Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

eMagazinu ZRNO je od strane Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dodjeljen sljedeći ISSN: ISSN  2233-0933

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Ostalo

Ostalo

Nesmrtonosno oružje za razbijanje demonstracija

Američke oružane snage nedavno su ponovo predstavile nesmrtonosno oružje za razbijanje demonstracija pomoću snažnog snopa elektromagnetnih talasa. Iako je njegova upotreba na bojištu odobrena još prije nekoliko godina, do sada elektromagnetni zrak nije upotrijebljen.

Više...

 

Preživljavanje u prirodi – Survival Kit (komplet za preživljavanje), oprema i alati

Danas se na tržištu može naći bezbroj dodataka koji se nude kao neophodni dio opreme ili kompleta za preživljavanje u prirodi.

Više...

 

Dokle sežu ambicije kineskih vojnih snaga na moru?

Kad je Kina u avgustu ove godine predstavila svoj prvi nosač aviona, svijet je to pratio sa pažnjom. Kineski dužnosnici ističu da su kineske vojne namjere, na kopnu i na moru, miroljubive. Oni ističu da je Kina jedina od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bez nosača aviona.

Više...

 

RAZVOJ SAMOSTRIJELA

U prvobitnim varijantama samostrijel su koristili stari Rimljani i Kinezi, dok konačni oblik poprima u 9-10. stoljeću, kada se pojavljuje širom Evrope i ulazi u naoružanje većine tadašnjih vojski. Luk na samostrijelu je karakterisala dvostruko veća snaga od klasičnog luka i lahko je probijao oklop vojnika. Međutim zapinjanje je išlo mnogo teže pa je strijelac iz samostrijela mogao u minuti da ispali svega dvije strijele u odnosu na barem osam iz običnog luka. To je i glavni razlog zašto klasični luk nikada nije potisnut od strane samostrijela. Pojavom vatrenog oružja samostrijeli su potisnuti iz vojne upotrebe da bi se danas održali samo u nekim jedinicama za specijalne „bešumne“ operacije, strijeličarskom sportu i za lov.

Više...

 

Nakon strateškog, na redu taktičko nuklearno oružje?

Novi strateški ugovor o smanjenju nuklearnog naoružanja – START – između Sjedinjenih Država i Rusije, bavi se samo s  nuklearnim naoružanjem dugog dometa, međutim, taj ugovor ne reguliše i arsenale kratkometnog nuklearnog naoružanja.

Više...

 
Više članaka...
Secured by Siteground Web Hosting