Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Obavještavamo cijenjene čitaoce da će vaš i naš magazin Zrno izlaziti samo u elektronskom obliku i biće dostupan na našoj Internet stranici www.zrno.ba
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Lov / lovačka oprema Lov POLUAUTOMATSKE SAČMARICE EXCELL AUTO KOMPANIJE H&R 1871

POLUAUTOMATSKE SAČMARICE EXCELL AUTO KOMPANIJE H&R 1871

Originalna kompanija H&R osnovana davne 1871. godine poslovala je do 1986. godine kada je zatvorena. Nova kompanija H&R 1871 osnovana 1991. godine počela je proizvodnju revolvera, pušaka i sačmarica prema dizajnu stare H&R kompanije. H&R 1871 kupljena je od strane kompanije Marlin Firearms 2000. godine i orjentisala je na tržišta van SAD.

 

Pod nazivom Excell Auto krije se čitava linija poluautomatskih sačmarica kalibra 12/76 koje se proizvode u Turskoj po specifikacijama i standardima kvalitete kompanije H&R 1871 (Harrington & Richardson's). Excell Auto preuzima lidersku poziciju u promjeni izraza „Turska sačmarica“ koji su lovci i sportisti širom svijeta koristili kada su opisivali puške lošeg kvaliteta i slabije pouzdanosti. Sada poluautomatska sačmarica Excell Auto (pojedini je imenuju i sa Auto 5) koja dolazi iz Turske pored lijepe izrade, uz nisku cijenu pruža i integralnu pouzdanost sistema.


Nova puška Excell Auto konstruisana prema klasičnom poluautomatskom modelu Franchi iz 1950-tih godina proizvodi se u fabrici Sarsilmaz na SAAMI specijalnim CAD-CAM mašinama korištenjem CNC tehnologije uz specifikacije i po standardima kvalitete H&R 1871. Sačmarice Excell Auto funkcionišu na principu pozajmice gasova. Kroz otvore na donjem dijelu cijevi, odvode se gasovi nastali sagorijevanjem baruta u gasni cilindar. U cilindru djeluju na klip i preko sistema poluga i klina, ostvaruje se veza sa zatvaračem. Svi modeli imaju magacin kapaciteta pet metaka plus jedan u cijevi. Izgled svih modela i završna obrada je odlična. Sretnici koji su imali priliku da pucaju iz Excell Auto navode da je idealno balansirana i stabilna pri pucanju. Pri korištenju jačeg magnum punjenja gasni cilindar se može okrenuti da bi se smanjio povratni udar. Excell Auto se isporučuje u kompletu sa dosta dodatne opreme koja uključuje bravu za okidač sa ključem, četiri izmjenjiva čoka i ključem za čokove. Seriju Excell Auto čini pet modela i to Synthetic, Walnut, Waterfowl, Turkey i Combo.

Excell Auto Synthetic

Model Excell Auto Synthetic se isporučuje u crnom mat finišu. Ima crni sintetički pištoljski čekiran rukohvat i ventilirani štitnik. Rebrasta 710 mm duga cijev ima 4 šarafa kompatibilna za 4 vrste izmjenljivih čokova (IC, M, IM, F). Težina sačmarice je 3,2 kg, dok je ukupna dužina 1232 mm.

 

Excell Auto Walnut

Ovaj model ima sve karakteristike prethodno opisanog modela osim što se umjesto plastičnog kundaka isporučuje sa kvalitetnim orahovim kundakom.

 

Excell Auto Waterfowl

Karakteristika ovog modela je da se proizvodi kompletno u kamuflažnom finišu močvarnog terena što je čini idealnom puškom za lov na patke i guske. 

 

Excell Auto Turkey

Za razliku od ostalih modela Excell Auto Turkey ima kraću cijev, 560 mm dugu sa fiber optičkim prednjim i zadnjim nišanom. Kraća cijev utiče i na smanjenje težine pa iznosi 3,06 kg. Proizvodi se kompletno u kamuflažnom finišu šumskog terena. 

 

Excell Auto Combo

Combo je identičan modelu Synthetic s tom razlikom da se mogu kombinovati dvije vrste cijevi. Promjenom cijevi poluautomatska sačmarica se pretvara u poluautomatski karabin sa fiber optičkim prednjim i zadnjim nišanom. Dužina cijevi karabinske verzije iznosi 610 mm.

 

Na kraju možemo zaključiti da će se Excell Auto uz širok izbor modela, kvalitetnu izradu i uz nisku cijenu zadržati još dugi niz godina na tržištu.

 

Kompanija Sarsilmaz proizvodi sve pištolje za Tursku vojsku, koja je po veličini druga u NATO savezu.

 

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting