Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Pištolji / revolveri

Pištolji i revolveri

NOVI KALIBRI PIŠTOLJA

Pištolji namijenjeni za nove kalibre PDW (Personal Defense Weapopns) nude interesantne perspektive. Balističke osobine koje nudi ova municija su definitivno bolje u odnosu na opšte kalibre za kratka oružja, kako u dometu tako i u probojnosti. Upotreba od strane specijalnih snaga je sigurna: težina i umjerene dimenzije su naprotiv oduvijek bili najvažnije potrebe ovakvih sastava.

Više...

 

PIŠTOLJ ČEŠKA ZBROJOVKA 75 SP-01

Kao novitet za 2005. godinu, češki proizvođač oružja Češka Zbrojovka iz Uherskog Broda predstavila je svoj novi model pištolja ČZ 75 SP-01 namijenjen službenoj upotrebi, samoodbrani (građanima) i streljaštvu. Naravno, novina od ovog renomiranog i cijenjenog proizvođača oružja izazvala je odmah interesovanje i radoznalost šire javnosti posebno iz kruga sportskih i IPSC strijelaca, gdje su „alatke“ ove marke itekako cijenjene. Novi model je ujedno i malo osvježio ponudu Češke Zbrojovke u klasi službenog oružja (Full size). Autor: Damir Delibegović

Više...

 

PIŠTOLJI “SPECIAL OPERATIONS”

Ovoj kategoriji, koja je najbrojnija, pripadaju svi pištolji koji se nalaze u naoružanju jedinica, modifikovani tako da mogu primiti moderatore pucnja (prigušivače) i razne pomoćne aparate.  U ovom slučaju teži se ka tome da se obično koristi oružje koje je već u naoružanju prije svega zbog logističke podrške, ekonomičnosti i standardizacije obuke. Proizvođači prigušivača su brojni, a u Evropi postoji francuski Stopson i Sapl, švajcarski Brugger & Thomet, u Americi Gemtech, AWC, OPS Inc., Knights Armament Company.

Više...

 

“SILENT” PIŠTOLJI

Pod pojmom “silent” definišu se pištolji koji su urađeni tako da što manje proizvode buku prilikom opaljenja metka. Obično su to oružja opremljena jednim integrisanim uređajem za smanjenje buke. Ovoj grupi oružja pripadaju engleski pištolj “Welrod”, američki OSS High Standard HD i kineski Type 64. U ovu kategoriju se često ubrajaju i pištolji koji ispaljuju takozvanu “silent” municiju, poput ruskog MSP, S4-M i PSS.

Više...

 

PIŠTOLJI ZA SPECIJALNU UPOTREBU

Pištolj je poluautomatsko oružje namijenjeno prije svega bliskoj odbrani, ali u pojedinim slučajevima, dobre karakteristike ovog oružja dovode do toga da ovo oružje bude posebno cijenjeno u mnogo dinamičnijem kontekstu: specijalne operacije. Posljedice 11. septembra su doprinijele da se, kako u vojnom tako i u policijskom sektoru, posveti veća pažnja “specijalnoj” opremi, kao i da se kratko oružje prilagodi novim operativnim scenarijima.

Više...

 

PIŠTOLJ BERETTA PX4 STORM

Čuvena oružarska kuća Beretta iz Gardone Val Trompia krajem 2004. godine izbacila je na tržište novi polimerski “service pistol” (službeni pištolj) četvrte generacije, PX4 STORM, vrlo modernog estetskog izgleda, koji nastavlja  koncept estetske evolucije oružja ovog renomiranog italijanskog proizvođača oružja.

Više...

 

RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT

Danas nije rijetkost da se prezime Amerikanca Samuela Colta koristi kao sinonim za svaki revolver, a razlog je nezaobilazna uloga koju je u razvoju revolvera odigrao ovaj konstruktor i proizvođač. Sa obzirom na to da je Colt prvi koji je revolver uveo u masovnu vojnu i civilnu upotrebu, te da se razni modeli njegovih revolvera kontinuirano proizvode od 1836. do danas, dovoljan je razlog da zaslužuju posebnu prezentaciju. Autor: Fadil Nurkić

Više...

 
Više članaka...
Secured by Siteground Web Hosting