Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Poštovani čitaoci, Sva izdanja magazina ZRNO možete čitati u digitalnom izdanju po cijeni od 1 eura. Dovoljno je da se registrujete, platite karticom ili PayPal računom i snimite digitalno izdanje magazina na Vaš kompjuter.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Pištolji / revolveri Pištolji HS PRODUKT HS9/SPRINGFIELD ARMORY XD9

HS PRODUKT HS9/SPRINGFIELD ARMORY XD9

OD NULE DO SVJETSKE SLAVE

Pištolj HS-9 kao najuspješniji proizvod hrvatske vojne industrije, proizvodi kompa-nija HS Produkt iz Karlovca. Pištolj HS je poluatomatski pištolj koji se prodaje pod nazivom HS-9, HS-40, HS-45, (broj predstavlja oznaku kalibra) na hrvatskom tržištu i tržištima van SAD-a, dok se na američkom tržištu prodaje pod imenom Springfield Armory “eXtreme Duty odnosno XD-X (X također predstavlja oznaku kalibra).


ISTORIJAT HS PIŠTOLJA

U Hrvatskoj je 1991. godine u sjeni rata projektni tim sa Markom Vukovićem na čelu proizveo prvi hrvatski pištolj. Pištolj je u suštini predstavljao adaptaciju poznatog Walthera P-38 iz Drugog svjetskog rata. Kapacitet je iznosio 15 metaka u dvorednom okviru. Dugme utvrđivača okvira smješteno je na uobičajenom mjestu, u predjelu korijena štitnika obarača. Bravljenje pištolja obavljalo se po provjerenom Waltherovom sistemu “padajućeg bloka”. Na početku proizvodnje oružje je nuđeno u tri modela: standardni, ukupne dužine 205 mm (cijev dužine 125 mm) i mase od 957 grama (prazan), kompaktni (cijev 100 mm) i takmičarski (cijev 152 mm). Kod slijedećeg modela HS-95, sa Waltherovog sistema bravljenja se prešlo na modifikovani Brauningov sistem. Krajem 90-ih, konstruktori u kompaniji HS Produkt napravili su analizu svih pištolja u svijetu (isto je uradio i “Glock” na početku) te su uzeli najbolje osobine od svih za dizajn novog pištolja. Korištenjem najboljih osobina pištolja Glock, Colt-a 1911 i SIG Sauer-a uspjeli su napraviti kvalitetan pištolj. Model je nazvan HS-2000, a prvi prototipovi su izrađeni 1998. godine.
Slijedeći savremene svjetske trendove, dizajniran je i proizveden sa ramom od polimera, a svojim je konstrukcijskim rješenjima, malom težinom i velikom pouzdanošću pri rukovanju dobio ponajprije priznanja struke - vojske i policije.
Prema dostupnim podacima, kompanija HS Produkt više je puta izvozila pištolje HS-2000 u Bosnu i Hercegovinu, međutim radilo se o nekoliko desetaka komada te ih je u tom periodu ukupno uvezeno oko 200. U toku 1999. godine, nekoliko desetaka komada HS-2000 izvezeno je na Filipine, a iste godine je 2000 komada isporučeno u Veliku Britaniju te 70 komada u Češku Republiku.
Prvi ozbiljniji ugovor HS Produkt sklopio je 2000. godine s američkom kompanijom “Intrac Arms International” iz Knoxvilla, kada je isporučena i prva količina od 10.000 pištolja. Pokazalo se HS Produkt ima izuzetno dobar pištolj, ali da kompanija Intrac nema dovoljno razgranatu mrežu trgovina, pristup vojnim i policijskim institucijama, putem kojih bi mogla napraviti veći proboj na američko tržište.
Legendarna američka kompanija za proizvodnju kratkog i dugog naoružanja, Springfield Armory, 2002. godine je otkupila pravo prodaje i marketinškog promoviranja za HS pištolj.
Preimenovan je u SA-XD (Springfield Armory - eXtreme Duty, odnosno “ekstremna dužnost”) i za kratko vrijeme, zahvaljujući kvalitetu, pristupačnoj cijeni (na civilnom tržištu je cijenom od oko 530 dolara prosječno jeftiniji sto dolara po komadu u odnosu na konkurenciju), i agresivnom marketingu, stekao reputaciju na zahtjevnom tržištu SAD. Uz skraćenicu XD dolazi i oznaka kalibra tako da su u ponudi XD-9 (9 mm PARA), XD-40 (.40 Smith & Wesson) i XD-357 (357 SIG).
Trenutno se proizvodi više od 40 modela pištolja, od čega su tri modela osnovna, u tri kalibra. Svaki od njih se može naći u kratkoj, standardnoj ili dugoj varijanti, s polimernim rukohvatom u nekoliko boja. Kompanija Springfild nudi pištolj u pet kalibara, pet veličina i četiri boje. Kalibri su 9 PARA, .40 Smith & Wesson, .357 SIG, .45 ACP i .45 GAP.
Veličine su: standardni službeni sa cijevi od 102 mm (četiri inča), taktički sa cijevi 127 mm (pet inča), model V-10 sa kompenzatorom, kompaktni i supkompaktni sa cijevi dugom 76,2 mm (tri inča).
Boje u ponudi su crna, maslinasto-zelena, duo-ton i vojna braon.
Kapacitet okvira i dimenzije zavise od kalibra i veličine modela, ali standardne varijante primaju 16 metaka kalibra 9 mm PARA, 12 metaka .40 S&W, 13 metaka .45 ACP plus jedan u cijevi. Svi modeli su opremljeni šinom za ugradnju lasera ili svjetla ispod cijevi .
Strategija kompanije je da svake godine predstavi jedan novi model, te da pored toga svaka tri-četiri mjeseca na tržište "izbaci" poboljšanu verziju.

