Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Obavještavamo cijenjene čitaoce da će vaš i naš magazin Zrno izlaziti samo u elektronskom obliku i biće dostupan na našoj Internet stranici www.zrno.ba
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Noževi Noževi SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA

SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA

Ovo japansko oružje je dio kulture i tradicije Japana. Ona predstavlja simbol legendarnih ratnika koji su ga nekada ponosno nosili. Iako je u zapadnjačkoj kulturi slavna kroz holivudske blokbastere, katana zauzima mjesto koje joj sa pravom pripada. Činjenica je da je katana jedan od najfunkcionalnijih sječiva za borbu svih vremena, međutim ona se ne zaustavlja tu, već zahvaljujući svojoj nevjerovatnoj izradi postaje umjetničko djelo. Ustvari, može se reći da se ona u modernom društvu približava više umjetnosti nego oružju. Ovi mačevi se i danas prave. U Japanu postoji par stotina kovača mačeva koji učestvuju u takmičenjima u izradi katane u organizaciji japanske asocijacije majstora ovog zanata.  Autor: Ado Kulović

Katana je zakrivljeni mač sa jednom oštricom, kojeg su nosili samuraji poslije početka petnaestog stoljeća. Manja sječiva slične izrade, wakizashi ili shoto su obično nošeni zajedno sa katanom. Ovaj komplet zvao se daisho, i predstavljao je čast i ponos jednog samuraja. Dok je sama katana korištena za sukob na ratištu, ovi manji mačevi korišteni su za borbu u manjim prostorima ili seppuku, vrstu ritaulnog samoubistva koji su činili samuraji, ako bi izgubili čast.

Katana je zamišljena tako, da bude pogodna i za sječenje i za ubadanje neprijatelja.

Kada bi se njeno ime bukvalno prevelo, katana bi jednostavno značila „mač“. Međutim, postoji još jedan naziv za ovo oružje: Nihonto, koji originalno vodi porijeklo iz kineskog jezika i znači „japanski mač“.

 

Pojava i razvoj

Izrada mačeva u Japanu ima jaku dugu historiju. Međutim, mačevi do početka desetog stoljeća (Heian perioda) nisu bili nekog osobitog kvaliteta. U ovom periodu dolazi do uvoza tehnika kovanja mačeva iz Kine.

Katana kakvu mi poznajemo, nastala je upravo sredinom Heian perioda. Ona svoj oblik dobija zahvaljujući činjenici da je konjica postala najraširenija borbena jedinica. Raniji mačevi, koji su bili sasvim ravni, nisu bili pogodni za djelovanje dok bi se jahalo. Zato se uvodi ovaj blago zakrivljeni oblik koji je dosta praktičniji u tu svrhu.

Kada nije bilo rata, japanski majstori izrade mačeva pravili su artističke oštrice. U takvim periodima nastajale su katane najljepše izrade, a karakteristične su po graviranju koje se zvalo horimono. Motivi su bili jednostavni i sa puno ukusa, a nastali su iz religijskih razloga. Ova vrsta kovanja katane je karakteristična za Edo period. Međutim, iako su mačevi iz ovog period možda najljepši, kvalitet oštrice je slabiji. Ove katane su se zvali shinto, što znači „novi mač“ i smatralo se da su generalno lošijeg kvaliteta od koto („stari mač“), koji se kovao između 987. i 1597. god. Period „starog mača“ smatra se za najkvalitetniji period izrade katane. Međutim, kroz ratove koji su se desili poslije ovog perioda, vještina izrade koto-a je izgubljena. Trebalo je naći način da se stari kvalitet japanskog mača ponovo vrati.

Suishinshi Mashaide, majstore izrade katane, javno je propagirao da su shinto katane, lošije od onih iz koto perioda, te da se stare tehnike moraju ponovo otkriti. Majstor Mashaide je odlučio da putuje Japanom i da prenosi sve ono što zna majstorima u cijeloj zemlji. Posljedica ovoga bio je shinshinto, „novi, novi mač“. Period 1761 – 1825 god. svojevrsna je renesansa u izradi katane. Nastao je stil koji je ponovo otkrio tehnike kovanja iz koto perioda. Smatra se da je shinshinto bolji od shinto, a lošiji od originalnih koto mačeva.

1876. god. nošenje mačeva i vatrenog oružja je zabranjeno u Japanu. Katana se koristila još samo u policiji. Proizvodnja japanskog mača u ovom periodu stagnira. Međutim, početkom 20-tog stoljeća ukazala se potreba da se vojska naoruža katanama. Ove katane su imale kraće oštrice od onih u shinto i shinshinto periodu Također, težilo se tome da im se ugravira serijski broj. Ovaj mač se zvao gunto i može se reći da je više ličio zapadnjačkim, konjičkim sabljama nego katani.

Nakon ovog perioda, do početka Drugog svjetskog rata drevna tradicija se održala zahvaljujući naporu nekoliko pojedinaca. Ovi majstori su pravili takve mačeve koji su bili u rangu sa onim iz starijih perioda. Japanska vlada izdaje 1934. god. vojnu specifikaciju za shin gunto, „novi, vojni mač“. Ovaj mač rađen ručno i mašinski, biće korišten u Drugom svjetskom ratu.

Krajem Drugog svjetskog rata oružane snage SAD-a u okupiranom Japanu su zabranile proizvodnju katane sa oštricom. Tek će se kasnije dogovoriti da se smiju proizvoditi samo oni mačevi koji imaju umjetničku vrijednost. Svi gunto mačevi su trebali biti uništeni. Međutim desilo se da su američki vojnici otkupljivali katane po jako niskim cijenama i nosili ih sa sobom nazad u SAD. Iako je na taj način iz Japana izvezen i određeni broj starijih, kvalitetnijih mačeva; najveći broj njih u stvari je bio gunto. Govori se o broju milion ili više katana mačeva koji su odne-šeni, tako da je 1958. god. u SAD-u bilo više katana nego u Japanu.

Katana koja se danas proizvodi zove se shinsakuto, bukvalno prevedeno: „novo-napravljeni mač“. Ovi mačevi se još mogu zvati i shinken, kada su pravljeni za borbu. Zbog popularnosti katane, pravi se i veliki broj replika. Ove replike se prave uglavnom od nehrđajućeg čelika.

U Japanu se izrada katane vidi kao umjetnost, a ne kao izrada oružja. Izrada ovog mača se kroz radove nekih entuzijasta njeguje i u nekim drugim zemljama.

 

Nošenje, dijelovi i dekoracije

Jedinica dužine oštrice japanskih mačeva zove se shaku i ekvivalent je približno 30 cm. Oštrica kraća od jednog shaku zove se tanto (nož);  oštrica duža od jednog shaku ali kraća od dva, zove se shoto (kratki mač); dok se oštrica duža od dva shaku zove daito (dugi mač).

Kroz svoje veoma dugo postojanje, katana je nošena na više načina. Onaj najpoznatiji kod kojeg se ona nosi na boku, a oštrica je okrenuta gore naziva se buke-zukuri. Pod punim oklopom samuraj je svoj mač nosio sa oštricom okrenutom dole, jer mu je tako bilo lakše da izvuče svoj mač iz korica. Kada ne bi bio oklopljen, samuraj bi katanu nosio na buke-zukuri način jer bi mu tako bilo omogućeno da jednim brzim potezom izvuče mač i napadne protivnika.

Na diagramu su prikazani dijelovi oštrice i opreme katane. Evo objašnjenja nekih osnovnih pojmova. Mekugi predstavlja mali čavao, vrlo često od bambusa koji drži oštricu u tsuka (ručici); a mala rupica u dijelu sječiva koji ide u ručku zove se Mekugi Ana u nju se stavlja mekugi. Ha je sama oštrica mača, dok je Shinogi rub na oštroj strani katane, a Habaki predstavlja rub oko oštrice, koji se nalazi iznad tsuba-e. Poklopac na dnu ručke naziva se Tsukagashira, a pregrada koja dijeli oštricu od ručke naziva se Tsuba. Kurigata je mali dugmić za koji je pričvršćen Sageo, vrpca kojom se Saya (korice) veže za ratnika, dok se čep na dnu Saya-e naziva Kojiri.

Dekoracije na katanama ne moraju biti vidljive. Jedna od najznačajnijih gravura se vrši na Nakago, dio oštrice koji dolazi ispod tsuka-e. Nakago se ne smije čistiti jer on treba da pokazuje kako oštrica podnosi starenje. Čišćenje ovog dijela katane može joj smanjiti vrijednost za polovinu. Postoji i graviranja na samu oštricu, kao npr. već spominjani horimono koji je tu u čast bogova, zmajeva i sl. Dekoracija se također odnosi i na korice (saya), a i na već spominjanu pregradu između oštrice i ručke (tsuba).

 

Izrada

Kada govorimo o tradicionalnoj, drevnoj izradi, gotovo nikad jedan majstor nije radio čitavu katanu. Grubi dio bi uradio jedan, malo precizniji dio drugi; a za poliranje, graviranje, izradu ručke i tsuba-e bio bi još po barem jedan majstor za svaki zadatak Izrada katane je mogla trajati čak i mjesecima i smatrala se svetim procesom.

Da bi se postigla u isto vrijeme i čvrstoća i žilavost, katana je pravljena sa vanjskim tvrđim i unutrašnjim mekšim čelikom. Na taj način je ovaj mač bio tvrd i jako oštar, a smanjena je i mogućnost lomljenja.

Hadagane, vanjski tvrdi sloj, pravljen je tako što bi se zagrijao komad visoko kvalitetnog čelika, da bi se zatim čekićem oblikovao u šipku. Ovako oblikovan čelik bi se hladio i razdvojio na manje komade da bi se provjerio od nečistoća, zatim bi se ponovo grijao i spajao u cjelinu. Ovaj postupak ponavljao bi se nekoliko puta.

Shingane, unutrašnji sloj,  pravljen je od relativno mekšeg čelika sa manjim procentom karbona, nego što je to bio slučaj kod Hadagane. Procedura kovanja je gotovo ista. Jedina razlika je u tome, što se proces uzastopnog zagrijavanja i hlađenja ponavljao manje puta.

Kada je rađen zadnji ciklus zagrija-vanja shingane; hadagane bi se ponovo zagrijavao te kovao u oblik slova „U“. Nakon toga se ove dvije mase spajaju i čine Sunobe, koji se dalje udara čekićem kako bi se izbacio vazduh i sve ostale nečistoće između dva kompozitna sloja. Nakon što se Sunobe očistio; dolazi faza parcijalnog grijanja i oblikovanja kako bi se postigao prepoznatljiv oblik katane.

U ovom momentu mač je poluzavršen i ostavljen je da se ohladi, nakon čega će se pristupiti finalnom procesu očvršćavanja oštrice, koji se zove yaki-ire. Ovaj proces tradicionalno se radio noću. Kovač bi grijao sunabe držeći ga u usijanom uglju, dok ne bi po boji procijenio da je dovoljno zagrijan. Nakon toga, mač bi se stavio u vodu, da se ohladi. Temperatura ugrijanog mača i vode u kojoj se on hladi su strogo čuvane tajne majstora. Korištenje gline u različitim pe-riodima kovanja mača, omogućuje čeliku da se brže ohladi u momentu kada se uroni u vodu a samim tim i da bude čvršći, odnosno mač oštriji. Yaki-ire je najbitniji proces kod pravljenja mača i upravo tu je majstorovo umijeće dolazilo do izražaja.

 

Legenda katane

Katana je legenda, to je neosporna činjenica. Ona je dio kulture i folklora Japana ne samo u vojnom smislu nego i u svakom drugom. Ovaj mač je simbol sjajne tradicije ovog velikog naroda. Jedna legenda kaže da kada je Bog sebi pravio katanu i prilikom Yaki-ire procesa uronio mač u okean da ga ohladi, četiri kapi istopljenog čelika pale su u moru i stvrdle se. Te kapi bile su: Hokaido, Honshu, Shikoku i Kyushu; četiri otoka koja čine Japan.

 

Autor: Ado Kulović

www.zrno.ba

Komentari (105)
 • entuzijasta  - Cestitke
  Dobar tekst, sa dosta detalja, iako mislim da je trebalo posvetiti malo paznje o presavijanju celika i njegovom iskivanju vise puta, usled cega se na katani pojavljuju linije nalik godovima drveta, A proces je znacajan zbog homogenizacije celika i jos nekih stvari. Mislim da je mogla i da bude pomenuta legenda o Masamuneu i Murimasi. U svakom slucaju, mislim da je je receno dosta dobrih stvari. Cestitke!!
 • OneTwo
  I love Japenese culture!
  And this information is so useful! I'm writing [an custom essay about Japane and also about their wapon.
  So Thanks a lot:)
  Essay writer Andrew
  http://www.buy-custom-essays.com/
 • discount mac makeup
  Howdy! I simply wish to give an enormous thumbs up for the great information you may have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

  http://macmakeuptips.soup.io/
 • Wholesale mac makeup online
  I used to be more than happy to seek out this web-site.I needed to thanks on your time for this glorious read!! I undoubtedly enjoying each little little bit of it and I've you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  http://richalot.com/contact/discount-mac-makeup/discount_mac_eyeliner_ 251524.html
 • Ulysses Phomphithak  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You've done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

  http://0755600910/
 • Royal Kincey  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I'm curious to find out what blog platform you are using? I'm experiencing some minor security issues with my latest site and I'd like to find something more safe. Do you have any suggestions?|

  http://websupport.montana.com/phpinfo.phtml/RS=?a5B5D=4story+moonstone s+hack+283Ca+href3Dhttp3A2F2Flx268.com2Fview_topic2FSignificant-Detail s-Of-4story-Moonstone-Hack-V20-Some-Thoughts_tid_503Eclick+the+followi ng+web+page3C2Fa3E29
 • Jeffery  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  What's up, its good article about media print, we all be familiar with media is a fantastic source of facts.

  http://www.euro-france.net/info?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fhawa.ly2Find ex.php3Fm3Dmember_blog26p3Dview26id3D59926sid3D73293Eaeria+points+gene rator3C2Fa3E
 • Aubrey Ernandez  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  First of all I want to say excellent blog! I had a quick question that I'd like to ask if you don't mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head prior to writing. I've had a tough time clearing my thoughts in getting my ideas out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Thanks!|

  http://mail.netgigant.de/php.php?a5B5D=free+artix+points+283Ca+href3Dh ttp3A2F2Fwww.rednecktube.com2Fprofile2Feaqxz3Eclick+the+following+post 3C2Fa3E29
 • Zetta  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Article writing is also a excitement, if you know then you can write otherwise it is complicated to write.

  http://www.aid-baumarktdirekt.de/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2 Fshinaat.net2Fxe2F3Fdocument_srl3D25975523Ebattlefield+heroes+mousepad 3C2Fa3E
 • click through the following in  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I'm extremely pleased to discover this great site. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely enjoyed every part of it and i also have you bookmarked to see new things on your blog.

  http://renshooyenga.nl/test/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww. Frommagio.com2Fhouddedief2Ffast-systems-for-battlefield-play4free-rede em-codes-2014-described3Ebattlefield+play+4+free+codes3C2Fa3E
 • you could look here  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good success. If you know of any please share. Kudos!|

  http://www.whitebeat.com/UserProfile/tabid/333/userId/776389/language/ en-US/Default.aspx
 • Garland Lacer  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hello to all, it's genuinely a good for me to pay a quick visit this site, it includes precious Information.

  http://dawilk.piwko.pl/?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fcode-team.eu2Fblogs2 Fpost2F326933Egarena+shells+generator3C2Fa3E
 • Maxima Koterba  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!|

  http://sn.im/habbo4thapril53111
 • informative post  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it ;) I'm going to come back once again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

  http://nwspprs.com/
 • relevant resource site  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I all the time used to study article in news papers but now as I am a user of web so from now I am using net for content, thanks to web.

  http://www.richys.info/php-info.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2F6ab5ty.c om2F989823Epath+of+exile+passive+skill+point+hack3C2Fa3E
 • Thomasina  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I have learn a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you set to make such a great informative website.

  http://v.gd/free_game_kids_43074
 • cartel coins cheat  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You actually make it appear so easy with your presentation however I to find this matter to be really one thing that I believe I'd never understand. It kind of feels too complicated and extremely huge for me. I'm having a look ahead to your subsequent publish, I'll attempt to get the hang of it!|

  http://www.fishfreegames.com/profile/933047/UXUMi.html
 • Ryan Wojnaroski  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Saved as a favorite, I really like your blog!|

  http://aps-sn.net/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.bmetv.net2 Fuser2FMOReilly3Efree+warframe+platinum+codes3C2Fa3E
 • Tia  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Nice replies in return of this difficulty with solid arguments and explaining all regarding that.

  http://www.basratuna.net/election/modules.php?name=Your_Account&op=use rinfo&username=FidelRange
 • world of tanks cheats xbox  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Appreciate the recommendation. Will try it out.

  http://cs.njit.edu/mchugh/psswrd/web-course-materials/IT202/Fall2003/A -assignments/Sp06/B20Spring2009/m1.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.i connectionsdatingservice.com2Findex.php3Fdll3Dprofile26sub3Dblogview26 item_id3D993326item2_id3D15703Eworld+of+tanks+gold+generator3C2Fa3E
 • Thornsbury  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  If some one wants expert view concerning blogging and site-building afterward i recommend him/her to pay a visit this web site, Keep up the pleasant work.

  http://0755600910/
 • bathtub demolition  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  A demonstration on how to remove a cast iron tub like flash gordan can be see here https://www.youtube.com/watch?v=5AGgGjre--U

  https://www.youtube.com/watch?v=5AGgGjre--U
 • Leonel  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Fantastically very good bless you, It is my impression your trusty followers may well want more information similar to this keep up the excellent effort.

  http://www.gUBBKHQwIFgUBBKHQwIF.com/gUBBKHQwIFgUBBKHQwIF
 • Wilbert  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  folks a detailed understanding of what they will receive when they click by.For ExampleYou may generate higher traffic with a digital advertisement that reads "Everything $1.99, Click Here". Because men and women

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Laurie  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Brilliant article many thanks! Seems to get the job done perfectly well together with the latest versions of wordpress as well (3.3)Made the code a lot cleaner as mentioned and seems to have made life a lot easier when trying to implement the comments form into side areas ect. (Had a nightmare with previous use of your normal code)

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Hugh  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  likes is very easy, you should not avoid above steps and save your Facebook Page Likes. Also check out Here you can check how to divert your Facebook Webpage traffic to you Web site Connect with TricksWindow on

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • juega tragamonedas aquí  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  cheap cigarettes carton

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • maquinitas tragamonedas  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Making Money on the Internet

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • best minecraft seeds  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  posciel salonposcieli.pl

  http://minecraftseeds.website
 • pelata kolikkopelit  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  interiorismo valladolid

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • buy 3f-phenmetrazine  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  fibroids miracle download

  http://www.buyresearchchemicalss.net/3f-phenmetrazine-powder.html
 • brc  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  big tits webcam

  http://www.buyresearchchemicalss.net/
 • water ionizers  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  buy likes on facebook

  https://www.alkalinewaterplus.com
 • alkaline water benefits  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Best crowdfunding

  https://www.alkalinewaterplus.com/benefits-of-alkaline-ionized-water/
 • alkaline ionized water  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  marmaris in turkey

  http://www.aqualiv.com/education/65-alkaline-water-report
 • alkaline water  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  loans till payday

  http://shop.aqualiv.com/water
 • water ionizer  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  urologist south africa

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Earnest Lanoue  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  well done i really liked this blog

  lookingforautoapprove.com
 • foot detox  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  omnicef pediatric sinus infection diarrhea after taking cefdinir can you drink taking cefdinir cefdinir skin rash cefdinir hoarseness cefdinir crestor cefdinir brochure

  http://www.chem1.com/
 • water molecule  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  chiropractor bloomington il

  http://www.chem1.com/acad/sci/aboutwater.html
 • alkaline water  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Richard McArthur Reid Realty

  http://cleanairpurewater.com
 • alkaline water  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  louboutin femme

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Samuel Widhalm  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  merci pour cet article, hate de vous lire

  https://www.blioaho.com
 • Jordan Trovillion  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  merci pour cet article, hate de vous lire

  https://www.blioaho.com
 • Kate Lavesque  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  nice article, keep the good work going

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/17/codes-promo-mim-mars-2015 /
 • Basketball  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I didn’t think you were so popular… ? See you

  Reductionsetcodespromo.wordpress.com
 • Trucchi Asphalt 8 Airborne  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  pulseras de gomitas con telar

  http://vimeo.com/110664606
 • trucchi asphalt 8 android  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  daily planner app windows 8

  http://vimeo.com/110664606
 • Verda Gavina  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  un beau site bonne continuation

  https://www.blioaho.com
 • consultoria seo  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • youtube community  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  e cig

  http://everything.yt
 • iPad pillow  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  get paid to shop

  https://www.youtube.com/watch?v=iFj84RERMLY
 • Matthew  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I comment once i like a write-up on a web site or if We have something to add into the conversation. Usually it is a result of the passion communicated in the publish I browsed. And after this guide Audi A6 3.0 TDI quattro Consumption and Costs | Cars Show. I had been really moved enough to post a leave a responsea response I do have a very pair of questions for you if it's okay. Could it be just me or does it appear like like a few of your remarks look as when they are written by brain dead folks? And, if you are writing on additional places, I'd like to keep up along with you. Would you make a list the complete urls of your community pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  http://www.hIHQzkDFTehIHQzkDFTe.com/hIHQzkDFTehIHQzkDFTe
 • Ben  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Awfully enlightening many many thanks, It appears to be like like your current readers may well possibly want even more blog posts similar to this continue the excellent effort.

  http://www.hIHQzkDFTehIHQzkDFTe.com/hIHQzkDFTehIHQzkDFTe
 • Everette  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  A great time Saturday night. We surprised my parents and they were thriled when they got there..Thanks! I had been informed by the photo booth person that pictures would be online. Where are they?

  http://www.IT8urkpMGrIT8urkpMGr.com/IT8urkpMGrIT8urkpMGr
 • Fermin  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  My dream retirement would involve a great log cabin in the mountains. Who needs a beach?

  http://www.UY7qe5OEwsUY7qe5OEws.com/UY7qe5OEwsUY7qe5OEws
 • Anthony  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I totally concur with what you are saying eventhough this write-up is not suit to new WP :)

  http://www.UY7qe5OEwsUY7qe5OEws.com/UY7qe5OEwsUY7qe5OEws
 • Corene  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  thanks, it's simply accessible and has countless good ideas and tips. the primary of my 2 favorite options are the pages where they'll begin with an item or a handful of things that function inspiration to get a space, and then depth how the house owner used those things to form a novel and well-styled house.Online affiliates are alternative net sites that refer their own customers to a different business's web page...read through a lot of at howtomakemoneywithaffiliate.blogspot.com

  http://www.tTad4VDfl3tTad4VDfl3.com/tTad4VDfl3tTad4VDfl3
 • emergency plumbing services  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Can I just say what a aid to find somebody who really knows what theyre speaking about on the internet. You definitely know the best way to bring a problem to mild and make it important. More folks have to learn this and perceive this facet of the story. I cant imagine youre no more widespread since you undoubtedly have the gift.

  http://locksmithnova.com/
 • plumber company  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Subscribed for your weblog, many thanks

  http://locksmithnova.com/
 • Marian  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  My dream retirement is living on a 45ft center cockpit Hunter sailboat with my man and dog sailing the inter coastal waterways, the Caribbean, and any port I choose.

  http://www.AFGwW0k2glAFGwW0k2gl.com/AFGwW0k2glAFGwW0k2gl
 • commercial plumbers  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any suggestions?

  http://plumbersnova.com/
 • basement plumbing  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hey very nice site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I'm glad to search out numerous useful information right here in the put up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  http://plumbersnova.com/
 • Terrie  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  IDNX is something that has been missing for sometime now. Good looking out, Thies Lindenthal

  http://www.chUyUJJzLYchUyUJJzLY.com/chUyUJJzLYchUyUJJzLY
 • Pandora  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  WOW! Astounding and well deserved.

  http://www.VV37DN2wZRVV37DN2wZR.com/VV37DN2wZRVV37DN2wZR
 • Thersa  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  not whenever they genuinely dont care about our survival which they dont it may be bullshit but when it does take place it will possibly be somthing like this . NO warning in the least, thats why all the important governments of your planet are already establishing underground bunkers which almost certainly want get the job done in any case

  http://www.VV37DN2wZRVV37DN2wZR.com/VV37DN2wZRVV37DN2wZR
 • Oren  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  My dream retirement is to in no way need to deal along with the cold of winter or heat of summer. An A-Frame in Vermont and a cottage by the sea near Savannah.

  http://www.J0Qfi8ogiSJ0Qfi8ogiS.com/J0Qfi8ogiSJ0Qfi8ogiS
 • Carrol  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  This webpage doesn't show up appropriately on my droid you may want to try and repair that

  http://www.J0Qfi8ogiSJ0Qfi8ogiS.com/J0Qfi8ogiSJ0Qfi8ogiS
 • professional maid service  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You simply copied someone else’s story

  http://maidservicebuddy.com/
 • Antonia  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Quite very good site thank you so much for the time in writing the posts for all of us to learn about.

  http://www.LXPoCePwCrLXPoCePwCr.com/LXPoCePwCrLXPoCePwCr
 • Daniel  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You've got shared the most beneficial collection ever. "Sleek Minimal PSD Website" is genuinely an incredible PSD.

  http://www.LXPoCePwCrLXPoCePwCr.com/LXPoCePwCrLXPoCePwCr
 • Miles  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I stumbled upon this via Bing. This website appears fantastic.

  http://www.cK2MgATxBncK2MgATxBn.com/cK2MgATxBncK2MgATxBn
 • Guy  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  We are going to try to fix the mailing address/billing address thing.

  http://www.cK2MgATxBncK2MgATxBn.com/cK2MgATxBncK2MgATxBn
 • Andre  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I am impressed, I need to say. Basically

  http://www.FLG2OXlitjFLG2OXlitj.com/FLG2OXlitjFLG2OXlitj
 • Love  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  These templates seem awesome. We have a great idea for one particular of them.

  http://www.UtdJdoDlGjUtdJdoDlGj.com/UtdJdoDlGjUtdJdoDlGj
 • Deonna  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Relaxing on the beach with hubby. Home in both cities where my son's live.

  http://www.LeKePCJwQfLeKePCJwQf.com/LeKePCJwQfLeKePCJwQf
 • Providencia  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I really have enjoyed the post, but your website is pretty broken in Google Chrome. What theme are you using?

  http://www.LeKePCJwQfLeKePCJwQf.com/LeKePCJwQfLeKePCJwQf
 • Graig  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Oops, the should say "The beginning of February. I signed up on the 3rd."

  http://www.UVZyonbmoPUVZyonbmoP.com/UVZyonbmoPUVZyonbmoP
 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

  https://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/09/15/how-to-write- a-good-travelstyletours-review/
 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  After research just a few of the blog posts in your website now, and I really like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and might be checking again soon. Pls try my web page as effectively and let me know what you think.

  http://www.easyrider-hoian.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user& id=4600
 • TravelStyleTours complaint  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  It's perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy. I've read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  https://www.pinterest.com/pin/517914025871579186/
 • travelstyle  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi there, You have done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

  http://www.terramaechattanooga.com/component/k2/itemlist/user/89034
 • TravelStyleTours complaint  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I can??t actually support but appreciate your blog web site, your site is adorable and nice

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/
 • Reuben Ellenbecker  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  http://blog.iseverance.com/thyroidcancer/entry/165

  http://my3drhinoplastysite.com
 • Travelstyletours dodgy  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

  http://www.easyrider-hoian.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user& id=4600
 • TravelStyleTours scam  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hello there! Your article rocks also as being a genuine wonderful understand!??

  http://www.slideshare.net/travelstyle
 • TravelStyleTours scam  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Hi there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  http://naomibegumblog.blogspot.ru/2014/08/travelling-with-travel-style -tours.html
 • Kodi boxes  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Moving home is definitely an expensive process, but there are ways to go about moving house on a budget. Buying and moving into a brand new house could be exciting and rewarding, however it can also be full of expense. If you're moving forward a financial budget, there are many methods to help you save money and still move all your belongings safely for your new home.

  http://droidking.co.uk/ourshop/cat_928421-Android-Dongles.html
 • TravelStyleTours scam  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Thank you for your function. Write-up assisted me a great deal

  http://naomibegumblog.blogspot.com/2014/09/five-reasons-to-plan-your-v acation-with.html
 • TravelStyleTours scam  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  http://www.harpersbazaar.co.uk/fashion/style-files/celebrity-travel-ai rport-style-mirandakerr-amalclooney-jenniferlawrence
 • TravelStyleTours review  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  After examine a few of the weblog posts on your website now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and might be checking back soon. Pls take a look at my site as properly and let me know what you think.

  http://www.localtouroperator.co.uk/city-Chesterfield/1714324-tours-Tra velstyle.html
 • TravelStyleTours review  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :)

  http://www.johnnyjet.com/category/travel-style/
 • TravelStyleTours reviews  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/25/travelstyletou rs-reviews-pontins-holiday-packages/
 • TravelStyleTours forum  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Greetings from Los angeles! I'm bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!

  http://naomibegumblog.blogspot.ru/2014/08/travelstyletours-review-maki ng-of-harry.html
 • TravelStyleTours forum  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Pretty portion of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I get actually loved account your blog posts. Any way I will be subscribing on your feeds or even I achievement you access constantly rapidly.

  http://www.youtube.com/watch?v=SYxliLdQGFI
 • TravelStyleTours fraud  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Thanks for another informative web site. Where else could I get that type of information written in such a perfect way? I've a project that I'm just now working on, and I have been on the look out for such information.

  http://www.popsugar.com/fashion/Celebrity-Travel-Style-30560435
 • TravelStyleTours fraud  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  It’s super blog, I need to be like you

  http://www.buffalotours.com/travel-style.html
 • travestyletours fake  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  I'm really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

  http://www.dailymotion.com/video/x28p75o_searching-for-travelstyletour s-reviews_travel
 • travestyletours fake  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Throughout this grand pattern of things you get an A just for effort and hard work. Where exactly you actually misplaced us ended up being in the facts. You know, people say, details make or break the argument.. And that could not be more accurate in this article. Having said that, permit me tell you just what exactly did work. The authoring is actually extremely powerful and that is probably why I am making an effort to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, despite the fact that I can certainly see a jumps in reason you come up with, I am not necessarily confident of how you seem to unite the points which help to make your conclusion. For right now I shall yield to your issue however hope in the future you connect your facts better.

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • TravelStyleTours warning  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  great post, very informative. I'm wondering why the other experts of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I'm sure, you've a huge readers' base already!

  http://naomibegumblog.blogspot.com/2014/08/top-3-misunderstood-travels tyletours.html
 • TravelStyleTours warning  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  You're the worst writer

  http://www.ukbreakaways.com/blog/five-tips-to-get-ready-for-your-self- drive-holiday-with-uk-breakaways
 • travelstyletours.co.uk  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone the content!

  http://www.dailymotion.com/video/x28jz5w_travelstyletours-made-of-clay _travel
 • Travel Style Tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply excellent and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

  http://www.coachholidays.com/homepage_specials.phtml
 • Travel Style Tours  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

  http://naomibegumblog.blogspot.com/
 • travelstyletours.co.uk  - SIMBOL LEGENDARNIH RATNIKA SAMURAJA – KATANA
  you may have an amazing blog here! would you wish to make some invite posts on my weblog?

  http://www.easyrider-hoian.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user& id=4600
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
 
Secured by Siteground Web Hosting