Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

eMagazinu ZRNO je od strane Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dodjeljen sljedeći ISSN: ISSN  2233-0933

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Noževi Noževi NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU

NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU

U vrijeme kada su se na bajkovite predjele Sjeverne Amerike doseljavali evropski doseljenici nije bilo lako postati poznat i slavan. Često su se junaci koji su dostojni pomena povezivali za hrabra i junačka djela koja su radili. Nemirna vremena i želja za poslovičnim američkim napretkom su izrodili mnoge dobre i hrabre, zle i podle likove koji su se nastanili u pisanoj istoriji Amerike i narodnom predanju.         Autor: Mladen Puzigaća

Pored velikih vojskovođa i ratnika, indijanskih poglavica, ranih industrijalaca, političara i državnika, poznatih revolveraša i probisvjeta jedna od nesumnjivo najvećih legendi devetnaestog vijeka je bio i pukovnik Džejms - Džim Bovi (James Jim Bowie). Bovijeva vještina u rukovanju nožem ga je načinila poznatijim od većine američkih predsjednika toga vremena.

Priča koja se pomalo izgubila kaže da je Džim Bovi čuo za kovača koji bi mu mogao iskovati dovoljno dobar nož, mada je vjerovatno samo on imao na umu šta sve to treba da znači. Nož koji je trebao Boviju je morao da bude velike čvrstoće, dovoljno dugačke oštrice i od materijala koji je mogao da se jako izoštrava.

Džim je kovaču pokazao svoj stari nož koji je nosio i rekao; „gospodine, možete li mi iskovati ovakav nož”. To je bio nož tada klasične izrade sa dugačkim i pomalo šiljatim sječivom dužine oko 34 cm.

Kovač koji je znao Bovija i reputaciju koja ga je pratila prihvatio je nimalo lak posao i dao sebi rok od sedam dana da mu iskuje nož koji je bio dijelom po zamisli Bovija a dijelom kovača koji ga je iskovao. Tek nakon sedam dana, majstor je iskovao nož i vjerovatno ni u prikrajku misli nije imao predstavu koliko mu se nebo u tom momentu široko otvorilo.

Na dan dogovora pred kovačkom radionicom Džejmsa Bleka (James Black) se pojavio Džim Bovi i u rukama kovača ugledao impresivan nož sa koricama od žute glazirane goveđe kože.

Drška koja je virila je bila od polirane orahovine sa nitnama koje su čvrsto spajale nož u jednu cjelinu.

Gospodine Bovi, molim Vas da isprobate nož i ako ne budete zadovoljni nemojte da mi platite. Rekao je kovač i predao sakralnu oštricu suđenom vlasniku. Evo Vam ovaj komad orahovine pa ga presjecite, nož mora ostati oštar. Bovi je vješto rukovao oštricom koja je po nekim tvrdnjama bila dugačka 27 centimetara i vrlo brzo presjekao komad drveta. Kovač mu onda reče, gospodine Bovi, brada Vam je malo porasla molio bih Vas da se obrijete. Bovi je pristao da se obrije a onda je kovač uzeo nož u ruke, zagledao se u oštricu a potom bacio nož nekih desetak metara dalje preko ceste i rekao. Molim Vas da donesete nož, ako ne bude pjevao kada mi ga donesete, priznaću da sam šarlatan. Bovi je donio nož koji je prošao u poslednji test, pjevao je samo sebi svojstvenu pjesmu ljuto kaljenog čelika.

Godinama poslije ovog susreta, mnogi su dolazili kod Bleka tražeći nož kakav ima Džim Bovi a kada se pominjao nož koji pjeva, tačno se znalo na koga i šta se misli.

Nož Džima Bovija je pjevao u mnogim duelima u kojima je gradio slavu i čast za sebe i svoga vlasnika. Zadnju pjesmu je otpjevao na Alamu kada je Bovi hrabro poginuo u borbi sa Meksikancima. Dva hrabra zaraćena naroda su izgubila mnogo jedinstvenih i neponovljivih života u ovoj borbi. Poslednja četiri preživjela američka borca su plemenite Meksičke vojskovođe ostavili u životu i u znak poštovanja prema njihovoj hrabrosti dopustili im da odu. Negdje u zgarištu Alama ostala je da trune plemenita oštrica koja pjeva zajedno sa kapom Dejva Kroketa sa dugim rakunovim repom.

Pisani tragovi o životu porodice Bovi pa čak i dosjei iz suda kojem Džim Bovi nije bio nepoznat svjedoče da je priča o legendarnom borcu itekako istinita.

Prvi Bovi noževi

Ovo je replika Fowler Bowie noža koji je izložen u Alamu.Danas se pojam Bovi noža povezuje i za dizajn i namjenu tako da se može reći da su Bovi prvenstveno veliki lovački noževi karakterističnog sječiva sa kožnim koricama sa preklapajućom kopčom. Mnogi proizvođači izrađuju svoj Bovi, ali samo neki sa obrazom mogu da ponude svoj nož kao što je uradila firma Cold Steel sa Laredo Bowie nožem.

Prvi primjerci Bovija su rađeni za Rezina Bowie-a, Džimovog brata, koji je i sam učestvovao u konstruisanju ovog noža.

Rezin Bowie u vrijeme kada je konstruisao svoj nož živio je u Luizijanskoj parohiji Avoyelles. Iskovao ga je kovač Jesse Cleft od stare turpije. Rezinova unuka je u pismu koje je poslala Univerzitetu Države Luizijana 1885.-te godine, tvrdila da je ona lično bila prisutna kada je Cleft kovao nož za njenog djeda.

 

Sandbar bitka

Ovakav nož je poznat kao nož kojim se Bowie koristio u Sandbar borbi (sand - pješčana plaža, bar - bar), koja se odigrala 1827. godine između Jim Bowiea i majora Norris Wrighata od Aleksandrije (Luizijana). Na strani majora Norrisa su se borila nekolicina nepoznatih učesnika. Ova borba se odvijala u Pješčanom baru na rijeci Misisipi preko puta mesta Natchez. Ovom prilikom, Jim Bowie je bio proboden, ranjen iz revolvera i pretučen skoro do smrti ali je ipak uspeo da pobijedi u okršaju. Koliko je ova tuča postala poznata govori činjenica da se i danas u američkom žargonu borba nožem naziva Sandbar.

Džon, stariji brat Jima Bowie -a je tvrdio da nož iz Sandbar bitke nije bio nož koji je napravio Cleft nego nož koji je specijalno bio napravljen za Bowiea od strane kovača čije je ime bilo Snowden.

Originalni Bovi oblik

Originalni Bovi oblikNajpoznatija verzija Bovi noža je dizajnirana od strane kovača Džejmsa Bleka (James Black) i prezentovana u obliku drvenog modela još u decembru 1830. godine. Blek je napravio nož koji je Bowie naručio, a u isto vrijeme je iskovao još jedan nož, veoma sličan originalnom nožu. Razlika je bila u vrhu sječiva koje je i sa gornje strane bilo djelimično naoštreno, (tačnije, krivina gornjeg dijela sječiva).

Blek je ponudio oba noža Boviju i on se odlučio za modifikovanu verziju noža. Noževi kao taj, sa naoštrenim gornjim dijelom do polovine ili više od polovine sječiva, danas se nazivaju Sheffild Bowie noževi.

Upravo zbog takvog oblika oštrice, ovaj nož je postao vrlo popularan u nožarskim radionicama Sheffilda. Engleski nožari su razvili masovnu proizvodnja ovakvih noževa za izvoz u USA još krajem 1850. godine. Sheffildski noževi su obično imali drške napravljene od čvrstog drveta, jelenjeg roga, kosti ili nekog drugog jačeg materijala, pa čak i od srebra.

Nakon što je Bovi dobio traženi nož, nije prošlo mnogo vremena po povratku u Teksas do prve kavge. Ovaj put su ga napala trojica plaćenika sa namjerom ga ubiju, međutim ishod borbe je bio totalno drugačiji.

Bovi je svu trojicu napadača ubio svojim nožem čime mu je slava najopasnijeg borca nožem bila obezbjeđena. Legenda kaže da je prvom od napadača u jednom zamahu gotovo odrubio glavu, drugi je ostao bez lakta a trećem je lobanja bila prepolovljena.

Bovi je poginuo u bitci kod Alama. Poslije njegove smrti noževi koje je nosio su postali veoma cjenjeni i slavni. Sudbina originalnog Bowie noža je nepoznata, ali se nož na kom je ugravirano Bowie No.1 nalazi u Istorijskom muzeju Arkanzasa, darivao ga je jedan teksaški kolekcioner. Naučnim analizama je dokazano da ga je iskovao legendarni kovač Džejms Blek.

James Black je imao tridesetak godina kada je iskovao čuvenu oštricu a umro je u sedamdesetoj godini odnosno 1870. godine. Tajnu kovanja i kalenja nije prenio nikome a priča se da je i sam zaboravio recepturu po kojoj je radio.

Legenda još živi

Laredo BowieMalo je primjera gdje se legenda i istorijski podaci toliko slažu kao kod Bovija, tako da nije nimalo čudno da najslavnija američka firma Cold Steel radi dva modela po Bowie konceptu. Prvi je Laredo Bowie knife, a drugi je Trial Master kojeg i ne treba posebno predstavljati!

Evropa je dala prilično veliki broj noževa Bowie koncepta pa mi nemojte zamjeriti što ću pomenuti najskuplji ali ne znam da li i najbolji Bovi nož, Falkniven kojeg rade Šveđani.

Mjesto rođenja Bowie noža je sada dio starog Istorijskog državnog Washington parka u Arkanzasu, koji broji preko 40 restauriranih zgrada i drugih objekata uključujući i Blekovu kovačku radnju. Park je poznat pod nazivom The Colonial Williamsburg of Arkansas. Američko društvo kovača je osnovalo koledž u ovom parku kako bi podučili nove šegrte, pomoćnike i majstore umetnosti kovanja

Bovi nož Falkniven kojeg rade ŠveđaniUz izvinjenje što ne mogu da dokažem, sve mi se čini da je upravo oblik Laredo Bowie taj model noža koji je Džim Bovi imao u Sandbar bici. Ovu predpostavku vežem uz učestalost sličnog oblika noževa koje su braća Bowie nosili i po tome što je James Black otkovao potpuno nov oblik noža. Da li je tako, ne znam ali bih se opkladio u sve osim u pare da je tako.

Obzirom da sam se krenuo izvinjavati, izvinjavam se i drugu Rambu što ga nisam značajnije pomenuo. O njemu ću pričati za kojih nekih okolo 180 godina. Do tada ću izučavati šta se sve nalazi i šta sve može da stane u ručku Rambovog Bovija.

Autor: Mladen Puzigaća

www.zrno.ba

Komentari (87)
 • fahrudin  - noz
  imam ovaj ogrinalni primjerak bovi noza ,de mi recite kolika je cijena za njega extra stanje
 • Mladen
  Pošalji sliku noža.
 • fahrudin  - cijena
  koja je cijena ovog noza ako mi moze ko reci ,ja imam orginal bovi oblik
 • MAC Makeup Outlet  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  you've gotten an ideal blog here! would you wish to make some invite posts on my blog?

  http://richalot.com/contact/mac-cosmetics-wholesale/wholesale_mac_masc ara_513445.html
 • mac makeup Wholesale  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  The following time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you might fix in the event you werent too busy searching for attention.

  http://skillon.com/order/mac-makeup-wholesale/authentic_mac_cosmetics_ wholesale_221455.html
 • no title  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hello, after reading this remarkable article i am too glad to share my know-how here with colleagues.

  http://0755600910/
 • Galen Wyland  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi, I believe your website might be having browser compatibility issues. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, fantastic blog!|

  http://0755600910/
 • simply click the up coming web  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I think this is one of the most important information for me. And i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is wonderful, the articles is really nice : D. Good job, cheers|

  http://durazonline.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&usern ame=ShannoDart
 • try these out  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I'm not sure where you're getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

  http://www.maiersbaeckerei.de/cgi-bin/info.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2 F2Fwww.iconnectionsdatingservice.com2Findex.php3Fdll3Dprofile26sub3Dbl ogview26item_id3D1001726item2_id3D42193E4story+moonstone+hack3C2Fa3E
 • Neal Corron  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I will right away seize your rss as I can't find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me realize in order that I could subscribe. Thanks.

  http://www.securitiesprotectionproducts.com/forum/index.php?a=member&m =332716
 • more information  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Yes! Finally something about keyword1.

  http://castle.skuggans.se/exemples/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2 F2Fhawa.ly2Findex.php3Fm3Dmember_profile26p3Dprofile26id3D5983Eaeria+p oints+Generator+sms3C2Fa3E
 • Highly recommended Reading  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Great site you've got here.. It's hard to find high-quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!|

  http://web.futsu.com.tw/?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.animecontent.co m2Fblog2F7488553Efree+artix+points3C2Fa3E
 • Don Tosch  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Nice blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol|

  http://tubeclipz.com/user/SilasColtonmajslfqka
 • battlefield heroes redeem code  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it ;) I may return once again since I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

  http://mysql3.ixwebhosting.com/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fw ww.magisterdireccionteatral.uchile.cl2Fcontenido2Fnext-4-things-you-sh ould-do-free-shooter-games-online-success3Ebattlefield+pc+game+company +of+heroes+system+requirements3C2Fa3E
 • Buford Geter  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You've done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

  http://www.visions-art.org/UserProfile/tabid/395/userId/615255/Default .aspx
 • Juliette  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Truly no matter if someone doesn't be aware of afterward its up to other visitors that they will assist, so here it takes place.

  http://www.infarmed.pt/teste.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fgibcosta.co m2Fgroups2Fno-fuss-advice-of-play4free-funds-generator-explained2F3EHo me+of+hackers3C2Fa3E
 • Edwardo Piganelli  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Thanks for finally talking about > blog_title < Liked it!|

  http://imx.tw/gamesonlinestrategy1248
 • Halina Hitchings  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I've been reading this blog for just a excellent although. Keep up the brilliant job you are doing here.

  http://www.iyI5PdipBUiyI5PdipBU.com/iyI5PdipBUiyI5PdipBU
 • Jolyn Schnure  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I visit every day a few sites and blogs to read posts, but this website presents feature based content.

  http://to.ly/Lftw
 • Jacob  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  http://to.ly/LcOS
 • Mana  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Your means of describing all in this paragraph is really good, every one can without difficulty be aware of it, Thanks a lot.

  http://smsh.me/1mku4
 • Learn Additional Here  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Wonderful work! That is the type of information that are meant to be shared across the web. Disgrace on the search engines for not positioning this put up upper! Come on over and visit my web site . Thanks =)|

  http://cs.njit.edu/mchugh/psswrd/web-course-materials/IT202/Fall2003/A -assignments/Sp06/B20Spring2009/m1.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fsocia lthat.extor.org2Fblogs2F2148332F5066322Fthe-one-thing-to-do-for-habbo- coin-generator-20143Ehow+to+get+free+habbo+credits+no+surveys3C2Fa3E
 • Claire Montandon  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Thanks for finally talking about > blog_title < Loved it!|

  http://www.findon.me/user/MagnoliNan
 • Poppell  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!|

  http://www.danone.com.uy/pages/calendario-actimel/phpinfo.php?a5B5D=3C a+href3Dhttp3A2F2Fwww.frommagio.com2Fhouddedief2Fhabbo-coin-hacker-fre e-download-shortcuts-the-easy-way3Ehabbo+coin+hack+online3C2Fa3E
 • path of exile feature points h  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Appreciate the recommendation. Let me try it out.

  http://aps-sn.net/phpinfo.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.1a-pornotu be.com2Fuser2FNolaLoyau3EHome+of+Hackers3C2Fa3E
 • Francesco Mula  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

  http://www.sign7tv.com/users/JettMobsby
 • Buford Geter  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you've got the opportunity, Guess I'll just bookmark this page.

  http://v.gd/roblox_xss_45782
 • how to get free robux  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would value your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  http://www.footystatcenter.com/center/forum/index.php?a=member&userid= &m=480202
 • click through the up coming pa  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I like the valuable info you supply to your articles. I will bookmark your weblog and test once more here regularly. I'm reasonably sure I will learn a lot of new stuff proper here! Best of luck for the following!|

  http://www.kogge-hamburg.com/www2/s_guestbook.php
 • warframe platinum hack passwor  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Greetings! Very helpful advice in this particular article! It's the little changes that will make the most important changes. Thanks a lot for sharing!|

  http://www.mydearfear.eu/cgi-bin/info.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fww w.bmetv.net2Fblog2F91023Efree+warframe+platinum+pc3C2Fa3E
 • free warframe platinum promo c  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  It's going to be ending of mine day, but before end I am reading this enormous post to improve my know-how.

  http://www0.unsl.edu.ar/~jolguin/favoritos/phpinfo.php?a5B5D=warframe+ platinum+hack+free+283Ca+href3Dhttp3A2F2Fwww.art521.com2FOrvalooHeathe rshawrj3Eclick+this+site3C2Fa3E29
 • just click the following docum  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You are so interesting! I don't think I've truly read a single thing like that before. So wonderful to find someone with original thoughts on this topic. Really.. thanks for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with some originality!|

  http://freewarframeplatinumcodes547476.pen.io.foxmos.com/
 • Erline  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Your means of explaining all in this piece of writing is truly nice, every one be capable of without difficulty understand it, Thanks a lot.

  http://red.yuhan.ac.kr/~hsjoo/cse-web/ex4-42.php?a5B5D=warframe+platin um+generator+283Ca+href3Dhttp3A2F2FHowtogetfreeplatinumonwarframe89417 0.Pen.io2F3Ehttp3A2F2FHowtogetfreeplatinumonwarframe894170.Pen.io3C2Fa 3E29
 • source website  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!|

  http://decision-digital.com/111.php?a5B5D=3Ca+href3Dhttp3A2F2Fnostalli ance.fr2Fmember.php3F175585-MerrillFof3EWorld+Of+Tanks+Gold+Generator3 C2Fa3E
 • Dortha Dyba  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Wow, marvelous weblog format! How lengthy have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, as smartly as the content material!

  http://sports-bar.de/startframe.htm/cgi-bin/info.php?a5B5D=world+of+ta nks+free+gold+283Ca+href3Dhttp3A2F2Fsalaryitis.com2Fblogs2F191452F6022 92Fnew-ideas-into-world-of-tanks-ha3Eabout+his3C2Fa3E29
 • Paris Viener  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Awesome post.

  http://0755600910/
 • pop over to this website  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi it's me, I am also visiting this site regularly, this site is truly good and the people are really sharing pleasant thoughts.

  http://0755600910/
 • Trey  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Quite educational thank you, I reckon your current followers could want even more well written content articles of the nature continue the excellent work.

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Aubrey  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You might have shared the most beneficial collection ever. "Sleek Minimal PSD Website" is seriously an incredible PSD.

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Everett  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I really like getting the letters, but please don't go telling folks they are likely for getting about just one a week. I've been lucky for getting a single a month. You need to do a little better than that....or halt the pinocchio stories at the incredibly least. If one particular a month is what it is, then that's what it is.

  http://www.DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX.com/DTi9A1zUUXDTi9A1zUUX
 • Taren  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Practically all this discussion on Siri amazes me. How can anybody rightly refer to a fairly uncomplicated voice recognition software program as artificial intelligence?

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Norberto  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  My dream retirement locale is Portugal! I have read through that it is THE place to retire in Europe due to a decrease than average cost of living , a large coastline (so it's easier to live close to your ocean), and less citizenship/visa red tape.

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • Harlan  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Alege elegant si simplu, alege online! Rochii Online iti aduce cele mai noi colectii de rochii din Marea Britanie. Indiferent daca esti in cautare de: Rochii de Ocazie, Rochii Club, Rochii de Vara 2012 sau Rochii Office Rochii Online este locul potrivit. Preturi mici si calitate maxima, numai pe RochiiOnline.me. Reduceri la doar un click distanta. Alege eficient si elegant!

  http://www.yqyofBHKsfyqyofBHKsf.com/yqyofBHKsfyqyofBHKsf
 • tragamonedas.xyz/  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  strip club london

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • www.tragamonedas.xyz  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  kosze na smieci

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • juego tragamonedas online  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  The warfighters series

  http://www.tragamonedas.xyz/
 • best minecraft seeds  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  buy wine online

  http://minecraftseeds.website
 • best minecraft seeds  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  cuban cigars

  http://minecraftseeds.website
 • minecraft seeds  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  tarjetas de plastico

  http://minecraftseeds.website
 • best minecraft seeds  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  8 bets10

  http://minecraftseeds.website
 • Scottie Allums  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Nedopušteni znak. prazan komentar
 • kasino  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  blog tilte

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • kolikkopelit.widezone.net  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  melanoma surgery

  http://kolikkopelit.widezone.net/
 • 5-iai  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  nha ban phuong 07 go vap

  http://www.buyresearchchemicalss.net/5-iai-powder.html
 • bk-2c-b uk  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Calculators Cases

  http://www.buyresearchchemicalss.net/bk-2c-b-pellets.html
 • buy benzodiazepines uk  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Como criar um site

  http://www.buyresearchchemicalss.net/all-benzodiazepines
 • ethylphenidate powder  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  latest tablet news

  http://www.buyresearchchemicalss.net/ethylphenidate-powder.html
 • water ionizers  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  tarjetas plasticas

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizer machine  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  wholesale makeup

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  best prices online

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizer machines  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  how to make a mural

  https://www.alkalinewaterplus.com/
 • water ionizer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  escorte timisoara

  https://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizers  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  traffic shop buy sell hits

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizers  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  romanian women

  https://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • water ionizer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Seamless Aluminium Guttering

  http://www.youtube.com/watch?v=qo500AhqrZM
 • alkaline water benefits  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  richest person world

  http://www.aqualiv.com/education/82-alkaline-water-benefits
 • alkaline ionized water  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  belki zadania

  http://www.aqualiv.com/education/65-alkaline-water-report
 • alkaline water system  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  watch bbc iplayer abroad

  http://www.aqualiv.com/education/14-how-to-drink-more-water
 • alkaline water  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  collections agency houston

  http://www.aqualiv.com/education/90-structured-water-hexagonal-water-m icroclustered-water
 • water ionizers  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  visit here

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • water ionizer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  on request

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • water ionizers  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  kliknij po wiecej informacji

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • alkaline water  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  vidcommx review

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Haydee Ion  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  good blog

  lookingforautoapprove.com
 • Orval Cayer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  good blog

  lookingforautoapprove.com
 • alkaline water  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Caravan Finance

  http://www.chem1.com/CQ/ionbunk.html
 • water molecule  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  expendables 3 music download

  http://www.chem1.com/acad/sci/aboutwater.html
 • pseudoscience  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Visit poster's website

  http://www.chem1.com/
 • calabriatechnology.com  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  A round of applause for your blog post. Awesome.

  http://www.calabriatechnology.com/
 • alkaline water  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  antalya escort

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • alkaline water  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  licence referencement et redaction web mulhouse

  http://www.cleanairpurewater.com/
 • Marvis Wisnewski  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  nice article, keep the good work going

  https://www.blioaho.com
 • Easter Ibach  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  un beau site bonne continuation

  https://www.blioaho.com
 • code promotionnel mim  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  It is nice to see such a great website with great content

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/23/quand-la-pluie-fait-le-be au-temps-galagagnant-fait-le-bon-plan/
 • Wallace Stutheit  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  hey, really nice article, I do enjoy your writing style

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/19/code-promo-mim-a-profiter -des-maintenant/
 • Wenona Cordonnier  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  It is nice to see such a great website with great content

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/19/code-promo-mim-a-profiter -des-maintenant/
 • code mim 2015  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  amazing top, good job

  https://galagagnant.wordpress.com/2015/03/19/code-promo-mim-a-profiter -des-maintenant/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
 
Secured by Siteground Web Hosting