Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Poštovani čitaoci, Sva izdanja magazina ZRNO možete čitati u digitalnom izdanju po cijeni od 1 eura. Dovoljno je da se registrujete, platite karticom ili PayPal računom i snimite digitalno izdanje magazina na Vaš kompjuter.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Vijesti Najnovije Dronovi u službi policije

Dronovi u službi policije

Bespilotne letjelice – takozvani dronovi – najnovije su tehničko sredstvo koje koristi italijanska policija u borbi protiv kriminalaca. Leteći robot sa četiri elise, opremljen kamerom, koristi se u Torinu za praćenje kradljivaca automobila i narko dilera.“Nebeski špijun” posebno je pogodan za otkrivanje kradljivaca automobila. Sa četiri elektromotora i sposobnošću da nosi kameru težine do jednog kilograma ovaj dron može gotovo nečujno da osmatra potencijalne prestupe.

Kada dobiju signal od njegovih operatera, policajci u blizini ovog parkirališta stupaju u akciju.

Dron nazvan “flajkem”, koji je razvila italijansko-švajcarska kompanija Erijel vju, ima plafon leta od 150 metara, sa maksimalnom brzinom od 50 kilometara na sat, kaže menadžer kompanije, Omar Morando.

“Trenutno smo prvi koji aktivno eksperimentišemo sa policijom, ne samo u osmatranjima i pomaganju policajcima u istragama i hapšenjima već i u potrazi za nestalim osobama”, kaže Morando.

Snimci visoke rezolucije mogu da se posmatraju na HD monitoru, ali kompanija je razvila i specijalne naočare sa mikromonitorom. “Kada nosite ove naočale imate osjećaj da posmatrate veliki monitor od 42 inča”, kaže Morando.

Dron omogućava policiji da prati sumnjive osobe po teškom terenu i sa male visine koja nije sigurna za helikoptere. Za snimanja noću opremljen je i specijalnom, infracrvenom kamerom. Policajac Luka Zigoti kaže da je nedavno pomogao policajcima u hvatanju grupe narko dilera. “Blokirali smo čitav kvart i uhapsili oko 15 ljudi. Snimci sa drona pomogli su nam da pratimo situaciju i bolje usmjeravamo osoblje u pravom smjeru”, kaže Zigoti.

Policija sada namjerava da upotrijebi ovaj dron i na fudbalskim stadionima, umesto desetina fiksiranih kamera.

Do sada, dron je bio najuspješniji u suzbijanju ilegalnog reketa na parkiralištima kraj bolnica i drugih javnih zgrada u Torinu, gde kriminalci iznuđuju novac od vozača preteći da će im oštetiti kola ako ne plate.

Ali ovaj dron ima i ograničenja. Baterija traje samo pola sata i on ne može da leti po kiši, snijegu i vjetru jačem od 50 kilometara na sat.

Međutim, tehnologija se neprestano usavršava pa policajci u Torinu očekuju da će dron Skajkem postati važno sredstvo u hvatanju prestupnika.

 

Izvor: VoA News

www.zrno.ba

16.12.2013.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting