Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Poštovani čitaoci, Sva izdanja magazina ZRNO možete čitati u digitalnom izdanju po cijeni od 1 eura. Dovoljno je da se registrujete, platite karticom ili PayPal računom i snimite digitalno izdanje magazina na Vaš kompjuter.
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Home Zanimljivosti Zanimljivosti Solarna jedrilica u svemiru

Solarna jedrilica u svemiru

Američka svemirska agencija NASA planira da 2015. pošalje letjelicu nazvanu “solarno jedro” tri miliona kilometara daleko od Zemlje. Ta letjelica sa pogonom na sunčev vjetar također će poslužiti kao sistem za rano upozoravanje na potencijalno opasne solarne oluje.


Ogromna folija nalik na aluminijumsku glavni je dio ambicioznog projekta za slanje gigantskog solarnog jedra u svemir. Prema tom planu, odmah po lansiranju sa Zemlje svemirska sonda Sunjammer razmotaće ogromno jedro površine 1.200 kvadratnih metara. Umjesto vazdušnog strujanja na to jedro će djelovati čestice sunčeve svjetlosti, odnosno fotoni.

Nejtan Barns je predstavnik kompanije L’gard inkorporejted, koja gradi jedro za potrebe agencije NASA. “Solarna energija, odnosno fotoni sa Sunca, davaće mu potisak. Fotoni nemaju masu ali imaju izvjestan potisak. Odbijajući se od sjajne površine jedra oni ga guraju i tako ga potiskuju kroz svemir”, kaže Barns.

Ako se ova ideja pokaže uspješnom mogle bi da je slijede generacije izdržljivih i jeftinih svemirskih letjelica bez sopstvenog goriva, koje bi imale razne namjene, kaže Stiven Ajseli, iz kompanije Space Services Incorporated. “Ova misija demonstrirat će sposobnost solarnih jedara da manevrišu i kreću se solarnim sistemom, a pošto će se približiti Suncu djelovat će i kao sistem za rano upozoravanje na solarne oluje”, kaže Ajseli.

Poznato je da snažnije elektromagnetske oluje na Suncu mogu da remete elektrodistribucione sisteme na Zemlji i izazivaju kvarove na satelitima.

Sunjammer neće biti jedina svemirska letjelica sa solarnim jedrom. Japanska svemirska agencija je 2010. lansirala sličnu letjelicu. Naučnici međutim kažu da Sunjammer ima potencijal da unese revoluciju u svemirska istraživanja letjelicama bez ljudske posade.

 

Izvor: VoA News

www.zrno.ba

25.12.2013.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!
 
Secured by Siteground Web Hosting