Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Noževi Noževi SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA

SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA

Ovo japansko oružje je dio kulture i tradicije Japana. Ona predstavlja simbol legendarnih ratnika koji su ga nekada ponosno nosili. Iako je u zapadnjačkoj kulturi slavna kroz holivudske blokbastere, katana zauzima mjesto koje joj sa pravom pripada. Činjenica je da je katana jedan od najfunkcionalnijih sječiva za borbu svih vremena, međutim ona se ne zaustavlja tu, već zahvaljujući svojoj nevjerovatnoj izradi postaje umjetničko djelo. Ustvari, može se reći da se ona u modernom društvu približava više umjetnosti nego oružju. Ovi mačevi se i danas prave. U Japanu postoji par stotina kovača mačeva koji učestvuju u takmičenjima u izradi katane u organizaciji japanske asocijacije majstora ovog zanata.  Autor: Ado Kulović

Katana je zakrivljeni mač sa jednom oštricom, kojeg su nosili samuraji poslije početka petnaestog stoljeća. Manja sječiva slične izrade, wakizashi ili shoto su obično nošeni zajedno sa katanom. Ovaj komplet zvao se daisho, i predstavljao je čast i ponos jednog samuraja. Dok je sama katana korištena za sukob na ratištu, ovi manji mačevi korišteni su za borbu u manjim prostorima ili seppuku, vrstu ritaulnog samoubistva koji su činili samuraji, ako bi izgubili čast.

Katana je zamišljena tako, da bude pogodna i za sječenje i za ubadanje neprijatelja.

Kada bi se njeno ime bukvalno prevelo, katana bi jednostavno značila „mač“. Međutim, postoji još jedan naziv za ovo oružje: Nihonto, koji originalno vodi porijeklo iz kineskog jezika i znači „japanski mač“.

 

Pojava i razvoj

Izrada mačeva u Japanu ima jaku dugu historiju. Međutim, mačevi do početka desetog stoljeća (Heian perioda) nisu bili nekog osobitog kvaliteta. U ovom periodu dolazi do uvoza tehnika kovanja mačeva iz Kine.

Katana kakvu mi poznajemo, nastala je upravo sredinom Heian perioda. Ona svoj oblik dobija zahvaljujući činjenici da je konjica postala najraširenija borbena jedinica. Raniji mačevi, koji su bili sasvim ravni, nisu bili pogodni za djelovanje dok bi se jahalo. Zato se uvodi ovaj blago zakrivljeni oblik koji je dosta praktičniji u tu svrhu.

Kada nije bilo rata, japanski majstori izrade mačeva pravili su artističke oštrice. U takvim periodima nastajale su katane najljepše izrade, a karakteristične su po graviranju koje se zvalo horimono. Motivi su bili jednostavni i sa puno ukusa, a nastali su iz religijskih razloga. Ova vrsta kovanja katane je karakteristična za Edo period. Međutim, iako su mačevi iz ovog period možda najljepši, kvalitet oštrice je slabiji. Ove katane su se zvali shinto, što znači „novi mač“ i smatralo se da su generalno lošijeg kvaliteta od koto („stari mač“), koji se kovao između 987. i 1597. god. Period „starog mača“ smatra se za najkvalitetniji period izrade katane. Međutim, kroz ratove koji su se desili poslije ovog perioda, vještina izrade koto-a je izgubljena. Trebalo je naći način da se stari kvalitet japanskog mača ponovo vrati.

Suishinshi Mashaide, majstore izrade katane, javno je propagirao da su shinto katane, lošije od onih iz koto perioda, te da se stare tehnike moraju ponovo otkriti. Majstor Mashaide je odlučio da putuje Japanom i da prenosi sve ono što zna majstorima u cijeloj zemlji. Posljedica ovoga bio je shinshinto, „novi, novi mač“. Period 1761 – 1825 god. svojevrsna je renesansa u izradi katane. Nastao je stil koji je ponovo otkrio tehnike kovanja iz koto perioda. Smatra se da je shinshinto bolji od shinto, a lošiji od originalnih koto mačeva.

1876. god. nošenje mačeva i vatrenog oružja je zabranjeno u Japanu. Katana se koristila još samo u policiji. Proizvodnja japanskog mača u ovom periodu stagnira. Međutim, početkom 20-tog stoljeća ukazala se potreba da se vojska naoruža katanama. Ove katane su imale kraće oštrice od onih u shinto i shinshinto periodu Također, težilo se tome da im se ugravira serijski broj. Ovaj mač se zvao gunto i može se reći da je više ličio zapadnjačkim, konjičkim sabljama nego katani.

Nakon ovog perioda, do početka Drugog svjetskog rata drevna tradicija se održala zahvaljujući naporu nekoliko pojedinaca. Ovi majstori su pravili takve mačeve koji su bili u rangu sa onim iz starijih perioda. Japanska vlada izdaje 1934. god. vojnu specifikaciju za shin gunto, „novi, vojni mač“. Ovaj mač rađen ručno i mašinski, biće korišten u Drugom svjetskom ratu.

Krajem Drugog svjetskog rata oružane snage SAD-a u okupiranom Japanu su zabranile proizvodnju katane sa oštricom. Tek će se kasnije dogovoriti da se smiju proizvoditi samo oni mačevi koji imaju umjetničku vrijednost. Svi gunto mačevi su trebali biti uništeni. Međutim desilo se da su američki vojnici otkupljivali katane po jako niskim cijenama i nosili ih sa sobom nazad u SAD. Iako je na taj način iz Japana izvezen i određeni broj starijih, kvalitetnijih mačeva; najveći broj njih u stvari je bio gunto. Govori se o broju milion ili više katana mačeva koji su odne-šeni, tako da je 1958. god. u SAD-u bilo više katana nego u Japanu.

Katana koja se danas proizvodi zove se shinsakuto, bukvalno prevedeno: „novo-napravljeni mač“. Ovi mačevi se još mogu zvati i shinken, kada su pravljeni za borbu. Zbog popularnosti katane, pravi se i veliki broj replika. Ove replike se prave uglavnom od nehrđajućeg čelika.

U Japanu se izrada katane vidi kao umjetnost, a ne kao izrada oružja. Izrada ovog mača se kroz radove nekih entuzijasta njeguje i u nekim drugim zemljama.

 

Nošenje, dijelovi i dekoracije

Jedinica dužine oštrice japanskih mačeva zove se shaku i ekvivalent je približno 30 cm. Oštrica kraća od jednog shaku zove se tanto (nož);  oštrica duža od jednog shaku ali kraća od dva, zove se shoto (kratki mač); dok se oštrica duža od dva shaku zove daito (dugi mač).

Kroz svoje veoma dugo postojanje, katana je nošena na više načina. Onaj najpoznatiji kod kojeg se ona nosi na boku, a oštrica je okrenuta gore naziva se buke-zukuri. Pod punim oklopom samuraj je svoj mač nosio sa oštricom okrenutom dole, jer mu je tako bilo lakše da izvuče svoj mač iz korica. Kada ne bi bio oklopljen, samuraj bi katanu nosio na buke-zukuri način jer bi mu tako bilo omogućeno da jednim brzim potezom izvuče mač i napadne protivnika.

Na diagramu su prikazani dijelovi oštrice i opreme katane. Evo objašnjenja nekih osnovnih pojmova. Mekugi predstavlja mali čavao, vrlo često od bambusa koji drži oštricu u tsuka (ručici); a mala rupica u dijelu sječiva koji ide u ručku zove se Mekugi Ana u nju se stavlja mekugi. Ha je sama oštrica mača, dok je Shinogi rub na oštroj strani katane, a Habaki predstavlja rub oko oštrice, koji se nalazi iznad tsuba-e. Poklopac na dnu ručke naziva se Tsukagashira, a pregrada koja dijeli oštricu od ručke naziva se Tsuba. Kurigata je mali dugmić za koji je pričvršćen Sageo, vrpca kojom se Saya (korice) veže za ratnika, dok se čep na dnu Saya-e naziva Kojiri.

Dekoracije na katanama ne moraju biti vidljive. Jedna od najznačajnijih gravura se vrši na Nakago, dio oštrice koji dolazi ispod tsuka-e. Nakago se ne smije čistiti jer on treba da pokazuje kako oštrica podnosi starenje. Čišćenje ovog dijela katane može joj smanjiti vrijednost za polovinu. Postoji i graviranja na samu oštricu, kao npr. već spominjani horimono koji je tu u čast bogova, zmajeva i sl. Dekoracija se također odnosi i na korice (saya), a i na već spominjanu pregradu između oštrice i ručke (tsuba).

 

Izrada

Kada govorimo o tradicionalnoj, drevnoj izradi, gotovo nikad jedan majstor nije radio čitavu katanu. Grubi dio bi uradio jedan, malo precizniji dio drugi; a za poliranje, graviranje, izradu ručke i tsuba-e bio bi još po barem jedan majstor za svaki zadatak Izrada katane je mogla trajati čak i mjesecima i smatrala se svetim procesom.

Da bi se postigla u isto vrijeme i čvrstoća i žilavost, katana je pravljena sa vanjskim tvrđim i unutrašnjim mekšim čelikom. Na taj način je ovaj mač bio tvrd i jako oštar, a smanjena je i mogućnost lomljenja.

Hadagane, vanjski tvrdi sloj, pravljen je tako što bi se zagrijao komad visoko kvalitetnog čelika, da bi se zatim čekićem oblikovao u šipku. Ovako oblikovan čelik bi se hladio i razdvojio na manje komade da bi se provjerio od nečistoća, zatim bi se ponovo grijao i spajao u cjelinu. Ovaj postupak ponavljao bi se nekoliko puta.

Shingane, unutrašnji sloj,  pravljen je od relativno mekšeg čelika sa manjim procentom karbona, nego što je to bio slučaj kod Hadagane. Procedura kovanja je gotovo ista. Jedina razlika je u tome, što se proces uzastopnog zagrijavanja i hlađenja ponavljao manje puta.

Kada je rađen zadnji ciklus zagrija-vanja shingane; hadagane bi se ponovo zagrijavao te kovao u oblik slova „U“. Nakon toga se ove dvije mase spajaju i čine Sunobe, koji se dalje udara čekićem kako bi se izbacio vazduh i sve ostale nečistoće između dva kompozitna sloja. Nakon što se Sunobe očistio; dolazi faza parcijalnog grijanja i oblikovanja kako bi se postigao prepoznatljiv oblik katane.

U ovom momentu mač je poluzavršen i ostavljen je da se ohladi, nakon čega će se pristupiti finalnom procesu očvršćavanja oštrice, koji se zove yaki-ire. Ovaj proces tradicionalno se radio noću. Kovač bi grijao sunabe držeći ga u usijanom uglju, dok ne bi po boji procijenio da je dovoljno zagrijan. Nakon toga, mač bi se stavio u vodu, da se ohladi. Temperatura ugrijanog mača i vode u kojoj se on hladi su strogo čuvane tajne majstora. Korištenje gline u različitim pe-riodima kovanja mača, omogućuje čeliku da se brže ohladi u momentu kada se uroni u vodu a samim tim i da bude čvršći, odnosno mač oštriji. Yaki-ire je najbitniji proces kod pravljenja mača i upravo tu je majstorovo umijeće dolazilo do izražaja.

 

Legenda katane

Katana je legenda, to je neosporna činjenica. Ona je dio kulture i folklora Japana ne samo u vojnom smislu nego i u svakom drugom. Ovaj mač je simbol sjajne tradicije ovog velikog naroda. Jedna legenda kaže da kada je Bog sebi pravio katanu i prilikom Yaki-ire procesa uronio mač u okean da ga ohladi, četiri kapi istopljenog čelika pale su u moru i stvrdle se. Te kapi bile su: Hokaido, Honshu, Shikoku i Kyushu; četiri otoka koja čine Japan.

 

Autor: Ado Kulović

www.zrno.ba

Komentari (112)
 • entuzijasta  - Cestitke
  Dobar tekst, sa dosta detalja, iako mislim da je trebalo posvetiti malo paznje o presavijanju celika i njegovom iskivanju vise puta, usled cega se na katani pojavljuju linije nalik godovima drveta, A proces je znacajan zbog homogenizacije celika i jos nekih stvari. Mislim da je mogla i da bude pomenuta legenda o Masamuneu i Murimasi. U svakom slucaju, mislim da je je receno dosta dobrih stvari. Cestitke!!
 • Casap Renovations  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I have not discovered what I needed

  http://quicktips.realtytimes.com/listings1/item/34760-saving-tips-on-h ome-renovation
 • Best Moving Supplies  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I'd prefer to uslysht a little a lot more on this topic

  http://hotanekdot.ru/index.php/anecdotes?start=40
 • Casap Renovations  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Great post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Very helpful information specifically the last part :) I care for such info much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

  http://quicktips.realtytimes.com/listings1/item/34760-saving-tips-on-h ome-renovation
 • Best Moving Supplies  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

  http://tkholding.ru/article1-evrobion.php
 • National Homeopatic  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Thanks a lot for providing individuals with an extremely marvellous chance to read critical reviews from this blog. It can be very brilliant and also jam-packed with fun for me and my office fellow workers to search your blog particularly thrice per week to read the newest stuff you have. And of course, I am also actually pleased with all the dazzling solutions you give. Selected 1 ideas in this article are easily the most suitable we have ever had.

  http://www.blenge.ru/osveshhenie-i-rendering-volos.html
 • RugPal  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hiya, I am really glad I've found this information. Today bloggers publish just about gossips and web and this is really annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  http://slovari-online.ru/letter/d0a4/5700.htm
 • National Homeopatic  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I and my pals were reading the excellent secrets and techniques located on the website and then unexpectedly came up with an awful suspicion I never thanked the web blog owner for those secrets. All of the young men came so happy to study them and have simply been loving them. Thank you for turning out to be considerably accommodating and also for choosing this sort of beneficial information most people are really eager to know about. My personal honest regret for not expressing appreciation to earlier.

  http://creditsvit.com.ua/centralnyj-bank-rossii-ego-funkcii-zadachi-na -sovremennom-etape/2/
 • RugPal  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Study to create himself, the article from an additional source

  http://videoforums.ru/group.php?s=f2c79c8ab586d80e5960f6d81e518a9b&do= grouplist&sort=pictures
 • Travelstyletours reviews  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You just copied a person else’s story

  https://uk.pinterest.com/travelstyle1992/
 • Travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hola! I've been reading your blog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas! Just wanted to say keep up the great work!

  http://www.dailymotion.com/video/x28gzao_my-opinion-on-travelstyletour s_travel
 • Travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  http://naomibegumblog.blogspot.ru/2014/08/top-3-misunderstood-travelst yletours.html
 • Travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks a ton!

  http://naomibegumblog.blogspot.com/2014/08/travelling-with-travel-styl e-tours.html
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Studying this article - the gift of your time

  http://color-blocker.com/category/travel-style/
 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. kudos

  http://www.dealzippy.co.uk/liverpool-deals/travel-style-tours/
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You simply copied somebody else’s tale

 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  We're a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with useful information to paintings on. You've performed a formidable process and our entire community will be grateful to you.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Wonderful website. Plenty of useful information here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

  http://www.dailymotion.com/video/x28gzao_my-opinion-on-travelstyletour s_travel
 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Thank you for your function. Post assisted me quite a bit

  http://www.beachesent.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=17 954
 • diamond engagement rings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  This can be the worst write-up of all, I’ve read

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Normally I don't read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice article.

  http://www.nhhappenings.com/links_frame.asp?SID=FH9Y2K9DLPRF2OZOT85TT8 DSBRV5MQIU6NC&L=charlottehendersonstyle.wordpress.com
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I needed to create you the little observation just to thank you yet again on the breathtaking tips you've shared on this site. It has been certainly seriously open-handed with people like you giving unreservedly what many of us would have offered as an e book to generate some cash on their own, and in particular considering the fact that you could possibly have done it in the event you considered necessary. The smart ideas additionally served to provide a fantastic way to fully grasp that some people have a similar fervor really like my personal own to know whole lot more around this condition. I am certain there are lots of more fun occasions up front for many who look into your blog.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/20/travelstyletou rs-warning-five-travel-tips-for-international-travelers/
 • shopping diamond earrings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Lately, I did not give plenty of consideration to leaving suggestions on weblog page posts and have placed comments even a lot less.

  http://jewelrystores.us.com
 • jewelry store  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  My spouse and I stumbled more than here different internet site and believed I ought to examine items out.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Someone essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish amazing. Excellent job!

  http://www.amazon.co.uk/Travel-style-Sticker-Deco-Set/dp/B00BPX8T40
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  What’s Going down i'm new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & assist different users like its helped me. Good job.

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Reading this article - the gift of one's time

  https://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/20/travelstyleto urs-warning-five-travel-tips-for-international-travelers/
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Find out to create himself, the article from a different source

  http://www.tmtlondon.co.uk/travel-style/
 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  thanks for valuable recommendations and merely very good info

 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I am really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any browser compatibility issues? A couple of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any recommendations to help fix this issue?

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/95282125155/travelstyletours-re view-buckingham-palace-and-houses-of
 • shopping diamond earrings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Thanks for sharing superb informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn't come across. What an ideal site.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  http://www.reed.co.uk/jobs/travelstyle-tours-ltd/o486852
 • jewlery  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I located what I used to be looking for. good article, thanks

  http://jewelrystores.us.com
 • loans under 1000  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you However I am experiencing challenge with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  http://1000loan.top/
 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Not so negative. Fascinating issues here

  http://www.easyrider-hoian.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user& id=4600
 • wedding rings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best

  http://jewelrystores.us.com
 • reviews on 100 day loans  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Subscribed to your blog, thanks

  http://100dayloans.top/
 • pearl earring  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I've a few question to you, create to these I don't e-mail

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

  http://www.johnnyjet.com/category/travel-style/
 • pearl earrings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I’ll right away grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know in order that I could subscribe. Thanks.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  https://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/09/15/how-to-write- a-good-travelstyletours-review/
 • rings cheap  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I was just seeking this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

  http://jewelrystores.us.com
 • buy wedding rings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a great informative site.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Valuable information. Lucky me I found your site by accident, and I am shocked why this accident didn't happened earlier! I bookmarked it.

  http://www.door2tour.com/travelstyle-coach-holidays/
 • men gold wedding rings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Terrific post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

  http://jewelrystores.us.com
 • personal loans for people with  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

  http://loansforpeoplewithpoorcredit.top/
 • unsecured loans for poor credi  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Howdy are using Wordpress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  http://loansforpoorcredit.top/
 • loans for poor credit history  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  http://loansforpoorcredit.top/
 • find personal injury lawyer  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Wow! Thank you! I always needed to write on my site something like that. Can I take a portion of your post to my site?

  http://personalinjuryattorneynova.com/
 • student loan forgiveness for g  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it'll improve the value of my site :)

  http://loansforstudents.top/
 • attorneys for personal injury  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Attractive element of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact loved account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I fulfillment you get entry to persistently fast.

  http://personalinjuryattorneynova.com/
 • taxation lawyer  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hello there, You've done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I'm confident they will be benefited from this website.

  http://taxattorneynova.com/
 • local tax attorney  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you been blogging for? you make running a blog look easy. The entire glance of your web site is excellent, let alone the content!

  http://taxattorneynova.com/
 • attorney for auto accident  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  All materials copied from a different supply

  http://autoaccidentattorneyusa.com/
 • auto accidents lawyers  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren't afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

  http://autoaccidentattorneyusa.com/
 • credit counseling bankruptcy  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi there would you mind letting me know which webhost you're utilizing? I've loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!

  http://creditcounselingnova.com/
 • plumbing company  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hello my family member! I want to say that this post is amazing, nice written and include approximately all vital infos. I would like to see more posts like this .

  http://plumbersnova.com/
 • find plumber  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I am glad for writing to make you be aware of what a outstanding experience my friend's child enjoyed visiting your webblog. She picked up some things, with the inclusion of how it is like to possess a marvelous coaching mindset to let the others with no trouble know specified advanced issues. You really surpassed my expectations. Many thanks for supplying the warm and friendly, trustworthy, educational not to mention cool tips about this topic to Julie.

  http://plumbersnova.com/
 • commercial mortgage rates  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  http://mortgagecitynova.com/
 • money key loans  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

  http://moneyloan.top/
 • brain nutrition supplements  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I've read not 1 post in your weblog. You are a major lad

  http://brainsupplementsnova.com/
 • brain enhancement drugs  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Nearly all of what you mention happens to be supprisingly legitimate and that makes me ponder the reason why I hadn't looked at this in this light before. Your article truly did turn the light on for me as far as this specific subject matter goes. However there is one point I am not too comfy with so while I try to reconcile that with the actual core theme of your point, permit me see just what the rest of your readers have to point out.Nicely done.

  http://brainsupplementsnova.com/
 • bridal chandelier earrings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  There is certainly noticeably a bundle to comprehend this. I assume you've got made specific nice factors in attributes also.

  http://jewelrystores.us.com
 • cheap engagement rings  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Read it, liked it, many thanks for it

  http://jewelrystores.us.com
 • wichita bankruptcy attorney  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I'm still learning from you, as I'm trying to achieve my goals. I definitely liked reading all that is written on your blog.Keep the aarticles coming. I enjoyed it!

  http://bankruptcyattorneywichitaks.work/
 • columbus bankruptcy lawyer  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  http://bankruptcylawyernj.work/
 • bankruptcy lawyer chicago  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

  http://chicagobankruptcylawyer.work/
 • new orleans divorce attorney  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  My partner and I absolutely love your blog and find almost all of your post's to be just what I'm looking for. Does one offer guest writers to write content available for you? I wouldn't mind producing a post or elaborating on most of the subjects you write regarding here. Again, awesome web log!

  http://divorcelawyerneworleans.work/
 • new orleans divorce attorney  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Say “thanks” you to your mother and father that they gave you the planet

  http://divorcelawyerneworleans.work/
 • divorce attorney los angeles  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Reading by way of one's good content, will help me to complete so from time to time.

  http://divorcelawyersmn.work/
 • dui lawyer los angeles ca  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

  http://losangelesduiattorney.work/
 • bankruptcy attorneys in minnes  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You really make it seem really easy together with your presentation but I in finding this matter to be actually one thing that I think I would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely wide for me. I'm taking a look ahead on your next publish, I’ll attempt to get the hang of it!

  http://minnesotabankruptcyattorney.work/
 • minnesota bankruptcy lawyer  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Nice post. I study one thing more challenging on totally different blogs everyday. It should all the time be stimulating to learn content material from different writers and follow a little something from their store. I’d desire to use some with the content material on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link on your internet blog. Thanks for sharing.

  http://minnesotabankruptcyattorney.work/
 • bankruptcy lawyer minnesota  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Spot on with this write-up, I truly think this web site needs far more consideration. I’ll probably be again to learn way more, thanks for that info.

  http://minnesotabankruptcyattorney.work/
 • bankruptcy lawyer pittsburgh  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Thank you for your function. Post assisted me a great deal

  http://bankruptcyattorneypittsburgh.work/
 • bankruptcy attorney pittsburgh  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an email.

  http://bankruptcyattorneypittsburgh.work/
 • bankruptcy attorneys san anton  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  hello there and thank you to your information – I’ve definitely picked up something new from proper here. I did on the other hand experience a few technical points the use of this website, since I experienced to reload the web site lots of times prior to I may get it to load correctly. I were brooding about if your hosting is OK? Now not that I am complaining, however sluggish loading circumstances instances will very frequently affect your placement in google and could harm your high quality score if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m including this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

  http://bankruptcylawyersanantonio.work/
 • miami car accident attorney  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I’ll immediately grab your rss feed as I can't find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

  http://caraccidentattorneys.work/
 • portland car accident attorney  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Spot on with this write-up, I really think this website needs way more consideration. I’ll most likely be once more to learn rather more, thanks for that info.

  http://caraccidentlawyerportland.work/
 • columbia car accident attorney  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I will right away grasp your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you've any? Please allow me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

  http://columbiacaraccidentlawyer.work/
 • criminal defense lawyer fees  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Great blog and great design.

  http://criminaldefenseattorneyfees.work/
 • best dui attorney los angeles  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I've several query to you personally, write to individuals I do not e-mail

  http://losangelesduiattorneys.work/
 • dui attorney los angeles ca  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I must point out my love for your generosity in support of people that really want help with that study. Your special commitment to getting the solution all through became unbelievably advantageous and have usually enabled ladies much like me to attain their targets. Your new useful publication indicates a great deal to me and far more to my peers. Best wishes; from all of us.

  http://losangelesduiattorneys.work/
 • dui lawyer in los angeles  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you've acquired here, really like what you're saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a great site.

  http://losangelesduiattorneys.work/
 • divorce attorneys in san anton  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  very nice post, i certainly love this website, carry on it

  http://njdivorcelawyers.work/
 • divorce attorney denver  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I simply had to thank you so much once more. I do not know what I would've taken care of in the absence of those hints contributed by you relating to that concern. This has been a very troublesome crisis in my opinion, but finding out your expert avenue you dealt with the issue took me to leap with gladness. I am happier for the information and as well , believe you know what an amazing job that you're doing educating people thru your web blog. Most likely you have never encountered all of us.

  http://njdivorcelawyers.work/
 • st louis personal injury attor  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Subscribed for your blog, thanks

  http://stlouispersonalinjurylawyer.work/
 • business bankruptcy attorney  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hello.This article was extremely motivating, particularly since I was investigating for thoughts on this subject last Thursday.

  http://bankruptcylawyersmn.work/
 • how much does a bankruptcy law  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Howdy! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone. I'm trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please share. Cheers!

  http://bankruptcylawyersmn.work/
 • personal injury attorney bosto  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I just couldn't depart your site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts

  http://bostonpersonalinjurylawyer.work/
 • personal injury lawyer boston  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I just like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and test once more here frequently. I'm somewhat sure I’ll be told many new stuff proper here! Best of luck for the next!

  http://bostonpersonalinjurylawyer.work/
 • divorce lawyers houston tx  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I have recently started a site, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  http://divorceattorneyhouston.work/
 • auto accident attorney houston  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I've subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  http://houstonautoaccidentattorney.work/
 • auto accident lawyer las vegas  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

  http://lasvegasautoaccidentattorney.work/
 • car accident lawyer portland  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit evaluation on this. And he in fact purchased me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you develop into experience, would you thoughts updating your blog with extra particulars? It's extremely helpful for me. Huge thumb up for this weblog put up!

  http://portlandcaraccidentattorney.work/
 • criminal defense attorney in s  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I've been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  http://sandiegocriminaldefenseattorneys.work/
 • bankruptcy attorneys indianapo  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  It's perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I've read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

  http://indianapolisbankruptcyattorney.work/
 • best dui attorneys in los ange  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users like its helped me. Great job.

  http://losangelesduilawyers.work/
 • dallas personal injury attorne  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I'm not sure exactly why but this site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later and see if the problem still exists.

  http://personalinjuryattorneydallas.work/
 • divorce lawyers virginia beach  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  you've got an amazing weblog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

  http://divorceattorneyvirginiabeach.work/
 • dui lawyer orange county ca  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Reading by way of your good content material, will support me to complete so often.

  http://orangecountyduiattorney.work/
 • criminal defense attorney orla  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hey! I simply would like to give a huge thumbs up for the nice information you've here on this post. I might be coming again to your weblog for extra soon.

  http://orlandocriminaldefenseattorney.work/
 • personal injury attorney phila  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I've found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Good job.

  http://personalinjurylawyerphiladelphia.work/
 • philadelphia personal injury a  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  thanks for useful recommendations and simply good information

  http://personalinjurylawyerphiladelphia.work/
 • car accident attorney miami  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  http://miamicaraccidentattorney.work/
 • personal injury lawyer brookly  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say fantastic blog!

  http://personalinjurylawyernj.work/
 • tampa auto accident lawyer  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  hey buddy, this can be a extremely intriguing write-up

  http://tampaautoaccidentlawyer.work/
 • bankruptcy lawyers utah  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hello.This article was extremely remarkable, especially since I was looking for thoughts on this issue last Monday.

  http://utahbankruptcyattorney.work/
 • bankruptcy attorneys denver  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hello.This post was extremely fascinating, particularly since I was looking for thoughts on this topic last week.

  http://bankruptcyattorneydenver.work/
 • divorce lawyer utah  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I have not discovered what I wanted

  http://utahdivorceattorney.work/
 • auto accident attorneys in atl  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. However imagine if you added some great photos or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could certainly be one of the best in its niche. Good blog!

  http://atlantaautoaccidentlawyer.work/
 • charlotte car accident attorne  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I’m a lengthy time watcher and I just believed I’d drop by and say hi there there for your incredibly initially time.

  http://charlottecaraccidentlawyer.work/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
Secured by Siteground Web Hosting