Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

eMagazinu ZRNO je od strane Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dodjeljen sljedeći ISSN: ISSN  2233-0933

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Vijesti Najnovije Kurs za preživljavanje u ratnoj zoni

Kurs za preživljavanje u ratnoj zoni

U ratnim zonama se, osim vojske i lokalnog stanovništva, nalaze i brojni humanitarni radnici iz nevladinih organizacija, koji iza borbenih linija pokušavaju da pruže pomoć onima koji žive u ratnom okruženju. To može biti vrlo opasno mjesto za civile, zbog čega su pokrenute neke inicijative da im se pomogne da se bolje pripreme za život u ratnoj zoni.


Neočekivana situacija može da se dogodi u svakom momentu … na svakom mjestu. Kao npr. kidnapovanje u stranoj zemlji. “Trening za svjest o neprijateljskom okruženju. To je kurs namijenjen onima koji će se naći u teškoj situaciji, a nisu prošli vojnu obuku”, priča osnivač i izvršni direktor Instituta za obučavanje diplomata o zaštiti, sa sjedištem u Ohaju, Edvin Lard.

Instruktori su bivši vojnici, koji podučavaju civile osnovnim vještinama preživljavanja. „Pokušavamo da insceniramo događaj koji će da ih šokira”, kaže Lard.

Lard je bio pripadnik američke mornarice i služio je u bolničkoj mrtvačnici. On ističe da je možda najvažnije oružje u svačijem arsenalu – podvez, jer ponekad to može da bude jedina stvar koja vas održava u životu.

Tim pokušava da nauči polaznike kursa kako da u najkraćem roku napuste bilo koju neprijateljsku situaciju … brzinom od preko 170 kilometara na sat.“Ako se pravilno pripremite bićete u stanju da upravljate vozilom u punom kapacitetu i tako pobjegnete od bilo koga ko vas napada”, objašnjava instruktor Eron Vašington.

Ponekad priprema za neočekivanu situaciju znači i da neko ko to nikada ranije nije radio, mora da rukuje oružjem.“Nije neophodno da vas pretvorimo u profesionalne strijelce već da vam pružimo osnovno znanje o tome šta se tamo dešava”, ističe instruktor Džoš Doran.

Ukoliko se dogodi ono nezamislivo, a vi ste talac u zemlji daleko od svoje kuće, oni vam također ukazuju na to šta vas čeka kada se pojavi tim za spašavanje.

“Većina ljudi sa kojima radimo nisu vojnici i nisu navikli na jake eksplozije, pucnjavu i slično”, kaže Lard. I u tome je poenta.“Ako su ovdje, to znači da su došli da nauče nešto o tome kako da prežive u neprijateljskom okruženju”, zaključuje instruktor Lens W. Barton.

Za hiljade humanitarnih radnika i stranih diplomata koji rade u ratnoj zoni, a nemaju vojnu obuku, kursevi poput ovog će im jednoga dana možda spasiti život.

 

Izvor: VoA News

www.zrno.ba

16.07.2012.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting