Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Čitajte digitalna izdanja magazina ZRNO. Izborom opcije DIGITALNA IZDANJA sa glavnog menija (lijevo) možete izvršiti pregled svih izdanja ZRNA.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Zanimljivosti

Zanimljivosti

Solarna jedrilica u svemiru

Američka svemirska agencija NASA planira da 2015. pošalje letjelicu nazvanu “solarno jedro” tri miliona kilometara daleko od Zemlje. Ta letjelica sa pogonom na sunčev vjetar također će poslužiti kao sistem za rano upozoravanje na potencijalno opasne solarne oluje.

Više...

 

Usavršene nove verzije bespilotnih letelica

Jedna kalifornijska kompanija koja proizvodi bespilotne letjelice za američke oružane snage prikazala je minijaturnu letjelicu koja liči na kolibrija. Takve letjelice mogu da se koriste za vojna osmatranja ali imaju i civilnu namjenu.

Više...

 

Šta američki predsjednik nikad ne bi smio izgubiti?

Odgovor je lagan - karticu s kodovima za pokretanje nuklearnog napada koja se nalazi u crnoj aktovki i u svakom je trenutku u blizini predsjednika.

Više...

 

Američki vojnici pomažu Afganistancima kroz pčelarstvo

U Afganistanu, neki američki vojnici su ustvari – farmeri. Oni rade na poboljšanju života stanovnika novim poljoprivrednim razvojnim projektima. Jedan od takvih projekata je i pčelarstvo, i to na jednom od najčudnijih mjesta u zemlji.

Više...

 

Izraelci pomažu njemačkim pilotima u obuci za zaštitu vojnika i konvoja u Afganistanu

Neki njemački piloti koji sudjeluju u operacijama NATO saveza u Afganistanu, nalaze se u Izraelu na obuci za upravljanje posebnim izviđačkim bespilotnim letjelicama. Ekspertiza Izraela pomaže Nijemcima da se obuče za zaštitu vojnika i konvoja u Afganistanu.

Više...

 
Više članaka...
Secured by Siteground Web Hosting