Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Poštovani čitaoci, Sva izdanja magazina ZRNO možete čitati u digitalnom izdanju po cijeni od 1 eura. Dovoljno je da se registrujete, platite karticom ili PayPal računom i snimite digitalno izdanje magazina na Vaš kompjuter.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Pištolji / revolveri Pištolji RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT

RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT

Danas nije rijetkost da se prezime Amerikanca Samuela Colta koristi kao sinonim za svaki revolver, a razlog je nezaobilazna uloga koju je u razvoju revolvera odigrao ovaj konstruktor i proizvođač. Sa obzirom na to da je Colt prvi koji je revolver uveo u masovnu vojnu i civilnu upotrebu, te da se razni modeli njegovih revolvera kontinuirano proizvode od 1836. do danas, dovoljan je razlog da zaslužuju posebnu prezentaciju. Autor: Fadil Nurkić

Za pojavu prvih masovnije korištenih revolvera stekli su se uslovi tek u prvoj polovici XIX vijeka, odnosno nakon što su umjesto kremenom, za paljenje baruta upotrebljene inicijalne smjese upakovane u metalnu kapicu. Semuel Colt (rođen u Hartfordu), je očito, uočivši sve kvalitete inicijalnih kapisli, te da bi njihova upotreba u višemetnom oružju značila veliki napredak, početkom tridesetih godina, pribavivši početni kapital, odlučio da izradi prvi revolver na kapislu. Kako sam nije imao iskustva u izradi oružja, već samo drvene modele, odlazi kod drugih iskusnih puškara, koji mu izrađuju prve revolvere. Međutim, zbog nepoznavanja osobina kapisle prvo oružje se raspalo, jer bubanj revolvera nije imao pregrade između kapisli, pa je kod opaljenja prve kapisle došlo do prenosa varnice na druge kapisle.

Na novom revolveru urađene su odgovarajuće pregrade, čime je postao pouzdaniji od onog prvoga. Na osnovu njega izrađuje nekoliko primjeraka sa kojima 1835. putuje u Francusku i Englesku i patentira ih. Iduće godine vraća se u Ameriku i ponovno patentom zaštićuje proizvodnju revolvera. Iste godine uspijeva da u Patersonu-New Jersey otvori fabriku „Patent Arms Manufacturing Company“ za proizvodnju revolvera, nazvanih „Colt Paterson“. Revolveri su rađeni sa SA načinom okidanja, sa dobošem od pet metaka i u nekoliko verzija.

Dakle, rađeni su u rasponu kalibra od .28 do .40 i dužinom cijevi od 63 do 190 mm. Obarača se nije vidjela, odnosno iz rama je izlazila samo kada bi udarač bio doveden u zadnji položaj. Od 1839. godine oružje ispod cijevi dobija integrisanu šipku za potiskivanje olovnih zrna u komoru doboša, čime je ubrzan postupak punjenja. Za punjenje je trebalo u prednji dio komore nasuti barut, staviti olovno zrno, preko kojeg je obavezno trebalo staviti zaštitni premaz, i na kraju staviti inicijalne kapisle na njihova ležišta. U slučaju da zaštitni premaz nije bio stavljen preko zrna, pri opaljenju gasovi su se odbijali i palili barut u susjednim komorama, što je moglo imati tragičan ishod. Inače, ovi revolveri nisu donijeli posebnu popularnost Koltu, i u svim izvedbama do 1842. godine kada je zatvorena fabrika proizvedeno ih je negdje oko 6000. Njihov izumitelj, sa dosta uspjeha posvećuje se novim izumima - podmorskim minama.

Prelazni modeli

Bolja vremena za Kolta nastupit će tek poslije 1846. godine, nakon što se udružio sa teksaškim rendžerom Samuelom Walkerom. Walker je iskoristio svoje ime i reputaciju stečenu u borbama sa Indijancima. Navodno, uspjelo mu je da samo u jednoj borbi iz Colt Patersona pogodi 33 Indijanaca. Izgleda da su njegovo mišljenje uzimali dovoljno ozbiljno jer je 1846. godine uspio da ubijedi američkog predsjednika i ministra odbrane da kupe Koltove revolvere.

Istovremeno Kolt se posvetio pojednostavljenju i poboljšanju oružja, te dogovara proizvodnju kod puškara Elija Vitnija u Whitneyvillu - Connecticutu. Novi revolver nazvan „Colt Walker“ imao je kalibar .44 i šestometni bubanj, novu obaraču koja je virila iz rame, te je dobila branik. Cijev je imala dužinu od 9 inča (228 mm), a težina oružja iznosila je čitavih 2 kg. Revolver je ispaljivao zrna mase 9 grama sa početnom brzinom od oko 325 m/s, što je postizano zahvaljujući barutnom punjenju od 3,9 grama.

Postignuti uspjeh sa ovim modelom omogućio je Koltu da se već 1848. godine osamostali i otvori vlastitu fabriku u Hartfordu - Connecticut, a njen novi proizvod predstavljali su revolveri „Colt Dragon“ (verzija Walkera) - kraći revolveri namijenjeni konjici. Kao takav uspješno je korišten u američkoj i engleskoj vojsci, a rađene su i civilne verzije, manjeg kalibra.

Ipak, pravi komercijalni uspjeh Kolt je postigao sa modelom iz 1851. godine (poznat kao Colt Navy ili „Mornarički“). Kalibar je smanjen na .36, a oružje je u odnosu na prethodne modele dobilo efikasniju bravu doboša, namijenjenu njegovom fiksiranju u trenutku opaljenja. Osim na civilnom američkom tržištu, prihvaćen je i od strane engleske mornarice, te je u Londonu Kolt otvorio fabriku za njegovu proizvodnju.

Koliko su „Koltovi“ stvarno bili popularni na američkom Divljem zapadu možda najbolje govori podatak da su ih nosili neki od najpoznatijih revolveraša tog doba. Između ostalih koristili su ih „Divlji Bil“ Hikok i Dok Holidej. Koliko su povjerenja imali u njih najbolje govori podatak da su kasnije kada su već masovno uvedeni revolveri na sjedinjeni metak, ovi pustolovi ostali istima vjerni tako što su ih preradili na sjedinjeni metak.

Model Army

Poslije ovih modela 1860. godine američka armija prihvata novi koltov revolver „Model Army 1860“, kalibra .44 čija se konstrukcija temeljila na prethodnim modelima, ali je zbog manjih dimenzija i mase bio daleko praktičniji za vojnu upotrebu. Kao opcija za ovaj revolver izrađivan je i demontažni kundak, patentiran 1859. godine za „mornarički“ revolver. U narednim godinama ovaj revolver je masovno korišten od strane američke armije, te je proizveden u količini od oko 200.000 primjeraka. Samo prve dvije godine građanskog rata (1861-65) za vojsku Unije isporučeno je preko 107.000 primjeraka, a kopiran je i od strane snaga Konfederacije.

Na osnovu njega izrađen je i Model „Polis“ iz 1861. godine, sa petometnim dobošem kalibra .36, još laganiji i sa uočljivim olakšanjima na dobošu. Naravno, oba ova modela uveliko su korišteni i od civila, koji su u vrijeme njihove proizvodnje krstarili američkim „divljim zapadom“. Kao i prethodno opisani „mornarički“ i ovi modeli koristili su polusjedinjeni metak što je u odnosu na prvobitno punjenje sa potpuno odvojenim komponentama (zrno, barut, kapisla) znatno ubrzalo punjenje.

Dakle, krajem pedesetih godina, masovno je u upotrebu uveden polusjedinjeni metak, kod kojeg su zrno i barut bili upakovani u papirni omotač, i tako postavljani u komoru, dok je kapisla i dalje bila odvojena i postavljala se na prvobitan način. Također, i Model Army kasnije je masovno konvertovan na sjedinjenu municiju. U tu svrhu prerađeni primjerci prepoznatljivi su po novim dobošima i poluzi za izbijanje čahura, smještenoj ispod cijevi, identično onoj na kasnije nastalom modelu iz 1873. godine.

Colt 1873 „Mirotvorac“

Uprkos postignutom uspjehu, popularnost „Colta“ počela je da opada šezdesetih godina XIX vijeka nakon što je u upotrebu masovno uvedena potpuno sjedinjena metalna municija, a njene prednosti u odnosu na „kapislare“ postale isuviše uočljive. U Koltu su dugo odbijali da prihvate ovu novinu, a kada su postali svjesni koliko kaskaju, nisu mogli da proizvodu revolver na sjedinjeni metak iz razloga što je jedino firma „Smith & Wesson“ posjedovala patentno pravo na proizvodnju revolvera sa sjedinjenim metkom, punjenim sa zadnje strane. Ovo pravo isteklo im je tek 1869. godine, a zahvaljujući potezima drugih proizvođača, državni kongres je donio odluku da im se uskrati pravo na produženje istoga patenta.

U „Colta“ su reagovali munjevito konstruišući novi revolver, koji pobjeđuje na izboru službenog revolvera za vojsku SAD-a i uvedi se u naoružanje kao „Colt Model 1873“. Novi revolver je imao monolitni ram, šestometni doboš kalibra .45 Long Colt (sa čahurom dužine 32 mm), te i dalje SA način rada. Doboš je punjen pojedinačno, tako što bi se otvorila vrata na desnoj strani rama, i rotirajući doboš komoru po komoru dovodio za punjenje. Za pražnjenje doboša također je trebalo otvoriti ova vratašca, a potom čahuru izbiti šipkom ispod cijevi. Za izbijanje druge čahure trebalo je šipku vratiti naprijed, ponovno zarotirati doboš i ponovno udariti šipkom.

Kao takvo ovo oružje će decenijima ostati u naoružanju vojske, a masovno je korišten i od strane civila sa obje strane zakona. U tom vremenu u Americi se smatralo da sigurnost i mir građaninu jedino može osigurati pouzdano oružje, a kako se Colt 1873 ubrzo pokazao kao takav dobio je naziv „Peacemaker-mirotvorac“. Uz kraće prekide i manje izmjene „mirotvorac“ se i danas nalazi u proizvodnom programu kako firme Colt, tako i dugih proizvođača. Njegove današnje replike uglavnom se razlikuju po tome što je veća pažnja posvećena sigurnosti pri rukovanju. Npr. kod nekih proizvođača udarna igla više ne predstavlja sastavni dio udarača već je plasirana kao zaseban dio u ramu, a ugrađena je i poluga koja iglu blokira sve dok udarač nije postavljen u krajnji zapeti položaj. Time se eliminiše mogućnost da oružje opali kod ispadanja i u sličnim situacijama. Inače, u prvobitnoj vojnoj verziji revolver se proizvodio sa dužinom cijevi od 19 cm (konjički), i sa dužinom od 14 cm (artiljerijski), dok je civilna verzija imala dužinu cijevi od 12 cm.

Po posebnoj narudžbi i naravno višoj cijeni isporučivani su i revolveri dužih i kraćih cijevi. Jedan takav „mirotvorac“ sa cijevi od 305 mm nazvan „Bantlajn specijal“ postao je nevjerovatno popularan, za što je zaslužan njegov vlasnik Vajat Erp, poznati pustolov i šerif sa „divljeg zapada“. Pored toga ponuda je proširena na široku paletu kalibara, (čitavih 32), čime su zadovoljene potrebe najraznovrsnijih korisnika. Pored kalibra .45 Colt koji je i dalje ostao dominantan, dodatnu popularnost stekao je i u kalibru .44-40 (11,18x 33).

U istom kalibru rađene su i Vinčesterove puške sa polužnim sistemom, Model 1873. čime je vlasniku omogućeno da za kratko i dugo oružje koristi istu municiju, odnosno znatno mu umanjilo problem po pitanju nabavke municije.

 

Autor: Fadil Nurkić

www.zrno.ba

Komentari (61)
 • posejdon  - ramovi revolvera
  POSTOVANA GOSPODO:
  BI VAS YAMOLIO PO MOGUCNOSTI DA MI ODGOVORITE U OVA PITANJA JER NE MOGI NIGDE NACI ODGOVOR????
  1. STA SU RAMOVI REVOLVERA K,J,N,X.....
  2. I NA OSNOVU CEGA SE DELE POMENUTI RAMOVI REVOLVER???????

  PUNO BIH VAS ZAHVALIO DA MI DATE ODGOVOR NA OVO PITANJE

 • Anoniman  - Ramovi
  Veličine ramova se označavaju sa K, N itd. Manji kalibar manji ram, veći kalibar veći ram revolvera.
 • posejdon  - ramovi
  GOSPODINE NEMOJTE DA DAJETE BILO KAKAV ODGOVOR AKO ZA TO JOS NISTE U STANJU DA OBJASNITE.
  CITAJTE PZLJIVO
  1. ZASTO SE ZOVU RAMOVI K,J,N,X ??????
  2. I NA OSNOVU CEGA SE DELE NA POMENUTE??????
  JER VECINA NE ZNAMO ZASTO SE TI RAMOVI TAKO SE DELE I STA JE OSNOVA TE PODJELE??????

  P.S. AKO VI TVRDITE DA SE DELE NA OSNOVU KALIBRA RECITE NA PRIMENR ,45 JE RAM X ILI SLICNO. ALI ZA TO DAJTE OBRAZLOZENJE.

  BAM, BAM.
 • Anoniman
  Proizvođač S&W koristi slova da označi veličinu rama kod revolvera. Prvi na tržištu se pojavio "I" okvir, i bio je predstavljen sa S & W Model 32 (32 HE First Model) 1896. godine. To je tipični okvir za veličine kalibra .32 i za 6 metaka. Ti se više ne proizvode, ali uvođenjem novog kalibra .38 Special, I-ram je uvećan i proširen da prihvati veću municiju i nastao je "J" ram. Koristi se i danas jer je još uvijek popularan za back up i skriveno nošenje revolvera. Znači J ram pet metaka .38 Spl. "K" ram je klasični revolver 20. stoljeća. Predstavljen je 1899. g. s prvim S&W 38 Hand Ejector, poznat kao .38 Military and Police (38 M&P). Model K rama postao je osnova za najpopularnije policijske revolvere ovog stoljeća. K ram za šest metaka 38 Special. Velik "N" okvir je uveden 1908. godine za poznati S&W Triplelock 44 revolver. On je postao osnova za S & W magnum modele u kalibru 44 Magnum i mogao bi se smatrati tipičnim ramom za kalibre 44 i 45 sa 6 meta...
 • Anoniman
  S&W Triplelock 44 revolver je postao osnova za S & W 44 Magnum seriju revolvera i mogao bi se smatrati tipičnim ramom za kalibre 44 i 45 sa 6 metaka. Oznaka M je korištena samo za .22 Ladysmith revolver sa 7 metak s početka 20. stoljeća.
 • Anoniman
  Zaboravih
  X ram 5 metaka 500 S&W Magnum
 • Anoniman
  "L"-ram revolvera je predstavljen 1980. godine sa četiri modela revolvera S&W u kalibru .357 magnum - 581, 681, 586 i 686.
 • hehehehe
  idi na google slike i ukucaj ram revolvera :)
 • Anoniman
  koja je cjena jednog polovnog pištolja ali u jako lošem stanju marka crnogorski kolt mirotvorac
 • Casap Renovations  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey, buddy, I have not figured out the way to subscribe

  http://quicktips.realtytimes.com/listings1/item/34760-saving-tips-on-h ome-renovation
 • Casap Renovations  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann't believe just how so much time I had spent for this information! Thank you!

  http://quicktips.realtytimes.com/listings1/item/34760-saving-tips-on-h ome-renovation
 • Best Moving Supplies  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Thanks for your work. Article assisted me a good deal

  http://biplast-nsk.ru/free/page/
 • National Homeopatic  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

  http://www.sot-link.ru/index.php?option=com_shop&Itemid=27&magaz=info& mag_prodid=1307
 • National Homeopatic  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If potential, as you turn into expertise, would you thoughts updating your blog with more particulars? It's extremely helpful for me. Huge thumb up for this blog post!

  http://ua.textreferat.com/download-10303.html
 • rugpal.com  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great photos or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and videos, this site could certainly be one of the best in its niche. Good blog!

  http://mega-cats.ru/publ/page,1,170,704-tomagocha-i-ee-docha.html
 • rugpal.com  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I’m not sure where you're getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  http://alliance31.ru/media-gallery/detail/206/172
 • Travelstyletours reviews  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  This actually answered my downside, thank you!

  http://certificate.revocationcheck.com/www.travelstyletours.co.uk
 • Travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Wonderful essay, acquired the enjoyment of studying

  http://www.amazon.co.uk/Travel-style-Sticker-Deco-Set/dp/B00BPX8T40
 • Travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  As I web site possessor I believe the content material here is rattling magnificent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • Travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Say “thanks” you to your mother and father that they gave you the globe

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • Travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Say “thanks” you to your mother and father that they gave you the planet

  https://uk.pinterest.com/travelstyle1992/
 • Travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  There are some interesting deadlines on this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity but I'll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as nicely

  http://findit.derbyshiretimes.co.uk/company/437741847523329
 • Travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Attractive part of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to claim that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing on your augment or even I achievement you get right of entry to consistently quickly.

  http://www.prerogative.co.uk/about-us/customer-testimonials/travelstyl e-greentree-is-a-smooth-journey/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  whoah this weblog is magnificent i like studying your posts. Stay up the good paintings! You already know, lots of individuals are looking around for this info, you could aid them greatly.

  https://www.pinterest.com/pin/517914025871579186/
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  This is exactly what I had been searching for, thank you

  https://www.tumblr.com/blog/spencerbarker66
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Reading by way of your nice content, will help me to do so often.

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/2014/08/20/travelstyletou rs-warning-five-travel-tips-for-international-travelers/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I'd like to uslysht a little far more on this subject

  http://www.yelp.co.uk/biz/travelstyle-tours-chesterfield-2
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi there, I found your site by means of Google even as searching for a similar topic, your web site came up, it looks great. I've bookmarked it in my google bookmarks.

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello there, You have performed an excellent job. I’ll certainly digg it and in my opinion recommend to my friends. I am sure they'll be benefited from this site.

  http://www.style.com/culture
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and great user friendly style and design, let alone the content. You're an expert in this topic!

  http://www.door2tour.com/travelstyle-coach-holidays/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. …

  http://redspotcleaningservices.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=u ser&id=20796
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  great points altogether, you simply gained a brand new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

  https://www.pinterest.com/jacob2546/places-to-visit/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I simply wished to appreciate you again. I do not know the things I would have carried out without the actual opinions provided by you concerning that area of interest. It seemed to be a real intimidating difficulty in my opinion, but finding out a professional style you processed the issue took me to weep for delight. I'm happier for this work and then trust you know what an amazing job you're doing teaching many others with the aid of your webblog. I'm certain you have never come across any of us.

  http://www.50connect.co.uk/blogs/travelstyle-tours-offer-free-coach-ho lidays
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello! Your article rocks too as being a genuine wonderful recognize!??

  https://www.facebook.com/travelstyleuk
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks a lot!

  https://www.behance.net/TravelstyleTours
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I don’t even know how I stopped up right here, but I believed this put up was once good. I don't know who you might be but definitely you're going to a well-known blogger in case you are not already ;) Cheers!

  http://www.localtouroperator.co.uk/city-Chesterfield/1714324-tours-Tra velstyle.html
 • wedding earrings uk  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Great items from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you are just too great. I really like what you have received right here, really like what you are saying and the way in which through which you assert it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it smart. I can not wait to learn much more from you. This is actually a great web site.

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the outstanding work!

  http://www.popsugar.com/fashion/Celebrity-Travel-Style-30560435
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Fantastic post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Thanks!

  http://www.localtouroperator.co.uk/city-Chesterfield/1714324-tours-Tra velstyle.html
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  In the awesome design of things you actually receive a B+ with regard to effort. Exactly where you actually misplaced us was first on your specifics. As it is said, the devil is in the details... And it could not be much more accurate in this article. Having said that, permit me say to you precisely what did do the job. The text is certainly pretty persuasive and this is possibly why I am making an effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Second, while I can easily see the jumps in reasoning you come up with, I am definitely not convinced of just how you appear to connect the ideas which make the final result. For now I will subscribe to your position however hope in the near future you connect the facts much better.

  http://bemlimo.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=49107
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

  http://charlottehendersonstyle.wordpress.com/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hello. splendid job. I did not expect this. This is a impressive story. Thanks!

  http://www.tucantravel.com/travel-styles/dossier/adventure-tours
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & help other users like its aided me. Great job.

  https://www.companiesintheuk.co.uk/ltd/travelstyle-tours
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You're an expert in this topic!

  http://hungrytravelstyle.com/2015/04/federal-cafe-manchester/
 • diamond earrings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Not so poor. Fascinating points here

  http://jewelrystores.us.com
 • engagement rings set  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  An fascinating dialogue is value comment. I feel that it is best to write extra on this matter, it may not be a taboo subject but typically people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  http://jewelrystores.us.com
 • vintage engagement rings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I've been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?

  http://jewelrystores.us.com
 • wedding necklaces  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I am really inspired along with your writing skills and also with the layout in your weblog. Is this a paid subject or did you customize it your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one nowadays..

  http://jewelrystores.us.com
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  truly good things here, just thanks

  http://naomibegumblog.blogspot.ru/2014/08/travelstyletours-review-maki ng-of-harry.html
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Appreciate it!

  http://www.192.com/atoz/business/chesterfield-s40/tour-operators/trave lstyle-tours/81fb8f3cd411031871c0464448466d75bb5e2cb4/ml/
 • 1000 loan montel williams  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I wanted to jot down a simple word so as to express gratitude to you for these pleasant solutions you are giving out at this site. My time consuming internet look up has finally been compensated with good ideas to write about with my guests. I would believe that we site visitors actually are undoubtedly endowed to dwell in a really good network with many wonderful individuals with beneficial hints. I feel extremely blessed to have encountered your entire website page and look forward to really more enjoyable moments reading here. Thanks again for a lot of things.

  http://1000loan.top/
 • loans 1000  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  http://1000loan.top/
 • 1000 loans for bad credit  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I've truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  http://1000loan.top/
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don't know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

  http://www.easyrider-hoian.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user& id=4600
 • travelstyle  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  naturally like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.

  http://ajaarchi.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=58797
 • jewelery  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated.

  http://jewelrystores.us.com
 • fancy earrings  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I was suggested this blog through my cousin. I'm no longer certain whether or not this post is written by him as no one else recognise such targeted about my trouble. You are wonderful! Thanks!

  http://jewelrystores.us.com
 • 100 day loan lenders  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  All materials copied from a different supply

  http://100dayloans.top/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

  http://www.yell.com/biz/travelstyle-tours-ltd-chesterfield-5584277/
 • travelstyle tours  - RAZVOJ REVOLVERA - REVOLVERI KOLT
  Hi would you mind stating which blog platform you're working with? I'm planning to start my own blog in the near future but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  http://spencerbarker66.tumblr.com/post/97555903205/are-the-holiday-off ers-at-travelstyletours-fake
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.
 
Secured by Siteground Web Hosting