Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

eMagazinu ZRNO je od strane Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dodjeljen sljedeći ISSN: ISSN  2233-0933

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Vijesti Najnovije Izdržljivi leteći robot

Izdržljivi leteći robot

U Švajcarskoj, istraživači eksperimentišu sa letećim robotom koji može da izdrži sudare sa čvrstim objektima ne prekidajući let dok uživo šalje snimke nepristupačnih predjela. Ovo bi mogao da bude još jedan od pronalazaka korisnih u akcijama pronalaženja i spašavanja unesrećenih.Gimbol je leteći robot koji može da šalje video snimke uživo, leteći iznad teškog terena sa preprekama.

Kako kaže jedan od autora, Ejdrien Brio sa švajcarskog tehnološkog instituta EPFL, sagrađen je po ugledu na sposobnost letećih insekata da se odbijaju od prepreka.

“Hteli smo da oponašamo sposobnost insekata da se sudaraju sa preprekama i ostanu u vazduhu, umjesto da se polome i padnu. Robot Gimbol ima unutrašnji kavez koji ostaje stabilan čak i posle sudara koji mijenjaju orijentaciju vanjskog, zaštitnog kaveza”, kaže Briod.

Opremljen HD kamerom, Gimbolov dvostruki sferični kavez uvek se vraća u vertikalan položaj. Drugi konstruktor, Pžemek Kornatovski, kaže da vanjski kavez od stakloplastike apsorbuje udarce dok se okreće. “Ovaj sferični kavez napravljen je od plastičnih cjevčica spojenih u loptu. Može da leti, a može i da se kotrlja preko prepreka, po tlu ili duž zidova”, kaže Kornatovski.

Gimbol ima prečnik od 34 centimetra, težak je 370 grama, leti uz pomoć dva propelera, a upravlja vertikalnim kormilom. Stabilnost mu osigurava ugrađeni žiroskop.

Ejdrien Brio kaže da je ovo prvi leteći uređaj sa kamerom koji je otporan na sudare. “Može da leti kroz šumu i najčešće izbjegava drveće, ali ako se sudari nastaviće da leti. Želimo da bude u mogućnosti da ulijeće u srušene zgrade, demolirane fabrike i druge objekte, radi traganja za curenjima gasa ili za žrtvama zemljotresa”, kaže Brio.

Drugi slični dronovi koriste senzore pokreta, koji su teški, osjetljivi i ne funkcionišu u prostorima ispunjenim dimom.

Ejdrien Brio kaže da Gimbolova otpornost na sudare izdvaja tu letjelicu od ostalih dronova u sve konkurentnijem svijetu robotske tehnologije.

 

Izvor: VoA News

www.zrno.ba

16.12.2013.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting