Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Obavještavamo cijenjene čitaoce da će vaš i naš magazin Zrno izlaziti samo u elektronskom obliku i biće dostupan na našoj Internet stranici www.zrno.ba
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Vazduhoplovstvo

Vazduhoplovstvo

PODZEMNI AERODROM ŽELJAVA 2. DIO

Formacijsko posjedanje i upotreba objekta
Bazu je posjedao 117. LAP (lovačko-avijacijski puk) sa 124. i 125. eskadrilom, naoružan tada najsavremenijim avionima MiG-21 različitih verzija i namjena. Treća eskadrila bila je detaširana u Puli i služila je za obuku pilota. Oni bi po završenoj doobuci bili raspoređivani u elitne jedinice supersonične avijacije. Na Željavi je također bila bazirana 352. izviđačka eskadrila koja nije bila u sastavu 117. LAP. Zbog svoje strateške namjene bila je direktno podčinjena Komandi RV i PVO. Svaka eskadrila imala je posebnu pripremnu salu.

Više...

 

PODZEMNI AERODROM ŽELJAVA PORED BIHAĆA 1. DIO

Podzemni aerodrom „Željava“ sve do 1992. godine bio je najmoćnija vojna baza u tadašnjoj SFRJ, a zasigurno i na cijelom evropskom kontinentu. Aerodromski kompleks je u cjelini bio zaštićen od svih konvencionalnih borbenih sredstava i od nuklearne eksplozije jačine 20 kT. Istovremeno, je taj podzemni svijet pružao sve mogućnosti preživljavanja: imao je sopstvenu radionicu za popravku aviona, magacin za smještaj rezervnih dijelova aviona i opreme, kao i za smještaj i sigurno čuvanje i tehničko održavanje bitnih zaliha, tada za avion MIG-21.

Više...

 

Borbeni sistemi jurišnog helikoptera Apache AH-64D

Apachei AH-64D vojske SAD-a imaju tri glavna borbena sistema. Osnovni borbeni sistem helikoptera Apache čine protivoklopni navođeni projektili AGM-114L Hellfire, koji se smještaju na četiri potkrilna nosača s maksimalnom nosivošću 16 projektila. Prema stručnim podacima raketom Hellfire sa udaljenosti od 8 km i brzinom od 1429 km/h moguće je probijanje oklopa debljine do 700mm kako noću, tako i u složenim vremenskim uslovima. Ista je stvorila od ovog helikoptera najpoznatijeg ubicu tenkova.

Više...

 

Jurišni helikopter AH-64 Apache - 2. dio Vrhunska tehnologija

Senzori ugrađeni u nos Apachea (M-TADS/PNVS sistem) omogućavaju pilotu da vidi 19 km ispred helikoptera. Čitav kupola može se okrenuti 120 stepeni na obje strane. U gornjoj kupoli se nalaze kamera i teleskop za nišanjenje po danu, a na dnu kupole nalazi se noćni senzor. On Apacheu daje pravu prednost omogućavajući mu da napadne protivnika pod okriljem noći. Pilot vidi slike s kamere i senzora na okularu koji sadrži ekran veličine 2,5 cm i koji je fiksiran na kacigi. Informacije koje se prikazuju pilotu na njegovom okularu su termalne slike okoline, brzina vjetra, visina, smjer i ciljevi.

Više...

 

Jurišni helikopter AH-64 Apache - 1. dio

Jurišni helikopter AH-64 Apache je jedan od najnaprednijih helikoptera ikada napravljenih i to samo za jednu namjenu – da pronađe i uništi neprijateljske snage. Jedan je od najbržih i najubojitijih helikoptera na svijetu, ubica tenkova. Dovoljno je jak da preživi udare sa zemlje, brz da može izvesti munjevite napade, okretan da se izvuče iz svake situacije i uz sve navedeno da bude nečujan sa malim radarskim odrazom.

Više...

 

Divlji lan - budući izvor goriva za borbene avione?

Zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena, nestabilnih cijena nafte i nedavnog izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, u Americi vlada sve veći pritisak da se okonča ovisnost o nafti. U potrazi za alternativnim rješenjima, Američka ratna mornarica i komercijalna avio industrija razmatraju načine kako naftne derivate zamijeniti biljnim uljem kao izvorom goriva za avione.

Više...

 

Protekcionizam ili realnost pri kupovini vojnih aviona

Kada je američko Ministarstvo odbrane objavilo tender o kupovini aviona kojima će zamijeniti zastarjelu flotu aviona-cisterni za nadopunjavanje gorivom drugih aviona u letu, malo ko je očekivao probleme međunarodnih dimenzija. Primjera radi, prilikom nedavne posjete Britaniji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je optužio Sjedinjene Američke Države za protekcinizam.

Više...

 
Više članaka...
Secured by Siteground Web Hosting