Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Istorija

Istorija

Cinco de Mayo: Od bitke do proslave 5. maja

U nekoliko riječi... Cinco de Mayo slavi pobjedu koju je meksička vojska izvojevala nad daleko većom i nadmoćnijom francuskom vojnom silom. Dvije hiljade navrat-nanos skupljenih, oskudno opremljenih, ali lojalnih ljudi, mnogi od njih domorodačkog, indijanskog, ili mješovitog porijekla, protiv šest hiljada dobro naoružanih i snabdjevenih francuskih vojnika. Pobjeda je bila – meksička!

Više...

 

Od SALT-1 do novog START-a: istorija američko-ruskih pregovora o ograničavanju naoružanja

Više od devedeset posto svjetskog nuklearnog naoružanja nalazi se ili u ruskim ili u američkim arsenalima. Američki nuklearni projektili mogu stići do Rusije za oko pola sata. Isto vrijedi i za ruske u odnosu na ciljeve u Sjedinjenim Državama. Zato već gotovo pola stoljeća traju napori da se smanje nuklearni arsenali u obje zemlje.

Više...

 

DESANT NA DRVAR - Sedma neprijateljska ofanziva 2. dio

Nakon izvršenih priprema ostvareni su svi uslovi da se započne sa izvođenjem napadnih djelovanja u rejonu Drvara. U zoru 25. maja 1944. godine od 06:35 do 07:00 sati, pet njemačkih zračnih eskadrila žestoko je bombardovalo grad Drvar, nakon čega su tačno u 07:00 sati transportni avioni ispustili prvi val od 314 padobranaca. Za napad su korišteni poznati njemački avioni Ju-87, Messerschmidti kao i Heinkeli. Autor: Nihad Klinčević, prof.

Više...

 

Podmornička djelovanja njemačke ratne mornarice (1914 – 1918)

Period trajanja imperijalističkih ratova, odnosno kraj devetnaestog stoljeća, u historiji ratovanja značajan je zbog velikog tehnološkog napretka koji se desio u ratnoj mornarici. Pored toga što nastaju nove vrste ratnih brodova, počinje i era ratovanja ispod vode. Razvijaju se podvodna oružja kao što su torpeda ili mine, ali ono najznačajnije je pojava podmornica. Ovi prvi koraci nisu bili pretjerano uspješni. Tadašnje podmornice su imale jako mali akcioni radijus, njihova izrada je trajalo dugo; a bila je i skupa, i složena. Međutim, već u Prvom svjetskom ratu, pokazaće pravu moć tihih ubojica... Autor: Ado Kulović

Više...

 

Na današnji dan rodio se George Washington

22. februara 1732. godine u britanskoj koloniji Viriginia, rodio se George Washington, prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Roditelji su mu bili vlasnici plantaže, gdje je i odrastao, uz podučavanje privatnih učitelja. Premda nije pohađao koledž, George Washington bio je odličan matematičar, a i pisanje mu je dobro išlo.

Više...

 
Više članaka...
Secured by Siteground Web Hosting