Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

eMagazinu ZRNO je od strane Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dodjeljen sljedeći ISSN: ISSN  2233-0933

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Naoružanje Naoružanje SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautomatske puške

SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautomatske puške

Sve intenzivnije vojne operacije u Iraku i Afganistanu, dovele su do neočekivanog povratka jednog dugog i teškog individualnog oružja koje su mnogi smatrali već otpisanim: poluautomatske puške M-14.

 Ovaj “come back”, u okviru američkih Oružanih snaga (OS), jednog ovako velikog i teškog oružja, zaboravljenog decenijama, duguje prije svega taktičko operativnim mogućnostima municije 5,56 mm NATO. Ista se koristi za oružja tipa M16/M-4 Carbine koja se nalaze u naoružanju osnovnih jedinica, uključujući i onu sa zrnom od 77 grejna (metak M-262), i koja nije u stanju da dovoljno osigura uspješno dejstvo protiv otkrivenog osoblja, udaljenog 200-300 metara i opremljenog sistemima balističke zaštite. U urbanim zonama, naprotiv, probojna moć municije 7,62 mm NATO se pokazala idealnom protiv neprijatelja koji se nalazi u rovovima ili zaklonima, iako dimenzije oružja ovog kalibra predstavljaju problem pri kretanju u urbanim sredinama (uske ulice, mala dvorišta, zgrade, uski hodnici unutar zgrada, itd.). Drugo, nalazeći se pod stalnom vatrom oružja u kalibru 7,62 x 54R, tipa Dragunov SVD, ili pak jurišnih pušaka H&K G-3 7,62 x 51 mm (modeli koje koriste gerilci proizvedeni obično po licence u Iranu ili Pakistanu), američki vojnici u Iraku ili Afganistanu imali su više prilika da razmisle o prednostima ove municije sa težim zrnom.

Američki pristup ovom problemu bio je na početku uvođenje određenog broja takozvanih „battle rifles“ (borbenih pušaka), odnosno pušaka M-14 koje su godinama čamile u oružarnicama. Međutim, sa druge strane specijalci SOF (Special Operations Forces) US Navy su oduvijek koristili M-14 za operativne zadatke, što nije bio slučaj sa US Marine Corps (USMC) i US Army, gdje se ovo oružje do nedavno koristilo samo za određene situacije kao na primjer parade ili službene ceremonije. Nemajući druge solucije da odmah riješe problem sa snabdijevanjem precizne municije za svoje M-14, američki vojnici su pronašli alternativnu zamjenu u standardnoj municiji 7,62 mm NATO M-80 “Ball” sa zrnom od 147 grejna, skidajući metke jednostavno sa redenika mitraljeza tipa M-240. Ispostavilo se da su raspoložive rezerve snajperske municije, odnosno metak M-118 LR sa zrnom od 177 grejna koje koriste snajperisti i strijelci pješadijskih jedinica, bile nedovoljne da zadovolje nove i prisutne zahtjeve (čini se da ovaj problem još nije riješen budući da se pojedine jedinice US Army još uvijek obraćaju civilnom tržištu za nabavku). Ako izostavimo ovaj problem kao i velike dimenzije i težinu oružja, koje u određenim situacijama (borba u uskom prostoru, itd.) smetaju slobodnom kretanju na bojištu, svi njeni korisnici tvrde da nema ničeg boljeg od M-14 za gađanje protivnika zaklonjenog iza zida ili pak zaustavljanja lako oklopljenog vozila u pokretu.

Trenutno u klasičnim pješadijskim jedinicama američkih OS raspoređenih na ratištima u Iraku i Afganistanu nalaze se originalne M-14 i/ili verzija SOPMOD (Special Operations Peculiar Modification) koju nudi američka firma Troy Industries Inc. - obično se u sastavu svakoga pješadijskog voda nalaze po 2-3 komada. U jedinicama US Special Operations Command (USSOCOM) ovaj model nije nikada u cjelini povučen iz upotrebe budući da su ga, kako pripadnici SEAL-a iz sastava NAVSPECWARCOM (Naval Special Warfare Command), tako i operativci 1st Special Forces Operational Detachment-Delta (SFOD-D), već duže vrijeme koristili za operativne zadatke. Podvodni diverzanti US Navy-a koristili su isključivo verziju M-14 Mod. 0 EBR (Enhanced Battle Rifle) sa teleskopskim kundakom i šinama za montažu raznih pomoćnih uređaja, proizvedenih od strane Sage International Ldt i od Smith Enterprise, dok operativci Delta Force koriste modifikovanu verziju ove puške opremljenu bržim nišanom Aimpoint (korištena je od D-boys tokom operacije GOTHIC SERPENT oktobra 1993. godine u Mogadišu, Somalija).

M-14 sa svojim raznim specijalnim verzijama, takozvanim SOPMOD, danas se proizvodi od bezbroj prekookeanskih firmi poput Troy Industries, Fulton Amory/Sage International, GA Precision, Bagder Ordnance, United Arms Service, itd, itd… Ova oružja, međutim, nisu smatrana, od strane američkih vojnika, snajperskim puškama budući da se koriste kao podrška puškama M-110 SASS (Semi-Automatic Sniper System). M-110 SASS je nova snajperska puška nedavno prihvaćena od US Army, proizvod firme Knight Armament Company iz Titusville (Florida) i derivat puške SR-25/Mk-11 Model 0 koju koristi jedinica podvodnih diverzanata SEAL. Ove poluautomatske puške SOPMOD, obično opremljene nišanima EOSight, ACOG ili Aimpoint, ustvari prerađena M-14 opremljena modernim pomagalima (kundak od sintetičkog materijala, Picatinny šine, preklopivi i podešavajući dvonožac, itd..), i danas se koriste u naoružanju US Army, kako u operativnim tako i u rezervnim jedinicama (National Guard i Army Reserve).

m14_01 m14_02 m14_03 m14_04 m14_05 m14_06 m14_07 m14_08 m14_09 m14_10 m14_11 m14_12

Što se tiče USMC čini se da nije slijeđena tendencija pa su jedine M-14 koje se trenutno koriste za operativne funkcije u osnovnim jedinicama korpusa model M-14 DMR (Designated Marksman Rifle), kojom je opremljen mali broj snajperista, odnosno strijelaca, pješadijskih timova ili, izviđača snajperista koji koriste ovu snajpersku pušku samo ako se operativni model, odnosno M-40A3, pokaže neadekvatnim u određenim taktičkim operativnim situacijama. Za razliku od modela EBR modifikacija proizvedena za Marince, M-1 DMR, je dosta opremljenija: kundak od staklenih vlakana McMillan Tactical M-2A, cijev od 560 mm (22 inča) od nerđajućeg čelika tipa “match bull barrel”, proizvedena od strane firmi Krieger ili Mike Rock Rifle Barrels Inc., šine Picatinny GG&G, prigušivač Ops Inc, itd… Važno je napomenuti da se M-14 DMR koristi unutar USMC i od strane timova EOD (Esplosive Ordnance Disposal) za daljinsku neutralizaciju neeksplodiranih naprava, mina i bombi.

Zahvaljujući povratku puške M-14 u SAD, koja je čini se pronašla svoju drugu mladost poslije povlačenja iz upotrebe prije otprilike skoro 50 godina, takozvane jurišne puške su ponovo aktuelne. Ne radi se o običnoj “fantaziji” američkih SOF, da bi se razlikovale od drugih tradicionalnih jedinica pješadije, koristeći sistematički različitu opremu i oružje od one standardne u konvencionalnim snagama, već o realnoj operativnoj potrebi. Pažljivo konstruisani da “svare” jaku municiju, robusni, mehanički pouzdani u bilo kojim ambijentalnim i/ili borbenim uslovima, u stanju da pogode cilj na velikoj daljini, ovi modeli M-14 uživaju skoro status legende, ali nije zbog toga njihov povratak smatran anakroničnim. Naprotiv, skorašnje uvođenje u operativnu upotrebu modernih jurišnih pušaka kalibra 7,62 mm NATO (FN SCAR-H, HK 417, itd.) potvrđuje nedostatak oružja u 5,56 mm NATO u određenim operativnim situacijama, i ne samo u okviru operacija MOUT (Military Operations on Urban Terrain). Ova potreba je potvrđena na osnovu iskustava sakupljenih na bojištu tokom vojnih kampanja u Iraku i Afganistanu, a na bazi svjedočenja vojnika sa terena.

Povratkom poluautomatskih pušaka 7,62 mm NATO u operativnu upotrebu u US Army, američke SOF imaju veći broj konkurenata za izbor u pješadijskim jedinicama. Danas, osim M-14 koja se koristi već nekoliko decenija, sve više sebi krči put u pojedinim jedinicama i jedan novi moderniji model. Radi se o Mini SA58 FAL OSW, kompaktnoj varijanti belgijske FN FAL proizvedene u SAD od firme DSArms. Ovo oružje, podvrgnuto jednoj seriji testova provjere od strane Army Marksmanship Training Unit (AMTU) iz pješadijske škole Fort Benning (Georgia), sa cijevi od samo 280mm (11 inča), zadovoljilo je zahtjeve u okviru CQB (Close Quarte Battle). Snažna i kompaktna puška Mini SA-58 FAL OSW, sa okvirom od 30 metaka urađenim po ugledu na onaj sa puškomitraljeza BREN L-4A3, opremljena je obično optikom EO Tech idealnom za blisku borbu. Sa takvim modelom Team INVEX (Investigation Extraction) US Army je zadovoljan zato što napokon u kompaktnom izdanju imaju sistem dovoljno snažan da im garantuje takozvani “first hit kill” (prvi smrtonosni pogodak), takođe i protiv srednje zaštićenih ciljeva.

Istorijat M-14

Puška M-14 je bila prva jurišna puška usvojena u naoružanje američkih Oružanih snaga počevši od 1957. godine kao zamjena za pušku M-1 Garand. Njena masovna proizvodnja započela je 1958. godine i proizvedeno je ukupno više od 1.000.000 ovih pušaka, kada je krajem ’60-ih zamijenjena od strane nove jurišne puške M-16. Od 1968. godine, prvi primjerci ovog oružja, ukupno 173.000, prodati su Taiwanu pod imenom Tip 57. Zahvaljujući prije svega Washingtonu, ’70-ih godine ovim oružjem opremljene su mnoge latinoameričke zemlje (poput Kolumbije, Kostarike, Ekvadora, Haitija, Hondurasa, Nikaragve, Puerto Rikoa, Dominikanske Republike i Venecuele), afričke (Maroko i Zimbabve) i azijske (Južna Koreja, Izrael, Jordan, Liban i Filipini). Ova puška, poslije zamjene modelom M-16, ostala je u limitiranom broju u sastavu US Marine Corps, US Navy i US Army.

Puška M-14 je bazirana na jednoj od najsavremenijih pušaka ’40-ih godina, M-1 Garand, koja, iako moderna za to vrijeme, nije bila perfektna. Prve modifikacije ogledale su se u mogućnosti korišćenja rafalne paljbe i zamjene okvira od 8 metaka sa novim od 20 metaka. Najinteresantnije rješenje ponudio je John Garand pod nazivom T20, i ovaj prototip je uzet kao baza za ispitivanje pušaka od 1945. do početka ’50-ih. Springfieldov dizajner Earle Harvey je međutim projektovao novo totalno različito oružje, T25, koje bi koristilo novu municiju 30 Light Rifle iz koje je kasnije nastala municija 7.62x51mm NATO i komercijalna .308 Winchester. Posle bezbroj prototipa, pojavljuje se verzija T44, što je u stvari bio prototip puške T20 u kalibru 7,62mm i sa mehanizmom preuzetim sa prototipa T25. Kasniji prototipovi T44 koristili su novoproizvedene M-1 ili T20, i sistem funkcionisanja im je prilagođen za novi kraći metak u 7,62mm umjesto za veći .30-06.

Ubrzo zatim prototip T44 učestvuje na konkursu US Army, a protivnici su mu bili novi T47 (modifikovani T25) i model FN FAL (T48), i 1957. pobjeđuje na tom konkursu što je dovelo do početka masovne proizvodnje 1958. godine i usvajanja u naoružanje 1959. godine. Međutim kašnjenja u isporuci su dovela do toga da se ovom puškom kompletno naoruža samo 101st Airborne Division i to do kraja 1961. godine.

Puška je korištena kratko tokom Vijetnamskog rata gdje se nije pokazala kao idealno rješenje. Njena dužina i težina otežavali su kretanje u džungli, dok su se drveni dijelovi često deformisali zbog vlažne klime. Jaka municija 7,62x51 mm sa druge strane proizvodila je veliku energiju (3,350J), ali ju je bilo teško kontrolisati pri automatskoj paljbi.

Proizvodnja puške je ubrzo zaustavljena, iako je namjera bila da ona zamjeni čak četiri tipa oružja: M1 Garand, M1 Carbine, M3 "Grease Gun" i M1918 Browning Automatic Rifle (BAR). Tu se prije svega mislilo na unifikaciji kalibra radi što lakše logističke podrške trupama na terenu, ali puška M-14 nije donijela željene rezultate.

Puška je bila glavno oružje u Vijetnamskom ratu sve do uvođenja u službu nove moderne jurišne puške M-16 (1966-1969). 1968. godine US Army proglašava M16 kao "Standard A" pušku, a M14 kao "Limited Standard" pušku. Ipak M-14 je poslužila kasnije kao osnova za razvoj snajperske puške M-21 koja je bila standardno oružje snajperista sve do 1988. godine kada se uvodi nova snajperska puška M-24 SWS.

Zaključak

Mješovitost oružja 7,62/5,56 mm NATO u okviru američkih OS ne postoji u tako velikoj mjeri kod drugih modernih zapadnih vojski. Sa izuzetkom manjeg broja vojski koje još nisu prešle na kalibar 5,56 mm NATO (Grčka, Norveška, Portugal, itd.), ili pak onih koje oba kalibra smatraju važnim (na primjer Turska koristi modele u 7,62 i 5,56 mm NATO HK G-3, HK-33. M-16, M-4 Carbine, itd.), najveći dio modernih vojski koristi kalibar 5,56 mm NATO, ostavljajući 7,62mm NATO na upotrebu samo snajperistima.

Situacija bi ipak mogla evoluirati budući da je veći broj ovih zemalja umjesan u vojne operacije u Iraku i Afganistanu. Kao primjer uzmimo Norvešku koja namjerava da zadrži u naoružanju HK G-3, iako je počela sa uvođenjem modernih HK 416 u 5,56 mm NATO, dok u Španiji mnogi vojnici sugerišu da se vrati u naoružanje mitraljez CETME L u 7,62 mm NATO, iako se HK G-36, koja je zamijenila CETME L, u 5,56 mm NATO, čini kao zadovoljavajuće rješenje.

Sve u svemu, puška M-14 ostaje kao oružje najduže korišteno u jedinicama američkih OS, sa izuzetkom puške Springfield M1903. Sa druge strane M-14 je puška koja je bila standard pješadijskih jedinica US Army najkraće vrijeme od svih drugih pušaka.

Taktičko tehničke karakteristike M-14

Nacija:

SAD

Tip:

jurišna puška

U naoružanju

od 1957.-1969. do danas

Projektovana:

1954. godine

Proizvođena:

1959.-1964.

Proizvedeno

oko 1.380.000 komada

Težina (prazna)

Dužina

Dužina cijevi

5,2 kg

1.181 mm

560 mm (22 inča)

Varijante:

M21
XM25/M25
DMR
M14A1
M14E1
M25
M14NM
M14SMUD
M14EBR
M14SOPMOD

Kalibar:

7.62 mm 

Municija:

7.62 x 51 mm NATO

Mehanizam:

pozajmica barutnih gasova

Kadenca gađanja

700-750 metaka u minuti

Efektivna daljina gađanja:

460m

800m sa optikom

Hranjenje:

okvir od 20 metaka

Autor i slike: Zoran Milošević

www.zrno.ba

Komentari (58)
 • Autman  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  This article is really a pleasant one it helps new net visitors, who are wishing for blogging.

  http://0755600910/
 • Anoniman  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  It's an remarkable piece of writing in support of all the internet visitors; they will take advantage from it I am sure.

  http://www.easthamptonchamber.org/index.php/member/544358
 • Simone Giangrosso  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Thanks for one's marvelous posting! I really enjoyed reading it, you will be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will come back in the foreseeable future. I want to encourage that you continue your great job, have a nice afternoon!|

  http://sheldongroup.freehost.pl/?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fhawa.ly2Fin dex.php3Fm3Dmember_profile26p3Dprofile26id3D5953Eaeria+games+ap+genera tor+password3C2Fa3E
 • artix points generator free do  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  I like what you guys tend to be up too. This type of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys I've you guys to blogroll.

  http://www.shopatoxonpress.com/MYCWHT/?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.f rommagio.com2Fhouddedief2Fthe-ultimate-solution-for-artix-points-gener ator-2014-no-survey-no-password-that-you-can-learn-about-today3EHome+o f+Hackers3C2Fa3E
 • Fredericka  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Hi there, I desire to subscribe for this web site to obtain most recent updates, therefore where can i do it please assist.

  http://tcunews.tcu.edu.tw/userinfo.php?uid=696440
 • Francesco Jeske  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Nice answers in return of this issue with genuine arguments and describing all concerning that.

  http://girls.viva-escort.com/top/index.php?a=stats&u=alipltrgvf
 • describes it  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Magnificent beat ! I would like to apprentice even as you amend your web site, how can i subscribe for a weblog website? The account aided me a applicable deal. I have been tiny bit familiar of this your broadcast provided vibrant clear idea|

  http://www.cybel.fr/html/Communaute/defense/forums/profile.php?id=3697 57
 • Phil Londo  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Hi, I read your blogs regularly. Your story-telling style is awesome, keep doing what you're doing!|

  http://shorl.com/bripolybretreti
 • click home page  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • free maplestory meso generator  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • Xavier Hovard  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  You actually make it appear so easy together with your presentation but I find this topic to be really something that I feel I might by no means understand. It seems too complex and extremely wide for me. I am having a look ahead in your subsequent put up, I'll try to get the grasp of it!|

  http://potchgw.potch.wasteman.co.za/test.php?a5B5D=path+of+exile+free+ points3B+3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.ibook21.com2Fprofile-10082122Finfo2F3 Ewww.ibook21.com3C2Fa3E2C
 • visit the following webpage  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  This is my first time go to see at here and i am actually happy to read all at alone place.

  http://ux.nu/DY7z6
 • warframe platinum generator v3  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  I believe this is one of the so much important information for me. And i am satisfied studying your article. But should commentary on few general issues, The website taste is great, the articles is really nice : D. Excellent process, cheers|

  http://www.videobizden.com/profile.php?u=JoieTolmiev
 • her comment is here  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Please let me know if you're looking for a article author for your weblog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Regards!|

  http://findnow.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=howtogetfreeplat inumonwarframe894170.pen.io
 • world of tanks cheat codes iph  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  percent to drive the message house a bit, however instead of that, that is fantastic blog. A great read. I will definitely be back.

  http://rubyimage.com/rids/support/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F 2Fwww.iconnectionsdatingservice.com2Findex.php3Fdll3Dprofile26sub3Dblo gview26item_id3D993326item2_id3D21183Eworld_of_tanks+credits+hack+.rar 3C2Fa3E
 • Hye Schleppy  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  Hello would you mind stating which blog platform you're using? I'm looking to start my own blog in the near future but I'm having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!|

  http://0755600910/
 • cast iron tub removal  - SNAJPERSKA PUŠKA M-14 7,62 mm - Povratak poluautom
  A demonstration on how to remove a cast iron tub like flash gordan can be see here https://www.youtube.com/watch?v=5AGgGjre--U

  https://www.youtube.com/watch?v=5AGgGjre--U
 • Delphine  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Anywhere you go, I'll observe...Congrats!!!!

  http://www.gUBBKHQwIFgUBBKHQwIF.com/gUBBKHQwIFgUBBKHQwIF
 • Bernadette  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I really like youtube but it surely does have some bad things on it. Like with illegal material and things.

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Milford  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Mr. Elliott,Letters via USPS sounds so novel in the internet age even though it is 1 letter produced for many, but it surely doesn't sound like a pen-pal relationship. Can just one write again to the author of the letter?

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Ozella  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  I want to start a blog on myyearbook but i cant find the box on my profile.. I have made sure we have checked the box to show my latest blog in the manage profile boxes section.. However it still wont show up.. Please help.. Is there any other way to star...

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Maisha  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  It looks like pleasant post, on the other hand it just a single side on the medal. Awesome reading anyway, I normally appreciated fantastic brain teaser and solid amount of wonderful information.

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Charlie  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  men and women a detailed understanding of what they will receive when they click through.For ExampleYou may generate higher traffic with a digital advertisement that reads "Everything $1.99, Click Here". Because folks

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • juego tragaperras online  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Austin Local SEO

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • www.tragamonedas.xyz  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  bahis sitesi

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • best minecraft seeds  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  meditate to music

  http://minecraftseeds.website
 • minecraft seeds  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  peixoto swimwear

  http://minecraftseeds.website
 • best minecraft seeds  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  video buzz launch: for those interested in joining Kannaway

  http://minecraftseeds.website
 • pelata kolikkopelit  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Tech Support

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • kolikkopelit netissä  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  mortgage broker

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • buy cannabinoids uk  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  los angeles

  http://www.buyresearchchemicalss.net/all-cannabinoids
 • uk research chemicals  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  shore excursions

  http://www.buyresearchchemicalss.net/all-research-chemicals
 • buy pyrazolam pellets uk  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  high yield

  http://www.buyresearchchemicalss.net/pyrazolam-pellets-0-5mg.html
 • alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  clash of clans hack

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  ways to make money from home

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • alkaline water machine  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  annual credit report gov

  https://www.alkalinewaterplus.com/water-ionizer-comparisons/
 • water ionizer  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  visit the website

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizers  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  seo training

  https://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizers  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  odzyskiwanie danych

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • kangen alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  chemia profesjonalna

  http://www.aqualiv.com/education
 • alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  metodo del ritmo como es

  http://shop.aqualiv.com/replacement-filters
 • alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Greetings with happy birthday

  https://shop.aqualiv.com/water
 • alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  branding surabaya

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • water ionizers  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  hacker un compte facebook

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Ike Dodier  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  good blog

  lookingforautoapprove.com
 • foot detox  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Dryer vent cleaning Alexandria

  http://www.chem1.com/
 • pseudoscience  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Video For Business

  http://www.chem1.com/
 • water molecule  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  political blog

  http://www.chem1.com
 • alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Minneapolis SEO Guide

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  foder conas peludas

  http://cleanairpurewater.com
 • alkaline water  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  annuity rates

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Julian Cookus  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  merci pour ces informations

  https://www.blioaho.com
 • Jacquelin Molfetta  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  de bons articles, super

  https://www.blioaho.com
 • soins cheveux  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Thats amazing how you write well

  https://gourouduweb.wordpress.com/
 • Marathon  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Great ! See you soon

  http://doreedort.e-monsite.com/
 • Trucchi Asphalt 8 Airborne  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  buy wines online

  http://vimeo.com/110664606
 • Trucchi Asphalt 8  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  mspy reviews

  http://vimeo.com/110664606
 • trucchi asphalt 8 android  - SNAJPERSKA PUÅ KA M-14 7,62 mm - Povratak poluauto
  Lose Weight Kmdali

  http://vimeo.com/110664606
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
 
Secured by Siteground Web Hosting