Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Specijalne jedinice

Specijalne jedinice

SPECIJALNA ANTITERORISTIČKA JEDINICA MUP-a SRBIJE 2. dio

Aktivnosti SAJ kao specijalne policijske antiterorističke jedinice zahtijevaju savremeno i sofisticirano naoružanje i opremu. SAJ je opremljen ličnom specijalnom opremom namijenjenom raznim kritičnim situacijama sa kojima se jedinica može susresti.

Više...

 

SPECIJALNA ANTITERORISTIČKA JEDINICA MUP-a SRBIJE 1. dio

Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) formirana je krajem ’70-ih godina u vrijeme najveće ekspanzije urbanog terorizma u svijetu. Početkom devedesetih godina, u odnosu na visokobezbjedonosnu SFRJ (Jugoslavija), problemi u zemlji su se gomilali a terorizam postajao sve prisutniji i opasniji, što je i uslovilo nove zadatke ove jedinice. Od početka sinonim za profesionalizam, pripadnici SAJ, vremenom, stekli su bogato borbeno iskustvo, izgradivši prepoznatljiv imidž.

Više...

 

LEGIJA STRANACA - MARŠIRAJ ILI UMRI

U prolazu jednim Tuzlanskim naseljem pažnju mi je privukao plakat. Na plakatu jasna poruka. Pripadnici Legije stranaca u punoj opremi i poziv za pristupanje ovoj jedinici. Kao u nekom holivudskom ostvarenju, bio sam zatečen prizorom, s tim što sam ja samo par godina ranije prošao kroz trnje i kamenje da bi došao u posjed valjane informacije koja bi me dovela u poziciju da pristupim ovoj jedinici. Autor: Amir Delić

Više...

 

PROIZVODNJA UNIFORMI ZA SPECIJALNE JEDINICE

Specijalne jedinice danas su najzahtjevniji kupac uniformi i opreme koja se za njih izrađuje. Ovo je sve sa razlogom i sukladno opisu njihova posla. Zato se i moraju ispoštovati sva njihova nastojanja da se stvori odjeća koja njima odgovara 100%. Tako se i došlo do izvedbe sljedeće taktičke uniforme. Uniforma koju ćemo vam u nastavku teksta detaljnije izložiti po elementima jeste vrsta univerzalne taktičke uniforme koju koriste posebne jedinice policije tzv. jedinice za podršku ali i posebne interventne jedinice zaštitarskih agencija. Autor: Samir Redžić Zenko d.o.o. Zenica

Više...

 

Intervju Dragan Vikić – Komadant Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije

Kada je Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije formirana i njen razvoj?

Federalna specijalna policijska jedinica nije nastala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i formiranjem entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, već ima dugogodišnju tradiciju. Jedinica ima tradiciju od 80-tih godina prošlog vijeka kada su sve republike u sastavu Jugoslavije formirale specijalne jedinice među kojima je bila i Specijalna policijska jedinica Republike BiH. U to vrijeme nije bilo moguće sticati iskustva i razmjenjivati ista jer je Jugoslavija što se tiče policijskih struktura bila puno zatvorenija. Zbog toga su specijalne jedinice bile primorane da kreiraju svoje treninge iz ličnih iskustava i ništa se nije moglo dešavati jako brzo za razliku od današnjeg vremena. Nije bilo dostupno uporedno gledanje i posmatranje rada drugih jedinica, sredstava i opreme.

Više...

 

ANTITERORISTIČKA JEDINICA LUČKO 2. dio

ODABIR I SELEKCIJA KANDIDATA ZA PRIJEM U ATJ LUČKO

Da bi se održala jedna ovako homogena grupa, sposobna za izvršavanje svih vidova misija koje su joj povjerene, budući specijalci pohađaju jedan rigorozan i težak proces selekcije i obuke, koji omogućavaju odabir najboljih ljudi sposobnih za realizovanje različitih tipova aktivnosti iz domena antiterorističke borbe. Tokom obuke, specijalci su izloženi stresu i opasnim situacijama, pa se može reći da je riječ o visokorizičnoj obuci. Obuka se što više približava realnim situacijama simulirajući opasne situacije, kako bi specijalci zaista doživjeli određeni stres, koji se pojavljuje tokom svih povjerenih zadataka, i koji može da bu­de uzrok blokade pojedinca i nesnalaženja gru­pe, zbog čega dolazi do neobavljanja, ili lošeg obavljanja zadatka. Zbog toga se, tokom obuke, izlažu stresu, kako bi adaptirali svoju psihu i prilagodili se na djelovanje pod stresom.

Više...

 

ANTITERORISTIČKA JEDINICA LUČKO 1. dio

Ministarstvo unutrašnjih poslova - MUP Republike Hrvatske ima u svom sastavu nekoliko jedinica namijenjenih antiterorističkim (AT) operacijama svrstanih u Sektor „Specijalne policije“. Njen svakako najelitniji dio jeste Antiteroristička jedinica (ATJ) LUČKO, sastavljena od odabranih ljudi, visoko obučenih i moderno opremljenih, koji predstavljaju udarnu pesnicu Hrvatske u borbi protiv neprijatelja broj jedan u svijetu, terorizma.    Autor: Zoran Milošević

Više...

 
Više članaka...
Secured by Siteground Web Hosting