KARAKTERISTIKE HS PIŠTOLJA

Pištolj HS-X je moderan polu-automatski pištolj sa zabravljenim zatvaračem, a odlikuje se malom težinom, velikim kapacitetom, optimalnom sigurnošću, ergonomski dobro obliko-vanom drškom od polimernog materijala, ujednačenom silom okidanja, indikatorom zapetosti igle i nezavisnim automatskim kočnicama. Vizuelni identitet se odlikuje atraktivnim tamno-sivim mat finišem svih metalnih dijelova, dok je polimerni ram u crnoj boji. Pištolj se bravi na načelu kratkog trzaja cijevi, a djeluje polu-automatski, što znači da se energija barutnih gasova opaljenog metka koristi za punjenje oružja i zapinjanje udarne igle. Nakon opaljenja zadnjeg metka navlaka ostaje u otvorenom položaju, zadržavana polugom zadržača zatvarača. Kod pištolja HS za izradu rama od polimera upotrijebljen je materijal nazvan ultramid 66, poznat po izuzetnoj trajnosti i termostabilnosti. Šine na ramu za kretanje zatvarača samo su u prednjem dijelu izrađene od čelika, dok je ostatak od polimera. Drška pištolja je čekirana sprijeda i pozadi, da bi se spriječilo isklizavanje iz vlažne ili oznojene ruke. Američki izvori posebno naglašavaju ergonomske karakteristike drške pištolja, takozvani “S-shape” oblik drške, koji korisnicima sa manjom šakom omogućuje da lahko rukuju pištoljem. Ugao pod kojim je drška pištolja postavljena u odnosu na ram isti je kao kod Colt-a 1911, pištolj koji su zamijenile Berette i Sig Saueri osamedesetih godina a koji je još popularan u SAD. Iako HS ima razmjerno tanju dršku od, npr. Glocka, ne može se nositi s modularnim drškama koje biraju korisnici, kakve imaju Beretta PX4 Storm ili Smith&Wesson 99. Usjek u osnovi štitnika obarača potpomaže da oružje leži niže i udobnije u šaci. Ležište za palac i oblik drške omogućuju da i strijelci sa manjom šakom i kraćim kažiprstom lagano dosegnu obarač.
Metalni dijelovi poput zatvarača se izrađuju CNC tehnologijom od vrlo kvalitetnog čelika i štite novim finišem Tenifer® X - Treme, materijalom sličnom poznatom Glock-ovu Tennifer-u, koji omogućuje dugotrajnu zaštitu od korozije i oksidacije. Tenifer® X - Treme je nova generacija zaštitnog materijala razvijenog u saradnji HS Produkta i kompanije Durferrit. Do 2005. godine kao zaštita se koristio materijal Bruniral, međutim uočeno je da Bruniral nije otporan kako se očekivalo, pogotovo pri nošenju uz kožu jer usljed dejstva soli iz znoja dolazi do korozije. Na HS-u je ručica za otpuštanje zatvarača napravljena prema uzoru na Sig Sauer, a ram i osigurač na okidaču po uzoru na Glock. Na zadnjem dijelu otvora za izbacivanje čahura je poluga koja je indikator (pokazivač) metka u cijevi. Ista je izbačena kada je metak u cijevi, te se može napipati u uslovima manje vidljivosti. Na zadnjoj strani navlake je indikator napetosti pištolja koji je izbačen ako je pištolj napet, i također se može napipati u uslovima manje vidljivosti. Navedeno je iznimno važno jer korisnik u panici i u mraku može provjeriti da li je pištolj napet ili ga mora repetirati. Naime, poznato je da vojnici u pravilu ne nose pištolj s metkom u cijevi, za razliku od bolje obučene policije koji nose pištolj s metkom u cijevi jer im je pištolj glavno, a ne pomoćno oružje.
Cijev se odlikuje proširenjem prednjeg dijela, što je karakteristično za takmičarske pištolje. Opruga je dvojna, teleskopskog tipa, umanjuje trzaj i intenzitet udara kome je zatvarač izložen pri pucanju.
Pištolj HS ima tri sigurnosna mehanizma. Prvi je smješten u obaraču, i zahtjeva da korisnik prvo povuče primarni, a potom pritisne i sekundarni obarač. Ovim je osigurano da pištolj ne može izvršiti okidanje dok se obarač ne pritisne do kraja. Drugi sigurnosni mehanizam predstavlja tzv „grip safety“ na zadnjoj strani drške pištolja, slično pištolju Colt 1911. Oružje ne može izvršiti okidanje osim u slučaju da je “grip safety” čvrsto stisnuta, jer ne samo da blokira zapinjač, već ne dozvoljava ni pomjeranje zatvarača. Pištolj ne može opaliti sve dok zatvarač nije u potpunosti u prednjem položaju. Treći pasivni mehanizam je sigurnica udarne igle koja sprječava opaljenje u slučaju pada pištolja.
Tokom vršenja testiranja pištolj XD je na poznatom “Torture testu” gazio kamion, smrzavan je u ledu, zatrpavan u pijesak, ali je i pored svih tretmana ispalio skoro 20.000 metaka bez zastoja. Radi ilustracije o kojoj se količini radi, navodimo da su samo meci u kutijama teški oko 300 kilograma. Prema objavljenim karakte-ristikama od strane proizvođača, pištolj HS može pucati pod vodom na dubini do tri metra.

HS NA TRŽIŠTU SAD

Danas je HS jedan od dva najpro-davanija pištolja u SAD-u s tendencijom da u idućih nekoliko godina u potpunosti preuzme tržište. U samo prve dvije godine prodaje HS po broju prodanih primjeraka, većim od 50.000, daleko je nadmašio u svijetu mnogo poznatije kompanije poput Walthera, Berette i Heckler & Kocha. Prema pokazateljima pištolj HS već je na tržištu SAD-a prodat u više od 500.000 primjeraka. Springfield Armory nudi doživotnu garanciju za XD. Uz civile, pištolj je službeno odabran za upotrebu u američkim agencijama DEA i FBI, dok su ga usvojili i policijski odjeli širom SAD. Također je u upotrebi nekih američkih specijalnih jedinica trenutno smještenih u Iraku i Afganistanu. Dobitnik je mnogih priznanja specijaliziranih i svjetskih uglednih časopisa “Handgunner”, “Guns” i “Guns & Ammo”. Od NRA (National Rifle Association) proglašen je najboljim pištoljem 2003. i 2006. godine, što je najznačajnije priznanje za kvalitet pištolja u SAD-u, a time i u svijetu. Umjesto zaključka, možemo reći da je uspjeh HS/XD pištolja u Americi nesporna referenca za cijeli svijet.

www.zrno.ba

Komentari (13)
 • Anoniman
  obožavam hs jer je hrvatske proizvodne zanimame koliko košta jedan novi molim odgovorite mi . :love:
 • Anoniman  - XDM
  XDM košta u Bosni od 1100 do 1200 KM u zavisnosti od prodavnice
 • Miki
  to su dva različita pištolja ako se ne varam... xdm je najnovija i ujedno i najbolja varijanta... bar za tactical
 • cera
  korekcija:
  Cijena HS-9 4 inca u BiH je do 900 KM(naravno na legalan nacin).Imam jedan takav i mene je izasao sa futrolom i priborom za ciscenje 940KM.
  Veoma mocan pistolj,veoma siguran,preciznost preciznost nevejerovatna!
 • harun  - pistolj
  ja bi kupio jedan pistolj imam dozvolu imateli u bih zastupnika pozdrav
 • Anoniman
  firma Shot iz Zenice
 • Anoniman  - re: pistolj
  harun napisao:
  ja bi kupio jedan pistolj imam dozvolu imateli u bih zastupnika pozdrav


  Zastupnik je firma Shot iz Zenice, a prodaju pištolje XD (HS) i S&W u prodavnicama širom BiH. Pogledaj www.shot.com.ba
 • Anoniman  - ruger SR9
  gdje se kod nas moze kupiti ruger SR9, i zna li neko kolika mu je cijena?
 • ac  - gresite
  pozdrav iz amerike mogu vam reci da vas pistolj je straha tuce kao lud ,ja imam dva 4 inch i 5 inch .
 • volvo
  gdje da kupim takticku futrolu za hs-9, to je ona koja se kopca oko noge, mislim da ATJ LUCKO nosi takve
 • Mostar  - Svaka čast....
  Neka je zastupništvo u Zenici,normala mi Hrvati se stojimo...
  Zato ću i ja ko Hrvat kupiti CZ999 iz domoljublja..TOČNIJE HVALA BRAĆI ŠTO SU DALI ZASTUPNIŠTVO BOŠNJACIMA...
 • sarajevo  - HS
  Po tvojoj logici ni Bošnjaci ne trebaju kupovati ništa od hrvatskih firmi koje imaju zastupništva u Hercegovini.Mislim da vam ta tvoja logika nikako ne ide u prilog zato što živite od Bošnjačkih novaca(uzimate milione) i trebali bi to više cijeniti.Ako te baš interesuje,vlasnik ove firme iz Zenice uopšte nije Bošnjak. Ma malo si bijedan,znaš...A ja ću kao Bošnjak kupiti XDM zato što je odličan pištolj.
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting