Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Rječnik

Rječnik

TOMBAK

Tombak je jedna od legura bakra i cinka. Potpuno bakarna košuljica na savremenim mecima se pokazala meka i nedovoljno kompaktna da sačuva oblik projektila koji su imali sve veće početne brzine.

Više...

 

REKTIFIKACIJA

Osnovno usklađivanje optičkog nišana sa osom cijevi prilikom upucavanja oružja ponekad nije dovoljno. Razlog tome je što prilikom postavljanja optičkog nišana i usklađivanja vertikalnosti može da se dogodi da pomjeranje doboša optičkog nišana za jedan podiok po pravcu ili visini značajno pomjeri sliku pogodaka.

Više...

 

POLIMAKS

Boja koja je proizvedena u svrhu zaštite vojnog i lovačkog oružja sredinom prošle decenije je našla primjenu pod trgovačkim imenom Polimaks. Puške koje se često mogu vidjeti sa maskirnim bojama na sebi imaju upravo ovaj premaz.

Više...

 

PREDNJA KOSINA

Problem gađanja preciznim puškama zbog klizanja preko oslonca značajno je smanjen širokim podkundačnim dijelom i urezivanjem radijusa u materijalu podkundaka koji kao zub pravi otpor klizanju oružja prema naprijed u toku nišanjenja. Ovaj radijus se zove prednja kosina.

 

PARKERIZACIJA

Isto kao što je bruna produkt hemijska reakcije i predstavlja oksidni sloj na metalu tako je parkerizacija fosfatni sloj koji se koristi za zaštitu oružja. Parkerizacija daje sivu nijansu boje na čeliku a prepoznaćemo je na čuvenoj američkoj puški M-16. Ovaj oksidni sloj je otporniji na kisele agense. Priprema prije nanošenja ne zahtjeva značajno poliranje ali je zbog kisele oksidne reakcije potrebno detaljno odmašćivanje metala.

 
Više članaka...
Secured by Siteground Web Hosting