,62 mm NATO se pokazala idealnom protiv neprijatelja koji se nalazi u rovovima ili zaklonima, iako dimenzije oružja ovog kalibra predstavljaju problem pri kretanju u urbanim sredinama (uske ulice, mala dvorišta, zgrade, uski hodnici unutar zgrada, itd.). Drugo, nalazeći se pod stalnom vatrom oružja u kalibru 7,62 x 54R, tipa Dragunov SVD, ili pak jurišnih pušaka H&K G-3 7,62 x 51 mm (modeli koje koriste gerilci proizvedeni obično po licence u Iranu ili Pakistanu), američki vojnici u Iraku ili Afganistanu imali su više prilika da razmisle o prednostima ove municije sa težim zrnom.

Američki pristup ovom problemu bio je na početku uvođenje određenog broja takozvanih „battle rifles“ (borbenih pušaka), odnosno pušaka M-14 koje su godinama čamile u oružarnicama. Međutim, sa druge strane specijalci SOF (Special Operations Forces) US Navy su oduvijek koristili M-14 za operativne zadatke, što nije bio slučaj sa US Marine Corps (USMC) i US Army, gdje se ovo oružje do nedavno koristilo samo za određene situacije kao na primjer parade ili službene ceremonije. Nemajući druge solucije da odmah riješe problem sa snabdijevanjem precizne municije za svoje M-14, američki vojnici su pronašli alternativnu zamjenu u standardnoj municiji 7,62 mm NATO M-80 “Ball” sa zrnom od 147 grejna, skidajući metke jednostavno sa redenika mitraljeza tipa M-240. Ispostavilo se da su raspoložive rezerve snajperske municije, odnosno metak M-118 LR sa zrnom od 177 grejna koje koriste snajperisti i strijelci pješadijskih jedinica, bile nedovoljne da zadovolje nove i prisutne zahtjeve (čini se da ovaj problem još nije riješen budući da se pojedine jedinice US Army još uvijek obraćaju civilnom tržištu za nabavku). Ako izostavimo ovaj problem kao i velike dimenzije i težinu oružja, koje u određenim situacijama (borba u uskom prostoru, itd.) smetaju slobodnom kretanju na bojištu, svi njeni korisnici tvrde da nema ničeg boljeg od M-14 za gađanje protivnika zaklonjenog iza zida ili pak zaustavljanja lako oklopljenog vozila u pokretu.

Trenutno u klasičnim pješadijskim jedinicama američkih OS raspoređenih na ratištima u Iraku i Afganistanu nalaze se originalne M-14 i/ili verzija SOPMOD (Special Operations Peculiar Modification) koju nudi američka firma Troy Industries Inc. - obično se u sastavu svakoga pješadijskog voda nalaze po 2-3 komada. U jedinicama US Special Operations Command (USSOCOM) ovaj model nije nikada u cjelini povučen iz upotrebe budući da su ga, kako pripadnici SEAL-a iz sastava NAVSPECWARCOM (Naval Special Warfare Command), tako i operativci 1st Special Forces Operational Detachment-Delta (SFOD-D), već duže vrijeme koristili za operativne zadatke. Podvodni diverzanti US Navy-a koristili su isključivo verziju M-14 Mod. 0 EBR (Enhanced Battle Rifle) sa teleskopskim kundakom i šinama za montažu raznih pomoćnih uređaja, proizvedenih od strane Sage International Ldt i od Smith Enterprise, dok operativci Delta Force koriste modifikovanu verziju ove puške opremljenu bržim nišanom Aimpoint (korištena je od D-boys tokom operacije GOTHIC SERPENT oktobra 1993. godine u Mogadišu, Somalija).

M-14 sa svojim raznim specijalnim verzijama, takozvanim SOPMOD, danas se proizvodi od bezbroj prekookeanskih firmi poput Troy Industries, Fulton Amory/Sage International, GA Precision, Bagder Ordnance, United Arms Service, itd, itd… Ova oružja, međutim, nisu smatrana, od strane američkih vojnika, snajperskim puškama budući da se koriste kao podrška puškama M-110 SASS (Semi-Automatic Sniper System). M-110 SASS je nova snajperska puška nedavno prihvaćena od US Army, proizvod firme Knight Armament Company iz Titusville (Florida) i derivat puške SR-25/Mk-11 Model 0 koju koristi jedinica podvodnih diverzanata SEAL. Ove poluautomatske puške SOPMOD, obično opremljene nišanima EOSight, ACOG ili Aimpoint, ustvari prerađena M-14 opremljena modernim pomagalima (kundak od sintetičkog materijala, Picatinny šine, preklopivi i podešavajući dvonožac, itd..), i danas se koriste u naoružanju US Army, kako u operativnim tako i u rezervnim jedinicama (National Guard i Army Reserve).

m14_01 m14_02 m14_03 m14_04 m14_05 m14_06 m14_07 m14_08 m14_09 m14_10 m14_11 m14_12

Što se tiče USMC čini se da nije slijeđena tendencija pa su jedine M-14 koje se trenutno koriste za operativne funkcije u osnovnim jedinicama korpusa model M-14 DMR (Designated Marksman Rifle), kojom je opremljen mali broj snajperista, odnosno strijelaca, pješadijskih timova ili, izviđača snajperista koji koriste ovu snajpersku pušku samo ako se operativni model, odnosno M-40A3, pokaže neadekvatnim u određenim taktičkim operativnim situacijama. Za razliku od modela EBR modifikacija proizvedena za Marince, M-1 DMR, je dosta opremljenija: kundak od staklenih vlakana McMillan Tactical M-2A, cijev od 560 mm (22 inča) od nerđajućeg čelika tipa “match bull barrel”, proizvedena od strane firmi Krieger ili Mike Rock Rifle Barrels Inc., šine Picatinny GG&G, prigušivač Ops Inc, itd… Važno je napomenuti da se M-14 DMR koristi unutar USMC i od strane timova EOD (Esplosive Ordnance Disposal) za daljinsku neutralizaciju neeksplodiranih naprava, mina i bombi.

Zahvaljujući povratku puške M-14 u SAD, koja je čini se pronašla svoju drugu mladost poslije povlačenja iz upotrebe prije otprilike skoro 50 godina, takozvane jurišne puške su ponovo aktuelne. Ne radi se o običnoj “fantaziji” američkih SOF, da bi se razlikovale od drugih tradicionalnih jedinica pješadije, koristeći sistematički različitu opremu i oružje od one standardne u konvencionalnim snagama, već o realnoj operativnoj potrebi. Pažljivo konstruisani da “svare” jaku municiju, robusni, mehanički pouzdani u bilo kojim ambijentalnim i/ili borbenim uslovima, u stanju da pogode cilj na velikoj daljini, ovi modeli M-14 uživaju skoro status legende, ali nije zbog toga njihov povratak smatran anakroničnim. Naprotiv, skorašnje uvođenje u operativnu upotrebu modernih jurišnih pušaka kalibra 7,62 mm NATO (FN SCAR-H, HK 417, itd.) potvrđuje nedostatak oružja u 5,56 mm NATO u određenim operativnim situacijama, i ne samo u okviru operacija MOUT (Military Operations on Urban Terrain). Ova potreba je potvrđena na osnovu iskustava sakupljenih na bojištu tokom vojnih kampanja u Iraku i Afganistanu, a na bazi svjedočenja vojnika sa terena.

Povratkom poluautomatskih pušaka 7,62 mm NATO u operativnu upotrebu u US Army, američke SOF imaju veći broj konkurenata za izbor u pješadijskim jedinicama. Danas, osim M-14 koja se koristi već nekoliko decenija, sve više sebi krči put u pojedinim jedinicama i jedan novi moderniji model. Radi se o Mini SA58 FAL OSW, kompaktnoj varijanti belgijske FN FAL proizvedene u SAD od firme DSArms. Ovo oružje, podvrgnuto jednoj seriji testova provjere od strane Army Marksmanship Training Unit (AMTU) iz pješadijske škole Fort Benning (Georgia), sa cijevi od samo 280mm (11 inča), zadovoljilo je zahtjeve u okviru CQB (Close Quarte Battle). Snažna i kompaktna puška Mini SA-58 FAL OSW, sa okvirom od 30 metaka urađenim po ugledu na onaj sa puškomitraljeza BREN L-4A3, opremljena je obično optikom EO Tech idealnom za blisku borbu. Sa takvim modelom Team INVEX (Investigation Extraction) US Army je zadovoljan zato što napokon u kompaktnom izdanju imaju sistem dovoljno snažan da im garantuje takozvani “first hit kill” (prvi smrtonosni pogodak), takođe i protiv srednje zaštićenih ciljeva.

Istorijat M-14

Puška M-14 je bila prva jurišna puška usvojena u naoružanje američkih Oružanih snaga počevši od 1957. godine kao zamjena za pušku M-1 Garand. Njena masovna proizvodnja započela je 1958. godine i proizvedeno je ukupno više od 1.000.000 ovih pušaka, kada je krajem ’60-ih zamijenjena od strane nove jurišne puške M-16. Od 1968. godine, prvi primjerci ovog oružja, ukupno 173.000, prodati su Taiwanu pod imenom Tip 57. Zahvaljujući prije svega Washingtonu, ’70-ih godine ovim oružjem opremljene su mnoge latinoameričke zemlje (poput Kolumbije, Kostarike, Ekvadora, Haitija, Hondurasa, Nikaragve, Puerto Rikoa, Dominikanske Republike i Venecuele), afričke (Maroko i Zimbabve) i azijske (Južna Koreja, Izrael, Jordan, Liban i Filipini). Ova puška, poslije zamjene modelom M-16, ostala je u limitiranom broju u sastavu US Marine Corps, US Navy i US Army.

Puška M-14 je bazirana na jednoj od najsavremenijih pušaka ’40-ih godina, M-1 Garand, koja, iako moderna za to vrijeme, nije bila perfektna. Prve modifikacije ogledale su se u mogućnosti korišćenja rafalne paljbe i zamjene okvira od 8 metaka sa novim od 20 metaka. Najinteresantnije rješenje ponudio je John Garand pod nazivom T20, i ovaj prototip je uzet kao baza za ispitivanje pušaka od 1945. do početka ’50-ih. Springfieldov dizajner Earle Harvey je međutim projektovao novo totalno različito oružje, T25, koje bi koristilo novu municiju 30 Light Rifle iz koje je kasnije nastala municija 7.62x51mm NATO i komercijalna .308 Winchester. Posle bezbroj prototipa, pojavljuje se verzija T44, što je u stvari bio prototip puške T20 u kalibru 7,62mm i sa mehanizmom preuzetim sa prototipa T25. Kasniji prototipovi T44 koristili su novoproizvedene M-1 ili T20, i sistem funkcionisanja im je prilagođen za novi kraći metak u 7,62mm umjesto za veći .30-06.

Ubrzo zatim prototip T44 učestvuje na konkursu US Army, a protivnici su mu bili novi T47 (modifikovani T25) i model FN FAL (T48), i 1957. pobjeđuje na tom konkursu što je dovelo do početka masovne proizvodnje 1958. godine i usvajanja u naoružanje 1959. godine. Međutim kašnjenja u isporuci su dovela do toga da se ovom puškom kompletno naoruža samo 101st Airborne Division i to do kraja 1961. godine.

Puška je korištena kratko tokom Vijetnamskog rata gdje se nije pokazala kao idealno rješenje. Njena dužina i težina otežavali su kretanje u džungli, dok su se drveni dijelovi često deformisali zbog vlažne klime. Jaka municija 7,62x51 mm sa druge strane proizvodila je veliku energiju (3,350J), ali ju je bilo teško kontrolisati pri automatskoj paljbi.

Proizvodnja puške je ubrzo zaustavljena, iako je namjera bila da ona zamjeni čak četiri tipa oružja: M1 Garand, M1 Carbine, M3 "Grease Gun" i M1918 Browning Automatic Rifle (BAR). Tu se prije svega mislilo na unifikaciji kalibra radi što lakše logističke podrške trupama na terenu, ali puška M-14 nije donijela željene rezultate.

Puška je bila glavno oružje u Vijetnamskom ratu sve do uvođenja u službu nove moderne jurišne puške M-16 (1966-1969). 1968. godine US Army proglašava M16 kao "Standard A" pušku, a M14 kao "Limited Standard" pušku. Ipak M-14 je poslužila kasnije kao osnova za razvoj snajperske puške M-21 koja je bila standardno oružje snajperista sve do 1988. godine kada se uvodi nova snajperska puška M-24 SWS.

Zaključak

Mješovitost oružja 7,62/5,56 mm NATO u okviru američkih OS ne postoji u tako velikoj mjeri kod drugih modernih zapadnih vojski. Sa izuzetkom manjeg broja vojski koje još nisu prešle na kalibar 5,56 mm NATO (Grčka, Norveška, Portugal, itd.), ili pak onih koje oba kalibra smatraju važnim (na primjer Turska koristi modele u 7,62 i 5,56 mm NATO HK G-3, HK-33. M-16, M-4 Carbine, itd.), najveći dio modernih vojski koristi kalibar 5,56 mm NATO, ostavljajući 7,62mm NATO na upotrebu samo snajperistima.

Situacija bi ipak mogla evoluirati budući da je veći broj ovih zemalja umjesan u vojne operacije u Iraku i Afganistanu. Kao primjer uzmimo Norvešku koja namjerava da zadrži u naoružanju HK G-3, iako je počela sa uvođenjem modernih HK 416 u 5,56 mm NATO, dok u Španiji mnogi vojnici sugerišu da se vrati u naoružanje mitraljez CETME L u 7,62 mm NATO, iako se HK G-36, koja je zamijenila CETME L, u 5,56 mm NATO, čini kao zadovoljavajuće rješenje.

Sve u svemu, puška M-14 ostaje kao oružje najduže korišteno u jedinicama američkih OS, sa izuzetkom puške Springfield M1903. Sa druge strane M-14 je puška koja je bila standard pješadijskih jedinica US Army najkraće vrijeme od svih drugih pušaka.

Taktičko tehničke karakteristike M-14

Nacija:

SAD

Tip:

jurišna puška

U naoružanju

od 1957.-1969. do danas

Projektovana:

1954. godine

Proizvođena:

1959.-1964.

Proizvedeno

oko 1.380.000 komada

Težina (prazna)

Dužina

Dužina cijevi

5,2 kg

1.181 mm

560 mm (22 inča)

Varijante:

M21
XM25/M25
DMR
M14A1
M14E1
M25
M14NM
M14SMUD
M14EBR
M14SOPMOD

Kalibar:

7.62 mm 

Municija:

7.62 x 51 mm NATO

Mehanizam:

pozajmica barutnih gasova

Kadenca gađanja

700-750 metaka u minuti

Efektivna daljina gađanja:

460m

800m sa optikom

Hranjenje:

okvir od 20 metaka

Autor i slike: Zoran Milošević

www.zrno.ba

Komentari (82)
 • Casap Renovations  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Wow! This blog looks just like my old one! It's on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

  http://www.vahomeloannews.com/2015/05/basement-renovation-tips-to-enha nce-your-living-space
 • Casap Renovations  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  This web page is known as a stroll-through for the entire info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll positively discover it.

  http://quicktips.realtytimes.com/listings1/item/34760-saving-tips-on-h ome-renovation
 • Best Moving Supplies  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Wonderful essay, got the enjoyment of studying

  http://www.hydroplanes.ru/news?p=1
 • National Homeopatic  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Very well written article. It will be supportive to everyone who employess it, including myself. Keep up the good work - can'r wait to read more posts.

  http://metaswim.com/partners/articles/stats/index.php?t=1218206032&p=3 3
 • Travelstyletours reviews  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I've some question for you, compose to individuals I do not e-mail

  http://discoversouthamerica.co.uk/travel-style
 • Travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I've incorporated you guys to our blogroll.

  http://www.tucantravel.com/travel-styles/dossier/adventure-tours
 • Travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I do agree with all the ideas you've presented in your post. They're really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

  http://discoversouthamerica.co.uk/travel-style
 • Travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Study it, liked it, thanks for it

  http://www.tucantravel.com/travel-styles/dossier/adventure-tours
 • Travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I've either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any ways to help stop content from being ripped off? I'd really appreciate it.

  http://bemlimo.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=49107
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hey there! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking and checking back often!

  http://certificate.revocationcheck.com/www.travelstyletours.co.uk
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Whats up! I simply wish to give an enormous thumbs up for the good information you've here on this post. I might be coming again to your blog for more soon.

  http://www.steerdaviesgleave.com/sites/default/files/elfinder/Newsinsi ghts/Smarter TravelStyle.pdf
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Thanks for your function. Post helped me a great deal

  http://www.50connect.co.uk/blogs/travelstyle-tours-offer-free-coach-ho lidays
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Your house is valueble for me. Thanks!…

  http://www.nhhappenings.com/links_frame.asp?SID=FH9Y2K9DLPRF2OZOT85TT8 DSBRV5MQIU6NC&L=charlottehendersonstyle.wordpress.com
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Excellent post. I was checking constantly this blog and I'm impressed! Extremely helpful info specially the last part :) I care for such info a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

  https://www.pinterest.com/pin/517914025871619930/
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  magnificent points altogether, you just gained a new reader. What would you suggest about your submit that you made some days ago? Any positive?

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i’m happy to convey that I've a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make sure to do not forget this web site and give it a glance on a constant basis.

  http://www.192.com/atoz/business/chesterfield-s40/tour-operators/trave lstyle-tours/81fb8f3cd411031871c0464448466d75bb5e2cb4/ml/
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hey, buddy, I've not discovered the way to subscribe

  http://findit.derbyshiretimes.co.uk/company/437741847523329
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  You will be my role designs. Thank you to the write-up

  http://www.lahiriplasticsurgery.com/component/k2/author/38218.html
 • purple necklace  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  http://jewelrystores.us.com
 • jewelry sale  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hey! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to correct this issue. If you have any suggestions, please share. Cheers!

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  i can agree with the post

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/95282125155/travelstyletours-re view-buckingham-palace-and-houses-of
 • buy jewelry  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely great. I actually like what you've acquired here, certainly like what you're stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is actually a great site.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  You can certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/22/seeing-the-bes t-of-oxford-with-travelstyletours-co-uk/
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I have read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a excellent informative site.

  http://naomibegumblog.blogspot.com/2014/08/travelling-with-travel-styl e-tours.html
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Just want to say your article is as astounding. The clearness on your submit is simply excellent and that i could think you're knowledgeable in this subject. Well along with your permission allow me to clutch your RSS feed to keep up to date with coming near near post. Thank you 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I as well as my buddies were actually viewing the nice pointers on your web blog and then all of the sudden got a terrible suspicion I never thanked you for those secrets. Most of the young men appeared to be for that reason passionate to read through all of them and have now honestly been enjoying them. I appreciate you for turning out to be quite thoughtful as well as for pick out this form of incredibly good themes millions of individuals are really desperate to discover. My very own honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

  http://www.localtouroperator.co.uk/city-Chesterfield/1714324-tours-Tra velstyle.html
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  https://www.facebook.com/travelstyle
 • diamond ring setting  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hello I am so delighted I found your blog page, I really found you by accident, while I was browsing on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic work.

  http://jewelrystores.us.com
 • gold necklace  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Whoa! This blog looks exactly like my old one! It's on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

  http://jewelrystores.us.com
 • buy diamond earrings  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  You're my function models. Thank you to the post

  http://jewelrystores.us.com
 • blue earrings  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • 1000 dollar personal loan  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Thanks so much for giving everyone an extraordinarily superb opportunity to read in detail from this website. It's usually very sweet plus packed with a lot of fun for me personally and my office fellow workers to visit the blog at the least thrice per week to find out the latest stuff you have got. And of course, I'm just at all times pleased considering the cool guidelines you serve. Certain 4 points in this article are clearly the most effective I have had.

  http://1000loan.top/
 • quick 1000 loan  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

  http://1000loan.top/
 • 1000 cash loan  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I like what I see so i am just subsequent you. Look ahead to discovering your net page yet once again.

  http://1000loan.top/
 • pear shaped diamond stud earri  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hi! Your post rocks also as getting a genuine great recognize!??

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I will right away grab your rss as I can't find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/25/travelstyletou rs-reviews-pontins-holiday-packages/
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I like what I see so i am just adhering to you. Look forward to exploring your internet web page however again.

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/97555903205/are-the-holiday-off ers-at-travelstyletours-fake
 • 100 day loans phone number  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  We are a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your website provided us with helpful information to paintings on. You have done a formidable job and our entire group will be thankful to you.

  http://100dayloans.top/
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hello there! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

  http://www.travelstyleshop.com/
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Great beat ! I would like to apprentice even as you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a appropriate deal. I have been tiny bit acquainted of this your broadcast provided shiny transparent concept

  https://uk.jora.com/Travelstyle-Tours-Ltd-jobs
 • jewellry  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  should you want, I’ll compose you content articles. Copywriter searching for function

  http://jewelrystores.us.com
 • buy necklace  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Stunning essay, received the satisfaction of reading

  http://jewelrystores.us.com
 • pearl necklace  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I was suggested this blog by my cousin. I'm not sure whether this put up is written by way of him as no one else know such designated approximately my problem. You are incredible! Thanks!

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I'm still learning from you, but I'm trying to achieve my goals. I absolutely enjoy reading all that is written on your website.Keep the information coming. I liked it!

  https://www.pinterest.com/jacob2546/places-to-visit/
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Really worthwhile post. Pay consideration

  http://www.dgac.gob.gt/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=44093
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Whoa! This blog looks exactly like my old one! It's on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

  https://canalrivertrust.org.uk/Anderton-boat-lift/groups-at-the-andert on-boat-lift/tour-operator-excursions
 • travelstyle  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your post's to be exactly what I'm looking for. Does one offer guest writers to write content in your case? I wouldn't mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write related to here. Again, awesome website!

  http://naomibegumblog.blogspot.com/2014/09/five-reasons-to-plan-your-v acation-with.html
 • buying diamond earrings  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  you are truly a excellent webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you've performed a magnificent job on this matter!

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I feel that is among the such a lot significant info for me. And i'm satisfied studying your article. However want to observation on few common things, The website style is perfect, the articles is actually excellent : D. Good job, cheers

  http://menofpurposekenya.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id =39584
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  You really make it seem really easy with your presentation however I find this matter to be actually something which I think I'd never understand. It sort of feels too complex and very large for me. I'm taking a look forward to your subsequent publish, I will try to get the cling of it!

  http://naomibegumblog.blogspot.ru/2014/09/five-reasons-to-plan-your-va cation-with.html
 • travelstyle tours  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Thank you for what you might have. This is the top submit I’ve read

  http://www.terramaechattanooga.com/component/k2/itemlist/user/89034
 • gold wedding ring  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Just want to say your article is as astounding. The clearness to your publish is simply spectacular and that i can assume you're knowledgeable on this subject. Well along with your permission allow me to take hold of your RSS feed to stay up to date with drawing close post. Thanks 1,000,000 and please continue the rewarding work.

  http://jewelrystores.us.com
 • pearl bridal earrings  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hey very cool blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I'll bookmark your web site and take the feeds also…I am happy to find so many useful information here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  http://jewelrystores.us.com
 • unique bridal necklaces  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I’m impressed, I have to say. Actually rarely do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you've got hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the difficulty is something that not sufficient individuals are talking intelligently about. I'm very happy that I stumbled throughout this in my seek for one thing regarding this.

  http://jewelrystores.us.com
 • unique wedding rings  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Study to compose himself, the article from one more source

  http://jewelrystores.us.com
 • diamond earrings online  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I would like to thank you for the efforts you've put in writing this blog. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

  http://jewelrystores.us.com
 • guaranteed bad credit student  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Thank you for your perform. Article helped me a good deal

  http://guaranteedloans.top/
 • guaranteed approval auto loans  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I’ll complain that you simply have copied material from another supply

  http://guaranteedloans.top/
 • how much does a bankruptcy lay  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Valuable information. Lucky me I found your site unintentionally, and I'm shocked why this coincidence did not came about in advance! I bookmarked it.

  http://bankruptcyattorneynova.com/
 • personal loans for poor credit  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  http://loansforpoorcredit.top/
 • attorney bankruptcy  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Hi I am so glad I found your weblog, I really found you by mistake, while I was searching on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb work.

  http://bankruptcyattorneynova.com/
 • personal injury lawyers  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.

  http://personalinjuryattorneynova.com/
 • how do you apply for a student  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I needed to send you a bit of word so as to give many thanks once again regarding the precious tips you've documented on this website. It is really shockingly open-handed of you to convey publicly what a lot of folks would've offered as an ebook to end up making some money for their own end, certainly since you might have tried it if you considered necessary. Those good tips also acted to be a good way to fully grasp other individuals have the same eagerness just as my personal own to know the truth way more with regard to this matter. I think there are several more enjoyable occasions up front for individuals who looked over your site.

  http://loansforstudents.top/
 • real estate tax attorney  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I am glad for writing to make you be aware of what a fantastic encounter our daughter had browsing your web site. She discovered plenty of things, with the inclusion of what it is like to possess an amazing giving character to make many people with no trouble grasp selected grueling issues. You actually surpassed people's expected results. Thanks for churning out those essential, healthy, revealing and in addition cool guidance on your topic to Ethel.

  http://taxattorneynova.com/
 • property tax attorney  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  http://taxattorneynova.com/
 • auto accidents lawyer  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I can??t seriously assist but appreciate your weblog web-site, your website is adorable and nice

  http://autoaccidentattorneyusa.com/
 • attorney for auto accident  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Thank you, I have just been searching for info about this topic for a while and yours is the best I have discovered till now. However, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the supply?

  http://autoaccidentattorneyusa.com/
 • auto accidents lawyer  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Usually I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very great post.

  http://autoaccidentattorneyusa.com/
 • cost of alcohol rehab  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the same comment. Is there any way you'll be able to remove me from that service? Thanks!

  http://alcodrugrehab.com/
 • alcoholic rehab  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  you're really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a excellent job on this topic!

  http://alcodrugrehab.com/
 • rehab for drug addiction  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I precisely needed to thank you so much once again. I'm not certain the things I could possibly have gone through in the absence of the tricks provided by you directly on such situation. This was the scary difficulty in my position, however , taking a look at a expert avenue you processed it took me to jump over contentment. I will be thankful for the service and hope that you recognize what a great job your are undertaking teaching many people by way of your websites. More than likely you haven't encountered any of us.

  http://alcodrugrehab.com/
 • inpatient drug rehab  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Greetings! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

  http://alcodrugrehab.com/
 • find locksmith nearby  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Studying this article - the gift of the time

  http://locksmithnova.com/
 • credit counselling  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  whoah this blog is great i love reading your posts. Keep up the good work! You know, lots of people are searching around for this information, you could help them greatly.

  http://creditcounselingnova.com/
 • american consumer credit couns  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I’ll complain that you have copied material from one more supply

  http://creditcounselingnova.com/
 • mortgage rates today  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I would like to thank you for the efforts you've put in writing this web site. I'm hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  http://mortgagecitynova.com/
 • quick money loans online  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  You're the worst writer

  http://moneyloan.top/
 • foods for brain power  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Just wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  http://brainsupplementsnova.com/
 • brain power supplement  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I would prefer to uslysht slightly much more on this topic

  http://brainsupplementsnova.com/
 • brain support supplements  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  It is really a great and useful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  http://brainsupplementsnova.com/
 • amethyst ring  - SNAJPERSKA PUЕ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Generally I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

  http://jewelrystores.us.com
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
Secured by Siteground Web Hosting