Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

eMagazinu ZRNO je od strane Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dodjeljen sljedeći ISSN: ISSN  2233-0933

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Noževi Noževi NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU

NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU

U vrijeme kada su se na bajkovite predjele Sjeverne Amerike doseljavali evropski doseljenici nije bilo lako postati poznat i slavan. Često su se junaci koji su dostojni pomena povezivali za hrabra i junačka djela koja su radili. Nemirna vremena i želja za poslovičnim američkim napretkom su izrodili mnoge dobre i hrabre, zle i podle likove koji su se nastanili u pisanoj istoriji Amerike i narodnom predanju.         Autor: Mladen Puzigaća

Pored velikih vojskovođa i ratnika, indijanskih poglavica, ranih industrijalaca, političara i državnika, poznatih revolveraša i probisvjeta jedna od nesumnjivo najvećih legendi devetnaestog vijeka je bio i pukovnik Džejms - Džim Bovi (James Jim Bowie). Bovijeva vještina u rukovanju nožem ga je načinila poznatijim od većine američkih predsjednika toga vremena.

Priča koja se pomalo izgubila kaže da je Džim Bovi čuo za kovača koji bi mu mogao iskovati dovoljno dobar nož, mada je vjerovatno samo on imao na umu šta sve to treba da znači. Nož koji je trebao Boviju je morao da bude velike čvrstoće, dovoljno dugačke oštrice i od materijala koji je mogao da se jako izoštrava.

Džim je kovaču pokazao svoj stari nož koji je nosio i rekao; „gospodine, možete li mi iskovati ovakav nož”. To je bio nož tada klasične izrade sa dugačkim i pomalo šiljatim sječivom dužine oko 34 cm.

Kovač koji je znao Bovija i reputaciju koja ga je pratila prihvatio je nimalo lak posao i dao sebi rok od sedam dana da mu iskuje nož koji je bio dijelom po zamisli Bovija a dijelom kovača koji ga je iskovao. Tek nakon sedam dana, majstor je iskovao nož i vjerovatno ni u prikrajku misli nije imao predstavu koliko mu se nebo u tom momentu široko otvorilo.

Na dan dogovora pred kovačkom radionicom Džejmsa Bleka (James Black) se pojavio Džim Bovi i u rukama kovača ugledao impresivan nož sa koricama od žute glazirane goveđe kože.

Drška koja je virila je bila od polirane orahovine sa nitnama koje su čvrsto spajale nož u jednu cjelinu.

Gospodine Bovi, molim Vas da isprobate nož i ako ne budete zadovoljni nemojte da mi platite. Rekao je kovač i predao sakralnu oštricu suđenom vlasniku. Evo Vam ovaj komad orahovine pa ga presjecite, nož mora ostati oštar. Bovi je vješto rukovao oštricom koja je po nekim tvrdnjama bila dugačka 27 centimetara i vrlo brzo presjekao komad drveta. Kovač mu onda reče, gospodine Bovi, brada Vam je malo porasla molio bih Vas da se obrijete. Bovi je pristao da se obrije a onda je kovač uzeo nož u ruke, zagledao se u oštricu a potom bacio nož nekih desetak metara dalje preko ceste i rekao. Molim Vas da donesete nož, ako ne bude pjevao kada mi ga donesete, priznaću da sam šarlatan. Bovi je donio nož koji je prošao u poslednji test, pjevao je samo sebi svojstvenu pjesmu ljuto kaljenog čelika.

Godinama poslije ovog susreta, mnogi su dolazili kod Bleka tražeći nož kakav ima Džim Bovi a kada se pominjao nož koji pjeva, tačno se znalo na koga i šta se misli.

Nož Džima Bovija je pjevao u mnogim duelima u kojima je gradio slavu i čast za sebe i svoga vlasnika. Zadnju pjesmu je otpjevao na Alamu kada je Bovi hrabro poginuo u borbi sa Meksikancima. Dva hrabra zaraćena naroda su izgubila mnogo jedinstvenih i neponovljivih života u ovoj borbi. Poslednja četiri preživjela američka borca su plemenite Meksičke vojskovođe ostavili u životu i u znak poštovanja prema njihovoj hrabrosti dopustili im da odu. Negdje u zgarištu Alama ostala je da trune plemenita oštrica koja pjeva zajedno sa kapom Dejva Kroketa sa dugim rakunovim repom.

Pisani tragovi o životu porodice Bovi pa čak i dosjei iz suda kojem Džim Bovi nije bio nepoznat svjedoče da je priča o legendarnom borcu itekako istinita.

Prvi Bovi noževi

Ovo je replika Fowler Bowie noža koji je izložen u Alamu.Danas se pojam Bovi noža povezuje i za dizajn i namjenu tako da se može reći da su Bovi prvenstveno veliki lovački noževi karakterističnog sječiva sa kožnim koricama sa preklapajućom kopčom. Mnogi proizvođači izrađuju svoj Bovi, ali samo neki sa obrazom mogu da ponude svoj nož kao što je uradila firma Cold Steel sa Laredo Bowie nožem.

Prvi primjerci Bovija su rađeni za Rezina Bowie-a, Džimovog brata, koji je i sam učestvovao u konstruisanju ovog noža.

Rezin Bowie u vrijeme kada je konstruisao svoj nož živio je u Luizijanskoj parohiji Avoyelles. Iskovao ga je kovač Jesse Cleft od stare turpije. Rezinova unuka je u pismu koje je poslala Univerzitetu Države Luizijana 1885.-te godine, tvrdila da je ona lično bila prisutna kada je Cleft kovao nož za njenog djeda.

 

Sandbar bitka

Ovakav nož je poznat kao nož kojim se Bowie koristio u Sandbar borbi (sand - pješčana plaža, bar - bar), koja se odigrala 1827. godine između Jim Bowiea i majora Norris Wrighata od Aleksandrije (Luizijana). Na strani majora Norrisa su se borila nekolicina nepoznatih učesnika. Ova borba se odvijala u Pješčanom baru na rijeci Misisipi preko puta mesta Natchez. Ovom prilikom, Jim Bowie je bio proboden, ranjen iz revolvera i pretučen skoro do smrti ali je ipak uspeo da pobijedi u okršaju. Koliko je ova tuča postala poznata govori činjenica da se i danas u američkom žargonu borba nožem naziva Sandbar.

Džon, stariji brat Jima Bowie -a je tvrdio da nož iz Sandbar bitke nije bio nož koji je napravio Cleft nego nož koji je specijalno bio napravljen za Bowiea od strane kovača čije je ime bilo Snowden.

Originalni Bovi oblik

Originalni Bovi oblikNajpoznatija verzija Bovi noža je dizajnirana od strane kovača Džejmsa Bleka (James Black) i prezentovana u obliku drvenog modela još u decembru 1830. godine. Blek je napravio nož koji je Bowie naručio, a u isto vrijeme je iskovao još jedan nož, veoma sličan originalnom nožu. Razlika je bila u vrhu sječiva koje je i sa gornje strane bilo djelimično naoštreno, (tačnije, krivina gornjeg dijela sječiva).

Blek je ponudio oba noža Boviju i on se odlučio za modifikovanu verziju noža. Noževi kao taj, sa naoštrenim gornjim dijelom do polovine ili više od polovine sječiva, danas se nazivaju Sheffild Bowie noževi.

Upravo zbog takvog oblika oštrice, ovaj nož je postao vrlo popularan u nožarskim radionicama Sheffilda. Engleski nožari su razvili masovnu proizvodnja ovakvih noževa za izvoz u USA još krajem 1850. godine. Sheffildski noževi su obično imali drške napravljene od čvrstog drveta, jelenjeg roga, kosti ili nekog drugog jačeg materijala, pa čak i od srebra.

Nakon što je Bovi dobio traženi nož, nije prošlo mnogo vremena po povratku u Teksas do prve kavge. Ovaj put su ga napala trojica plaćenika sa namjerom ga ubiju, međutim ishod borbe je bio totalno drugačiji.

Bovi je svu trojicu napadača ubio svojim nožem čime mu je slava najopasnijeg borca nožem bila obezbjeđena. Legenda kaže da je prvom od napadača u jednom zamahu gotovo odrubio glavu, drugi je ostao bez lakta a trećem je lobanja bila prepolovljena.

Bovi je poginuo u bitci kod Alama. Poslije njegove smrti noževi koje je nosio su postali veoma cjenjeni i slavni. Sudbina originalnog Bowie noža je nepoznata, ali se nož na kom je ugravirano Bowie No.1 nalazi u Istorijskom muzeju Arkanzasa, darivao ga je jedan teksaški kolekcioner. Naučnim analizama je dokazano da ga je iskovao legendarni kovač Džejms Blek.

James Black je imao tridesetak godina kada je iskovao čuvenu oštricu a umro je u sedamdesetoj godini odnosno 1870. godine. Tajnu kovanja i kalenja nije prenio nikome a priča se da je i sam zaboravio recepturu po kojoj je radio.

Legenda još živi

Laredo BowieMalo je primjera gdje se legenda i istorijski podaci toliko slažu kao kod Bovija, tako da nije nimalo čudno da najslavnija američka firma Cold Steel radi dva modela po Bowie konceptu. Prvi je Laredo Bowie knife, a drugi je Trial Master kojeg i ne treba posebno predstavljati!

Evropa je dala prilično veliki broj noževa Bowie koncepta pa mi nemojte zamjeriti što ću pomenuti najskuplji ali ne znam da li i najbolji Bovi nož, Falkniven kojeg rade Šveđani.

Mjesto rođenja Bowie noža je sada dio starog Istorijskog državnog Washington parka u Arkanzasu, koji broji preko 40 restauriranih zgrada i drugih objekata uključujući i Blekovu kovačku radnju. Park je poznat pod nazivom The Colonial Williamsburg of Arkansas. Američko društvo kovača je osnovalo koledž u ovom parku kako bi podučili nove šegrte, pomoćnike i majstore umetnosti kovanja

Bovi nož Falkniven kojeg rade ŠveđaniUz izvinjenje što ne mogu da dokažem, sve mi se čini da je upravo oblik Laredo Bowie taj model noža koji je Džim Bovi imao u Sandbar bici. Ovu predpostavku vežem uz učestalost sličnog oblika noževa koje su braća Bowie nosili i po tome što je James Black otkovao potpuno nov oblik noža. Da li je tako, ne znam ali bih se opkladio u sve osim u pare da je tako.

Obzirom da sam se krenuo izvinjavati, izvinjavam se i drugu Rambu što ga nisam značajnije pomenuo. O njemu ću pričati za kojih nekih okolo 180 godina. Do tada ću izučavati šta se sve nalazi i šta sve može da stane u ručku Rambovog Bovija.

Autor: Mladen Puzigaća

www.zrno.ba

Komentari (107)
 • fahrudin  - noz
  imam ovaj ogrinalni primjerak bovi noza ,de mi recite kolika je cijena za njega extra stanje
 • Mladen
  Pošalji sliku noža.
 • fahrudin  - cijena
  koja je cijena ovog noza ako mi moze ko reci ,ja imam orginal bovi oblik
 • Best Moving Supplies  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  obviously like your website but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again.

  http://film-obzor.ru/2011/10/neznayu/
 • Best Moving Supplies  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Your place is valueble for me. Thanks!…

  http://bmkiev.com/39500-26-maya-2013-goda-v-den-predprinimatelya-provo dilas-obscherossiyskaya-akciya-v-podderzhku-malogo-i-srednego-biznesa. .html
 • Casap Renovations  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  It is really a nice and helpful piece of info. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  http://quicktips.realtytimes.com/listings1/item/34760-saving-tips-on-h ome-renovation
 • Best Moving Supplies  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I was curious if you ever considered changing the structure of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

  http://www.ptsnn.ru/books/5011070/
 • National Homeopatic  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I significantly enjoy your posts. Many thanks

  http://komod-k.ru/proekt/info/partneram.html
 • rugpal.com  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Regardless, just wanted to say great blog!

  http://lezgi-yar.ru/pda/index/selo_kutul/0-134
 • Travelstyletours reviews  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I am continuously looking online for tips that can aid me. Thanks!

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • Travelstyletours reviews  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  great post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You must continue your writing. I am confident, you've a great readers' base already!

  http://www.youtube.com/watch?v=ryK1lxtAbs8
 • Travelstyletours reviews  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thanks a ton!

  http://www.wyomingvalleysportsdome.com/?option=com_k2&view=itemlist&ta sk=user&id=4147
 • Travelstyletours reviews  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one? Thanks a lot!

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/95460281675/travelstyletours-re views-seaside-specials
 • Travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Thanks, this really is the worst thing I’ve study

  https://www.facebook.com/travelstyle
 • Travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  It's appropriate time to make some plans for the long run and it's time to be happy. I've learn this publish and if I could I wish to recommend you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  http://www.localtouroperator.co.uk/city-Chesterfield/1714324-tours-Tra velstyle.html
 • Travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  F*ckin’ tremendous things here. I’m very glad to peer your post. Thank you so much and i'm looking ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

  http://www.dealzippy.co.uk/liverpool-deals/travel-style-tours/
 • Travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You really make it appear really easy along with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing which I feel I might never understand. It kind of feels too complicated and extremely wide for me. I am taking a look forward for your subsequent submit, I’ll try to get the hold of it!

  https://canalrivertrust.org.uk/Anderton-boat-lift/groups-at-the-andert on-boat-lift/tour-operator-excursions
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  when you want, I’ll write you posts. Copywriter searching for perform

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/95282125155/travelstyletours-re view-buckingham-palace-and-houses-of
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I was recommended this blog by my cousin. I'm no longer sure whether or not this post is written through him as no one else understand such exact about my difficulty. You're incredible! Thank you!

  http://naomibegumblog.blogspot.com/2014/08/travelling-with-travel-styl e-tours.html
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I would like to thank you for the efforts you've put in writing this website. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I do consider all the concepts you have offered in your post. They're very convincing and will certainly work. Still, the posts are very quick for starters. May you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.

  http://naomibegumblog.blogspot.ru/2014/08/top-3-misunderstood-travelst yletours.html
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Thanks for what you have. This can be the very best post I’ve study

  http://www.hipcricket.org.uk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id =54191
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Good blog! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

  http://www.dealzippy.co.uk/travelstyle-tours/
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Wonderful website you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here? I'd really love to be a part of community where I can get feedback from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/25/travelstyletou rs-reviews-pontins-holiday-packages/
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thanks!

  http://www.lahiriplasticsurgery.com/component/k2/author/38218.html
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Thanks for the operate. Write-up aided me a great deal

  http://www.hipcricket.org.uk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id =54191
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I have recently started a site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  http://www.seasonharvestfoods.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=us er&id=75378
 • buy ring online  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You made some respectable points there. I appeared on the web for the problem and found most people will associate with together with your website.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Magnificent goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just too excellent. I actually like what you've acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is really a wonderful web site.

  http://www.jobstoday.co.uk/employer/1883276/travelstyle-tours-ltd/
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I can??t actually help but admire your blog site, your website is adorable and nice

  https://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/09/15/how-to-write- a-good-travelstyletours-review/
 • statement earrings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi there! Your post rocks as well as being a genuine superb realize!??

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I am usually to blogging and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I'm going to bookmark your web site and keep checking for new information.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/22/seeing-the-bes t-of-oxford-with-travelstyletours-co-uk/
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Wonderful essay, received the satisfaction of studying

  http://www.coachholidays.com/homepage_specials.phtml
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  This is a list of phrases, not an essay. you will be incompetent

  http://ajaarchi.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=58797
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi there, You've done an excellent job. I will definitely digg it and for my part suggest to my friends. I am confident they'll be benefited from this web site.

  http://discoversouthamerica.co.uk/travel-style
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Most of whatever you mention is supprisingly legitimate and it makes me ponder why I had not looked at this with this light before. This particular article really did switch the light on for me personally as far as this specific subject goes. Nonetheless there is just one position I am not too comfortable with so whilst I make an effort to reconcile that with the main theme of your point, allow me observe what the rest of your subscribers have to point out.Nicely done.

  http://www.wyomingvalleysportsdome.com/?option=com_k2&view=itemlist&ta sk=user&id=4147
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  you're actually a just right webmaster. The website loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a magnificent job in this topic!

  http://www.wyomingvalleysportsdome.com/?option=com_k2&view=itemlist&ta sk=user&id=4147
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I simply wanted to type a brief note so as to appreciate you for some of the unique tricks you are posting on this website. My time consuming internet look up has now been paid with reasonable insight to write about with my great friends. I 'd suppose that many of us visitors actually are rather fortunate to dwell in a fabulous website with so many wonderful professionals with helpful basics. I feel extremely privileged to have seen your webpage and look forward to tons of more thrilling moments reading here. Thanks once again for a lot of things.

  http://www.style.com/culture
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/95282125155/travelstyletours-re view-buckingham-palace-and
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on several websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

  http://www.slideshare.net/travelstyle
 • earrings weddings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Great blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to help stop content from being ripped off? I'd genuinely appreciate it.

 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of unique content I've either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any methods to help stop content from being ripped off? I'd certainly appreciate it.

  http://naomibegumblog.blogspot.com/2014/09/five-reasons-to-plan-your-v acation-with.html
 • custom engagement rings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Thanks, this can be the worst factor I’ve study

  http://jewelrystores.us.com
 • cheap wedding rings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey would you mind letting me know which webhost you're working with? I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price? Cheers, I appreciate it!

  http://jewelrystores.us.com
 • buy rings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I have not discovered what I desired

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  This web site is mostly a walk-by way of for all of the data you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely uncover it.

  http://www.beachesent.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=17 954
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You are my role designs. Thanks for that write-up

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/22/seeing-the-bes t-of-oxford-with-travelstyletours-co-uk/
 • shopping diamond earrings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  i can consent using the article

  http://jewelrystores.us.com
 • 100 day loan reviews  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  This can be the worst write-up of all, I’ve read

  http://100dayloans.top/
 • 100 day loans scam  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I seriously get pleasure from your posts. Thank you

  http://100dayloans.top/
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  This actually answered my downside, thanks!

  http://www.beachesent.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=17 954
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

  http://www.buffalotours.com/travel-style.html
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  r u certain that is certainly true?

  http://www.groupon.co.uk/deals/groupon-getaways/ga-travelstyle-tours-l td-1-10/40697842
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  It’s tremendous blog, I need to be like you

  http://naomibegumblog.blogspot.ru/2014/08/top-3-misunderstood-travelst yletours.html
 • titanium wedding ring  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  An interesting discussion is price comment. I feel that you need to write more on this subject, it might not be a taboo subject however generally persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

  http://jewelrystores.us.com
 • engagement rings uk  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This submit truly made my day. You cann't imagine simply how a lot time I had spent for this information! Thank you!

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/95282125155/travelstyletours-re view-buckingham-palace-and
 • jewellery necklaces  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Please let me know if you're looking for a article writer for your weblog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Cheers!

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi, Neat post. There's a problem together with your web site in web explorer, could test this… IE still is the market chief and a huge portion of other folks will pass over your great writing because of this problem.

  http://www.localtouroperator.co.uk/city-Chesterfield/1714324-tours-Tra velstyle.html
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hello would you mind sharing which blog platform you're working with? I'm looking to start my own blog in the near future but I'm having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • travelstyle  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  truly good factors right here, just many thanks

  http://alles-ist-sprache.de/component/k2/itemlist/user/45231
 • pear shaped diamond stud earri  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Fantastic items from you, man. I've take into accout your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I really like what you've acquired here, certainly like what you are saying and the best way wherein you are saying it. You are making it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to learn far more from you. That is really a great website.

  http://jewelrystores.us.com
 • anniversary ring  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I am not sure where you're getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  http://jewelrystores.us.com
 • engagement rings set  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  My husband and i ended up being absolutely ecstatic that Raymond managed to round up his investigations out of the ideas he obtained through your web site. It is now and again perplexing to just happen to be giving out guides that many people have been selling. And we understand we've got you to be grateful to for this. The most important illustrations you have made, the simple site menu, the friendships you can assist to engender - it is everything fantastic, and it's really letting our son and us recognize that this subject is awesome, which is certainly extremely essential. Thank you for the whole lot!

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Greetings! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website addresses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

  https://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/20/travelstyleto urs-warning-five-travel-tips-for-international-travelers/
 • travelstyle tours  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Thank you, I've just been looking for information about this topic for ages and yours is the best I've discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

  http://zakktodd.hubpages.com/hub/zakks-travel-reviews-in-style-uk
 • ball necklace  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and fantastic design and style.

  http://jewelrystores.us.com
 • emerald ring  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  There is noticeably a bundle to understand this. I presume you've got made precise good points in functions also.

  http://jewelrystores.us.com
 • pearl bridal earrings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You completed certain fine points there. I did a search on the matter and found most people will go along with with your blog.

  http://jewelrystores.us.com
 • best engagement rings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  That you are the worst author

  http://jewelrystores.us.com
 • diamond rings sale  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I identified what I was looking for. wonderful write-up, many thanks

  http://jewelrystores.us.com
 • engagement rings set  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Thanks for some other great article. The place else could anybody get that kind of info in such a perfect means of writing? I've a presentation next week, and I'm on the look for such info.

  http://jewelrystores.us.com
 • vintage wedding earrings  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I found your weblog site on google and test a couple of of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading extra from you later on!…

  http://jewelrystores.us.com
 • platinum engagement ring  - NOЕЅ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

  http://jewelrystores.us.com
 • car loans for people with very  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

  http://loansforpeoplewithbadcredit.top/
 • easy loans for people with bad  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Very well written story. It will be supportive to everyone who usess it, as well as yours truly :). Keep up the good work - i will definitely read more posts.

  http://loansforpeoplewithbadcredit.top/
 • unsecured loans for people wit  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  With everything that appears to be building within this subject material, a significant percentage of perspectives are actually relatively radical. However, I appologize, but I can not give credence to your whole suggestion, all be it stimulating none the less. It seems to us that your comments are generally not totally validated and in reality you are your self not entirely certain of your point. In any event I did appreciate examining it.

  http://loansforpeoplewithbadcredit.top/
 • government personal loans for  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  i can concur using the post

  http://loansforpeoplewithbadcredit.top/
 • home loans for people with poo  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Admiring the time and energy you put into your website and detailed information you provide. It's great to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed material. Great read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

  http://loansforpeoplewithpoorcredit.top/
 • guaranteed loans for poor cred  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You're my function models. Thank you for your article

  http://loansforpoorcredit.top/
 • business bankruptcy laywer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You could definitely see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

  http://bankruptcyattorneynova.com/
 • small loans for people with po  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey would you mind sharing which blog platform you're working with? I'm planning to start my own blog soon but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  http://loansforpoorcredit.top/
 • how to get a student loan for  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hello.This post was extremely fascinating, especially because I was browsing for thoughts on this topic last Saturday.

  http://loansforstudents.top/
 • attorney for personal injury  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

  http://personalinjuryattorneynova.com/
 • personal injury attorney  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I do consider all the concepts you've introduced on your post. They're really convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for beginners. May you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

  http://personalinjuryattorneynova.com/
 • real estate tax lawyer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  That is really interesting, You are a very skilled blogger. I've joined your rss feed and look forward to in search of extra of your magnificent post. Also, I've shared your web site in my social networks!

  http://taxattorneynova.com/
 • tax attorney lawyer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  This can be precisely what I was looking for, many thanks

  http://taxattorneynova.com/
 • find a tax lawyer  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Howdy would you mind sharing which blog platform you're using? I'm going to start my own blog soon but I'm having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

  http://taxattorneynova.com/
 • local auto accidents  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  It’s really a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  http://autoaccidentattorneyusa.com/
 • free drug rehab centers  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hey! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

  http://alcodrugrehab.com/
 • best drug rehab programs  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I've been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

  http://alcodrugrehab.com/
 • alcoholism rehab centers  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an email.

  http://alcodrugrehab.com/
 • find locksmith near me  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  My brother suggested I may like this website. He used to be entirely right. This publish truly made my day. You cann't believe simply how much time I had spent for this information! Thank you!

  http://locksmithnova.com/
 • find a locksmith near me  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Fantastic work!

  http://locksmithnova.com/
 • locksmith nearby  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

  http://locksmithnova.com/
 • credit counseling bankruptcy  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Simply desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  http://creditcounselingnova.com/
 • consumer credit counseling  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who aren't afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  http://creditcounselingnova.com/
 • licensed plumber  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  http://plumbersnova.com/
 • plumbers near you  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

  http://plumbersnova.com/
 • find plumber  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Throughout the awesome design of things you'll secure a B- for effort and hard work. Where you lost me personally was on all the particulars. As they say, the devil is in the details... And that could not be more true in this article. Having said that, permit me tell you what exactly did give good results. Your article (parts of it) can be extremely powerful and this is probably the reason why I am taking the effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, although I can certainly notice a jumps in reason you make, I am definitely not convinced of exactly how you seem to unite your details which inturn produce the conclusion. For right now I shall subscribe to your issue but trust in the future you link your facts much better.

  http://plumbersnova.com/
 • toilet plumber  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Greetings! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you're interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

  http://plumbersnova.com/
 • we fix money loans  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I severely appreciate your posts. Thank you

  http://moneyloan.top/
 • money in minutes loan  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Would you be desirous about exchanging hyperlinks?

  http://moneyloan.top/
 • auto loan bad credit no money  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  As I website possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  http://moneyloan.top/
 • brain supplements that work  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  Reading this post - the present of one's time

  http://brainsupplementsnova.com/
 • low cost health insurance cali  - NOŽ KOJI PJEVA - LEGENDA O BOVIJU
  I really wanted to type a comment to express gratitude to you for these unique facts you are giving on this site. My rather long internet look up has at the end been rewarded with good knowledge to go over with my guests. I would mention that most of us visitors actually are really lucky to exist in a decent place with many outstanding professionals with very beneficial points. I feel rather lucky to have used the webpage and look forward to some more brilliant times reading here. Thanks again for a lot of things.

  http://howtoapplyforhealthinsurance.top/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
Secured by Siteground Web Hosting