Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Poštovani čitaoci, Sva izdanja magazina ZRNO možete čitati u digitalnom izdanju po cijeni od 1 eura. Dovoljno je da se registrujete, platite karticom ili PayPal računom i snimite digitalno izdanje magazina na Vaš kompjuter.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Vijesti Najnovije Radar za pronalaženje živih pod ruševinama

Radar za pronalaženje živih pod ruševinama

Kada se neka zgrada sruši u spašavanju zatrpanih svaki trenutak je dragocjen. Američka svemirska agencija NASA i Sekretarijat za domaću sigurnost udružili su napore za razvijanje nove tehnologije za otkrivanje živih pod ruševinama, koja bi uskoro mogla da počne da se primjenjuje svuda u svijetu.


Spasioci na poligonu Virdžinija task fors 1 isprobavaju prenosni radarski uređaj zvani Fajnder (Finder), koji može da registruje čak i najslabije pokrete onesvješćenih ljudi zatrpanih ruševinama deset metara duboko. To je jedan od primjera kako američka svemirska agencija NASA može da koristi ljudima širom svijeta.

Džim Laks, iz Nasine Laboratorije za mlaznu propulziju, u Kaliforniji, kaže da je ta tehnologija prvobitno bila razvijena za praćenje svemirskih letjelica. “Fajnder šalje slabe mikrotalasne signale koji prodiru kroz ruševine, a neki od njih se odbijaju od zatrpanih žrtava i vraćaju natrag. Znači Fajnder vidi mali odraz žrtve koja se ne pomjera, ali kada dišete i kada vam kuca srce vaša koža pulsira i to možemo da vidimo”, kaže Laks.

„Uređaj je mali, jednostavan za nošenje i rukovanje. Kada ga postavite prikupi 30 sekundi informacija, dovoljno da registruje otkucaje srca i disanje, da to analizira i pokaže vam rezultat”, kaže Laks.

Fajnder se nadovezuje na druge spasilačke uređaje – prislušne aparate i pse – koji se također koriste u pronalaženju zatrpanih, kaže Metju Tamilou iz grupe Virdžinija Task Force 1. “Ova vrsta tehnologije, uključujući Fajnder, može da doprinese u slučajevima kada postoji snažna vjerovatnoća da pod ruševinama ima živih i kada treba upotrijebiti sve ljudske resurse za traganje”, kaže Tamilou.

Fajnder takođe može da otkrije ljude na otvorenom udaljene do 30 metara, pa čak i iza 6 metara debelog betona. Uređaj se još testira, a NASA kaže da bi već sljedeće godine mogao da uđe u upotrebu.

 

Izvor: VoA News

www.zrno.ba

25.12.2013.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting